Редовна војска повторно?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Да нема снајпер и да нема ракетен фрлач у одделенијата?
У никое (освен тоа едно), а снајпери нигде (освен овие двајца ваму кај команда)?

Што знам. Тоа дека треба снајпер у одделение не го измислиле за џабе ваљда. А и ова со одделенијата да немаат одговор на оклопни...
Многу некако ми личи (повеќе од предходно) дека е зависно од проценката на командирот на чета.
Значи ти квалитативно ги намалуваш одделенијата на сметка на некаква четна поефикасност. Побрза субрдинација и то.[DOUBLEPOST=1488666825][/DOUBLEPOST] ОК, знам за батерија, али не знам за дивизион. Ја сум пешадија.
Во оделение имаш најмалце 4-5 еднократни лансери кои по домет и по пробивност се речиси исти како и тој еден само шо имаш 2 војника помалце. На страна имаш цело оделение на ПТ лансери кое можеш
или да ги концентрираш на едно место
или да доделиш на некое оделение по некој лансер
или да ги држиш во резерва
сепак тие лансери се со домет од 400-600 метра а тенк те годи од 1500 или 2000 така да то е семо средство на некаква одбрана а не на противтенковска борба. Накратко, иста работа ќе ја збркаш со помалце људство. Кога пред тебе на 400 метра ќе видиш тенк, а околу него пешадија која те засипува со оган тешко дека ќе може некој со фрлач натенае да нишани подвижна цел и годи. Него треба прво да го маваат бригадни средства (Пт ракети и сопствени тенкови па после некои помали лансери и на крај како последна одбрана тие фрлачи. Не се тие средства за борба туку за заштита.

Снајпери се двајца со двајца набљудувачи, тие се 200-300 метри зад првата борбена линија и дејствуваат по најважни цели. Снајперист треба да е скриен, со добра прегледност и концентриран, замисли ти во ров со 10 војници се пука зујат куршуми наоколу а ти низ оптички нишан бараш мета во таа гужва, или тргнува оделение во јуриш ти трчаш со нив речиси бескорисен пошто треба да застанеш члегнеш подесиш далечина на оптика и дејствуваш....

Немаш изгледа видено многу “акција“ со војска[DOUBLEPOST=1488667953][/DOUBLEPOST]
Pozdrav Potpolkovniku.
divizion e od 3 voda ako ne zabiraviv P.S,
3-4 батерии плус други единици[DOUBLEPOST=1488668074][/DOUBLEPOST]
@Let 3 нели рече поручник си бил? од каде сеа стана командир на дивизион:icon_lol:
дивизион нема командир туку командант, командири се на ниво на вод чета

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
Имам видено акција ама не на тоа командно ниво.
Бев во Пепелиште на Криволак 45 дена и во Охрид ситно командир на обезбедување на објект.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Имам видено акција ама не на тоа командно ниво.
Бев во Пепелиште на Криволак 45 дена и во Охрид ситно командир на обезбедување на објект.
на воена вежба најчесто командуваш со стрелки и ознаки на мапа, често командуваш со единица против замислен неприател, а поретко се ситуации со “плави“ и “црвени“
ја нема реалноста, туки мораш да ја замислиш и претставиш во глава. Не е исто да годиш мета на 300 метри удобно залегнат и да таа мета има своја пушка па да ти враќа оган, не е исто да сварно зујат куршуми околу глава или се забиваат в земја наоколу и да трчаш викајќи УРАААА кон замислен неприател. Ако нема некој шо го доживеал тоа па да ти каже, има луѓе кои напишале свои искуства. Јас прочитав надвор од обавезна литература и доста од таква необавезна и извадив заклучоци

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.516
Поени од реакции
41.997
на воена вежба најчесто командуваш со стрелки и ознаки на мапа, често командуваш со единица против замислен неприател, а поретко се ситуации со “плави“ и “црвени“
ја нема реалноста, туки мораш да ја замислиш и претставиш во глава. Не е исто да годиш мета на 300 метри удобно залегнат и да таа мета има своја пушка па да ти враќа оган, не е исто да сварно зујат куршуми околу глава или се забиваат в земја наоколу и да трчаш викајќи УРАААА кон замислен неприател. Ако нема некој шо го доживеал тоа па да ти каже, има луѓе кои напишале свои искуства. Јас прочитав надвор од обавезна литература и доста од таква необавезна и извадив заклучоци
ти каква акција имаш видено?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
ти каква акција имаш видено?
на ТВ1000 дур ги даваа
:D
Имам бе секакви, од цртање на стрелки квадратчиња и кругчиња со штабен лењир па до пролетување на проектил на двајстина сантими од гла (додуше то само еднаш и јас ако се прашувам, доста е и тоа)[DOUBLEPOST=1488669283][/DOUBLEPOST]
Јас прво бев зелена беретка во воздухопловство потоа бомбаш самоубиец.
а розе чорап?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Koj ве знаел дека сте војници
Јас мислев дека @Let 3 e свештеник или учител, а @Beric Dondarrion техничар или инженер
Ај објасните ми зошто тактиката која ја користеше македонската фаланга беше послаба од тактиката на римската легија

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Од јамајканските зелени беретки не од Босанските, не се нервири...
од кајмаковски??[DOUBLEPOST=1488669957][/DOUBLEPOST]
Koj ве знаел дека сте војници
Јас мислев дека @Let 3 e свештеник или учител, а @Beric Dondarrion техничар или инженер
Ај објасните ми зошто тактиката која ја користеше македонската фаланга беше послаба од тактиката на римската легија
секоја тактика има свои слабости, фалангата е гломазна и бавна единица али несопирлива кога е компактна, се движи бавно и полека и гази се пред себе со своите копја. Против рим, нив ги заеба теренот кој не беше рамен и во напредувањето стројот на фалангата се расцепка, во тие пукнатини римјаните уфрлија свои војници кои ги нападнаа незаштитени бокови на македонските редови.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
Браво, за ова до сега.
Војската каква што треба да биде (каква што беше) е систем во систем. Таа треба да ги има паралелно (ги имаше) сите функции на државата. Во сите области. Држава во држава, која ќе функционира по сите параметри во кои државата би била спречена, во одредени услови, да функционира. Затоа имаше цела паралелна инфраструктура. Последна одбрана/клетка на државата во одреден аспект. Систем кој што треба да биде тоа, не смее да функционира според ништо друго освен спред PS, а субјективноста се сведува само на одлуките на субјектите од многу високо командно ниво.
Субординацијата тука, за разлика од цивилното општество, е апсолутна. Во тоа име ти салутирам (според чинот).

Сепак,јас сум ги разгледувал овие нешта само од ниво на командир на вод (потпоручник) и не можам да се сложам со констатацијата дека потпоручниците не се на првите борбени линии.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Сепак,јас сум ги разгледувал овие нешта само од ниво на командир на вод (потпоручник) и не можам да се сложам со констатацијата дека потпоручниците не се на првите борбени линии.
јас нема да те пуштам во прв борбен ред

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
од кајмаковски??[DOUBLEPOST=1488669957][/DOUBLEPOST]
секоја тактика има свои слабости, фалангата е гломазна и бавна единица али несопирлива кога е компактна, се движи бавно и полека и гази се пред себе со своите копја. Против рим, нив ги заеба теренот кој не беше рамен и во напредувањето стројот на фалангата се расцепка, во тие пукнатини римјаните уфрлија свои војници кои ги нападнаа незаштитени бокови на македонските редови.
Благодарам,
А која е предноста на готската коњица, во однос на римската легија ( Битка кај Адријанополис 378 година )

Kajgana Shop

На врв Bottom