Супстанција на универзумот: Материја или свесност.

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Како шо нели Дејвид Иглмен вика, imagine the brain like a CEO of a multi-million company. Ги прикажува само најбитните апдејти на нашите мозочни функции, во форма на раскажување, т.е. inner voice.
Како Морган Фримен е свеста, ти кажува што е битно, и си оди.

Како Морган Фримен е свеста, ти кажува што е битно, и си оди.
Не знаев дека некој има кој е тотално свесен за секое движење на мускулите на рацете, или пак како мозокот му ги врши аритметичките операции. I am glad I know you, Mister having neurological disease.

Ајде дуопол пак две спротиставени страни.....
Секаде околу нас гледаме материја учиме материјалистички филозофии како да приграбиме што поверќе материја за нас, повеќе пари, поголема кола, поголема куќа итн. Но се заборава едно нешто а тоа е свесноста како субјективна точка на гледање со која се идентификува секој од нас. Едноставно ако ја нема свесноста која што ја перцепира материјата како таква тогаш ќе ја нема ни материјата. Ако не сме ние тука тогаш ќе го нема ни универзумот, тоа е моето мислење дека основната супстанција на овај универзум (и не само на овај) е свесноста, а не материјата....
Ајде секој со своето мислење.

Ова е најисправна теорија која како философски став се нарекува `солипсизам`.
Американската поетеса Силвија Плат напишала и песна која оди вака:

“Монолог на една солипсистка“
1
Што, дали јас сум надуен позер?
Не, само леко си чекорам тука,
додека мрзливо под моите нозе
полноќната улица сама се сука;
а откако очите ќе си ги склопам,
измислените куќи вчас се топат;
Евааа, зарем ќе ми пишат грев
што месечевиот кромид ќопав
на небо виси зарад мојот ќеф?
2
Стиснатиот куп куќи јас го аминувам,
а дрвјата неизбежно бргу се смалуваат
оти јас покрај нив бегло поминувам;
луѓе-кукли клатејќи се суштествуваат
на оглавот на мојот поглед, без свест
дека смеата, љубовта и нивната чест,
дека било кое нивно замисливо фајде,
зависат неизбежно од мој ќеф или бес
и вчас сето тоа може во смрт да зајде.
3
Кога сум расположена, со добра волја,
јас на тревата ѝ подарувам зеленило,
со булки ги украсувам житните полја
а небото со синило кое вас ве пленило;
па дури и сонцето, секој негов атом,
јас го курдисав да блеска како злато;
а ако зимско расположение е во мене,
имам апсолутна моќ: од мразно блато
да не може нит`еден цвет да се крене.
4
Јас знам дека ти жив ми се појавуваш,
порекнувајќи дека ми излезе од главата,
тврдејќи дека од ништо не стравуваш,
дека со љубов докажа дека не си аватар,
дека е доволно јака за со крвта и потта
да ми ја докажеш стварноста на плотта,
иако е сосема јасно, залудна е таа лавина,
оти, драги мој, те дарував да те скротам -
од мене е духот твој и сета твоја убавина.

The Holy land is the human BRAIN
The chrism {oil} is superior to baptism, for it is from the word "Chrism" that we have been called "Christians," certainly not because of the word "baptism". And it is because of the chrism that "the Christ" has his name. Mana, dew, honey, nectar, ambrosia, food for the gods, elixir of life, sacred soma juice, amarita, all referring to the sacred oil created in the cere-brum, the esse, or brain substance, that flows down the spine {tree of life} and gives life to the body {world}. This is the treasure stored up in heaven, it is the symbolic money in the bible, it is your bank account and if you deplete it, then it cannot be recovered.
Chrism is the oil that is in your lamp (your body is the lamp), that is if you don't waste it, this is Jesus, the oil mixed with the Electrical energy at the base of the spine (the Sacrum), this is the kundalini (energy of creation). The Chrism is manufactured in the upper brain and ascends down the spine, and gives life. Saint Clause, or Santa Clause bringing gifts down the chimney (spine). The gift is the Chrism or holy oil, that must ascend back up the spine to bring heaven down upon the consciousness, the fully opened right hemisphere of the brain (the father). This is the real meaning of the resurrection, to resurrect the Christ oil to the brain, up through the 33 vertebrae.

The zodiac message is about a change to the higher Christ/Buddha mind and NOTHING else.
"When you see the man with the pitcher of WATER follow him into the house" (of Aquarius)

The REAL man with the pitcher of water taken by HUBBLE, this is the REAL Aquarius, the waterfall (ELectro-magnetism) is hundreds of thousands of light years LONG, can you see the LIP of the pitcher? Jesus said to FOLLOW him (the man with the pitcher of water).

-YOU are a living breathing ZODIAC, YOU are Gods, but forgot because of the Matrix (mans system that has dummied you down) for the past thousands of years. You are a living STAR.
Know Thyself, Cosmos, Lets make man in our image (the zodiac, God the father)

-The bible is a two edge sword it will either enslave you or or save you, depending upon your knowledge of the code.
The Bible: An Operations Manual for the Human Body.

...
А главната причина што не можеш да го сфатиш мојот став е твоето предубедување дека сум теист. Ќе те разочарам ама не сум теист (иако во некои нивни погледи се согласувам со нив) а тоа значи дека не мислам оти некој управува со еволуцијата. Ама уште помалку сум материјалист во смисла дека материјата е безличен, инертен и мртов градивен материјал туку напротив дека таа е дел од основната супстанција која има особини и на воља и на свест.

Сведено на еволуцијата ова би значело дека не случајностите туку самата средина и природата во целина го насочуваат процесот на еволуција. Условите кои постојат не вршат природна селекција туку во содејство со вољата на единката го насочуваат развојот во одредена насока.

Ама ова е дискусија за друг подфорум.

...
Она што ти го нарекуваш фантазија вообичаено е познато под името философија. Конкретно се работи за волунтаристичка философија. Факт е дека практичната примена на философијата не е премногу голема ама факт е и дека има луѓе кои се интересираат за тој тип размислувања.

Она што ти го нарекуваш мистични хипотези не се мистични, но се хипотези, а јас очигледно барам докази за нив во секое поле и од науката и од животот воопшто. Велиш дека прво треба да се проучат постојните хипотези? Кои се тие? Која е, според тебе, природата на материјата? Зошто го сметаш тврдењето дека материјата поседува особини на воља и свест мистично а твоето тврдење дека вољата и свеста се резултат на некаков хокус-покус не е мистично.

Ти укажав во кој поглед ме интересираат брзите прилагодувања. Доколку се покаже дека брзината со која се случуваат промените е поголема од брзината која што би требало да се очекува врз основа на теоријата за веројатност тоа би значело некаква индиција дека се работи за нешто повеќе од случајност. Дури и да го нема тој доказ повторно не можеш случувањата со сигурност да ги припишеш на случајност. Едноставно не можеш да имаш доказ за такво нешто. Се надевам дека го разбираш ова.

Зошто сум приврзаник на волунтаризмот а не на некое друго гледиште е, претпоставувам, повеќе резултат на некаква интуиција одошто на свесен доказ. И во секој случај не е дискусија за ова место.
Интересни парадигми за свесноста. Што ти е подлогата за размислувањето во таа насока? Каква разлика од наш аспект прави постоењето наспрема непостоењето на таа свесност на различните нивоа ?

Свеста е производ на специфични конфигурации на материја. Мозокот, па од него свеста. Ипсо факто тоа кажува кое во случајов е јајцето, а кое - кокошката.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom