Писмото на Крсто Трајков-Ресенски од 1930 година

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Пред да одговорам на некои од небулозите што ги нашкрапал тој што ја отворил "темава", а и неколку негови сонародници овде, најпрво да расчистиме неколку важни работи:

1. Отварање теми со манипулативни наслови на кои во првичниот пост наместо да се постави теза соодветна со материјалот кој се приложува како аргумент имаме некакво директно повикување или смешно прозивање до модератор или било кој друг член овде може да се прави само на форуми (најчесто бугарски) каде тоа е воведено како пракса токму од таквите редовни тролови како поставувачот на оваа "тема".
Тоа на Кајгана НЕ ПОМИНУВА.

Ако некој има нешто лично да му соопшти на друг член тука си постои најнормален начин т.е. опција за ПРИВАТНИ ПОРАКИ.

2. Немало, нема, и ќе нема никаква потреба да се сече писмото, за со тоа некое бесполовно суштество да се обидува да ја испреврти неговата толку јасна содржина.

3. Чиста ЛАГА е тврдењето на тој што ја почнал "темава" дека некој друг му го избришал писмото кога тој оригинално го поставил, зашто јас бев тој што веднаш му одговорив дека со писмото си дава тежок автогол, и кога сфати што постирал самиот реши да го тргне и воедно избрише од таму кајшто го имаше ставено, по што исчезна од Кајгана на неколку месеци, што му е стандардна пракса кога ќе го запердашат за глупостите што во континуитет ги постира тука.

Е арно ама јас успеав да го снимам пред да го избрише (постов со кој ја отворил темава е со писмото поставено од мене :) ) и после кога му го постирав тука и беше превземено и постирано на други места реши да трола глупости и да проба да ја изврти неговата содржина и јасно определената поделба меѓу Македонци и Бугари што ја напишал Крсто во писмото.

4. Еве овде ќе го повторам мојот предлог даден за писмово на една друга тема:

"Писмото на Крсто Трајков е постирано интегрално овде стотици пати, и стотици пати ви е речено на сите редовни бугарски тролови ако толку ви се допаѓа неговата содржина да го објавите во некоја бугарска книга по историја.

Или еве дајте го во некој бугарски весник, списание или на некоја од вашите телевизии да се објави, што чекате?

Само не заборавајте притоа да им кажете на уредниците дека со тоа писмо всушност се докажува гоЉамата "блгарштина" на тој што го напишал, па да видиме што ќе се случи и дали ќе ви го објават.

Бива ли?

Не треба да ми одговориш, туку јави ми се кога ќе успееш некој во Бугарија да ти го објави писмото како гоЉама историска потврда за блгарштината во Македонија."

Еве ја повторувам поканата на оваа тема.

Значи мошне едноставно. Еве ако не сака овој касникоскениов, бујрум тоа нека го направи било кој друг Бугарин што учествува, или само ги чита овие редови.
Нема никаква потреба од расправии или смешни бугарски натегања, нека ви го објават во Бугарија целото.

Повелете однесете го писмото на било кој бугарски историчар, новинар, водител, уредник, или било кој што има можност да го објави во бугарска книга, медуим, весник, списание, или било што во Бугарија, и кажете им дека им носите материјал што е во голема полза на бугарската кауза, а дека е против македоската кауза. Или накратко дека имате силен доказ за "блгарштината" на Македонците. Па да видиме дали ќе ви го објават.

Бива ли?

Се нафаќа ли некој од вас да го направи ова?

А јас ви ветувам дека ако се објави со таа назнака, дека е голем доказ за "блгарштината" во Македонија или слично на тоа, дека ќе ви го објавиме тука на темава.

Може ли?

.

E

emission

Гостин
1. Видов дека тој исечок се врти по многу бугарски сајтови без да видат што пишува кај Bulgarian. Решив да видам што пишувале Американците во 1910 година. Видов многу интересни работи.
- Како прво таа книга не е напишана според тоа какви се декларирале иселениците туку се цитирани многумина автори и се подржуваат некои генерални тези.
- Второ, на многу места пишува дека не е можно да се раликува Црногорската, Српско-Хрватската и Бугарската емиграција. Значи ги сметале за многу блиски.Биле премалку тоа време за постудиозно да се пристапи на нивната култура 3 од 1000 емигранти биле од овие 3 групи Црногорската, Српско-Хрватската и Бугарската емиграција.
- Трето погледнав што пишува кај Bulgarian и што да видам. Повторно потврда на вистината. Бугарите сегаде напишани како Турано-Монголи, Финци, Уралци, Азијати и и слично. Подолу ќе преведам дел од тоа што пишува.

Финско (Монголско) потекло.

Бугарите се меѓу ретките народи што физички имаат едно потекло а лингвистички друго. Значи си го промениле јазикот. Азијати по потекло.

Само еден век пред Кирил и Методиј Бугарите зборувале јазик од Финската група што го донеле од Азија. Додекка го прифатиле јазикот на славјаните исто биле и проголтани (претопени) во славјанската популација. ... Додека највистински се Азијати по потекло... итн.

Бугарите се најблиску поврзани со Маџарите (Унгарците) и Фините од северна русија. После нив се најблиски роднини со Турците. Сите тие се гранка од големата Уралско-Алтајска фамилија што има корени во северна Азија, најверојатно во Монголија.

И следува делот што најмногу ми се допадна.

Од бугарските дијалекти најважен е т.н. Македонскиот (Зошто најважен бре атила :) )
Некои велат дека постои независен МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК и според тоа народ.

Значи најбитното е дека и покрај тоа што имало мислење дека македонскиот бил дел од бугарскиот , имало луѓе што сметале дека има посебен Македонски јазик, што секако тоа се Македонски емигранти и други научници. Ништо од Тито и од неговата креација. Ова е 1910 година. :)

Најдолната слика не ти ја бива. Ако тоа е некаков доказ (иако ми изгледа сомнително) тогаш јас ќе ти покажам турчин од бугарија и ќе вртам тези дека сите во бугарија се турци што е безмислица.

Поздрав Атила
--- надополнето: 16 март 2013 во 18:11 ---
Pa ovoj covek Krist Anastasov pisuval knigi. Vidi kakvi knigi pisuval, sto pravel vo SAD, procitaj nesto od nego pa togas belkim razberis sto mu znaci Makedonec.
2. Ајде (не знам дали си маж или жена) дај доказ дека се работи за истиот тој човек. Од каде виде таква информација. Или си ја измисли. Јас знам дека тој што ги пишувал тие книги што си ги набројал е со исто име но е роден различна година. Знали не е истиот човек. Ајде да видиме доказ дека е истиот иако тоа ништо не би сменило за стотиците други сведоштва и докази.
Nikoj do sega ne uspeal da me rasturi na nitu edna tema. Ne fantaziraj.

ne samo fantaziras, tuku i lazes. Nikogas ne sum se pravel Makedonec i nikogas ne sum branel makedonski stavovi.
Исто кога те кубеа како кокошка негираше ама потоа те снема исчезна и се врати правејќи се како ништо да не било. Растурен си партал си направен и до Македонците и од Бугарите. Бранеше македонски ставови меѓутоа нема да навлегувам повеќе во тоа бидејќи ти си доволно искубан и казнет не ти треба повеќе.

3. Уште да додадам дека имаме писмо пишувано од некој човек лично во кое тој убаво си напишал дека е Македонец и се сепарира како национално така и историски од бугарите. Тоа ти го објаснија со обојувањето нема што да ги докажувам твојте фантазии. Од друга страна имаме напис за него што не знаеме дали одговара на реалноста. Дури и да е така знаеме дека и Пулевски се борел на бугарска страна веројатно и под бугарско знаме па знаеме дека бил Македонец, тоа ништо не менува. Македонците сме космополити :) .

4. Ајде како што кажа Ченто да го објавите тоа писмо во Бугарија да видиме каков прием ќе добиете.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Бугарите сегаде напишани како Турано-Монголи, Финци, Уралци, Азијати

Бугарите се меѓу ретките народи што физички имаат едно потекло а лингвистички друго. Значи си го промениле јазикот. Азијати по потекло.

Само еден век пред Кирил и Методиј Бугарите зборувале јазик од Финската група што го донеле од Азија. Додекка го прифатиле јазикот на славјаните исто биле и проголтани (претопени) во славјанската популација. ... Додека највистински се Азијати по потекло... итн.
emission,

Ај да ги почекаме да видиме дали ќе се најде некој блгарски јунак да го објави писмово во нивните книги, медиуми, весници или списанија. Или ќе си останат само бедни форумски тролови. ;)
.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Па писмото е од бугарска книга. Ја има на Нет.

E

emission

Гостин
Само да додадам дека како што и мислев ова лажливото бугарче кое е срам за сите бугари пак се обиде да протурка манипулација и лага.

Koj tvrdi deka Bugarite od Makedonija ne se narekuvale Makedonci? Pa ovoj covek Krist Anastasov pisuval knigi. Vidi kakvi knigi pisuval, sto pravel vo SAD, procitaj nesto od nego pa togas belkim razberis sto mu znaci Makedonec.
Значи како видовит сум :). Човекот на документот што го постирав е роден 1891 година во Охрид, а овој со исто име Крист Анастасов е роден 1895 година и тој другиот ги има издадено тие книги што ги напишал хермафродитов. Погледнете како бесрамно се обиде да протурка лага дека и тие што се декларирале Македонци пишувале пробугарски книги. NO COMMENT.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Ало, Емишоне, слатко е да си веруваш дека имало етнички Македонци пред можниот датум, ама немало бре кузум.
Човекот Крист Анастасофф е истиот кој ги пишувал книгите. Расшетај се малку низ Нетот.
И ти како Ченто се воодушевуваш од името Македонци, а не знаеш што им значело тоа. Македонец значело човек од Македонија и ништа више.
Етничкиот елемент ќе се појави доцније.

E

emission

Гостин
Хермафродитче лажливо. Срам за бугарите. Ти да се рашеташ по нетот и по некоја институција нема да е лошо.

Секој пат кога ќе те фатат во лагата мислиш дека си се отплеткал ако почнеш да дефокусираш. Отвори си ти на интернет да видиш дека тој што ги пишувал книгите

Anastasoff, Christ. The Tragic Peninsula;: A history of the Macedonian Movement for Indpendence since 1878, Blackwell Wielandy Co., St Louis, 1938. и други не е роден 1891 година туку :
роден: 1895 година.
не е роден во Охрид.
престојува во Сент Луис, Missouri.
Кристо Анастасоф од документот што ти го пратив:
роден 1891 година.
роден во Охрид.
престојува во Bellflower , California.
Тргни тие лавови од аватарот стави си искубана лажлива птица. :pos:

E

emission

Гостин
Да дополнам уште нешто, белки безуспешниот обид за манипулација сам ќе си го признае Каснаковски и самиот ќе види дека Македонците си биле Македонци колку и тој да сака да не било така.

Христо Анастасов што тој се обиде да излаже дека се декларирал Македонец а пишувал такви книги влегол во Америка 1914 година, додека Христо Анастасов Македонецот од Охрид влегол во Америка 1910 година. Значи заедничко е само името. Досега посочив 4 работи по кои се разликуваат.

- место на раѓање
- година на раѓање
-место на престој
- година на влез во Америка

а Каснаковски уште се обидува да манипулира дека се работи за истиот човек како што се обидува неуспешно да манипулира за писмото на човекот за кој е темата. Доколку изрази желба ќе му покажам уште разлики ги имам спремено . Неговата лага е тотално разбиена колку и да се обидува да се прави дека не е така.

E

emission

Гостин
Што ти бидна сега. Признаваш ли сега дека лажеше како и многупати дека се работи за истиот човек?

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Ne sum lazel, sum istrazuval. A sega ti na istiot Christ Anastoff od Ohrida li mislese ili i toj ne e odi spored dokumentot treba da bil na 2 g. vo 1910 g.?

E

emission

Гостин
Kasnakoski напиша:
Ne sum lazel, sum istrazuval.
Погледни каков лажго си. Забораваш како си лажел пред неколку дена и демек убедуваше некој мислејќи дека некој ќе се најде да ти поверува без да провери.

Pa ovoj covek Krist Anastasov pisuval knigi. Vidi kakvi knigi pisuval, sto pravel vo SAD, procitaj nesto od nego pa togas belkim razberis sto mu znaci Makedonec.

Nemam dozvola za pisuvanje na temata za toa kako se narekuvale Makedonci. Emision da gi vidi knigite na Christ Anastasof
http://www.google.bg/search?hl=bg&tbo=p&tbm=bks&q=inauthor:"Christ Anastasoff"
Kasnakoski напиша:
Човекот Крист Анастасофф е истиот кој ги пишувал книгите. Расшетај се малку низ Нетот.
А погледни и колку си глуп и неинтелигентен.
Kasnakoski напиша:
A sega ti na istiot Christ Anastoff od Ohrida li mislese ili i toj ne e odi spored dokumentot treba da bil na 2 g. vo 1910 g.?
Не знаеш ни одземање. Тоа се учи во прв клас. Роден е 1891 година. Како може да е 2 години во 1910 година. :pos:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Ne 2, pisuva 22 godini vo dokumentot. Greska.

Dali onoj tvojot e ist so mojot Christ Anastoff?
1910 se sovpagja.
Ohrid se sovpagja.

E

emission

Гостин
Во нормални услови не би реплицирал на лажливец (кој ту се претсавува како маж по форуми ту како жена), ама нека гледаат твојте наредбодавци како се препелкаш и им го откриваш азиско-монголското потекло со тоа што се заплетуваш се повеќе во лагите. Многу невешто го прескокна прашањето зошто лажеше и манипулираше дека бил истиот човек погледни го претходниот мој пост.

Инаку, тој е. Истиот тој е за кој пред тоа ти лажеше дека пишувал некакви книги ама не ти успеа манипулацијата ем затоа што на лагата и се кратки нозете ем затоа што си прилично глуп. Колку пати треба да ти се објаснува една обична работа која човек со нормална интелигенција веднаш би ја сфатил. Нема ништо чудно со годините.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Neka jas sum glup. Da vidime ti kolku si itar.
Ako e tocno napisanoto od tebe
Инаку, тој е. Истиот тој
treba da objasnis zosto koga odel za Amerika deklariral
азиско-монголското потекло
A da vidime sto ke ti rodi itrata glava, koja ekstazira koga vidi "macedonian" bez da znae sto znacelo toa.

Kajgana Shop

На врв Bottom