Imam pokazani fakti, citati. Nikoj nisto ne pisuva po sustinata na temata. Kade e Bratot da vidi koj defokusira.
Na "Idividi" Mungos me ubeduva deka Bugarite na Evlija Celebijata se Bugari zaradi crkvata, tuka nekoj se obiduva da proklamira deka makedonskoto ime kaj Albancite i Crnogorcite e poradi nekakva jursdikcija na istata crkva.
Еве помина скоро месец и пол откако реши да се изрезилиш по којзнае кој пат овде и пак да избегаш како попарен зашто знаеш што ти следи.
ОК, одиме со ред.
Kasnakoski напиша:
1. Mardarje, kir makedonski e vsusnost Crnogorec i nema nikakva vrska so bugarskata Ohridska arhiepiskopija na Justinijana Prima.
- За Мардарије сум напишал уште во својот прв пост на темава (#8). Миневски воопшто не е виновен што некој црковен великодостојник од Цетиње решил да се кити со МАКЕДОНСКОТО име и слава, како што заради недоволната познатост и слава на нивните соствени национални имиња го правеле и многу други и пред и по него.
- И џабе везеш гоблени овде кога СИТЕ цркви на Балканот и тоа како имале врска со охридската МАКЕДОНСКА црква како што е објаснето и во текстот (стравувањата на другите помесни црковни главатари од враќање под јурисдикција на охридската црква).
- МАКЕДОНСКА е, без разлика на поигрувањето со имињата од страна на Византијците, инаку вашата би требало во тој случај да е "Паристрионска".
Или така "случајно" српскиот владетел Стефан Душан ги имал и својот тукушто воздигнат патријарх Јоаникиј, и бугарскиот патријарх Симеон, ама и охридскиот Никола на своето крунисување за цар во Скопје 1346 година..?
Kasnakoski напиша:
2. Vatikanskite dokumenti gi smetaat Albancite za potomci na antickite Makedonci.
- ЛАГА!
ЛАГАTA сакаше да ја протнеш тука со овој твој пост:
За папските емисари наследници на античките Македонци биле Албанците. За диоцезите Скутари, Алесио и Садрима д' Албаниа тоа е објаснето.
1. Ти не разбираш што пишува овде. Да разбираше ќе дадеше целосен превод.
Ако сакаш да го користиш ова како некаков аргумент дај точен превод.
2. Извештајот не го пишувале никакви "папски емисари" во множина, туку ЕДЕН (1) свештеник, етнички АЛБАНЕЦ по име Петар Масарек.
3. Прикажаниот исечок е од извештај од февруари 1633 г., и ти од истиот со цел да си ја појачаш глупавата пропаганда го приложи и ова:
Само за пример во Скопје имало Грци и Бугари, но немало Македонци.
Aрно ама и овде не си разбрал што пишува, затоа пак нема превод.
Пишува дека "мнозинството" се Турци, ама дека има и Грци и Бугари.
И не знам зошто си го исекол до тука, кога во продолжение кажува за Кратово, за кое вели дека е населено од Турци. Или тоа не ти одговараше на глупавата пропаганда, па реши да го исечеш?!
Во книгата има и друг извештај од ИСТИОТ Петар Масарек, за годините 1623-1624 (значи 10 години предходно), каде што во делот за Скопје истиов Албанез го напишал ова:
Демек Турците преовладуваат, ама дека по националност се Албанци,
КАКО И ДРУГИ АЗИЈАТИ.
Значи влажните соништа дека Албанците = Македонци самиов Албанец си ги растурил, во неговиот сопствен извештај напишан 10 години пред да му текне да посегне по ТУЃОТО национално и етничко македонско име.
Албанецот сам си напишал дека Турците, Албанците како и други се
АЗИЈАТИ.
Интересно е дека во истиов исечок Албанезов Масарек кажува дека Солун е оддалечен од Скопје на два дена пат, и дека во него живеат Евреи, СРБИ (?!) и Грци.
Па во продолжение пишал и за Кратаво, каде според него живеат "Турци и Срби"?!?
И така, уште еден обид за бугарска ефтина пропаганда пропадна заедно со огромниот број други ментални фекалии што со години ги мачкаат овде на Кајгана.
Kasnakoski напиша:
3. Eden od makedonskite stipendisti vo Loreto e Albanecot Pietro Bogdani Macedone. Drugi dvajca negovi predhodnici isto Albanci.
ДОКАЗ камо?!?
Туку ај да видиме кои и какви се "бугарските стипендисти" во истиов илирски колеџ:
Toa ce: Пјетро Парсевиќ, Марко Бабиќ, Пјетро Босчевиќ, Џакомо Омодеи, Андреа Марчевиќ, Пјетро Диодати, Андреа Богдани-АЛБАНЕЗЕ, Паоло Прианх, Џакомо Масарико, Џорџо Батуковиќ.
Сичките овие се "асли-Бугари", нема што...
Kasnakoski напиша:
4. Pietro Bogdani Macedone vo negovata kniga zboruva za Skenderbeg i negovite 300 makedonci.
Наместо до бесвест да ги верглаш истиве ЛАГИ, врати се малку погоре и прочитај како од само-прогласени АЗИЈАТИ, решиле да крадат и да присвојуваат ТУЃО национално и етничко име.
Башка имаме цела тема за Скендербег и таму доста работи излегоа на видело околу неговото и потеклото на неговата фамилија.
Kasnakoski напиша:
5. Vo Skopje spored dokumentite od Vatikan ziveele Bugari i Grci.
Џабе се пенавиш, погоре веќе ги објаснив будалаштините на Албанезот Петар Масарек, а не на Ватикан.
Туку ај да видиме што напишал еден католички свештеник од Дубровник кога на враќање од Цариград отишол за Софија:
Значи среде Софија католичкиов фратар во католицизам пренел
МНОГУ ШИЗМАТИЦИ СРБИ!!!
Kasnakoski напиша:
PP - Cento da ne si fantazira deka nekoj nekade nekogas na nekoja tema bi mozel da me unisti. Moze samo so pomos od moderator. Na drug nacin - ne.
Не да си уништен, туку си растртен ко бугарска курва на повеќе теми, а сега и на оваа.
До толку што искрено жал ми паѓа… ама па "шарала-сама-си-го-барала"...
Ете другите нека читаат и нека судат.