Потеклото на Власите

Член од
25 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
0
Прочетено некаде:

Од разговорите со Димчев и Папули
научивме една мошне интересна работа.
Во семејствата во кои дома сe уште се
зборува влашки, терминот Македонци или
"Мачедон" е резервиран за Власите и тие
себеси се нарекуваат Мачедо-Ар'м'н.
(Така дури сакале да бидат именувани во
Преамбулата на Уставот.) Македонците,
пак - оние од словенско потекло - од
страна на Власите се нарекувани
Вургари или Вулгари, исто како што
Грците го именуваат доминантниот
македонски етникум со Вулгарис. Зошто
е тоа така - не навлеговме во подетални
анализи. Но, се создава помисла дека
Власите (без оглед дали се декларираат
како такви или како Македонци) во однос
на мнозинското словенско население
имаат зачувано некакво скришно
сознание за нивната некогашна
припадност, која пак како да ја сметаат
за противставена на сопствениот
национален интерес.
http://www.forum.com.mk/Arhiva/forum143/filogeneza/filogeneza.htm
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Не ми е јасно како може некој таква глупост да напише, кога власите јасно се нарекуваат арyмани, а нивниот јазик арманеска. Какви се тие ”македонци” од Епир, бидејки Власите доаѓаат во Македонија од Албанија почнувајки од последната половина на 18 век, пред се од градовите Ѓирокастро (од кај потекнува Енвер Хоџа), Москополе (сега село) итн. Најмногу бегале од зулумите на Али Паша Јанински, господарот на Јанина, koj потекнувал од влашко-тоскинско исламизирано семејство. Многу од тнр. Власи имаат и албанско (тоскинско) потекло т.е. шќиптари кои не сакале да се исламизираат под притисокот на турците и бегале во Македонија каде населението претежно било христијанско. Ние имаме пријатели власи од Крушево и самите тврдат дека многумина од оние што се изјаснуваат како македонски власи не се арумани по потекло, туку православни шќиптари, кои се срамат од своето потекло и се нарекуваат власи. Албанскиот и влашкиот јазик се многу сродни јазици, а албанците ги нарекуваат власите- братучеди.
 
Член од
25 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
0
Па тоа го рекол Димчев. Кликни на линка - мошне интересно четиво
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Јас пак викам дека тој некој си Димчев е глупак. Ај сега цитирај ме мене.
 
Член од
10 март 2007
Мислења
242
Поени од реакции
46
Vlasite se mesavina na rimskite legioneri so grkinji od trakija , koi tie gi smetale za vtorostepen narod , mnogu luge velat deka vlasite se grkofili , imam citano dosta teorii . Tie za nas makedoncite se izrazuvaat so termini kako :slavo makedonci i vergvari (taka nesto ova e vlaski izraz ) mislam pogrdno se izrazuvaat za nas . tie se narekuvaat aromanj . Vlasite se drzat megusebno za razlika od makedoncite koi oci si vadime megusebno i ne supat kako sto sakaat . Cepidlaki se , skrzavi i licno sto gi znam vlasite ic ne mi se svigaat interevdzii , esapdzii , uzas . Milsam kao lisici se . Kao dvojni agenti .
Naj poznata izreka im e : interesu porta fesu (za interes i fes nosam). Ova otprilika za valsite . Zaklucok za niv , Procitajte pogore kako ne narekuvaaat , pa posle secete . Pozdrav. A vlaskoto lobi vo makedonija mame eba. ali to e veke druga prica:)
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Власите се главно наследници на сиромашните римјани, безземјаши, кои во потрага за корка леб, заедно со римските војници доаѓале на Балканот како сточари. Држи и тврдењето дека дел од нив се и наследници на римските легионери со Епирќанките. Епирците не се грци, туку предци на денешните тоски, дел од современиот албанскиот народ.

”Влашкото лоби” ја донесе Македонија на ова дереџе и ја уназади за 50 години. Советниците на првите влади на СДСМ, кога се вршеше ”приватизацијата” беа од влашката заедница и сите од нив од тогаш прераснаа во најбогати луѓе во Македонија.

Се озборува дека и Глигоров бил штипски влав, а Фокус шпекулира и за сомнителното потекло на претседателот Црвенковски. Не знам дали може да му се верува на Фокус, оти е во лоши односи со Претседателот. Во Фокус бр. 608, стр. 37, пишува дека потеклото на Црвенковски е од с. Закамен, Албанија и дека првиот негов предок кој избегал од Албанија во Македонија- с. Црвени Води, за да не се исламизира се нарекувал Нич. Тоа се случило кон крајот на 18 век. Од таму почнале да се нарекуваат Црвенковски, по топонимот на првото македонско село каде се населиле. Тој Нич имал син по име Јон, кој пак го преселил семејството во с. Слатино (Дебарца) - тврди Фокус, според МАНУ ФОНД на проф. д-р Бранислав Ристиќ и Монографијата за дебарцаншките семејства од Злате Ѓоршовски.
 

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
bitushanec напиша:
Албанскиот и влашкиот јазик се многу сродни јазици, а албанците ги нарекуваат власите- братучеди.

Ти си во страшна заблуда другар!Не знам дали некогаш си слушнал како звучи влашкиот јазик ама и да си слушнал ова што го пишуваш е голема глупост.Јас зборувам влашки од кога знам за себе кај мене дома се зборува исклучиво влашки и можам да ти кажам дека СИГУРНО нема допирни точки со албанскиот значи ни еден збор ни една сличност!А тоа што албанците ни се понаклонети тоа е нивен проблем и нивно објаснување и точно е дека имало одредена група власи пребегана од Албанија но тоа не е причина да цела една етничка група се поистоветува со друга само заради мала група луге.Не заборавај дека мноштво од Власите се дојдени од Грција па никој досега не е нарекол брака со Грците .Бесмислено!:nenene:
 
Член од
30 јануари 2007
Мислења
74
Поени од реакции
11
bitushanec напиша:
Албанскиот и влашкиот јазик се многу сродни јазици, а албанците ги нарекуваат власите- братучеди.
Ти брат поима немаш! Извини вака што ти викам ама стварно немаш везе. Сигурен сум дека не знаеш ни Влашки ни Албански а даваш експертски заклучоци со сила на дипломиран лингвист. Јас зборувам течно Албански а влашки сум слушал во повеќе наврати, така да ВООПШТО НЕ СЕ СЛИЧНИ!!!!
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Sepak e interesna taa hipoteza. Ne sum siguren, no mislam nema nekoja podirektna vrska, nitu pak bilo kakva druga, megju vlashkiot i shiptarskiot jazik.

Bitushanec, ako tie za koj shto zboruvash se potomci na Toski, togash tie ne se Vlasi. Arumanite se staro naselenie na Balkanot koe ne e ednakvo so shiptarskoto naselenie Toski i Gegi, i odvojuvanjeto od antichkite Makedonci e na baza na jazikot koj sto go zboruvale za vreme na Rimskata okupacija - i zatoa termonot "Vlasi" e pogrden. Vlasite ne se narekuvaat taka, barem tie svesnite. E sega, osven jazikot, kolku tuka ima politika, t.e. kolku se raboti za nivna lojalnost kon omrznatata Rimska imperija e drugo prashanje.
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Албанскиот јазик и влашкиот јазик се многу слични јазици, исто ко што се слични романскиот и албанскиот. Тоа е факт, потврден од сите лингвисти, без разлика дали на нашиве власи тоа им се допаѓа или не. Албанците и власите имаат заеднички 300 идентични зборови и уште многу повеќе зборови со ист корен.

P.S. Некои историчари ја застапуваат тезата дека Власите се всушност Дако-Тракијци, кои се нарекуваат Власи и биле наречени власи и во минатото. Имено овие историчари тврдат дека во антиката, Дако-Траките своите сонародници кои биле болни, за да не се шират епидемии, ги праќале преку Дунав. Тие болни власи кои ќе преживеел, се селеле на југ и на запад и така настанале џепови од влашки колонии на Балканот.
 
Член од
30 јануари 2007
Мислења
74
Поени од реакции
11
Ok here we start again!!! Ај молимте наброј ми барем 20 од тие 300 слични зборови?
 
Член од
5 март 2007
Мислења
194
Поени од реакции
4
Еве што меѓудругото Мисирков вели за власите во делото "За Македоцнките работи"
Најарни можат и треба да ни бидат односите со Власите. Нашите интереси никаде не се пресреќаваат со влашките. Власите повеќе живеат во градовите и се трговци, а ние повеќе сме во селата и сме селски стопани. Оние од Власите што живеат во селата, се занимаваат со овчарство. Власите и нашиот народ се разликуваат по јазикот, носијата, карактерот, така што никојпат Власите не можат да претендираат на наши села; исто така никојпат ние не сме кажувале оти влашките села се наши. Меѓу нас и Власите нема никакво историско недоразбирање. Власите никојпат не имале никаква власт над нас и никојпат не ни сториле никаква пакост. Исто така, тие немаат ништо патено од нас. Обратно, уште од средните векови и меѓу нас и Власите имало секојпат согласност. Врз таква почва може да се развие најсрдечна дружба помеѓу нас и Власите. Таа дружба треба да пушти длабоки корени помеѓу двата братски народа за да им даде можност рака за рака да одат по тешкиот пат на културниот прогрес.
 
Член од
24 февруари 2007
Мислења
8
Поени од реакции
0
Марковски напиша:
Еве што меѓудругото Мисирков вели за власите во делото "За Македоцнките работи"
Браво за овој цитат Марко..
Браво ме расплака :smir:
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Vlaska pesna!

Vlaska Pesna:

"Sh-ira noapte, sh-avea luna One moonlit night

Sh-ira noapte, sh-avea luna One moonlit night

sh-nji-avdzai cantic di-Armana
I heard the voice of a Vlah woman
sh-nji-avdzai cantic di-Armana
weeping on her wedding crown
iu-sh-plandzea pi-aljei curuna

II
Sh-plandzea corba, shi zghilea
The poor woman cried and screamed
Sh perlji di-n-cap sh-lji-arupea
and tore the hair from her head
Sh perlji di-n-cap sh-lji arupea
she spoke to her young son
Sh-a-ficiorlui ma lji-dzatsea

III
Gione, cara s-banedz, s-nji creshci
“Son if you grow up
Bunj parintsa s-nu-agarsheshci
do not forget your (good) parents
Sh-la Grets fara uminatate
and to the Greeks without mercy
Ti una dao s-la pateshci
pay them back twice”

IV
Dado, cara s-banedz, s-nji crescu,
“Mother, if l grow up
bunj parintsa nu-agashescu
I will not forget my good parents
sh-la Grets fara uminatate
and to the Greeks without mercy
ti una dzatse va la paltescu
I will pay them back ten times
 
Член од
26 април 2007
Мислења
73
Поени од реакции
3
Vlasite ustvari predstavuvaat Romei,ili nesto kako ostatoci od rimski pleminja.Po naselbata na Slovenite na balkanot nekoi od Vlasite(Romeite),se povlekle vo planinite a nekoi se pretopile .Pa od ova Vlasite predstavuvaat tie koi otisle vo planinite. :O
 

Kajgana Shop

На врв Bottom