Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Hemijata se transformira vo hemija i potoa se pretvara vo hemija.
Mama mia:facepalm::facepalm::pos:
Од прилика, ама не е баш точно.
Хемиска супстанца се трансформира во друга при што се ослободува или врзува енергија.:)

Груџи, шо мислиш дека се случува со храната шо ја јадеме?

Ако сакаш ептен едноставен одговор, да, ама помалце од мене и тебе, но повеќе од вирусите
Бидејќи прашањето беше во контекст за потеклото на свеста - каде таа се создава а не во каков стадиум ја развива одреден орган, тотално е неботно каква е свеста на медузите во однос на човекот или вирусите. Поентата е дека постојат организми кои се свесни а кои немаат мозок или нервен систем како кај нас. Тоа е повеќе од доказ дека мозокот не ја создава свеста, туку само ја модифицира или има поврзаност со неа.

...
Вие се навредувате од мислењата на другите во врска со вашите религии и богови.
Јас никој не сум навредил простачки како што правите вие бидејќи не ви чини нечија размисла.
Тоа е срамота и тотално детско однесување...
Глупости невидени... па и доаѓаш да ме обвинуваш, марш таму.
Оооо какво цвеќе за мирисање си ти, па заедно со Ипси ич не вреѓате (Ипси изеде бан ради вреѓање на прашања за христијанство). Абе ај гит таму, лицемери....

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
Од прилика, ама не е баш точно.
Хемиска супстанца се трансформира во друга при што се ослободува или врзува енергија.:)

Груџи, шо мислиш дека се случува со храната шо ја јадеме?
Hahahaha..e sega me pogodi
Za da razberes sto se slucuva so hranata trebe da ja znaes mojata definicija za Bog
Do Re Mi fa Sol La Si Do
Koga nea kje ja razberes, kje znaes sto se slucuva so hranata.

Оооо какво цвеќе за мирисање си ти, па заедно со Ипси иш не вреѓате (Ипси изеде бан ради вреѓање на прашања за христијанство). Абе ај гит таму, лицемери....
Неверувањето во Бога е помодна глупост, која е позната само во поново време, а непозната во текот од историјата.
Лука 6:
31 И како што сакате да ви прават луѓето вам, така правете им и вие ним.

Hahahaha..e sega me pogodi
Za da razberes sto se slucuva so hranata trebe da ja znaes mojata definicija za Bog
Do Re Mi fa Sol La Si Do
Koga nea kje ja razberes, kje znaes sto se slucuva so hranata.
Слободно објасни ми.
Само пази, дигестивниот систем на човекот и метаболизмот се доста изучувана и позната материја. Лесно ќе утврдиме дали теоријата "Do Re Mi fa Sol La Si Do" е точна.

Бидејќи прашањето беше во контекст за потеклото на свеста - каде таа се создава а не во каков стадиум ја развива одреден орган, тотално е неботно каква е свеста на медузите во однос на човекот или вирусите. Поентата е дека постојат организми кои се свесни а кои немаат мозок или нервен систем како кај нас. Тоа е повеќе од доказ дека мозокот не ја создава свеста, туку само ја модифицира или има поврзаност со неа.
Вака, да се повторам. Свест, не постои како одделен феномен.
Постои различна комплексност на мозокот доколку одлучиш за да ти е полесно, свеста да ја разгледуваш како некој континуум од најпростите организми до најкомплексните.

Медузите ги немаат развиено нашите делови од мозокот во нивната етапа од еволуцијата,
така што сите „свесни“ функции како зборување, самоконтрола, верувања, способност за одлуки не постојат кај нив. Кај нас постојат, пошто ги имаме тие делови.

Од друга страна, медузите имаат „некој“ нервен систем што ги прави покомплексни од вирусите, и според твојот начин на дефинирање „посвесни“. Ама научно земено, СВЕСТ е збор без значење, не е одделен ентитет, да не се повторувам. Еве, ќе ти го поедноставам.

Една точка може да иде само напред = вирус
Две точки може да идат напред и назад = покомплексна форма на живот
Три точки одат напред назад и горе....
Нашиот мозок е 100000000000000000000000000000000 точки и може да извршува различни комплексни варијабили...
Од човек до човек, зависно од мозокот и неговата интеракција со околината имаш разлики од ментално хендикепиран до Мичиу Каку.

Овие, за да ти е полесно у муабет, може да ги гледаш како различни точки во спектрумот на „свеста“ кои почнуваат од 0 и завршуват со неограничено, кадешто неограничено би била комплексна форма која ги опфаќа сите варијабили и е поразвиена од нашиот мозок моментално....ама тоа е само ЗА МУАБЕТ.

Свест како збор, нема емпириско значење.

Вака, да се повторам. Свест, не постои како одделен феномен.
Со кој метод го утврди ова? И од што е дел? За да не постои како одделен феномен, мора да е дел од нешто. Од што е дел?
Значи констатиравме дека е присутна кај сите живи организми, а само дел од нив имаат мозок т.е. комплексен нервен систем.

Ако сакаш ептен едноставен одговор, да, ама помалце од мене и тебе, но повеќе од вирусите.

Научно барем, свеста е само збор. Не постои како реален ентитет, иако разговорно можеме да ја употребуваме за да поставуваме вакви трик прашања.

Ако научно е земено дека различни видови манифестираат различни активности со помош на нивниот мозок, зависно од тоа до кој степен се еволуирани комплексноста на акциите варира од вид до вид, од животно до животно. Ова е пример, не го зимај како некоја референца за вистината, колку да ти ја покажам поентата.

0.1 степен на „свесност“ = вирус
1-2 степен на свесност = прости габи/медузи
3-4 степен на свесност = риби/жаби
5-6 рептили
6-7 цицачи
7-8 цицачи како делфини, мајмуни
9-10 луѓе.

Во неврологијата, популарниот збор свесност е ригиден, пошто има разновидни функции на мозокот кои вклучуваат меморија, социјална активност, блаблалба...

Така што кога ги анализираат видовите се задржуваат на тоа што се анализира...
Меморија на стаорците, способност за диференцирање на различни бои кај гавраните итн.. и не се употребува зборот свесност.

Се анализираат сите одделени функции, и се прави мапа на мозокот на видовите.
А разговорно, ние го нарекуваме свест. Порано верувале дека таа способност е резултат на некој метафизички необјаслив феномен. Научно, е збор без некое емпириско значење.

Истото важи за концептот на „интелигенција“. Порано се верувало дека е некој унифициран феномен, сега се разгледува како збир од многубројни когнитивни функции кои даваат „перформанс“ кој ние го нарекуваме интелигенција.

Читај што пишав погоре.
Тогаш доаѓаме до прашањето кој си ти уствари?
Можеш да ми одговориш ако сакаш и со тоа што не си ти, за да дојдеме до тоа кој си ти ако ти е полесно.....а верувам дека ќе ти биде така полесно. Остај наука, остај ги сите срања надвор од твојата самореализација за тоа кој си ти.

Да дополнам само:
"We consciously experience many different things, and we can think about the things that we experience. But it is not so easy to experience or think about consciousness itself...Does the world have an observer-independent existence (realism) or does its existence depend in some way on the operation of our own minds (idealism)? Is knowledge of the world ‘public’ and ‘objective’, and knowledge of our own experience ‘private’ and ‘subjective’?"
Max Velmans
Од овде го земав ова http://en.wikipedia.org/wiki/Subject–object_problem

Последно уредено:
Оооо какво цвеќе за мирисање си ти, па заедно со Ипси ич не вреѓате (Ипси изеде бан ради вреѓање на прашања за христијанство). Абе ај гит таму, лицемери....
A ti za sto si dojden na temava ? Vrati se na ljubenata tema i tamu izigravaj kadija.

Лука 6:
31 И како што сакате да ви прават луѓето вам, така правете им и вие ним.
Јасно ко ден. Тоа и ви правам, тоа што сакате... тоа што ви е по воља..

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
Слободно објасни ми.
Само пази, дигестивниот систем на човекот и метаболизмот се доста изучувана и позната материја. Лесно ќе утврдиме дали теоријата "Do Re Mi fa Sol La Si Do" е точна.
Brat, samo edno kje ti kazam, mojata religiozna materija e tokmu toa....kako funkcionira covekot!!!
Koi se centrite, kako e metabolizmot, kade e svesta, ako ja ima? Koj e zaspan?Sto e Ego? Sto e Volja? Sto e Ego?
Kako seto toa funkcionira..itd itd..

Brat, samo edno kje ti kazam, mojata religiozna materija e tokmu toa....kako funkcionira covekot!!!
Koi se centrite, kako e metabolizmot, kade e svesta, ako ja ima? Koj e zaspan?Sto e Ego? Sto e Volja? Sto e Ego?
Kako seto toa funkcionira..itd itd..
Арно, нека.
Сеа почести нѐ со Do Re Mi fa Sol La Si Do теоријата задржувајќи се на погоре назначениот аспект.

Тогаш доаѓаме до прашањето кој си ти уствари?
Можеш да ми одговориш ако сакаш и со тоа што не си ти, за да дојдеме до тоа кој си ти ако ти е полесно.....а верувам дека ќе ти биде така полесно. Остај наука, остај ги сите срања надвор од твојата самореализација за тоа кој си ти.
Јас не сум ентитет. Ја сум збир од многубројни активности во мозокот.
Тоа го приметив и кај тебе и кај Ипси. На некои зборови им давате апсолутно постоење.
Јас, ти, свест, интелигенција, ги унифицирате како некој феномен.
Само затоа што разговорно ги употребувам за вербално да се разбереме, не значи дека како Ти и Ипси верувам дека постои нешто како „его“, „свест“, јас и ти.

Верувам дека тоа се прости зборови, кои опишуваат комплексни функции кои се меѓузависни. И да не се повторувам, а и вие, мојата поента е таа дека „свест“ НЕ ПОСТОИ. Не можеш да прашаш дали е медузата свесна, пошто не постои свест.

И за да ни е полесно, различни комплексни функции ги нарекуваме свест и создаваме некој континуум кадешто „свеста“ ја дефинираме зависно од комплексноста на мозокот, а не како ентитет. Тапкате околу тоа прашање, кое веќе е одговорено и објаснато од моја страна 1000 пати уназат.

Вие почнувате од премисата дека свеста е реално нешто кое постои и терате у тој правец.
Јас почнувам со премисата дека свест не постои, ама се употребува како ИЗРАЗ за да се опишат некои од функциите на нашиот мозок.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom