Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Не: мислев на она кое ги прашувам, односно, ако атеизмот НЕ Е (тоа и тоа...) тогаш што Е?
Е неверување во богови.
Види, на една страна имаш луѓе кои веруваат во богови, на друга луѓе кои не веруваат во богови. Од овие што веруваат во богови некои веруваат само во еден(Јахве,Исус,АЛах..), некои во повеќе(Хиндусите,Шинто,Таоизам..) или имаш некоја пантеистичка форма на верување, јебеш га. Од друга страна ги имаш оние кои не веруваат дека постои бог. Кај некои тоа е лично убедување, кај други е организирана религија(Џаинизам, некои форми на будизам). Атеистите се далеку од нешто што би се нарекло организација и било каква институција , дури да постои е крајно неформална и од локален карактер. Единствена заедничка карактеристика е дека не веруваат во постоењето на богови.

Последно уредено:
Не: мислев на она кое ги прашувам, односно, ако атеизмот НЕ Е (тоа и тоа...) тогаш што Е?
Никаде не е напишано НЕ Е тоа и тоа. Тоа се твои нелогични конструкции.

Ако Е НЕверување во богови, тогаш Е верување...во што?
Не мора да е верување во ништо. Зошто во нешто мора да се верува? Кај тоа пишува.

Не мора да е верување во ништо. Зошто во нешто мора да се верува? Кај тоа пишува.

Еве, јас така пишувам: ако НЕ верувам во одредени нешта, тогаш во што верувам?
Или, можам да НЕ верувам, ама забрането ми е да верувам, оти сум атеист, таќе?

А
Ај продолжи да мудруеш и подобјасни ми: како можаш да верувам во нештато кои ми се сетилно и рационално спознатливи?
И конечно, знаеш ли уопште што значи поимот „верувам„?
Не мудрувам, си правиме муабет :)
Ако мудруваме со тебе... за кај сме? Уште да подобјаснувам?

Не ти го разбрав ова: како можаш да верувам во нештато кои ми се сетилно и рационално спознатливи?
Себе се прашуваш или мене ме прашуваш?
Како што читам, тебе скоро ништо не ти е рационално спознатливо... затоа и веруваш во твојот бог. Не мислиш рационално да го спознаеш и сетилно?
Ќе се растопи во прашина?

Ти велам атеист може да верува во сешто во врска со светот, но не може да верува во богови како реални ентитети.
Не знам како не се разбираме... или сакаш да не се разбираме, а? :)

Нетаќе. Таќе како што пишав јас, не како што пиша ти.

Глупости...
Ако си атеист која е логиката да веруваш во Исус Христос како бог кој што ќе те спасува?
Ти има логика?

Всушност, не го одговарај она дали ти има логика...

Не ти го разбрав ова: како можаш да верувам во нештато кои ми се сетилно и рационално спознатливи?
Себе се прашуваш или мене ме прашуваш?

Вала, прашањето до Тебе го упатив, нели?...

Вала, прашањето до Тебе го упатив, нели?...
Можам да верувам се додека не спознаам и не стекнам искуство.
Но тоа важи за верување кое не опфаќа богови !
Бидејќи нели атеист нема логика да верува во богови и нивното мешање во работите на Земјата !

П.С.
И сега ако ми кажеш дека си го спознал Исус Христос... ќе испадне дека не веруваш повеќе во него... ! Така?

Ти велам атеист може да верува во сешто во врска со светот, но не може да верува во богови како реални ентитети.

Значи, атеистот може да верува и во Дедо Мраз, така?
Може да верува во секое „нешто„ кое некој ќе му го сревира како вистина, која е лично непроверлива, така?

Али што е то битно, битно е дека атеистот верува, така?

Значи, атеистот може да верува и во Дедо Мраз, така?
Може да верува во секое „нешто„ кое некој ќе му го сревира како вистина, која е лично непроверлива, така?

Али што е то битно, битно е дека атеистот верува, така?
Не е така.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom