Омилени историски личности

Член од
20 јули 2011
Мислења
7
Поени од реакции
1
Ajde kazimi sto pa ne napravile tie evrei? sto pravat vo denesno vreme ubivaat nedolzni civili ma ajde ti se molam prodavaat oruzje i so toa se ubivaat nemoj ti se molam da ne zboruvame za evreite site znaeme koj se i so se mislam i ne mora poke da me citiras ne mi se ni zboruva vo vrska so niv
Денес е едно време , а Втората светска војна е друго време.

Така да пак оваа твојава теорија не држи вода.
Не знаеш само колку ми е срам да се расправам со Македонец, ама кога ги има такви како тебе...
Јас пробувам да ве игнорирам, ама на едно мораше да одговорам.
Ајде, од мене толку, нема повеќе да те цитирам.

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
1.Нострадамус
2.Шекспир
3.Џејмс Ват
4.Менделеев
:cuc:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Од Македонија во 19-20 век
Ѓорги Пулевски
Крсте Петков Мисирков
Димитрија Чуповски
Блаже Коневски

Член од
28 февруари 2011
Мислења
41
Поени од реакции
6
Питу гули, ал капоне , леонардо да винчи а особено аце :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
:rolleyes:
Интересно....гледам галерија на масовни убијци како омилени историски личности на рајата...

Александар !
Но не оној:tapp:...туку Камингс и Флеминг.
Првиот ја патентирал првата вц шоља со казанче (1775) со што драстично ги намалил ризиците од разни болештини и го направил животот неспоредливо полесен за сите. Тешко е да се каже колку животи спасил.Thanx mate...:)
Вториот...Пеницилинот, веројатна причина што многумина од вас се живи денеска.
Игнац Семелвајс, таткото на антисептиците, уште еден одговорен за безброј спасени животи.
A bunch of chinese...:)
Александер Нил, Педагог и психолог.
Махно и Дурути, од насилните типови. ;)
Рандом абориџин пред 10.000 п.н.е кој свиркал на диџериду (првиот музички инструмент)
И понекој писател,неформален филозоф,лудак во последниве неколку иљади години...

Член од
8 август 2011
Мислења
91
Поени од реакции
67
Adolf Hitler - Ne mozam da kazam deka mi e najomilen ima i mnogu drugi, no go pocituvam poveke od site ostanati. Onoj sto ne znae ke rece deka ubival i tocno e ubival, ubival nedolzni luge za sto moze do utre da se zbori i pak da ne se donese zaklucok. Goleminata na Hitler e nekolku godini pred vtorata svetska vojna. Vo 1930 Germanija bila zemja vo raspaganje, ogromni sankcii od pobednicite vo prvata svetska vojna, siromastija, beda, nedoverba vo liderite na zemjata. Vo 1933 Hitler preku nekolku diverzii uspeva da dojde na vlast, od taa 1933 do 1938 znaci za 5 godini Hitler uspeva da ja izdigne Germanija vo svetska sila, uspeva da go obedini narodot, da go "sooci" svojot narod so zaednickiot neprijatel - Evreite i da go podgotvi na slepo veruvanje vo ideali vo koi mnogu luge i den denes veruvaat. Ne navlagam dali tie ideali bile ispravni dali evreite bile krivi ili ne sekoj si ima svoe mislenje, no vie da obedinite narod od okolu 80 milioni luge (mozebi nesto pomalku bile togas) i na site niv da im gi stavite vo glava vasite zamisli i tie da bidat slepo pocituvani e stvarno neviden uspeh. Toa e prav politicar i sekoj Germanec bez razlika sto denes hitler e "olicetvorenie na zloto" veruvam deka e malku gord na svojot predok.. Kako informacija Hitler vo 1938 trebal da dobie nobelova nagrada za mir, steta sto vo 1939 ja napadnal Polska :). Site onie koi sakaat da "zirnat" vo glavata na Hitler neka ja procitaat negovata kniga i uste red drugi knigi napisani od objektivni istoricari koi go gledaat deloto na sekoj covek od negoviot pocetok do kraj.

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.880
Поени од реакции
1.092
1. Александар III Македонски
2. Наполеон Бонапарта
3. Адолф Хитлер

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.437
Јусуф Саладин
Чоекот кој успеал после неговиот предок Нурудин, да го одржи и продолжи арапскиот калифат. Човек без предрасуди пред се`.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
Хипатија од Александрија, зошто била глас на разумот и ум пред своето време.
Галилео, Тесла, Њутн, Дарвин, Ајнштајн... од очигледни причини.
Александар, заради годините на кои постигнал неверојатни работи.
Ернесто Че Гевара, затоа што наместо удобен докторски живот решил да се посвети на борба за доброто на луѓето од Латинска Америка, и не се повлекол до смртта. И затоа што беше сакан од обичниот човек.
Брајан од Назарет.
Многу ликови од нашата историја (19-20 век) кои со сваќањата и начинот на живот во целост се разликуваат од денешниот Македонец.
Џон Ленон, заради неговите политички погледи и ставови, затоа што застана против војната и против најголемата светска сила и не подлегна на заканите и притисоците. И затоа што беше сакан од обичниот човек.

И други, друг пат...

F

FilipMacedon

Гостин
Незнам дали се свесни што пишуваат форумџиите,но се ми делува на тоа дека битно е да се шљапне нешто,да се биде интересен и различен од други...незнам што очекувате од Александар,да делел бесплатно гушкање по агори???

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Ото фон "fucking" Бизмарк!

Обединувањето на Германија под пруско водство е запишано како заслуга на Ото фон Бизмарк, кого кралот Вилхелм I го назначил за генерален службеник на Прусија во 1862. Следејќи ја војната против Австрија во 1866, германската конфедерација била заменета со Северната Германска конфедерација која присобрала кон себе 17 мали германски држави под пруско водство. Победата над Франција во 1870/71 довела до јавување на вториот Рајх и крунисување на Вилхелм I како германски император во Версај, Франција. Бизмарк останал генерален службеник како и подоцна канцелар на рајхот.

Според многумина - првиот вистински политичар. Дипломат во вистинска смисла на зборот. Со дипломатија, понекогаш закани и итри преговори успеал од ситни мали државички да направи моќна империја Германија.

Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
Адолф Хитлер... и секако Осама Бин Ладен, и тој замина во историјата :place:

Член од
27 јули 2011
Мислења
216
Поени од реакции