Проштевањето - патот до небото?

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Нема што да ми благодариш, штотуку ти кажав дека истресе глупости...

;)

Кој црн контекст, лупаш како Максим по дивизија, а ние треба да го трпиме тоа...
kaj istresov gluposti koga toa e citat od biblijata , a temava e za proskata kako sto i samiot ja otvoriv ,tuka ne gldam gluposti ako ne ti e jasno ke ti objasnam, tuka se zboruva deka covekot treba da mu prostuva na savojot blizen i da ne go faka za gusa za nekoj greska , da se seti deka toj kako i site sne dolznici i gresnici , i deka nema nieden sovrsen covek, toa e se

K

Khabs Staadnau

Гостин
kaj istresov gluposti koga toa e citat od biblijata , a temava e za proskata kako sto i samiot ja otvoriv ,tuka ne gldam gluposti ako ne ti e jasno ke ti objasnam, tuka se zboruva deka covekot treba da mu prostuva na savojot blizen i da ne go faka za gusa za nekoj greska , da se seti deka toj kako i site sne dolznici i gresnici , i deka nema nieden sovrsen covek, toa e se
Проштевањето е етички парадокс, речено е љуби го ближниот, но тоа е малку тешко доколку ближниот ја силувал ќерка ти, нели?
Не сум волен да се одмаздувам, но на која основа јас ќе го љубам сега ближниот, и како да се осудам да му простам?

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Проштевањето е етички парадокс, речено е љуби го ближниот, но тоа е малку тешко доколку ближниот ја силувал ќерка ти, нели?
Не сум волен да се одмаздувам, но на која основа јас ќе го љубам сега ближниот, и како да се осудам да му простам?
vo ova vreme prostuvaneto e zgasnato i nikoj nikomu ne prostuva, zatoa sto ovie se losi vremina, no dobro bi bilo koga covek bi mozel da prostuva pred se na sebei da si prosti pa pota ke moze da im prostuva na drugite

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Се вика аргументирање на страната на противникот.

Јас ти кажувам што ти вика твојата религија. Не за џабе Библлијата има два завети, нели.

Јахве, иначе, ти је све... осим љубави, душо. Типот е манијакален, арогантен, нарцис. Масовен убиец и бесрамен лажго. Он пали и гаси, он прави добро и зло + се фали. Онака, баш obnoxious до јаја.

...+ никад не може да направи толку голем камен што нема да може да го крене + нема женска уште од израелитите ко му ја избациле Ашера. ...еј! ...абе он мука имал, беее.... зато нервози толку...
Аман бре, зашто брат толку омраза за некој кој не постои за тебе. Што толку си се нафрлил на нешто што за тебе не постои. Ако не те познавав, по ова што го напиша ќе заклучев дека си разочаран христијанин. А можеби и си?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Библијата е само превод на другите книги пред неа.... и оние после неа се преводи на претходните. Разликата е само во имињата и мали други нови нешта додадени и одземени.

На многу прашања немам добиено одговор на овој подфорум, меѓу нив и едно вакво:
- Која е вистинската религија?

Од толку многу религии, секти, разни движења, човек да не знае каде да се регистрира за да се "спаси".

Сите вие сте толку себични. :rolleyes:
...

Мудроста БОЖЈА (БОЖЈИОТ Логос) е безкрајно повеќе од секој книга, дури и од Светото Писмо (Библијата) која прекрасно сведочи за Него!

Човекот може да е потполно слеп, глув, да е роден на изолирано острово, ... но повеќе од сите тие пречки е БОЖЈОТО Живо Слово!

Тоа БОЖЈЕ Слово е БОЖЈАТА Мудрост, Неговото Тело е чиста Љубов, а Неговата Крв чиста Милост!

.

Член од
1 ноември 2011
Мислења
13
Поени од реакции
2
Мудроста БОЖЈА (БОЖЈИОТ Логос) е безкрајно повеќе од секој книга, дури и од Светото Писмо (Библијата) која прекрасно сведочи за Него!

Човекот може да е потполно слеп, глув, да е роден на изолирано острово, ... но повеќе од сите тие пречки е БОЖЈОТО Живо Слово!

Тоа БОЖЈЕ Слово е БОЖЈАТА Мудрост, Неговото Тело е чиста Љубов, а Неговата Крв чиста Милост!

.
Brate spiros i da ti ja kazam vistinskata religija (vistinata nad vistinite) religija koja vodi do vecniot zivot,potocno koj e bozjiot narod nema da ja prifatis , a ke ti bide samo uste potesko zatoa uzivaj dodeka mozes oti potoa ke umres od Isus i ostala kompanija xonstapleri so moto site za eden ili dvaica.a ovie dvaica ili eden za nikade gnevni i ljubomorni koj cita neka razbere....

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Brate spiros i da ti ja kazam vistinskata religija (vistinata nad vistinite) religija koja vodi do vecniot zivot, potocno koj e bozjiot narod nema da ja prifatis , a ke ti bide samo uste potesko ...

.

Во Исус Христос отелотворената Првородена Мудрост БОЖЈА - Која во (и од) Него е лично кажана и (практички) покажана - е Вистината над вистините!

Таа Вистина БОЖЈА, Таа Мудрост БОЖЈА е чистата Милост БОЖЈА, Која што само од (со лажната светлина и вистина) заслепените луѓе може да биде негирана или девалвирана!

Нејзините избрани чеда пак (тоа е Неговиот избран народ), иако за слепиот свет невидлив, за БОГА е зеницата на “Неговото Око“!

Иншалах, Милоста БОЖЈА да постане сечив Господ и Спасител.

Амин

Бидејќи се јави Божјата Милост, спасителна за сите луѓе.
Таа не’ учи да ги отфрлиме нечесноста и похотите од овој свет, чесно, праведно и побожно да поживееме во овој век, чекајќи го исполнувањето на блажената надеж и појавувањето на славата на големиот БОГ и Спасител, во нашиот Господ Исус Христос!
Кој се даде самиот Себе за нас, за да не’ избави од секакво беззаконие и да не’ очисти, та
да Му бидеме народ избран, ревносен за добри дела.

(Еп. Тит 2:11 ...)

.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
.
Кој се даде самиот Себе за нас, за да не’ избави од секакво беззаконие и да не’ очисти, та
да Му бидеме народ избран, ревносен за добри дела.
.
Toj не се даде самиот, него го опколија и заробија Римските легионери заедно со помошни еврејски единици па го судеа осудиаја и убија.

Исто и Осама бин Ладен не се даде сам себе си туку и него го открија кај се крие, го опколија и му влегоја со пишчоли и пушки и го отепаја на лице сместа. Сега муџахедините можи ќе почнат да го величаат и него “Ами тој сам себе си се даде како жртва за сите нас...“

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
Нема што да ми благодариш, штотуку ти кажав дека истресе глупости...

;)

Кој црн контекст, лупаш како Максим по дивизија, а ние треба да го трпиме тоа...
koga gi chitam tvoite gluposti ., se postavuva golem znak na prashalnik shto i koj e tuka glupav., osven negacii vo tvojata svest nishto drugo ne postoi ., vnimavaj eden den ke pochnesh i samsebe da se negirash.,.,
a ne mora nishto da trpish ., pikni go nosot vo tvoite knigi ., i ne se pojavuvaj., nikoj ne bara tvoe visokostruchno mislenje za toa dali vodata e topla ., ladna ., ili jabolkoto pagja ngore ., a leta nadolu;)
i P.S kako shto nekoi tebe te trpat ., taka i ti bi trebalo so tvojata genijalnost da istrpish nechija malenkost...

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Toj не се даде самиот, него го опколија и заробија Римските легионери заедно со помошни еврејски единици па го судеа осудиаја и убија.
.

Јас сум живиот леб што слезе од небото; кој јаде од овој леб, ќе живее вечно; а лебот што ќе го дадам Јас, е Моето тело, што ќе го предадам за животот на светот.”
(Ев. Јован 6:51)

Затоа Ме љуби Отецот, зашто Јас животот Свој си го полагам за да го примам пак.
Никој не Ми го одзема, туку Јас Сам од Себе го давам. Имам власт да го дадам и власт имам пак да си го земам. Оваа заповед ја примив од Својот Отец.”
(Ев. Јован 10:17+18)

Но Он ги зеде врз Себе нашите болки и ги понесе нашите слабости; а ние мислевме, дека Он беше поразуван, казнуван и понизуван од Бога.
А Он беше изнаранет за нашите гревови и мачен заради нашите беззаконија; казната за нашиот мир падна врз Него, а преку Неговите рани ние се излекувавме.
Сите ние бевме заблудени како овци, се отстрани секој од патот свој, - и Господ БОГ ги возложи врз Него гревовите на сите нас.
Он беше *измачуван, но страдаше доброволно и устата Своја не ја отвораше; како овца Он беше одведен на колење, и како што е јагнето пред стрижачите свои безгласно, така и Он не ја отвори устата Своја.
(Пр. Исаија 53)

Исто и Осама бин Ладен не се даде сам себе си туку и него го открија кај се крие, го опколија и му влегоја со пишчоли и пушки и го отепаја на лице сместа. Сега муџахедините можи ќе почнат да го величаат и него “Ами тој сам себе си се даде како жртва за сите нас...“
.

За луѓето коишто го споредуваат Исус со бин ладин, со муџахедините или со билокој друг од крвавите (или некрвавите) мухамеданци, евреи, ... и останати кривоверници или неверници, коишто од нивна страна пак по правило Ја негираат Жртвата принесена од страна на Мудроста БОЖЈА, имам разбирање и сожалување, но не почит!

.
.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
.

За луѓето коишто го споредуваат Исус со бин ладин, со муџахедините или со билокој друг од крвавите (или некрвавите) мухамеданци, евреи, ... и останати кривоверници или неверници, коишто од нивна страна пак по правило Ја негираат Жртвата принесена од страна на Мудроста БОЖЈА, имам разбирање и сожалување, но не почит!

.
Исус седеше на чело на воена организација, герилци кои се бореа против римјаните - зелоти. Неговите најверни апостоли беа зелоти. Исус е распнат заедно со двајца зелоти, зелотите вршеа киднапирања, атентати и напади на римски војници, офицери и соработници со римската власт, Исус бараше неговите луѓе ако треба и наметката да си ја продадат но да си купат меч, Исус со своите луѓе го нападнал храмот, центар на еврејската власт која соработуваше со римјаните а Бараба во исто време го нападна римскиот гарнизон. Нападот не успеа Бараба беше фатен а Исус се скри но следниот ден беше откриен, опколен и заробен. Во заробувањето на Исус учествуваа над 1000 римски војници и еврејски помошни единици. Исус е заробен и осуден спрема римски закон. Распнувањето на крст беше казна за неприатели на Рим - бунтовниците против власта. За верски прстапи се казнуваше со каменување, за политички со меч а за бунт против рим -- со распнување. Осама бин Ладен со борбата против еда светска сила за нејзино протерување од светите земји и воспоставување на религиозни закони и власт во нив не е многу различна од борбата на Исус против Рим пред 2000 години. Тогаш зелотите немаа експлозиви калашњикови и рачни фрлачи но имаа ножеви стрели отров и копја со кои се бореа против рим. Таа легенда за Исус еврејски борец за слобода на Јудеја од Рим стана мит и легенда во облик на вера.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Исус седеше на чело на воена организација, герилци кои се бореа против римјаните - зелоти. Неговите најверни апостоли беа зелоти. Исус е распнат заедно со двајца зелоти, зелотите вршеа киднапирања, атентати и напади на римски војници, офицери и соработници со римската власт, Исус бараше неговите луѓе ако треба и наметката да си ја продадат но да си купат меч, Исус со своите луѓе го нападнал храмот, центар на еврејската власт која соработуваше со римјаните а Бараба во исто време го нападна римскиот гарнизон. Нападот не успеа Бараба беше фатен а Исус се скри но следниот ден беше откриен, опколен и заробен. Во заробувањето на Исус учествуваа над 1000 римски војници и еврејски помошни единици. Исус е заробен и осуден спрема римски закон. Распнувањето на крст беше казна за неприатели на Рим - бунтовниците против власта. За верски прстапи се казнуваше со каменување, за политички со меч а за бунт против рим -- со распнување. Осама бин Ладен со борбата против еда светска сила за нејзино протерување од светите земји и воспоставување на религиозни закони и власт во нив не е многу различна од борбата на Исус против Рим пред 2000 години. Тогаш зелотите немаа експлозиви калашњикови и рачни фрлачи но имаа ножеви стрели отров и копја со кои се бореа против рим. Таа легенда за Исус еврејски борец за слобода на Јудеја од Рим стана мит и легенда во облик на вера.

Но Он ги зеде врз Себе нашите болки и ги понесе нашите слабости; а ние мислевме, дека Он беше поразуван, казнуван и понизуван од Бога.
А Он беше изнаранет за нашите гревови и мачен заради нашите беззаконија; казната за нашиот мир падна врз Него, а преку Неговите рани ние се излекувавме.
Сите ние бевме заблудени како овци, се отстрани секој од патот свој, - и Господ БОГ ги возложи врз Него гревовите на сите нас.
Он беше *измачуван, но страдаше доброволно и устата Своја не ја отвораше; како овца Он беше одведен на колење, и како што ејагнето пред стрижачите свои безгласно, така и Он не ја отвори устата Своја.
(Пр. Исаија 53)

.
Зошто тогаш Исус во некои изјави, барем како што се пренесени во Писмото, алудира на насилство?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Зошто тогаш Исус во некои изјави, барем како што се пренесени во Писмото, алудира на насилство?

Така им се чинело и им се чини само на оние коишто доволно не го познаваат нити Светото Писмо, а уште помалку моќта БОЖЈА!

Без Светиот Дух, без совршената пракса на во Исус Христос отелотворената Мудрост БОЖЈА - и онаа на Неговите вистински Апостоли и следбници - никој неможе да Ја разбере Суштината на Вистината, за Која прекрасно сведочи Писмото!

Шалом

.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Така им се чинело и им се чини само на оние коишто доволно не го познаваат нити Светото Писмо, а уште помалку моќта БОЖЈА!

Без Светиот Дух, без совршената пракса на во Исус Христос отелотворената Мудрост БОЖЈА - и онаа на Неговите вистински Апостоли и следбници - никој неможе да Ја разбере Суштината на Вистината, за Која прекрасно сведочи Писмото!

Шалом

.
ti sinki dovolno go poznavas,, abe koje kako tebe ,Шалом

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
ti sinki dovolno go poznavas,, abe koje kako tebe ,Шалом

Патот до Небото не е (егоистичното) јас, не е (егоистичното) ти, не (егоистичното) вие, не (егоистичното) ние, туку Се’опфатната Мудрост (Милост) БОЖЈА - Тоа чудесно Евангелие!

Селам!

.

Kajgana Shop

На врв Bottom