- Член од
- 14 мај 2009
- Мислења
- 1.581
- Поени од реакции
- 1.854
Сметка за 27 дена... значи ако земеме просечно траење на месец реално би требела да биде блиску до 9,000 така!? Претпоставувам разлика меѓу оваа и негрејна сметка ти е цца 6000!? По мое мислење со 3 клими не е многу, но не е ни малку. У ствари се зависи од многу фактори: каку часа се грее дневно со трите клими, мислам колку часа не се грее со максимална снага, на колку степени во просторијата.... за изолацијата спомна ми се чини предходно!? И тн.... Еве уште една од разликите во инвертери и не-инвертери те обични клими....Твоите клими претпоставувам се со COP фактор од 3-3,5 така да во просек ти трошат по 1,2-1,3Kw/h.... сметката за струја секако би била помала за 1500 - 2000 доколку тие би биле инвертери! На пазаров наш немаш обична клима со COP фактор подобар од 3,5, би рекол невозможно е да се најде блиску 4.... Што значи сите клими од 12,000 BTU трошат над 1,2 Kw/h.... додека инвертерите се по правило со над 4 COP па дури и 4,5... што значи соодветно на обичната би трошела 0,8-0,9... да не спомнувам хиперинвертерите кои се со страшно мала потрошувачка од некаде 0,6 Kw/h...Барем јас така мислам!? ОК многу се скапи овие вториве...Денес ја добив сметката за струја за јануари и еве, веднаш те известувам:
Сметката изнесува 7.956 денари.
Сметката се однесува на периодот од 12. 01. до 08. 02. 2011. Во тој период сум потрошил вкупно 1.886 KWh, oд кои 733 по скапа тарифа и 1153 по ефтина тарифа.
И во грејна сезона да фатиш ваков однос на евтина-скапа (1150 : 730 - АШКОЛСУН! Јас на пример малата евтина 13-16 часот.... ја поминував на работа, додека ноќната од 22-06 нели со многу помала снага (температура) се грее 18*С за разлика од дневната 22*С, Викендот... навам-натам!..... така да многу аир од евтината немам!