Утврдување на минимална плата од 160 евра

• Креатор на темата Креатор на темата THE_CHOSEN_ONE
  • Време на започнување Време на започнување
инаку интересно е да се знае дека во услови на непостоење на минимална плата пазарот на труд се чисти и има полна вработеност.. она што е уште поинтересно е на кое ниво се формира најниската плата во услови на полна вработеност.. тоа е минималното егзистенцијално ниво затоа што конкуретскиот притисок во услови на полна вработеност води до тоа да нема работници кои би работеле испод овој егзистенцијален праг..

или во услови на 33% невработеност експлотацијата сосема возможна... ама во услови на полна вработеност и не е така едноставно... следува - најексплотативна машинерија е "минимална плата"..

Не знам колку е точно, ама имаше муабет за некој Грк што дошол и направил некој бизнис и почнал да дава добра плата на своите вработени, по што му дошол некој „пријател“ Македонец и му рекол „абе глуп што им даваш толку, они и за 100 евра ќе ти работат“ и така овој им ја намалил платата, а си го зголемил ќарот.

Наравоучение: Од нашите си патиме. ;)
prijatele toa se slucuva vo mojata firma, platite bea visoki, so hranarina, prekuvremeno i prevoz, dojde Trajko Leov, ja dogovori rabotava (oti negovite iskusni vraboteni mu begaat na poarno mesto neli) i sega pak si e robovladetelstvo ko prethodno, kako i da e, od nasite si patime

prijatele toa se slucuva vo mojata firma, platite bea visoki, so hranarina, prekuvremeno i prevoz, dojde Trajko Leov, ja dogovori rabotava (oti negovite iskusni vraboteni mu begaat na poarno mesto neli) i sega pak si e robovladetelstvo ko prethodno, kako i da e, od nasite si patime

На Леов фирмата за бојлери е тој газда.. Па толку ли е гаден..

Во Косово се договорија денеска да минималната плата за 2011-та да биде 170 евра. (синдикалците барале 250 евра).

Demant

Минималната плата си ја определува вработениот. Ако не сака да работи за десет илјадарки - не мора.

Vikas ne mora, a? A ako nema izbor, ako neznae kako da se snajde na drug nacin, ako nema podobar izbor? Kamo sreka vraboteniot da si ja odreduva platata!!!!!

На Леов фирмата за бојлери е тој газда.. Па толку ли е гаден..
poveke otkolku sto mozes da zamislis, pazi ja forata, se vrabotuvas i ti vikaat da vrabotis nekoj tvoj od familijata, vrabotuvas i posle pocnuvaat da ti kratat na plata, da te ostavaat prekuvremeno neplateno pod razni izgovori i vo momentot koga eden od vas ke si rece "dosta e" familijarno letate od rabota, mozes samo da zamislis kolku se lugeto ugneteni od straf familijarno da ne ostanat bez rabota, imam prijatel inziner tamu i mi kazuva deka go viknale vo kancelarija i go prasale kolku on ja saka firmaa i kolku e spremen da se zrtvuva za nea!!!!! odgovorot bil- kolku so me plakate, po dva dena si gi podignal dokumentite so obrazlozenie deka ne se zalagal dovolno, tipot si najde nova rabota za 3 nedeli i sega zima 4 pati pogolema plata :D a go vikaat nazad sega vo Leov za "dupla plata" :D sam sebe go ubijal

--- надополнето ---

Тоа е тоа од утре станувам косовар. :toe:
koj ke mora ke plati tolku a koj ne ke si prodolzi na crno :D - kako i do sega
vo Veles ima edna firma se vika Mak Promet i principot na vadenje plata e sleden:
odite so gazdata do bankomat, vadis 15000, mu vrakas na gazdata 8000 a 7000 zadrzuvas za tebe :D pozdravi i 4esti4ki

poveke otkolku sto mozes da zamislis, pazi ja forata, se vrabotuvas i ti vikaat da vrabotis nekoj tvoj od familijata, vrabotuvas i posle pocnuvaat da ti kratat na plata, da te ostavaat prekuvremeno neplateno pod razni izgovori i vo momentot koga eden od vas ke si rece "dosta e" familijarno letate od rabota, mozes samo da zamislis kolku se lugeto ugneteni od straf familijarno da ne ostanat bez rabota, imam prijatel inziner tamu i mi kazuva deka go viknale vo kancelarija i go prasale kolku on ja saka firmaa i kolku e spremen da se zrtvuva za nea!!!!! odgovorot bil- kolku so me plakate, po dva dena si gi podignal dokumentite so obrazlozenie deka ne se zalagal dovolno, tipot si najde nova rabota za 3 nedeli i sega zima 4 pati pogolema plata :D a go vikaat nazad sega vo Leov za "dupla plata" :D sam sebe go ubijal
i

Пред некое време купував правосмукалка,овие со воден филтер..и бирам меѓу Леов и друга марка..си викам ај наша фирма,го зимам Леов без мислење.. а кога ќе чујам вакви работи,ми се крева косата.. нашиве газди гадови невидени

Ајде црепови нели сте луѓе од народот, исполнете го ова барање.

Не мора да биде на ниво на држава, но може да се направи по сектори.

Не може продавачката од мојата маалска продавница да работи по 10 саати 6 дена во неделата за смешни 10 илјадарки.

Треба подитно да се прекине омаловажувањето и деградирањето од страна на нејзините газди, робовладетели!

160 Euros = 9 845.23513 Macedonian denari

аман не глуми, ова беше испланирано, немаше протести на синдикатот, за да се прифати овој предлог.

Законот за минимална плата функционира. . . . ама само на хартија. Се прави груб прекршок, со што и пресметките за просечна плата се целосно неточни. На работникот му се исплаќа платата од 10.000(минималната според законот) денари, а потоа тој е обврзан да врати дел од нив(зависи колку треба да земе според работодавецот. Во мали претпријатија каде што платите се движат од 6.000 до 9.500 денари, значи работникот е должен да врати од 500 до 4.000 денари. Информацијата е 100% точна).

Тоа е некои луѓе ќе имаат по 6-7 стана,викендици и 3-4 фирми и пак нема да бидат задоволни.. Ќе го цицаат народот дур можат.. Без разлика дали е газда или политичар..
А некој ќе се бори за својот леб и ќе им се радува на децата кога ќе им однесе дома пари..

Ајде црепови нели сте луѓе од народот, исполнете го ова барање.

Не мора да биде на ниво на држава, но може да се направи по сектори.

Не може продавачката од мојата маалска продавница да работи по 10 саати 6 дена во неделата за смешни 10 илјадарки.

Треба подитно да се прекине омаловажувањето и деградирањето од страна на нејзините газди, робовладетели!

Само тебе изгледа овие 10 илјадарки ти се смешни.... Некој работи за двојно помалце и сонува да зема смешни 10 илјадарки...

А за газдите, не просветли сите.. Секогаш било така и ќе остане така.. Секој гледа за својот џеб, и да пикне што повеќе во него.. И јас да сум сопственик на голема фирма, и да имам 50 вработени, место да им давам 12 илјади, ќе им давам по 10 илјади, па пресметај за колку време ќе можам да отворам кафич и да перам пари..

10.000, многу е тоа...ќе се расипе граѓанинот, ќе почне да се расфрла

Еве шо предлагаат аждерите
Организацијата на работодавачи во Македонија (ОРМ) се согласи со констатацијата дека е крајно време да се утврди минимална загарантирана плата, но смета дека таа не може да биде поголема од 7.000 денари.

Работодавачите реагираат на висината на одредени додатоци по основа на работа на празник и за прекувремена работа, бидејќи сметаат дека се многу високи.
Којзнае како со 7000 овие работодавачи, крвопии и феудалци би "живееле", би ги одржавале џиповите, би ручале в кафеана, би оделе на фризер, сауна, одмор, како би платиле домашна помошничка...

Не ни треба глупост како минимална плата. Само ќе се уништат дестици илјади работни места и зголеми невработеноста. Македонија има напупано лажно плати од администрација. Треба кратење на плати а не зголемување. Конкурентоноста на МК е никаква ова е само една пропадната социјалистичка работа.

Ако воведат минимална плата ќе има масовни отпуштања и пораст на сивата економија.Газдите ако имаат 100 работници со плата од 6к денари, ќе задржат само 60 со плата од 10к денари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom