Miswak - Природни четка за заби

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување

Сте слушнале порано за вакво нешто?

• Вкупно гласачи
    24
T

Tetro

Гостин
Мисвак (Miswak) е природна четка за миење на заби и за чистење на остатоци од храната. Направена е од дрво, најчесто од некое гранче од самото дрво или од корените, како и други предмети кои служат за масирање на непцата и за чистење на забите.

За изработка може да се користи дрвото од кое се произведува сенф (Mustard Tree), маслинестото дрво (Olive Tree) и слични такви некои.
Најмногу го користеле дрвото Arak (Salvadora Persica) за кое можам и една книга да spodelam од Д-р Khааlid Аlmаs.
Линк за даунлоад на книгата. .pdf 1,239 KB

Корените или гранчињата од ова дрво можат да се користат свежи или суви, како и зачувани со сува форма. Најчесто во продажба одат како стапчиња спакувани во вакуумска епрувета.

Па форумџии, бујрум со искуство ако некој го има. И ако некој знаеше кај може да се најде готовиот производ, нека се искаже на темата.

Еве и троа сликички.

tn.jpg

shetka-008.jpg

shetka-009.jpg

shetka-010.jpg

shetka-011.jpg

shetka-012.jpg

shetka-013.jpg

shetka-014.jpg

Колку што знам и имам слушнато од муабети, вакви четки за заби има на Битпазар и во Старата Чаршија.
Ако знае некој со сигурност, нека потврди.

Имам користено неколку пати. Стварно е добар. Инаку најчесто ги донесуваат аџиите кога се враќаат од аџилак но ги има и во малите верски продавници што се околу Мурат Паша џамијата или спроти t-mobile кај битпазар Битпазар одма до Fatih ресорантот.

....историски гледано најупотребувано за ваква намена е гранче од смоква....
....и мала исправка....од Mustard Tree (дрво) не се добива сенф (на ангиски mustard).....сенф се добива од растението Синап (Sinapis alba - бел синап и Brassica nigra - црн синап)

Извонредни информации. Баш сурфав пред некој ден за дрвцево и се канев да го купам пошто некаде читав позитивни искуства од луѓе од целиот свет како било далеку подобро од обични пластични четки за заби. Деновиве ќе појдам да го купам па ќе споделам и мои лични искуства.

Поздрав и големо браво за темава. (y)

Ова за една употреба ми личи... А бе ај. може за ќеиф да си земам неколку ако најдам, али не мислам дека би конкурирала на денешниве четки што се. На крај краева, четка е. Ако знаеш да четкаш смирено нема да имаш проблеми. А за да не ми досадни некој пат забите си ги четкам и со лева рака (десничар сум).

Али морам да речам дека и малце глупо ми изгледа... како ќе го држиш четкичево? Ко црвило? :)

a toa ne6to se vrtime kon majka priroda., shega nastrana., no deneshnive ., se anatomski prilagodeni., taka da glasam za deneshnive;)

Ова за една употреба ми личи... А бе ај. може за ќеиф да си земам неколку ако најдам, али не мислам дека би конкурирала на денешниве четки што се. На крај краева, четка е. Ако знаеш да четкаш смирено нема да имаш проблеми. А за да не ми досадни некој пат забите си ги четкам и со лева рака (десничар сум).

Али морам да речам дека и малце глупо ми изгледа... како ќе го држиш четкичево? Ко црвило? :)
a toa ne6to se vrtime kon majka priroda., shega nastrana., no deneshnive ., se anatomski prilagodeni., taka da glasam za deneshnive;)
Ааа да да, тие модерните со Бисфенол А се најдобри! Секако заедно со четката ти доаѓа и модерната паста за заби во кој има ненормално големо количество на флуор.(y) What more could you ask for?
doh.gif

Eпа што не си земеш сламка како амишите у америка, па гризај ја цел ден. У неа нема да најдеш ништо.

За ова нешто прв пат видов во една туристичка репортажа од негде Индија/Пакистан беше, незнам точно, знам само дека репортеров баш кажуваше како таму луѓето го џвакаат ова дрвце, не користат воопшто обична паста за заби и тврдеше дека кариес незнаат што е, муабетот беше дека ги уништува сите бактерии и сл. Го запамтив моментов баш зошто ги даваа луѓево, онакви на улица буквално што живеат, тешка бедотија, али забите на сите им беа топ, бели, здрави прави, чудо. Ама тогаш не го запамтив името на ова дрвце, затоа фала што го пиша, вреди да се побара повеќе за ова.

..............mnogu sum protiv ovie "prirodni" raboti koga imame nesto poveke za da gi zastitime zabite (i e poslesno za koristenje ) :) ....
kolku da nabrojam nesto sto me tera da mislam vaka:
1) "vlaknata" od edno cetce od priroden materijal se rapavi (kade sto bakterii moze da igraat i oro)
2) vrvovite od ovie cetcinja ne se zaobleni (sto znaci deka iako dobro mozat da cistat se sepak rapavi za zabnite sloevi
tesko e da primenuvame raboti sto se koristele na primer vo minatoto (zalfijata na pr ima odlicni svojstva i za beleeje na zabite, i zatoa i den denes se koristi) zatoa sto od minatoto do denes se smeneti mnogu faktori, pred se ishranata ;)

Миење на забите во исламот

Миење на забите или употреба на мисвакот била пракса не само на нашиот Пратеник (с.а.в.с.), туку била пракса и на другите пратеници пред него.

Ебу Ејјуб (р.а.), пренесува дека Пратеникот (с.а.в.с.), рекол: «Четири работи се суннет[1] и на поранешните пратеници: срамот, мирисот, употреба на мисвакот[2] и бракот!».

Колку Аллаховиот Пратеник (с.а.в.с.), ја потенцирал оваа врста на хигиена, најдобро ќе илустрира хадисот што го пренесува Ебу Хурејре (р.а.),: «Kога не би му отежнал на својот уммет – или народот -, би им наредил да го употребат мисвакот (миењето на забите) пред секој намаз[3]».

Koлку Пратеникот на исламот (с.а.в.с.) водел сметка за хигиената на своите заби и уста, најдобро потврдуваат преданијата на Аиша и Хузејфе (р.а.).

Во преданието на Аиша (р.а.), се кажува дека Пратеникот (с.а.в.с.), кога влегувал во куќата, најнапред ги чистел забите со мисвак! , a во преданието на Хузејфе (р.а.), се кажува: «Kога Аллаховиот Пратеник (с.а.в.с.), се будел, устата ја триел со мисвак!».

Оваа Пратеникова (с.а.в.с.), пракса и поттикнување да ги чуваме забите и да го спречиме незгодниот мирис од устата, се најдобра потврда, дека хигиената на забите е исклучително значајна за здравјето на секој поединец. Kога денес читаме за тоа дека забите се причина на разни болести, тогаш не е никакво чудо што Пратеникот на исламот (с.а.в.с.) толку поттикнувал на чување и нега на забите!

[1] пракса
[2] Специјално дрво кое се користи за миење заби
[3] Пред секоја молитва,најмалку 5 пати на ден
www.povikkonvistinata.org

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom