Burek
1 pakovanje suv kvasec
1/4 kg ml mlaka voda
1/4 g seker
3 1/3 kg od pripremenoto brasno
1/2 g sol
3/4 kg mlaka voda
1/2 rastopen margarin
Dodatok
9 jajaca ( malku izmateni )
1/2 kg izdrobeno feta sirenje
3 kocki rastopen margarin
Margarinot se rastopuva vo golem lonec ) broj 15-16 = i se stava na strana. Se priprema kvasecot so 1/4 kg mlaka voda i 1/4 g seker. I toa se stava na strana. Se prosejuva brasnoto i se dodava solta vo golema vangla, pri toa se ostava dupka na sredinata. Se dodava pripremeniot kvasec vo toa. Se mesi racno i poleka so sporo dodavanje na mlakata voda. Se mesi taka testoto se dpdeka ne pocnat da se formiraat meuri po testoto. ( od prilika okolu 10 minuti ). Se deli testoto na 14 isti parcinja, i se pravat krugovi., i se pokrivaat so krpa i se ostavaat da stojat okolu pola saat. Se rastopuva 1/2 margarin vo lonec. Se razvlekuvaat kori od 4 topcinja , se stavaat edna preku druga, pri toa se macka sekoja kora so rastopen margarin , osven najgornata. Se ostav da stoji, pa se stava na poprskana so brasno podloga, malku pogolema od dnoto na tavata kade ke se pece. Se stava vo tavata i se podmackuva vrvot so rastopen margarin. Se izmatuva dodatokot ili filot i se poprskuva po kraevite na tavata. Sega se razviva kora sto mozes potenko, se poprskuva so margarin, i poleka i slobodno se nabira, pa se izdolznuva korata so blago vlev+cenje na istata. Se pocnuva od centarot na tavata, se dodava filoti se pravi kako kotur. Se potoruva procesot i so ostanatite topki se do krajot na tavata. Se poprskuva so ostatokot od margarinot. Se pokriva so cista krpa i se stava Burekot so tepsijata nad vrela voda da stoji okolu 20 minuti i potoa se stava da se pece na 300 stepeni okolu 45 minuti dodeka ubavo ne pocrvenee.