Промена на лично име (и презиме)

• Креатор на темата Креатор на темата Реј
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
27 јануари 2008
Мислења
1.611
Поени од реакции
85
Ме интересира дали некој знае како и што треба, значи се што треба за промена на лично име. Благодарам.

Во полиција а потоа тие ќе ти побараат потребни документи и се што е потребно да потпишеш, да уплатиш за оглас во службен весник т.е да ги прогласиш неважечки државјанството, изводот, лична карта итн тин. Инаку... ќе треба сите лични документи... дипломи, сертификати... свидетелства, да ги промениш после тоа.

ќе излезеш на тераса и ќе викаш на цел глас :
- ЧУЈТЕ И ПОЧУЈТЕ! ОД ДЕНЕС СЕ ВИКАМ ПЕТКО!! ПОВТОРУВАМ, ОД ДЕНЕС СЕ ВИКАМ ПЕТКО!

шала на страна, ќе ти одземе многу време оваа работа. ќе треба да одиш по полиции, па да вадиш документи, бла бла. затоа какво кумот ти го дал такво ќе си носиш :toe:

Ќе ги прашаш гејците...

Најверојатно треба да започнеш правна процедура, оди најпрво во матично...

Ме интересира дали некој знае како и што треба, значи се што треба за промена на лично име. Благодарам.

Ако си од Скопје, оди во МВР кај МТВ и влези во службата за граѓанско работање, кога ќе влезеш само право и шалтерот најлево ти е за промена на име и презиме. Со среќа :)

Де бре, ме направивте грк :) Не сум ни АКСИЛИОН ни ЖЕЛБОМИР. Слободан ми е правилното име...

нешто од законите и прашање/одговор на сајтот услуги
http://www.uslugi.gov.mk/Prasanja.aspx?UslugaID=e737cf85-7751-480f-aef9-73f05012ac89
Ве молам да ми одговорите- Која е постапката за промена на личното презиме, во ситуација што не е поврзана со склучување на брак?
Благодариме што го постивте нашиот веб портал. Промената на личното име, односно само името или презимето се уредува со Законот за личното име (»Службен весник на РМ« број 8/95). За да се промени личното име односно само името или презимето, потребно е граѓанинот да поднесе барање до подрачната единица на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, според неговото место на живеење. Покрај барањето потребно е да приложи и: извод од матичната книга на родените, уверение дека против него не се води кривична постапка за кривично дело кое се гони по службена должност и документ за идентификација. Со почит.
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:pgVAlzRyDzcJ:www.uvmk.gov.mk/files/zakoni/licno%2520ime/Licno_ime.pdf+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B5&hl=mk&pid=bl&srcid=ADGEESjmmR63i0huI0uGYdwrKOydQbIemulU1LVCJUdCDs_Xq0pjupOPGy90imGGDNQrB1YynPOvZRMEsjd2l-mOXAXoBBSUyml31VtKl812uohwaHhaX93YaqyWeAtMW6Tkfc5prSfX&sig=AHIEtbSwT20-M4l6pdW4Kl3ln7Sa2oiHIg

Де бре, ме направивте грк :) Не сум ни АКСИЛИОН ни ЖЕЛБОМИР. Слободан ми е правилното име...

И сакаш да го промениш името Слободан ? во кое име ме интересира

многу сме љубопитни во кое име сакаш да се прекрстиш или зошто пример кај ти има текнато ?

Одсега ќе се викаш Северен Слободан,Вардарски Слободан или Слободан(Скопје)?

@Боби™,Чавдар
Како тебе, Бобан. Бидејќи сите ме викаат Боби уште од кога сум се родил, па ако го мењам името така ќе се викам.
@*phoenix*
Стварно незнам :pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom