Олимпија
Македонија во срцето!!!
- Член од
- 26 март 2008
- Мислења
- 5.624
- Поени од реакции
- 9.146
Ако имате некој добар рецепт за сос за тестенини или месо, слободно споделете го на темава.
Бел сос (за тестенини)
Состојки:
Во тава се загрева зејтинот,потоа се додава брашното,се пропржува додека да добие златна боја и се додава млекото и смесата се меша постојано додека да згусне.Потоа се трга од оган и се става павлаката заедно со шунката и зачините.Се враќа на тивок оган и се вари уште 4-5 минути.
Сос со печурки
250-300 г шампињони се сецкаат и пропржуваат во малку зејтин.Потоа се додава една павлака, сол по вкус, 2 чешниња ситно сецкан лук.Печурките се пржат со павлаката се додека не се добие густа смеса.
Овој сос оди одлично со телешко или пилешко месо и шницли.
Тартар сос
5-6 кисели краставички се рендаат, 2 чешниња лук ситно се сецкаат, се додаваат 3-4 лажици мајонез и се убаво се меша.
Оди со телешко, пилешко месо, а и со свинско.
Бешамел сос
Растопете малку путер и пропржете 2-3 лажици брашно, па со непрекинато мешање постепено додавајте 1/2 л топла супа(онаа во коцка што е). Малку проварете и додај 1/2 л млеко, посолете по вкус и варете го околу 10 минути на тивок оган. Потоа додадете пропржени печурки (250-300 г), малку сланина на коцки сецкана, ставете оригано и на самиот крај вмешајте една павлака и лажица сок од лимон.
Сосов оди со сите врсти месо.
Сос од мед и сенф
3-4 лажици сенф, 1 лажица мед, малку сол и вода.Се меша се убаво и е спремен за служење со пилешко месо или шницли.
Бел сос (за тестенини)
Состојки:
- 1 дл зејтин
- 2 лажици брашно
- 2 дл млеко
- 2 дл кисела павлака
- 50 гр шунка
- сол,вегета и оригано по вкус
Во тава се загрева зејтинот,потоа се додава брашното,се пропржува додека да добие златна боја и се додава млекото и смесата се меша постојано додека да згусне.Потоа се трга од оган и се става павлаката заедно со шунката и зачините.Се враќа на тивок оган и се вари уште 4-5 минути.
Сос со печурки
250-300 г шампињони се сецкаат и пропржуваат во малку зејтин.Потоа се додава една павлака, сол по вкус, 2 чешниња ситно сецкан лук.Печурките се пржат со павлаката се додека не се добие густа смеса.
Овој сос оди одлично со телешко или пилешко месо и шницли.
Тартар сос
5-6 кисели краставички се рендаат, 2 чешниња лук ситно се сецкаат, се додаваат 3-4 лажици мајонез и се убаво се меша.
Оди со телешко, пилешко месо, а и со свинско.
Бешамел сос
Растопете малку путер и пропржете 2-3 лажици брашно, па со непрекинато мешање постепено додавајте 1/2 л топла супа(онаа во коцка што е). Малку проварете и додај 1/2 л млеко, посолете по вкус и варете го околу 10 минути на тивок оган. Потоа додадете пропржени печурки (250-300 г), малку сланина на коцки сецкана, ставете оригано и на самиот крај вмешајте една павлака и лажица сок од лимон.
Сосов оди со сите врсти месо.
Сос од мед и сенф
3-4 лажици сенф, 1 лажица мед, малку сол и вода.Се меша се убаво и е спремен за служење со пилешко месо или шницли.