Ослепени бебиња на Клиниката во Скопје

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Разрешена директорката на Очна клиника
Лекарски игри со очните прегледи на бебињата

Белгиската јавност беше скандализирана од случајот на малиот Александар кој во белгиска болница бил донесен речиси слеп поради лошиот третман во болниците во Македонија
Директорката на Очна клиника Елена Џајкова вчера е разрешена од функција. По низа спроведени контроли во работата на јавните здравствени институции во земјата, министерот за здравство Бујар Османи го разреши и директорот на Болницата во Куманово Селвер Јашари.
"Одлуката за смена на директорите на овие клиники е донесена врз основа на анализа на резултатите од функционирањето на болниците. Преку низа смени, се надеваме дека ќе ги подобриме квалитетот на услугата и статусот на сите лекари во Македонија", информираат од Министерството за здравство.
За подобрување на квалитетот на услугите во здравствениот систем, министерот Османи најави перманентни засилени контроли на сите болници во земјата во наредниот период.
Смената на директорката на Очно се најавуваше од минатата недела, кога во јавноста се расветлија сканадалозните факти за процентот на ослепени бебиња во инкубатор поради неконтролиран кислород и лошата соработка на тие случаи меѓу Очната клиника и Клиниката за гинекологија и акушерство.
Како после ние идните мајки да раѓаме деца во оваа држава? Кога од здраво право детето инвалид за цел живот ќе ти го направат овие нелуѓе на Клиника, како може со која совест ова го правеле? И зошто наместо да одговара кривично директорката на Клиниката, истата е само разрешена? Ваши мислења околу оваа трагедија, во македонсково здравство?

Извор: http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=9DE12DA192255F4E8E93EAFC6524CAB2и уште еден линк

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=15853A0BD5B59A4BA3A494B0660CF39E

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.699
Поени од реакции
34.230
Би ме банирале ако искажам без цензура што мислам за државните институции.
До фамилиите, нека тужат болницата, државата.. па тогаш да видиш како ќе и наметнат неа кривично дело.

Жално во секој случај.

Темата ко за вести повеќе..

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Би ме банирале ако искажам без цензура што мислам за државните институции.
До фамилиите, нека тужат болницата, државата.. па тогаш да видиш како ќе и наметнат неа кривично дело.

Жално во секој случај.

Темата ко за вести повеќе..
Зошто да те банираат, искажи се слободно, државните институции се знае какви се, цигарчето, кафето и нозете на биро качени, професорот ни кажуваше за случката на вести што ја даваа за човекот(не бил единствен случај бај двеј) што починал во ходник чекајќи преглед нешто на бели дробови имал, не ми текнува сега што, исто една колешка додека одела кај тетка и на работа во државна болница, додека си возела со колата подзастанала за да помине болничарот, кој туркал некој пациент во инвалидска количка, и замисли количкава се превртела од што силно ја буткал, колешкава вика јас подрипнав кога видов дека се преврти количкава а човеков се преврти со неа:vozbud:.
Ама ова со бебињата е ептен голема катастрофа, прееска гледав Ходници со Менче Атанасова Точи и морници ме лазеа, кога ги гледав родителите на тие невини душички а и бебето го покажаа преврзано цело солзи ми течеа, уште па и некоја траорна музика пуштиле во позадина, трагедии јас не знам како може овакво нешто така да помине само со едно разрешување на директор а цифрата на ослепени бебиња не ја најдов, ако има некој информација околи статистиката нека постира слободно.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Срамота, нема коментар за ваквиве работи што се случуваат во нашето здравство, за ваквиве виновници само смртна казна е решението, ништо друго. На некои клиники кај нас, вработените се` прават, само на работата не пазат, иако знаат колку им е деликатна. Еднаш чекав со алергија во ходник додека си ја изгледаат серијата :tapp:. И да се реформира здравството, да почнат да се делат откази, тука не знае човек од каде да почне.

kIRe9

OK. u'r right
Член од
4 март 2009
Мислења
1.419
Поени од реакции
73
:nenene: :nenene: :nenene: ПА ДО КОГА ВАКА БЕ??????
гревчиња невини да патат цел живот за некој шо си го ладел у шоља наместо да работи... да ти ебам и институции и држава... здравството кај нас е тапа.. според мене би требало редовна инспекција и надворешна контрола да им се воведе... па на шо личи ова? греота... ич не ме бендисува работава... терба одма да се превземат мерки...

Феномен

Џомба
Член од
21 август 2008
Мислења
4.837
Поени од реакции
111
Да ви ебам се живо, заради вас некој цел живот да не виде светлина :angry3::angry3:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Слушнав на вести, ги даваа на шпица на Ходници, е стварно не е во ред, мислам е*ате беља размазени копилиња што ги буткале нивните мајки и татковци во факултет, истото ке се случи и со нивните деца и така натака, ебате држава комуњарска што гледа само на кој му е подлапок џебот, што глупости закони носат матура/нематура ебавање у парламент за албански права, кој ги ферма болните нека умираат, копуци едни Господ ке ви суди, срамота и директори и све у пичку матер масонска ложа издркана !!! Каде ви е паметот бе изроди едни, ова ти е легално масакрирање, она што го правел Ирод го правите и вие, ебате тоа митаџиите усрани, чим неможете и несакате на бебенце да му помогнете и ич не ве боли цефка што ќе се случи па на кога ондак на кого помагате да ви ебам и државни клиники и се нека пропадне. Господ гледа !!!!! :nerv:

(наменето за оние кои се пронајдоа а за другите.. Секоја чест :cuc: )

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Скотови,легачи,дебили,искретенизирани бесчуствителни говеда. Све до еден на плоштад и секојдневно по еден дел од телото да им сечат.Цела држава да ги пљука.

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Обојте ме, етикетирајте ме, фатете ми се. Ама прашувам, колкава е цената што треба да се плати за да се избегнат вакви работи? Колку копитото на Букефал? Или колку еден камен блок од триумфалната капија?

Одговори? Нема, секако. Се надевам дека децата ќе прогледаат за да ги видат говедата што им го прават ова.

P

Princ

Гостин
Нема врска, ни копито ни бутур. Мене нешто слично на ова ми се случи пред скоро 27 години, а тогаш беше Југославија, секоја година на море, Тито беше жив, Лепа Брена беше хит...
Ова е гадно, ужасно, не постојат зборови со кои би ја опишал нехуманоста (кај оние што треба да се најхумани... кој апсурд). Ова е кривично дело и не смее да заврши на смена на директорот, туку некој поради оваа нечовечност онаму каде што најмногу ја очекуваш, треба добри години да потроши во затвор.
Се најдобро им посакувам на бебињата...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
lekarite ne se humani tie TREBa da bidat humani ama toa e teorija, nema vrska. lekarite ziveat od sozdavanje bolesti, za niv nema zdrav covek tuku nedovolno pregledan. e ova se pravi dokazi za recidivi od bivsiot sistem i tranzicijata.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Мене нешто слично на ова ми се случи пред скоро 27 години
Тоа е тоа, нема р од реформи, зад оние реформи се крие едно големо ништо. Мачење за пациентите и корисниците на здравствени услуги. Останато на ниво на бивша Југославија, само е разлика што се плаќаат пари. Језиво. Господ да ги поживее оние кои навистина си ја вршат работата, но тие се ретки, а и додека се стигне до нив...отиде возот.

Жалосно посебно за овие деца како личности кои уште не го ни запознале светот. Иднина за детството, младоста, раѓајте деца...пих.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Уште една огромна трагедија од кои најдебелиот крај ќе го извлечат бебињата а со нив и родителите. Уште колку треба такви скандали да излезат на виделина за да се превземе нешто со здравството во Македонија? Имаат предобри апарати (на сликата прикажани) и не знаат да ги користат. Глупи се?
И само едно разрешување? После разрешувањето гарант тетката која пиела само кафе и собирала пари со подадена рака во најкраток рок ќе си отвори приватна ординација и пак сите среќни...
Народот, патените, родителите треба да превземат во свои раце, со плачење ништо не се успева.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Нема закони во оваа држава се е еби ветер.Ослепиле бебе и смена на позиција,абе затвори го таму да гние 5 години,кога е испадне ќе знае да работи како што треба.Или силувал дете,пресечи му го на сам плоштад и сите по една клоца и да не мрдне од затвор па да видам дали друг ќе се осуди да стори исто дело.Се е распашана команда матер им ебам лоповска.Неспособноста царува да ти се плукнам во институциите и власта и во врска системот.Само потоп.

Kajgana Shop

На врв Bottom