Нихилизам

Г

Господ

Гостин
Нихилизам(лат.Nihil=ништо)е философија според која светот,минатото,и сегашното постоење на човекот е без посебна цел вредност или смисла.

Форми на Нихилизам

Морален Нихилизам:Морален или етички нихилизам расправа дека моралот како општествена вредност и норма не постои така да ниедно дело добро или лошо не е санкционирано.
На пример Морален нихилист смета дека убиството не е ниту добар ниту зол чин.

Егзистенцијален Нихилизам:Егзистенцијалниот Нихилизам расправа дека животот нема смисла или духовна вредност.

Епистемолошки Нихилизам:Овој вид нихилизам може да се смета за екстремен вид на скептичност каде сето знаење е одбивно и забрането.

Мереолошки Нихилизам:Мереолошки нихилизам е философија која тврди дека предметите со соодветни делови не постојат туку дека се освен основните градбени делови е дело на човековите погрешни толкувања.

Политички Нихилизам:Гранка на нихилизмот при која нихилистот одбива да признае некои фундаментални социјални и политички структури како влада фамилија или воопшто закон.

Би сакал да развијам дискусија во врска со видовите нихилизам гореспомнати и неспомнати да дознаам нешто повеќе за нив(јас сум поупатен во егзистенцијалниот,таму и спаѓам) да видам дали постојат други нихилисти освен мене на форумов.

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
Мене ми се допаѓа темава иако ме чуди како до сега не беше ставена?
Значи да прашам иако не сум упатен баш?Со прифаќањето на нихилизмот значи дека не постои господ?Како според него настанала земјата?Еве ти ја постави темата па ако знаеш кажи ми или некој друг.Дали Ниче беше нихилист?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Нихилизмот е учење дека се се сведува на ништо и затоа нема никаква вредност.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.537
Поени од реакции
2.229
Првичната верзија за нихилизам е дадена од Сократ или грешам?

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
Ама значи сеедно е што ќе направам?Не одговарам за ништо?Безцелно живеам?

Член од
15 март 2008
Мислења
546
Поени од реакции
63
Ама значи сеедно е што ќе направам?Не одговарам за ништо?Безцелно живеам?
Пример:Немаш потреба да градиш куќа , затоа што еден ден ќе умреш , и нема да ти треба куќа ,а и куќата не трае вечно , и таа еден ден ќе пропадне, значи тоа што си го создал , се уништило и нема смисла , да правиш нешто , што ќе исчезне.И затоа не треба да се арчи животот.

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
Пример:Немаш потреба да градиш куќа , затоа што еден ден ќе умреш , и нема да ти треба куќа ,а и куќата не трае вечно , и таа еден ден ќе пропадне, значи тоа што си го создал , се уништило и нема смисла , да правиш нешто , што ќе исчезне.И затоа не треба да се арчи животот.
Ова е нивното учесе или ова е твоето објаснување како ти го сваќаш?

Член од
15 март 2008
Мислења
546
Поени од реакции
63
Ова е нивното учесе или ова е твоето објаснување како ти го сваќаш?
Тоа е учењето , на кратко.
Земјата не е битно , како настанала , и така ќе ја снема и неа со нас.
Не одговараш за ништо ,било што да правиш, добро или лошо , нема никаква смисла , кога ништо не е трајно.
Животот ти е бесцелен , било што да измислиш / направиш , нема да го смениш крајот - смрт.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Штом немаш потреба од ништо немаш ни потреба од нихилизам.

Ја побив цела филозофија УПМ :pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Од дупка излегуваме,цел живот го врвиме борејќи се за дупка и на крај не ставаат во дупка...

Тоа е...:vozbud:

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Овој Нихилизам бил измислен од тешки депресивци кои си го свртеле грбот на животот па и среќата им го свртела грбот.

Не верувам дека Сократ би ја измислил оваа би рекол глупава филозофија.Незнам колку треба животот да те удри за да ја прифатиш оваа филозофија.

Г

Господ

Гостин
Па не баш.Не мора да си депримиран од животот да ја прифатиш оваа филозофија.
Мене ми дојде на пример кога размислував во колку свери од животот можам да стекнам знаење т.е целта уште од мал ми беше да знам се.(е сега знам ќе речете никој не знае се ама ете жед за знаење сум имал тоа не е лошо)Е кога пораснав увидов дека за стекнување огромно знаење скоро било кој вид едукација(музика,информатика,економија бла бла) би требало просечно еден човечки живот и вообичаено можеш да се остручиш за еден или два различни правци.(Пр.Учиш правен факултет а паралелно идеш на курс теорија на музика)
И на крај дојдов до заклучок дека не можеш да дознаеш се во еден просечен човечки живот и дека и тоа што ќе го научиш ќе исчезне,т.е 70 години не се доволни да направиш се.Вака поставено животот ми изгледа прилично апсурден и безвреден:toe:
И кога веќе ги согледав овие факти си поставив друга цел:Ако не можам се тогаш ќе научам колку што можам иако нема смисла ќе терам инает:icon_lol:

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Ебати филозофијата кога не ти е потребна.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Па не баш.Не мора да си депримиран од животот да ја прифатиш оваа филозофија.
Мене ми дојде на пример кога размислував во колку свери од животот можам да стекнам знаење т.е целта уште од мал ми беше да знам се.(е сега знам ќе речете никој не знае се ама ете жед за знаење сум имал тоа не е лошо)Е кога пораснав увидов дека за стекнување огромно знаење скоро било кој вид едукација(музика,информатика,економија бла бла) би требало просечно еден човечки живот и вообичаено можеш да се остручиш за еден или два различни правци.(Пр.Учиш правен факултет а паралелно идеш на курс теорија на музика)
И на крај дојдов до заклучок дека не можеш да дознаеш се во еден просечен човечки живот и дека и тоа што ќе го научиш ќе исчезне,т.е 70 години не се доволни да направиш се.Вака поставено животот ми изгледа прилично апсурден и безвреден:toe:
И кога веќе ги согледав овие факти си поставив друга цел:Ако не можам се тогаш ќе научам колку што можам иако нема смисла ќе терам инает:icon_lol:
Ех,ех сега ќе водиш инает.Дали знаеш кој прв го откри каменот на мудроста.Мислам дека тоа бил Сократ.Вистинската мудрост се состои во знаење дека ништо не постои и све врти во круг.Но тоа е убавината на светот.Тоа не треба да не потикне за инат.Све на светов што го гледаме не постои и нема смисла.Но место да се маваме по глава зошто животот нема цел ајде да бидеме просветлени и да сакаме све на светот.Кога ќе го љубиме целиот свет нема да направиме ништо,но ќе се чуствуваме убаво.Зар не е тоа целта на животот?

Г

Господ

Гостин
Епа ете јас знам дека нема смисла(нихилизам)но со тоа што си поставам цел во животот(да научам колку што можам)му давам и смисла за животот т.е вреди да живеам за нешто бидејки човек кој нема никаква цел во животот ама буквално никаква тука само онака летаргично си проаѓа низ него е веќе мртов човек:toe:
Момакот од "Странецот" од Ками е таква фаца.

Kajgana Shop

На врв Bottom