Прашања за Исламот III

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Ali vazi toa samo za mazi ili i za zeni?
Deka vo Saudija, Avganistan...ne davaat na zeni da ucat skolo
i mazite i zenite ,
spored islamot i mazot i zenata se ednakvi ,( citaj kuran 3;195), tie sto ne davaat da ucat zenite e niven problem , ane islamski , naprotiv islamot veli ikre uci., bilo masko ili zensko, islamot ja potvrduva potpolnata sposobnost na zennata , nejzinata nezavisna licnost, ,
pravo na imot
pravo na obrazovanie
pravo na veruvanje
slobodno izrazuvanje na mislenjeto, na soveti za dobroto i vozdrzuvanje od nepristojnoto,
pravo na sloboda na sklucuvanje brak so onoj sto go saka
pravo na razvod so onoj sto ne go saka,, ulogata na zenata vo islamot e usovrsena vo soglasnost so ulogata na mazot, vo sto mazot ima prednost vo odnos na zenata sto znaci samo eden pogolem stepen na odgovornost na mazot,
soprugite imaat isto tolku prava , kolku i dolznosttite spored zakonot, samo sopruzite vo odnos na niv imaat prednost za eden stepen, a Allah e silniot i mudriot,(kuran4;34)

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
prviot zbor vo slavniot Kuran e "Citaj.." mn cesto vo Kuranot Gospod(Semokjniot) spomnuva deka najpametnite i najobrazovanite lugje se najdobrite obozavateli na Gospod i najlesno go svakjaat Kuranot i patot vistinski do All'llah(Gospod).
Па баш напротив, голем дел од високо образованите муслимани се атеисти , за разлика од оние кои немаат образование,значи образованите муслимани имаат пошироки хоризонти за да сватат дека религијата не им значи во животот, туку си го живеат како што сакаат самите тие без некакви забрани од куранот

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Па баш напротив, голем дел од високо образованите муслимани се атеисти , за разлика од оние кои немаат образование,значи образованите муслимани имаат пошироки хоризонти за да сватат дека религијата не им значи во животот, туку си го живеат како што сакаат самите тие без некакви забрани од куранот
Мона извини вака,ама тропаш глупости :)
Кои тоа високо образовани муслимани се декларирале како атеисти,и ако ги има односот е 95%:5% во однос на христијаните,кои дури и јавно се декларираат како атеисти,видни професори како ванковска,фрчковски и компанија.
Не знам за 5дневни молитви,ама секој петок на џума гледам многу образовани муслимани и видни личности од јавниот живот,така да не ти држи вода ова што го кажуваш.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
treba da ja razberes srsta na bozjata poraka ,i kuranot i indzilot t.e. evangelijata se bozji knigi, i sekoj musliman veruva vo toa , razlikata e vo toa sto hristijanot ne veruva , treba da razlikuivas hristijanstvo so denesnoto hristijanstvo
ете ти сега кафански муабет... што се не напиша. Од политика па вера... сешто.

Како ти може да ги судиш другите како веруваат, дали веруваат, дали се христијани и дали добро веруваат итн...?
Се гледа мнозинството така, кога зборуваш за христијани мислиш на сите? Дури и оние од Света гора? :)
Или мислиш на други христијани? Невистински христијани.
Според тебе значи, христијаните не се неверници?

И како ти си го разбрал Исус кога ти го сметаш Исус за пратеник а не за Син на Бог, додека некој старец од Света Гора ќе ти објасни добро дека Исус Е бог?
Каков е тој меѓурелигиски муабет кога и двете религии (две велам бидејќи се гледа дека од вашата омраза едни кон други заборавивте дека има и други, не само вие) велите дека постои еден бог и тоа не е твојот? Мислам, не сме луди гледаме и читаме и знаеме...
Кога ќе биде последното истребување на едните или другите и дали ќе го има? Запознаен?

Денес некој напаѓа друг бидејќи е муслиман или христијанин или бидејќи има добри ресурси соодветното место каде што живее соодветниот верник?
Мислиш дека некому му е грижа дали некој е муслиман или христијанин ако тој некој гази на златна жица или нафта? Јас мислам дека не му е грижа... Тој некој не се грижи што уништува човек (колатерална штета демек оправдана до целта), не пак да се грижи за верувањето на некој. Не зезај... премногу мислите дека се е врзано со исламот... не е врзано со религија ништо на Земјата. Бесцелно е муабетењево, ама благодарам на одговорите кои не дадоа ништо прецизно (не си го познавате добро исламот?)... создадоа уште поголемо недоразбирање што е што и како понатаму со ова еден бог - различни религии - невистински верници итн итн. Како... не знам, вие ќе кажете ;)

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Тогаш зошто нема жени оџи?
Не се прај ептен паметен,лично ти присуствуваше кога се дебатираше за тоа на темата Споредба за христијанки и муслиманки и сега пак напињаш со истото прашање.

Се знаат правилата у џамија,машките имаат свој простор,жените свој.
Жена не може да стои пред мажи и да предводи молитва и тоа е тоа.
Не мрчи и не филозофирај ептен,ја претеруваш.
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 00:18 ---
Za Mini Maus da ja nasledi kukjata i imotot.

Aj sea ne go drvi.

Nekoj osven edniot musliman koj odgovori po PP, cij stav ako e vistinit e za pofalba, misli da odgovori na postavenite prasanja?
Друже јас затоа и ти одговорив по ПП,ова е овде расправано милион пати,и истите ликови секогаш цитираат и истите ликови секогаш мрчат.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Мона извини вака,ама тропаш глупости :)
Кои тоа високо образовани муслимани се декларирале како атеисти,и ако ги има односот е 95%:5% во однос на христијаните,кои дури и јавно се декларираат како атеисти,видни професори како ванковска,фрчковски и компанија.
Не знам за 5дневни молитви,ама секој петок на џума гледам многу образовани муслимани и видни личности од јавниот живот,така да не ти држи вода ова што го кажуваш.
јас не реков дека си сите , туку има такви, а и повекето муслимани-атеисти се високо образовани, ретко ке сретнеш некој необразован муслиман да е атеист, како прво тој дали знае што е тоа атеист, а се знае дека религијата најмногу се шири во необразованите и сиромашни средини

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не се прај ептен паметен,лично ти присуствуваше кога се дебатираше за тоа на темата Споредба за христијанки и муслиманки и сега пак напињаш со истото прашање.

Што се правам паметен? Што има врска просторот у џамијата со свештеничкиот статус?
Нели жените се рамноправни? Тогаш зошто нема машки оџи за мажите и женски оџи за жените?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

--- надополнето: 23 февруари 2013 во 00:18 ---

Друже јас затоа и ти одговорив по ПП,ова е овде расправано милион пати,и истите ликови секогаш цитираат и истите ликови секогаш мрчат.
Ај појасни го болдот?

Дали има врска со тоа што стално кога се шета муслиманско семејство мажот оди 5-6 метра пред жената?

Која е целта и позадината на сето ова?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
јас не реков дека си сите , туку има такви, а и повекето муслимани-атеисти се високо образовани, ретко ке сретнеш некој необразован муслиман да е атеист, како прво тој дали знае што е тоа атеист, а се знае дека религијата најмногу се шири во необразованите и сиромашни средини
Кажи ми еден од тие повекето муслимани-атеисти кој се декларирал како атеист?
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 00:24 ---
Ај појасни го болдот?

Дали има врска со тоа што стално кога се шета муслиманско семејство мажот оди 5-6 метра пред жената?

Која е целта и позадината на сето ова?
Реков дека кога се обавува молитва,жена не може да стои пред мажи и да ги предводи во молитва.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Реков дека кога се обавува молитва,жена не може да стои пред мажи и да ги предводи во молитва.
Тогаш зошто нема машки оџи за мажите и женски оџи за жените?
Нели жените се рамноправни?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ок де тоа разбрав.

Дали има врска и со тоа кога се шета муслиманско семејство низ град. Дали е тоа обичај кај вас, дека жена не смее да стои пред маж, па ни кога шетаат.

И зошто е тоа така, ако знаеш д аобјасниш?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Што се правам паметен? Што има врска просторот у џамијата со свештеничкиот статус?
Нели жените се рамноправни? Тогаш зошто нема машки оџи за мажите и женски оџи за жените?
Се правиш паметен бидејќи на таа тема беше разјаснето,и пак напињаш со истото прашање.
Кога се во џамија,и мажи и жени,секој си има свој простор,и молитвата ја предводи само еден оџа,маж.
А кога се само жени,(дома ако се напр. 5-6 жени,и сакаат да обават молитва тогаш таа молитва ја предводи жена.)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се правиш паметен бидејќи на таа тема беше разјаснето,и пак напињаш со истото прашање.
Кога се во џамија,и мажи и жени,секој си има свој простор,и молитвата ја предводи само еден оџа,маж.
А кога се само жени,(дома ако се напр. 5-6 жени,и сакаат да обават молитва тогаш таа молитва ја предводи жена.)
Значи можно е жена да биде оџа?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Значи можно е жена да биде оџа?
Кога се само жени присутни да(и таа не оџа туку само предводи молитва,прај разлика малку)
кога се присутни и мажи и жени тогаш оџа по твое или предводник на молитвата може да биде само и единствено машко.

Kajgana Shop

На врв Bottom