Патам од комплекси

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Да, имам комплекс.

Кога бев мала, негде 3-4то одделение, имав многу долга, светла на боја и премногу виткана коса. Во тој период, а и пет години по тоа имав другарка која имаше огромни проблеми со косата, и беше мрсна, ретка и кратка. Не поминуваше ни еден ден а наставничката да ми ја воршипува косата, и да ми каже колку она би сакала да има таква коса. Не само таа, сите што ме знаеа. Мене ми беше до негде и непријатно, затоа што знаев дека на другарка ми и е глупо во таа ситуација.

И ете, поминаа неколку години, другарка ми почна прво низ муабет а потоа и директно да ми кажува колку витканата коса не е убава, и дека не сум ни имала никогаш убава коса, дека никој не го ни мислел она што го кажува. И јас тогаш, негде 6то одделение почнав да се прашувам дали е тоа навистина така.

Сега, откако почнав да се интересирам за Фројд сфатив дека тој комплекс ми е набиен се додека ми се има развивано личноста и поради тоа потсвесно на почетокот и потоа намерно сугерирање за мојата коса сега патам од комплекс.

Бев 7мо одделение кога првпат почнав да ја фенирам косата. Не престанав. По само две години редовно фенирање, косата почна да ми се распаѓа при чешлање, затоа што неможев да си дозволам да имам виткана коса. Косата мораше да ми биде права, па и по цена да ми падне целосно. Едвај ја оправив, и ден денес патам од истиот тој комплекс. По три пати дневно ја пеглам косата. Неможам да помислам да застанам пред огледало доколку косата не ми е испеглана. Насабајле пред било што да направам ја пеглам косата. Сите околу мене ме советуваат да ја оставам каква што ми е природна, но неможам, тоа е посилно од мене. Во моментов ми е премногу права, дури и луѓе што не ме знаат мислат дека имам природно права коса.

Неможам, имам на многу начини пробано да се излечам од овој комплекс, други комплекси немам, но ова ми претставува огромен проблем. Неколку саати во денот наместо поминати во корисна работа, јас ја пеглам косата!
Аурора....другарка ти сигурно ти го кажувала тоа од љубомора дека нема коса како твојата па сака и твојата коса да е како неа.Сфаќам те.И мојта другарка шо седе до мене сака да ми набие комплекс дека ноктото на палецо ми е малку поширок.Порано го мразеех ама сеа се навикнах.Каква сум таква сум.Нека ме прифатат.А ако не-НЕ МОРА ДА СЕ ДРУЖЕ СО МЕНЕ/СО ТЕБЕ.Прво пробај шо помалку да си ја пеглаш косата секој ден.Чекорче по чекорче-две чекорчиња.И поработи малку на твојта самодоверба.Биди горда шо имаш бујна и кадрава коса-верувај ми многу луѓе кои имаат права и ретка коса сонуваат за бујна и кадрава коса.Не знам колку ти помогна мојо пост.Ама имај на ум дека само тоа и било на другарка ти.Сакала да ти ја намале самодовербата.И колку повеке те гледа со права коса толку посреќна е-верувај ми.Такви луѓе ке сретнеш многу кои ти создаваат комплекси заради комплексите кои тие ги имаат.И таман работа ако им дозволиш на сите да успеат во тоа.Затоа девојко-посамоуверено малку и престани да си ја пеглаш косата.Остави ја природна-сигурно поубаво ти стои виткана коса.Толку од мене...надевам се дека ке го прочиташ моето мислење-поука за друг пат.

Член од
31 октомври 2008
Мислења
42
Поени од реакции
1
Интересна тема :pipi: И јас не бев сигурна дали треба да си се пожалам/пофалам за мојот комплекс , ама сфатив дека најдобро е да си кажам, бидејќи така ќе ми олесни колку толку а и сигурно ќе наидам на луѓе со сличен проблем, па можеби и ќе ми помогнат да се ослободам од него :pipi: Цел живот имам комплекс дека сум дебела (доста познат комплекс особено од страна на девојчињата :wink:), но кај мене ова си постои доста долго време...значи имам вишок некои 5-7кг кои цел живот се мачам да ги симнам...и успевам, ги симнувам, па пак си ги враќам и така постојано...Понекогаш ми се случува кога размислувам за периоди што ми се случувале ви животот , да ги делам на периодите кога бев дебела и периодите кога бев слаба..:kesa:Особено ми е тежок моментот кога после слабеење , ќе си ги вратам кг-те...е тогаш психата ме убива...постојано ми се врти во глава дека сите што ме гледаат си мислат...леле девојчево пак се здебелило :ija: и тогаш комплексот ме надвладува...почнува да мислам дека не вредам ништо, дека никој не ме сака, не ми се излегува, не сакам да излезам да си купам нова гардероба (зашто мислам дека ништо нема да ме собере)бла бла и такви глупости... Свесна сум си за комплексот и правам се за да се ослободам од него...размислувам дека веројатно бар 30% од луѓето се чувствуваат како мене и успевам да се убедам до некаде во тоа, но тоа ме држи ден-два...се додека не изедам нешто блачко или немам некој убав ручек - после кој чувствувам грижа на совест :nesvest: Толку , сега ми е полесно :kesa:

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Јас порано имав комплекси. Комплексите ми ги набиваа другарите зашто они беа такви идиоти, и само гледаа кој кого да издупи у друштво. Али ја сум им многу благодарен зашто занинает јас сите тие комплекси ги надминав, и биднав подобар од нив... е сега немам никакви комплекси а они сега се изкомплексирани зашто ја им набивам комплекси. Сама моја појава, абе не им се излегува ни на улица со мене а не па да појдат женска да маваат.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
5
Здраво,Јас имам комплекс на несигурност во ситуации кога водам конверзација со личноста која ми се допаѓа.Некако,нон стоп во глава ми се врти комплексот, дека сум и досаден,дека е незаинтересирана,да само ја замарам,или дека сум "too needy" и сл.Има моменти кога се оди како совршено,но има моменти кога се е обратно од првото.Сакам да постигнам едно ниво кога тие моменти на досада ќе станат ретки и сакам да научам како да ни биде секогаш интересно?поздрав:helou:

Член од
31 октомври 2008
Мислења
42
Поени од реакции
1
Здраво,Јас имам комплекс на несигурност во ситуации кога водам конверзација со личноста која ми се допаѓа.Некако,нон стоп во глава ми се врти комплексот, дека сум и досаден,дека е незаинтересирана,да само ја замарам,или дека сум "too needy" и сл.Има моменти кога се оди како совршено,но има моменти кога се е обратно од првото.Сакам да постигнам едно ниво кога тие моменти на досада ќе станат ретки и сакам да научам како да ни биде секогаш интересно?поздрав:helou:

Самодовербата е најсилниот адут на човекот! Зошто да се потценуваш? Си помислил на тоа дека ако ти самиот на себе гледаш со потценување, како може тогаш другите да те ценат? Седни и размисли си кои се твоите добри страни...не размислувај многу на маните - сите си имаме мани и никој не е совршен :nenene: Размисли си зошто ти мислиш дека една девојка треба да биде со тебе...зошто се издвојуваш од другите и почни да веруваш во тоа! Пробај сам да се убедиш во своите добри страни и да си ги прифатиш своите мани како нормална работа...кога ќе се убедиш самиот себе, нема да имаш проблем да убедиш и некоја девојка во истото :wink:

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
Имав комплекс. Повеќе не.
Мислев дека имам вишок килограми (вообичаен,чест комплекс). Но, не преземав ништо околу тоа. Како да бев задоволна со себе, но и мрчев околу тоа.
Но, секојдневно преку разговарање со луѓе, дојдов до заклучок дека тоа е само во мојата глава. Нешто нереално. И веќе не се гледам така, затоа што и не е така :)
Научив да се сакам себе си каква што сум. Дури сум горда на облините. Согледав колку глупаво сум размислувала. :wink:

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Знам дека има тема од комплекси но сметам дека оваа тема заслужува посебна секција. Не ми е целта да се збори за комплекси и за тоа зошто се јавуваат и како настануваат.

Идејата е да си ги кажеме нашите комплекси. Секој човек пати од комплекси, разликата е во тоа како ги искажува, дали се воочливи или не за другите. Но без разлика на тоа сепак ги имаме сите (и кој ќе рече дека ги нема најверојатно лаже или не сака да си признае себеси).

Еве јас ќе почнам прв ќе ги кажам моите комплекси и како настанале и кои се последиците и работите кои ги правам од нив а кои не ми се допаѓаат.

Поради х причини јас бев многу повлечен во средна школа. Во тој период се здебелив многу и можам да кажам дека го мразев животот и бев постојано депресивен. Кога се преселив во скопје да студирам решив нагло да се сменам.

Бев дете кое сиет го одбегнуваа и никој не го сакаше. Денес патам од комплекс што едноставно не можам да поднесам некој мене да не ме засака, на некого да не му се допаднам или да има лошо мислење за мене. Тоа ми е некој таков гаден инстиктивен нагон што ме тера да правам чудни работи, а да не зборувам дека често се дружам со луѓе не затоа што ми се допаѓаат туку затоа што ја имам оваа патолошка потреба.

Друг мој комплекс повторно потекнува од средна школа. Во средно бевме многу сиромашни. Тоа се смени кога бев трета година средно. До ден денес ми е срам да кажам дека порано сме немале пари. но тоа е само мал дел од проблемот. Секогаш сум бил облечен како селанче и луѓето ми се смееле. Денес не можам да поднесам да се најдам во соба а да не бидам подобро облечен од сите останати, едноставно мора да бидам во тој аспект подобар од нив.

Истото се случуваше и со мојот физички изглед. Бев дебел не којзнае колку но доста дебел, и тоа она дебелење не по цело тело туку само во стомах, а денес и тоа скоро ослабев многу и сум во топ форма. Се уште имам доста несигурности во мојот физички изглед, работи кои не можам да ги изменам но да речем дека сум многу посигурен одколку како што бев порано кога се чуствував како свиња. Но тоја гадење кое го имав кон мене денес се пренесува врз другите дебели луѓе, така да и покрај тоа што знам дека не се криви што се пополни и дека не би требало да ми перчат секогаш кога ќе ги видам добивам едно непријатно чуство кое не можам да го опишам.

Споделете и вие некој ваш комплекс, знаете како велат само зборување и прифаќање на проблемот може да се ослободиме од лошите навики кои ги имаме во живото и проблемите кои ни настануваат поради нив.
знам дека не е темава за совети,туку секој да каже за себе и своите комплекси,ама откако го прочитав ова твоево,посакав да ти кажам само некој збор.не ги прочитав другите мислења да видам дали и некој друг го направил ова,ама само сакам да ти кажам дека океј е,си имал проблеми во животот,ете сте немале пари,ама и тоа не е нешто од што би требало да се срамиш,не е нешто за срамење,зашто поголемиот дел од населението во македонија го има тоа почувствувано. а за комплексите, штом ти си сфаќаш дека тоа ти се неубави работи што се чувствуваш така во однос на тие работи, значи си доволно соочен за да можеш да ги промениш.би ти препорачала да размислиш во врска со тоа,зашто ако ги промениш ќе симнеш дел од товарот што те мачи во одредени ситуации.и размисли,би било поубаво да не ги имаш тие грди чувства.

а,што се однесува на моите комплекси,вака.кога бев помала и кога не знаев некои работи што ги знам сега,имав комплекс за висината.го имам ова спомнато и во друг пост.дека сум висока само 140 см и се чувствував поинфериорна од другите заради тоа.и имаше некои што ми префрлаа околу висината и јас се замарав за тоа.али пројде.сега ми е убаво што сум ниска :)
сега,во последно време имав некои проблеми,и ради тоа почна да ми се намалува чувството на самодоверба,почнав да се уверувам дека нема ништо забавно во мене,дека не сум паметна,дека ништо не знам да направам како што треба,дека не сум доволно добра за да си ги решам проблемите,дека сите туѓи животи се подобри од мојот,почнав повеќе да се обвинувам себе за работи што ми се случиле,за трауми низ кои сум поминала.престанав да верувам дека сум посебно привлечна и паметна,дека знам да слушам и дека сум добар пријател.мада и тоа се средува деновиве,сфатив некои грешки околу кои почнав да се трудам да ги поправам,и дома ситуацијата поради тоа ми се подобри,и некои други работи се надевам ќе се наредат на свое место.
мислам дека ова повеќе ми беше како бурен период што траеше некоја пола година,па затоа ги наведов горенаведените како комплекси.ама и тоа ќе помине.други комплекси,не можам да се сетам.

A

ateist

Гостин
Прво дефинирај комплекс, да знам што точно е тоа за што правиме муабет.
А после ќе ти кажам дали имам или не.
Комплексен = (лат. Complexus) 1. спожен, замрсен, заплеткан; 2. целокупен; 3. мат..
(нели најчесто е познат комплекс на виша или нижа вредност )

Фрустрација = (лат. Frustratio) чувство на незадоволство како последица на невозможноста да се задоволат одделни нагони и желби (ненормална, болна состојба што се јавува често кај разгалените луѓе).

ПРАШАЊЕ :

КОЛКУ ОВИЕ ДЕФИНИЦИИ ВАЖАТ ВО ДЕНЕШНО ВРЕМЕ ?

зошто ?
Разно разни криминалци - приватизери белосветски пробисвети и пропалици им велат на чесните луѓе дека биле ...искомплесирани , исфрустрирани

Испаѓа работава дека му одиш на некого го опљачкаш , му убиеш дома што најдеш и ако ти речат нешто за тоа ...ти онака збунето .." де бе дечки не бидете толку исфрустрирани искомплексирани"

хахаххаха пази чудесија еј Криминалци безочни безсовест дрски безобразни им велат на чесните луѓе дека биле ....ИСФРУСТРИРАНИ ИСКОМПЛЕКСИРАНИ ?!?!?!?!?!?!?

така да ...........ОВИЕ ДЕФИНИЦИИ СЕ СПОРНИ .
НЕВАЖАТ ПОВЕЌЕ .

пример :
кој е искомплесираниот-те во овој случај

.
.
Сименс“ ќе отпушти 16.750 вработени
четврток, 10 јули 2008

„Сименс“, најголемата европска инженерска групација, планира да укине вкупно 16.750 работни места ширум светот, со цел ДА ГО ЗГОЛЕМИ ПРОФИТОТ.

http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=11957

ЗНАЧИ НЕ ДЕКА НЕМА ПРОФИТ туку ДАГО ЗГОЛЕМИ ПРОФИТОТ ПО ТРУПОВИ ГАЗАТ.
..
.

очигледно дефинициите за комплекс и фрустрација
1) или не важат
2) или се употребуваат за пропагандни цели ...тие што се навистина искомплексирани им велат на друте дека искомплексирани ( нападот е најдобра одбрана нели )

M

MIL

Гостин
Патев од комплекс за стомакот коа ми беше испакнат - некако не се чувстував убаво , но слабеев и вежбав па успеав некако да го намалам :pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom