Еднаш веќе те опоменав да не се обидуваш да постаиш лажна "дилема" и да ја одвратиш дискусијата од тоа што сум го поставил.
Kasnakoski напиша:
Дај да ги споредиме двете места во текстот каде што пишува за комитопулите да видиме дали се работи за две востанија на комитопулите или за само едно против Византија.
Ова е последен пат што ти одговарам на ова со кое сакаш да избегнеш дискусија за она што сум го постирал и за кое ете ти достави ваш превод.
Се работи за ДВЕ востанија, едно во 969 г., друго во 976 г.
Читај си го Скилица, а дополнително провери си и кај Пириватриќ.
Или немаш поим и не можеш да го разбереш ни едниот, ни другиот?
Како што гледам пак си продолжуваш.
Дадов предлог да ги споредиме двете места и да видиме колку општо и колку различно има.
...
Дали се работи за 2 настани или Скилица на 2 места компилирал две сведоштва од различни извори?
ТОА НЕ Е ПРЕДМЕТ НА ДИСКУСИЈАТА, а ти ни под разно немаш капацитет за да правиш таква споредба.
Ако не си способен да дискутираш за пасусот на Скилица, НЕ ДИСКУТИРАЈ т.е. не постирај ништо.
Kasnakoski напиша:
Тоа што ти го прифаќам преводот на пасусот за кој дискутираме не значи дека можеш покрај него да ги протнуваш тука и НЕТОЧНИТЕ бугарски датирања за настаните опишани во него.
Веќе ти кажав, се работи за 969 г. кога умрел Петар.
Ако не ми веруваш на мене, зами прочитај малку, просветли се и после пак врати се.
Kasnakoski напиша:
Да го видиме и погрешниот превод кој го покажа Ченто.
И за ова последен пат ти кажувам и на тебе и на твоите другарчиња = Преводот си е точен, а малите навидум разлики што мислите дека ги има меѓу вашиот и овој превод
НЕ ЈА МЕНУВААТ СУШТИНАТА ЗА КОЈА ДИСКУТИРАМЕ ОВДЕ.
Затоа и реков вие слободно користете си го вашиот превод, јас немам проблем со тоа.
Тука завршуваат твоите обиди за бесцелно тролање.
.