Политиката како јаболко на раздорот

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Најпрвин би сакала да истакнам дека темава не треба да служи за дневнополитички препукувања, туку едноставно да го разгледаме феноменот наречен политика.

Сум приметила дека кога се работи за политика, луѓето многу избувнуваат, се расправаат, дебатираат, се караат. Секогаш политичките теми предизвикуваат караници меѓу двајца или повеќе луѓе. Дебатите обично околу тоа кој е подобар и дебатите општо за политика се многу пожестоки од обични дебати кои не се поврзани за политика.

Има луѓе кои одат до таму што и пријателите ги бираат врз основа на политичка опција, не ги поднесуваат тие од спротивната. И тоа зборам за обични луѓе кои не се функционери од самата политичка партија.
Сум чула и муабет од типот: Ако дечко ми гласа за таа и таа партија ќе му раскинам.

Еве и на форумов: Темите за политика се десет пати попосетувани од оние кои немаат врска со политика. Многу квалитетни теми не се ни приметуваат, за разлика од темите за политика кои не можат да не останат искоментирани.

Зошто е тоа така?

Зошто политиката претставува сама по себе огромно јаболко на раздорот?

Што е тоа во самата политика што има таква моќ да создаде таков раздор, караници, во некои екстремни случаи и прекинувања на пријателства?

политиката само по себе е дел од човековата социологија и има за цел канализирање на погледи кои се стреемат да се практицираат.

дефицитот на политичка култура кај консументите и главните актери е она што го прави раздорот.
феноменот на ``стадо`` има доста битна улога кај идентификацијата на единката во политичките води, самиот пак нагон за доминација на ``стадото`` врз другите ``стада`` во средини со дефицит и на основни не само политички вредности доведува до тензија.

ако феноменот го поедноставиме на ниво на животински инстинкт дефинитивно се работи за борба за алфа мажјак.

од друга страна пак аналитичкиот пристап кон политиката притоа наоѓајќи и свои одредби ( главен фактор визија и животно искуство) може да е само надградба на личноста, правилното нејзино практицирање е добар тренинг за компромис.

ампутирањето пак на личноста од занимање за политика за мене лично е во најмала рака и неодговорно , нешто сличен ``грев`` како и погрешното нејзино практицирање.

Ако направи човек да биде раздор тогаш и ќе биде, ако направи човек да биде пријателско ривалство тогаш и ќе биде тоа. Не е се така црно, мое лично мислење е дека премногу медиумите ја напумпуваат работата. Ајде со пример:
Прв круг завршува гласање, ги затвораме вратите, снег до колена планинско село небитно. Додека се бројат гласовите никој не смее да излезе надвор. Се случува ситуација гласачкото место е во дол, мрежа од T-Mobille нема само од Cosmofon.
Набљудувачот од СДСМ има мобилен број од T-Mobille и не можи да прати извештај во штабот (нема излегување додека се бројат гласови и се пакува во материјал). Тогаш неговиот колега од ВМРО ДПМНЕ кој што има мобилен број од Cosmofon му го позајмува за да испрати сигнал за од неговиот штаб да му се јават. Така да имаше малку комична ситуација кога ѕвонеше телегонот твојте се, мојте се. Дечките си беа супер колегијално пријателски расположени и немаше никаков проблем.

politikata i interesot se nerazdelni,znaci ne samo licniot interes...pa ottuka doaga i do razdor pomegu grupite.

navistina znaeme site sto e dobro no zalno e sto nacinite za da se postigne toa dobro kaj mnogumina se razlicni.:smir:

Ако направи човек да биде раздор тогаш и ќе биде, ако направи човек да биде пријателско ривалство тогаш и ќе биде тоа. Не е се така црно, мое лично мислење е дека премногу медиумите ја напумпуваат работата. Ајде со пример:

Не велам јас дека 100 посто е така, нормално дека има луѓе кои политичките убедувања и припадност ја тргаат настрана во социјалниот односи, јас зборам за оној процент луѓе кои толку многу се поистоветуваат со политиката и партиите, што бегаат од луѓе со спротивни убедувања.
Зарем не си забележал дека кога има дебата за политика помеѓу две различни дебати е многу поостра, за разлика од дебатите за други работи?
Тоа беше мојата поента всушност на темава, да се изнанализира тој одреден процент, да се анализира што е тоа во политика што го создава тој раздор и таа жестина.:smir:
Факт е дека се создава раздор, прашањето е зашто?

politikata i interesot se nerazdelni,znaci ne samo licniot interes...pa ottuka doaga i do razdor pomegu grupite.

navistina znaeme site sto e dobro no zalno e sto nacinite za da se postigne toa dobro kaj mnogumina se razlicni.:smir:

Нормално е да има различни интереси, впрочем затоа и постои плуралитет нели? За секој човек да може да направи избор врз основа на своите убедувања. Нормално е да има раздор, дебати, спротиставени страни, но што мислиш, зашто е тој толку голем кога е во прашање баш политиката?

Не велам јас дека 100 посто е така, нормално дека има луѓе кои политичките убедувања и припадност ја тргаат настрана во социјалниот односи, јас зборам за оној процент луѓе кои толку многу се поистоветуваат со политиката и партиите, што бегаат од луѓе со спротивни убедувања.
Зарем не си забележал дека кога има дебата за политика помеѓу две различни дебати е многу поостра, за разлика од дебатите за други работи?
Тоа беше мојата поента всушност на темава, да се изнанализира тој одреден процент, да се анализира што е тоа во политика што го создава тој раздор и таа жестина.:smir:

Нормално е да има различни интереси, впрочем затоа и постои плуралитет нели? За секој човек да може да направи избор врз основа на своите убедувања. Нормално е да има раздор, дебати, спротиставени страни, но што мислиш, зашто е тој толку голем кога е во прашање баш политиката?

pa koga e vo prasanje politikata mislem deka razdorot doaga bas poradi kontrolata koja se dobiva T.E zainteresiranite poedinci i grupi stanuvaat centri na mok i tuka e seta raboota..mokta nosi privilegii no i odgovornost ahh koga odgovornosta i etikata bi bile na prvo mesto:toe:

Crazy in Love;2425196 [B напиша:
Зарем не си забележал дека кога има дебата за политика помеѓу две различни дебати е многу поостра,[/b] за разлика од дебатите за други работи?
Забележувам како не, ако се правам на будала :). Само ги истакнувам позитивните работи во нештата, така си помагам себеси и на другите :).
Ајде анализа малку.
Имаше една песна од овај раперот Слаткаристика вака вели тој во еден свој стих: Се знае каде припаѓам најбитна ми е екипата.
Луѓево сакаат да припаѓаат на групи и да бидат лојални на таа група. Во поголемиве земји каде што има развиен спорт, постојат навивачки групи.
Кај нас нема спорт навивачките групи се мизерија, така да политиката луѓево ја сваќаат како спорт, а припадноста или блискоста кон одредена политичка опција е замена за навивачка група :) .
Тој што губи има право да се лути, а тој што победува има право да слави :). Е заради тоа е раздорот и жестината.
Инаку во разумни граници е дозволен одреден ривалитет. Јас сум витез и си го почитувам противникот, независно дали ми е противник во шах, политички противник или смртен непријател. Така да не омаловажувам, навредувам, или подценувам, затоа што ако го правам тоа пред време сум изгубил. А ми се случува да го направам тоа не се контролира баш лесно :).

Јасно ни е на сите дека политиката како појава е доста диксутабилна, содржејќи ги сите оние демократски права и слично.
Но, како од најстари времиња, па така и денес, политиката е многу грешно сфатена.
Сите ја сфаќаат како поле на кое секој треба да си ги докаже квалитетите, а притоа да не заборави да го исплука оној другиот.
Нажалост, многу луѓе своите револти ги изразуваат токму преку тие препукувања. Самото она кое ни е презентирано од страна на јавноста (политички дебати кои секогаш завршуваат со агресивни дуели, интервјуа направени за само да се омаложвап некого), станува дел од нас, поради нивното големо влијание како медиуми.
Јаболко на раздорот... Прекрасен синоним. Самиот по себе збори за она што го прави. Луѓето не се свесни дека карајќи се, и тепајќи се, нема да постигнат ништо. Треба да сфатат дека она што го сакаме на тој начин нема да го добиеме. Доволно е објективнио размислување и перцепирање на работите, па тоа јаболко полека би го изгубило својот отров, и би претставувало иднина на човештвото.
Но ете, во природа ни е да се докажуваме и тепаме. Никој не може да го скроти животниското во нас, ако сами не се свестиме. А од самосвест сме далеку. Нажалост.

Јасно ни е на сите дека политиката како појава е доста диксутабилна, содржејќи ги сите оние демократски права и слично.
Но, како од најстари времиња, па така и денес, политиката е многу грешно сфатена.
Сите ја сфаќаат како поле на кое секој треба да си ги докаже квалитетите, а притоа да не заборави да го исплука оној другиот.
Нажалост, многу луѓе своите револти ги изразуваат токму преку тие препукувања. Самото она кое ни е презентирано од страна на јавноста (политички дебати кои секогаш завршуваат со агресивни дуели, интервјуа направени за само да се омаложвап некого), станува дел од нас, поради нивното големо влијание како медиуми.
Јаболко на раздорот... Прекрасен синоним. Самиот по себе збори за она што го прави. Луѓето не се свесни дека карајќи се, и тепајќи се, нема да постигнат ништо. Треба да сфатат дека она што го сакаме на тој начин нема да го добиеме. Доволно е објективнио размислување и перцепирање на работите, па тоа јаболко полека би го изгубило својот отров, и би претставувало иднина на човештвото.
Но ете, во природа ни е да се докажуваме и тепаме. Никој не може да го скроти животниското во нас, ако сами не се свестиме. А од самосвест сме далеку. Нажалост.

Се сложувам.

Верувам дека ќе се сложиш и ти со мене, дека има и индивидуи кои мислат дека ја разбираат, а всушност не ја разбираат.
Значи да не ги мешаме политичарите кои го имаат тоа како професија, бидејќи политиката е вештина.
Можеби од страна изгледа како сето тоа да е едноставно, како да "ако вие сте таму,лом ќе ги напраите" итн...политиката е уствари како да кажеш нешто, кога немаш што да кажеш, тактика,потези.

Не може вака да ја класифицираш политиката, како политичарите да се животни кои едвај чекаат очи да си ископаат.
Сето тоа е само тактика,дел од поголемата слика, поголемиот план.
Дали за да и замачкаат очи на јавноста, дали за да го свртат вниманието на себе, дали за да ги збунат противниците.
На крај, не можам ни јас да ги најдам скриените намери зад секој збор, бидејќи нели, тие се скриени.

Само да препознаеме дека се скриени и дека ги има, тоа е најбитното.
Драг гладиусе, не барај директни работи во политиката.

Што се однесува до форумџиите, тука преовладува оној Шерлок Холмс/Хаус елемент на дедуцирање и мислење дека се експерти.
Затоа и доаѓа до судири на форумов и затоа многу теми се натрупани и уништени.

Политиката претставува јаболко на раздорот затоа што, сите општо познати и прифатени дефиниции и морални норми врз кои се темели едно општество, во политиката го добиваат обратното значење. Така вистината не е вистина, правдата не е правда, логиката не е логика, а пак белото не е бело и црното не е црно. Политиката тие нешта секогаш вешто ги искривува, па многумина невешто влетуваат прво во конфликт со другите, за потоа и да се доведат во конфликт и со самите себе си. Оттука секој оној, што ова на време не го рабере станува потенцијална жртва и претставува уште една алка која продолжува да ја држи закачена политиката во сите можни пори на човековото живеење. Така политиката продолжува да полага право да биде над се и пред се, и севкупното живеење да биде подредено на неа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom