Абе многу е едноставно. Гледам има многу постови на темава кои ги сметам за екстремно глупи, па си викам да појаснам малку.
Група од девојките (НЕ СИТЕ - да не бидам погрешно сфатен) си режираат глупи „филмови“ дека се што ние машките правиме е резултат како влијание на нашата мајка врз нашата психа.
Значи ужасно е глупо, дебилно и ограничено тоа размислување до степен што не ми се ни збори за таков кретенизам, али ај...
А зошто е глупо?
Затоа што родител (мајка, татко) за мене е светост, без оглед јас колку години имам, дали 50, дали 30, дали 20 и кусур, сеедно (така треба сите да размислуваат, затоа што тоа е нормално).
Свака част на тие што размислуваат на тој начин, широко ги отпоздравувам сите што имаат такво размислување во ова ненормално општество.
Кога знаеш поготово колку има некој пропатено за да те одгледа и да те оствари да бидеш личност совесна и здрава каква што си денес, нормално дека ќе те облее чувство дека таа личност е света и дека треба да се сака и да се почитува до крајот на животот. Тоа е најмалку што можеш да направиш за возврат.
Воедно, ако размислувам на тој начин, тоа не значи дека јас го правам сето она што ќе ми го каже некој од моите родители или дека сум нивни послушник, потрчко и слично. Нити сум дебил, нити ретард, а нити пак кретен.
Тоа си е мое право, како зрела личност на мои години, да одлучам и да го исполнам она што сакам да го направам без нивно мешање. Никој на светов не може да ми го промени она што јас сум го замислил и мислам да го остварам (нити девојка, нити мајка, нити татко нити било кој).
Машко сум и сам одлучувам за својот живот, за својата иднина и своите постапки.
Воедно, мојата самостојност нема да ме спречи да помогнам и да го сакам моето семејство, затоа што самостојноста и љубовта кон фамилијата се 2 различни ствари кои многу типки ги мешаат во нивните „умни“ глави. Која ќе ме прифати како таков - ОК, а која не, вратата и е отворена и нека си замине. Јас мислам дека сум едноставен...
Тоа што ме мачи е што не знам зашто ако искажеш основна почит на некаков начин спрема родител или нешто слично, веднаш рефлексно излегуваш „послушник“ на истиот во очите на некои девојки.
Да почитуваш родител, не е исто со тоа да си негов послушник и потрчко.
Крајно е дебилно и ступидно како прво да си помислиш таква ствар.
Или е тоа обид за манипулација на девојката за да се оддалечиш од семејството, или пак е грешно создаден комплекс во женски ум предизвикан за да се створи иден конфликт, недоразбирање и расправија. Во меѓусебна расправија, подоцна девојката ќе ги употреби адут-зборовите: „Ти си крив пошто за се ја слушаш мајка ти, татко ти и сл.“ -.-
А што всушност се случува?
Јас кога ќе дојдам дома и кога ќе седнам со родител, мене не ме замараат дома со зборовите „Еј девојка ти вака праи, ти ја слушаш неа, и сл.“. Не сме прости ебаго. Тоа е простачки режим кој се користел по селана пред 100 години. Кога дома не ме замараат за мојот живот со девојката, зашто девојка ми би ме замарала со тоа што однос имам спрема родител. Баш напротив, од дома ми доаѓа најголемата поддршка за работите кои сакам да ги остварам, затоа што се почитуваат моите размислувања и мојата самостојност. Ме одгледале на начин за кои се сигурни дека јас ќе бидам доволно зрел за да донесувам сопствени одлуки кои подоцна истите тие ќе ги почитуваат.
И сега кога ќе видиш добра пријателска атмосфера дома, и девојка која цело време ти „дрнда“ над глава за фамилијата без причина, ќе се запрашаш што излага подобро? Нормално дека ќе си речам „Еј чекај бе, девојкава не е во ред. Мене ми е убаво дома, а оваа види што ми збори. Чекај да се оддалелам од неа, ќе си најдам некоја подобра што вистински ќе ме цени“.
И после кога ќе почнат тие расправии со девојката, таа веднаш ќе ја користи како фраза горенаведената реченица „Ти си крив пошто за се ги слушаш мајка ти, татко ти и сл.“ , без притоа да ја согледа сопствената маана која ја поседува.
А тие невоспитани такви мочли што имаат нешто против и што се обидуваат да лечат болни комплекси, нека се откажат од нивните родители уште одма, ако сметаат дека е лесно и потребно тоа да се направи. Ама знаете што е фората? Секого го боли за своето, па така лесно е да се осудува туѓ однос и да се збори
Кога ќе ги прашаш тие мочли што осудуваат, всушност на нив „мамичка“ им е секој втор збор.
Ама нели, својата мајка е секогаш мила и драга, а ние машките не сме луѓе и немаме чувства па не можеме да си ја почитуваме и сакаме фамилијата. Наводно сме немале право на тоа и сме морале сами да живееме
Да бевте во 19ти век ќе ве прашав дали ќе можете да зуцнете и кога ќе наполните 18+ години!
Ама јебига, живееме во капитализам т.е. економски систем кој тотално ги поремети умовите на луѓето. Западот го уништи и оној дел од народот кој размислуваше правилно, благодарение на нивните теории.
Она што ме иритира е што не се знае да се разликува основна почит спрема родителот, од „слушање и применување на се што ќе ти каже родителот“.
П.С. Да напоменам дека ова важи само за девојките кои со сила си ставаат погрешни мисли во умовите и се обидуваат да излезат паметни, исто како и за оние кои не знаат да направат разлика помеѓу почитување и „послушност“ на родител.
Сите девојки кои вистина се сведоци на вистински мамини синчиња (ама у буквална смисла) имаат поддршка од мене. Срамота е машко да слуша жена воопшто, а камо ли да прави се што ќе му кажат од дома. Ебати животот таков, живееш во твое тело без твој ум. Тоа стварно не го разбирам.