Воопшто не е албанец, има дузина други челнови кои пишуваат секакви расистички постови и досега кај нив илјада закани ќе стигнеа...
Сигурно е некој македонец кој се шегува со тебе, не се плаши....
Ја мислам Србин дека е. 90% се шансите дека е Србин и дека намерно вака прави за да не раскара. Исто како што Срби ги изрешетаа децата и Срби сквернават цркви и гробишта во западна Македонија и Срби тепаат деца по автобуси, бодат и старо и младо, демолираат спортски сали и се закануваат по живот ако зборуваш погласно на македонски по етнички исчистените им енклави.
Aко не е Србин, тогаш е некој од МВР, некој комуњарски воспитан, идолопоклоник на Милошевиќ, како што е Јанкуловска, кој сака да не раскара со питомите албанци како тебе, простодушни и мирни, кои никогаш не би ни помислиле да кренат рака на друг човек.
Гледам си учен и интелигентен но идиотски е да ги обвинуваш албанците за застојот на државава....
Денеска застапеноста на албанците во администрацијата е некаде 17%, по вертикала тој процент е едноцифрен, ингеренциите за менаџирање на било која институција врз албанците скоро да нема, а кога се работи за пари, албанците воопшто не ни одлучуваат....
Не може до волку да не знаеш.
На локално ниво, таму кај што македонците се малцинство, а имаат повеќе од 20%, традиционално не се почитува Бадентер. Тоа ти е појдовна точка за се понатаму. Таму се гласа за распределба на пари, преименување улици и училишта, давање земјиште...
Не одам понатаму со објаснувања, ме мрзи и не вредиш.
И процесот на транзицијата исто така беше 100% раководен од македонците, сите олигарси се македонци....
Не, има и ваши, ама тие се во сенка. Не за друго, туку заради бизнисот им. Имаат една печуркара, а работат со дрога, органи и со курви. Купуваат куќи и ги бојадисуваат во жолто, подучени од човекољубецот Хашим Тачи. Купуваат хотелчиња, креваат уште еден спрат, прават соби, во собите ставаат кревети, а на креветите исплашени молдавски и украински девојчиња, кои ги излажале дека ќе бидат бејбиситерки во Франција.
Какви пумпање на трошоците? па мораше да се вработат и албанци во институциите, што вие на вам ? 1 (еден) % застапеност е мизерија и расизам....
Мора, а? Пази, кажа дека мора да се вработат Aлбанци. Не способни луѓе. Не луѓе со капацитет. Не луѓе кои ги исполнуваат потребните критериуми. Албанци.
И сега за работно место во кое се бара редовна комунакација со странки имаш некој кој не знае да зборува.
Не само што не мора, туку и не смее. Мора да се учи. Мора да се стекне образование. Мора да се заслужи диплома и да се оправда таа диплома со способност и умешност на работното место.
Живее во Македонија, не знае македонски да зборува, а јас него треба моите документи да му ги доверам, таков целиот изгубен, газот да си го брише со нив. Па уште и од моите даноци плата зема.
Кој не би одел во планина да се тепа за таква привилегија?
-Јас не сакам да платам туѓа сметка, не сакам да бидам генерализиран, јас сум единствен и како таков сакам да се прифатам.....
-И да знаете дека албанец повеќе ќе навредите ако го пцуете отколку кога му удирате шамар.......
Жива комедија си, puno.
Јас само едно ќе те замолам. Учи. Образовај се. Колку можеш. Утре кога ќе се ожениш, децата, биле машки или женски, учи ги да разбираат и убаво да зборуваат на македонски. Ако твојата ќерка бендиса македонче, немој да ја тепаш и да ја гњавиш. Пушти ја. Единствен начин да се помириме е тој. Со промената на генерациите, ако не не докрајчат вашиве до тогаш, полека полека може и ќе почнеме да се мешаме, а тоа мешање и деца на родители од двете националности се единствен начин да излеземе од гомнава.
Во таа насока, кога ќе поминам накај Куманово(од таму беше, нели?), да ми местиш некоја Блерта, да се бендисаме, да си ја земам, да и направам неколку дечиња со мешано потекло, две машки(Гоце и Џемо) и две девојчиња (Силвана и Теута).
Ете ти соживот.