21 година има, воопшто не игра лошо, не знам зошто не би можел да игра во клуб како Челзи. За Калу е измислен, даде двоцифрен број погодоци во првата сезона, во ваков Челзи и не е постојан стартер.
Гледам потенцијал да биде еден од најдобрите десни крила, ги има сите предиспозиции.
Не сакам да ме разбериш погрешно. Не викам дека не е за клуб како Челзи, туку да биде предводник на оваа позиција во Челзи наредната сезона не верувам. Може да се случи тоа со тек на време со повеќе искуство што ќе го добива против помалите екипи и куповите, од тоа не одстапувам....
(Ова ми е мислење севкупно, а конкретно за денешниот натпревар подолу

)
И сега, по ред да почнам

Одличен натпревар.
Не знам што беше досадното во овој натпревар. Се имаше, а и победи оној којшто навистина мораше да победи...
Играчи за издвојување пред сите Ивановиќ - немаше апсолутно ниту една грешка, а и одлично поврзуваше одбрана - напад (што требаше да го прават Лампард и Рамирес).
Лампард имаше неколку добри додавања и врзувања, но во повеќе наврати го немаше никаде - резултат е тоа што повторно речиси 3 меча изигра целосно (со оглед на тоа што влезе во прво полувреме на местото на Рамирес против Свонси)....
Рамирес само последните минути го видов да ја допре топката, кога го фаулира Џонс, акцијата за голот и последниот обид кога шутна. Многу слабо според мене...
Мата - не треба коментар
Оскар - уште „малку“ му треба да стане совршен. МОРА да игра на местото на Лампард (Box-to-Box). Малку да поработи на првиот допир и да игра таму и ќе имаме одличен играч на долгорочен план на таа позиција. Многу е голема разликата кога игра каде што треба да игра. (Денес токму тоа ме интересираше - гледав снимка - не бев во можност да го гледам лајв).
Најмногу неговиот придонес се виде особено во второто полувреме... Кој сака може да си го симне натпреварот и да го гледа конкретно него

(или било кој за подетална анализа

)
Мозес - ако игра како денес јако, цврсто и да трча цело време ќе биде добар за подолгорочен план, но како првотимец за наредна сезона мислам дека е прерано...
Ба - добар иако имаше неколку неискористени топки, но исто што увидов дека него му фали напаѓач до него, да има со кој да комбинира, да му спушта топки, да навлече играчи на свој грб за да остави простор за другиот. Добар е и вака но 100% сум сигурен да игра со уште еден покрај него ќе бидат поконкретни.
Торес - не играше многу но ми се допадна борбеноста, што не се откажуваше од топката никако....
И да за Луиз ќе кажам дека се што направи денес беше

. И мора да игра назад со мали исклучоци. (*)
Јас мислам последните неколку натпревари што ги играат е мотив од самите играчи , бидејќи знаат дека треба да играат ЛШ наредна сезона, мотив плус мислам дека е и изјавата на Мурињо дека ќе оди таму каде што сите го сакаат. Голем уддел имаат мислам Тери, Лампард, Чех, Кол, Фереира, Микел... како и тоа што сакаат да бидат тренирани од одличен тренер, којшто би ги вратил на победничките патеки старите вклучувајќи ги и новите играчи. Да се воспостави ред и дисциплина во целост и сл...
И за на крај повторно моите размислувања за наредната сезона: што ни треба најмногу и како да се комбинираат овие што се на располагање заедно со новите
Прво - напаѓач (не знам кој навистина сакам и треба да дојде - така да ќе оставам / сега за сега)
Второ - десно крило и тоа Ди Мариа - го заборавив него претходно кога пишував. Мислам дека ќе биде одличен избор, играч со одлични карактеристики.
Трето - Или десен бек (бразилецот од лани е млад и не верувам дека ќе биде резерва, а Фереира стар исто така мислам дека и тој нема да биде на располагање), или централен дефанзивец. (повеќе сум за десен бек - бидејќи реално гледано само Ацпиликуета ќе биде на располагање по потреба и Ивановиќ).
И на крај голман - салам резерва (ја видовме ситуацијата со Касиљас и Лопез). Иста ќе биде и кај нас доколку се земе квалитетна замена.
И тимот што сакам да биде за наредна сезона отприлика би изгледал вака:
Чех/салам голман
Ацпиликуета -
Ивановиќ/Кејхил -
Луиз/Тери -
Кол/Бертранд
Оскар/Лампард/Есиен -
Микел (**)/Ромеу/Рамирес
Ди Мариа ?/Мозес -
Мата -
Хазард
Ба/Торес/
напаѓач
Се на се гледано реално треба само еден напаѓач и десно крило (според мене)
Одбрана: Десно би комбинирале Ацпиликуета и Ивановиќ, Средина сите четворица, Лево Кол и Бертранд
Средина назад: Има многу голем избор, а јас сакам да му се дава предност на Оскар и првично Ромеу - но е недоволно искусен и затоа Микел (другите се за комбинации и ротирања)
Средина напад: Ди Мариа? или друго одлично крило, Мата и Хазард (комбинирајќи со Мозес и останатите од средина назад)
Напад: Доколку се оди на варијанта на еден напаѓач тоа би било новото засилување - коешто очекувам да биде одлично, но и да се има можност да се менува формацијата со двајца напаѓачи.....
(*) Од претходно зошто Луиз треба да игра дефанзивец - зошто на позицијата која се пробува оваа сезона имаме доволен број на играчи, а одбраната полека полека остарува и треба да се менува, земајќи ја во предвид политиката на управата
Толку сега за сега со нови размислувања понатаму