Најекономично греење (затоплување)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.726
Поени од реакции
2.544
Bez razlika sto ima, treba da se znae deka ne moze da se sporeduva 12ka so 18ka.
18ka ima snazno struenje so golema buka na ventilatorot na vnatresnata edinica sto smeta za tie koi ziveat tamu pogotovo ako kvadraturata e mala.

Ako odime po taa metodologija treba da zememe on/of klima ured ili najeftin inverter 24ka i da ja montirame vo 20m2.

Jas imam 16ka i 12ka, i mozam da kazam deka 16kata ne mozam da ja pustam na ventilator na poveke od 2ra brzina, bidejki smeta.

Najsporata brzina na 16kata dava 31db, a 12kata 32db duri na 4ta brzina
Тоа 12-ка и 18-ка се само ознаки на моделот. Ете земи ги само климиве за кои macci бараше совет.
Според ознаките: две дванески и една дури тринаеска.
Според моќноста: Првата лг 3,2 киловати или 11-ка, втората панасоник 2,8 киловати или 9,5-ка а тошибата 13-ка е само 2,5 киловати или 8,5-ка. Значи не е ни деветка!
А како и што пишав претходно, споредував модели кои се слични по перформанси и цена, не по сличност во ознаките на моделот. Се уште никој не одговори кој е подобар избори за парите и зошто:
Де појаснете како мицубишито со 3,2kw за 60000 е подобар избор од хитачито со 3,8kw за 55000?
Од друга страна пак, цело време на темава се кажува дека мицубишито 12-ка е всушност камуфлирана 18-ка.
(за неупатените: 9, 12, 18 се капацитетите изразени во BTU. 1 ват = 3,14 БТУ, соодветно 3,5 киловати се 11942 бту, заокружено е 12 илјади, оттука 3,5=12, 5=18, 2,5=9)

Што се однесува до буката, максималната бука на внатрешната на хитачито е 46, на муцубишито 44 децибели. Иста е и разликата на помалите вредности. Точно погласна е, но два децибела. Мислиш дека се забележуваат?
Што се однесува до издувот, нормално е да се очекува дека итачито ќе има поголем максимален издув со оглед дека се работи за помоќна клима. Цифрите велат: мицубиши од 240-792 кубика на час, хитачи 380-820. Максимумот речиси ист. Не се вадете на тоа дека минимумот е помал, за да се добијат киловатите топлина што се специфицирани, треба да дуваат на најјако. Од друга страна отворот за издув на внатрешната единица на хитачито е поголем од таа на мицбуишито (770 наспроти 704 милиметри) поради што се намалува издувот по единица должина.
А и едната и другата не се соодветни за во 20 квадрати.

И конечно напиши зошто мислиш дека мојот пост за температурите е глупост!

I ja neznam koj kurac mu e na @moongoses i sto saka da dokaze, dali deka Fujitsuto negovo e podobro od FH-VE na Mitsu, ili deka nekoja 18ka e podobra od istata. Sto i da e od dvete nemozam da mu go svaram ovoj post koj voopsto ne doprinesuva na toa da se namali cenata na Fujitsu kaj nas...me mrzi sea da mu pisuvam referati i sporedbi ama taa negovata (a i ponovata i poslabata) e manje vise Lomo za mene. U Srbija taa klasa Fujitsu e sigurno 100evra poeftina iako ne gi pratam cenite na Fujitsu tamu...od prosta pricina, kaj nas se preskapi sto ke se nerviram samo.

Ej u kakva zabluda sme bile ti sea na site oci im otvori...da pobrzme da ne se potrosat od sto se eftini :tapp:
.
.
.
Пак ми го вртиш муабетот. Каде јас тоа напишав дека мојата фуџитсу е подобра од мицубишито? Никаде. Јас не ја ни спомнав неа, ти ја спомна и тоа во позитивна конотација (или јас погрешно го толкувам ова
mu skidam kapa sto vo toa vreme voopsto ja nasol i zemal za taa cena za koja denes ima mnogu poslabi modeli-marki za istite tie pari.
а sass инсистираше да пишам дали се греам на клима и на која. (Не гледам како тоа дали имам клима е релевантно во целава дискусија, освен ако не мисли дека знаењето е пропорционално на бројот на климите што се поседуваат) BTW, мојата климата е токму таа што ја постираше, фала за сервисното.
Ниту па некаде напишав дека се евтини кај нас, напротив. Токму поради цените и недостапноста кај нас, предлогот за фуџицу беше да се земе од Грција ако тоа не му пречи на купецот, како што не му пречеше на @macci на пример.
 
Член од
18 август 2015
Мислења
212
Поени од реакции
417
Дали некој размислувал или има информации за можноста за набавка на Fujitsu од Р. Србија? Дали лошата страна од тоа -немање гаранција или тешкотии околу нејзиното остварување, може да се занемари во однос на цената која би се добила во однос на овие наши лакоми „дерикожи“ ??
Дали сте размислувале ( некој може ќе го смета за лудост ) да покренеме иницијатица за обезбедување поволности при набавка на клима уреди-инвертери??? Дали тоа можеме да го направиме со заеднички сили???
 
Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.681
Поени од реакции
3.977
zaev mi e bratuced ;)

sretnuvam podatok vo dokumentot postiran od GT1 za LG klimite.pokraj drugite napomeni....
Piping Length - Interconnecting Piping Length 7.5m
Level Difference of Zero

ova znaci deka site vrednosti sto gi dobivaat se so dolzina na bakarnite cevki od 7.5m? ova e maksimalna dolzina sto moze da se montira?
i isto visinsko rastojanie od nadvoresna i vnatresna edinica?
i dali e tocno so sekoj metar treba da se dopolni 20g freon?
Aman zaman @macci se jasno od tabelata, maks. dolz.A ( dolzina na cevkite kako par ) se dvizi od 15-30m, a maks visinska ralika medju edinicite B od 10-15 m, za sekoj metar na 7.5m dolzina na cevovodot se dodava od 20-35gr freon, zavisno od modelot.
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
222
Поени од реакции
193
Дали некој размислувал или има информации за можноста за набавка на Fujitsu од Р. Србија? Дали лошата страна од тоа -немање гаранција или тешкотии околу нејзиното остварување, може да се занемари во однос на цената која би се добила во однос на овие наши лакоми „дерикожи“ ??
Дали сте размислувале ( некој може ќе го смета за лудост ) да покренеме иницијатица за обезбедување поволности при набавка на квалитени клима уреди-инвертери??? Дали тоа можеме да го направиме со заеднички сили???
ШТО ЗНАЧИ ТОА КВАЛИТЕТНИ КЛИМА УРЕДИ? НАД 60.000,00 ДЕН? Зашто само „квалитетни“? Што им фали на климите што во Грција коштаат 400-500 евра? Ова не ти држи воопшто и е дискриминација, ама затоа за „дерикожи“ се слагам со тебе во целост!
При набавка на клима уред од Србија нема шанси за поврат на ДДВ. Веќе се распрашував за ова, но ти ако најдеш некое вратиче, искористи па сподели.
Јас сум со намера да причекам малу да видиме какви и по колку ќе бидат новите клими на R32 фреон.
 
Член од
18 август 2015
Мислења
212
Поени од реакции
417
ШТО ЗНАЧИ ТОА КВАЛИТЕТНИ КЛИМА УРЕДИ? НАД 60.000,00 ДЕН? Зашто само „квалитетни“? Што им фали на климите што во Грција коштаат 400-500 евра? Ова не ти држи воопшто!
При набавка на клима уред од Србија нема шанси за поврат на ДДВ. Веќе се распрашував за ова, но ти ако најдеш некое вратиче, искористи па сподели.
Јас сум со намера да причекам малу да видиме какви и по колку ќе бидат новите клими на R32 фреон.
Благодарам за споделанта информација. Немам никакво волшебно вратиче. Немам ништо против климите кои толку коштаат. Сепак мислев на нешто друго кога споменав на квалитени клими.
 
Член од
14 септември 2014
Мислења
96
Поени од реакции
48
Со здравје да си ја служиш

Sent from my SM-A310F using Tapatalk
 
Последно уредено:
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Imam i se grejam so 3 klimi.
Imam i takva i vakva i onakva, i skapa i eftina, i golema i mala.

Koga ke udri stud, togas doaga odgovorot na prasanjeto zosto taa klima e 50,60 ili 70000 denari.

Pa makar i za tie 15dena vo godinata, nemam dovolno pari da kupuvam panelki da gi rasmestuvam niz sobi, da vlecam kabli i na kraj da platam struja.

Toj sto ima poveke klimi i toa mu e primarno zagrevanje, ke razbere
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.277
При набавка на клима уред од Србија нема шанси за поврат на ДДВ. Веќе се распрашував за ова, но ти ако најдеш некое вратиче, искористи па сподели.
Може да дообјасниш малку околу ова, ке се распрашаме за ова подетално но ако имаш повеќе информации добро би било да споделиш ако не е проблем.
На сајтот на Српската царина го најдов овој текст со наслоv "Povraćaj PDV" по кој гледам дека поврат на ДДВ(по нивноPDV) е можно, барем на хартија, а дали реално функционира е друга работа.
Образецот REF4 кој се пополнува во продавницата не успеав да го пронајдам на сајтот на царината но го има овде
http://www.paragraf.rs/obrasci/REF_4.pdf

Целиот текст

1. Ko ima pravo na povraćaj PDV-a?

Pravo na povraćaj PDV imaju samo strani državljani (nisu poreski obveznici i nemaju prebivalište u Republici Srbiji) koji u prtljagu iznose kupljenu, nekorišćenu robu u vrednosti preko 150 evra (uključujući PDV) u dinarskoj protivvrednosti, u roku od tri meseca od dana kupovine.

2. Ima li još neki uslov koji treba ispuniti da bih mogao da računam na povraćaj PDV-a?

Uslov je da carinskom organu radi overe podnesete ispravno popunjen obrazac REF 4 (koji je na lični zahtev popunio prodavac) kao i originalne račune za kupljenu robu.
Originalne račune i overen Obrazac REF 4 zadržava stranka, a kopiju obrasca REF 4 zadržava carinik.
3. Da li će mi carinik odmah vratiti PDV? Možete li da mi objasnite ulogu carinika pri povraćaju PDV-a?

Carinik samo vrši overu podnetog Obrasca REF 4, ali ne i povraćaj plaćenog PDV.
4. Da li postoji još neki detalj u vezi sa povraćajem PDV-a koji treba da znam unapred?

Da, obratite pažnju da u Obrascu REF 4, u rubrici „Broj putne isprave“, koju popunjava prodavac robe, mora biti upisan broj pasoša stranog državljanina, a ne broj lične karte.
5. Ko je meni i u kom roku dužan da vrati PDV, ukoliko ispunjavam sve uslove?

Plaćeni PDV kupcu, odnosno podnosiocu zahteva, ako je u roku od šest meseci od dana izdavanja računa, prodavcu od koga je kupljeno dobro dostavi overen original Obrasca REF 4 na kome je potvrđeno da su ispunjeni zahtevani uslovi.
Ako je overeni original Obrasca REF 4 dostavljen poštom, kupac ili podnosilac zahteva dostavlja prodavcu broj računa u banci na koji će se izvršiti refakcija plaćenog PDV, ako taj broj računa nije naveden u Obrascu REF 4.

Na osnovu overenog originala Obrasca REF 4, prodavac vrši refakciju plaćenog PDV kupcu ili podnosiocu zahteva.

6. Kako i u kojoj valuti će mi biti isplaćen povraćaj PDV?

Povraćaj PDV vrši se u dinarima gotovinskom isplatom ili uplatom na račun u banci koji navede kupac ili podnosilac zahteva.

Ako je isplata u gotovini, prodavac je obavezan da izvrši refakciju PDV odmah, a ako se uplaćuje na račun kupca, odnosno podnosioca zahteva, uplata se vrši u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Kupac ili podnosilac zahteva potpisom na overenom originalu Obrasca REF 4 potvrđuje prijem vraćenog PDV u gotovini. Taj dokument potom služi prodavcu kao dokaz za poresko oslobođenje sa pravom na odbitak prethodnog poreza.
 
Член од
23 јули 2016
Мислења
12
Поени од реакции
6
Zdravo decki,ne se osekam kako nov ovde bidejki ve citam skoro cel mesec ama djabe :busi:
Mnogu raboti mi stanaa jasni no i mnogu nejasni.
Da skratam i da pobaram pomosh od eksperti mislam deka su na vistinskoto mesto, samo ke ve zamolam nemojte uste poveke da me zbunite. Kako sto mozev da procitam na forumov ima dosta ovde so maka kako mojata .
Od ovaa godina mislam da se gream samo na klima so dogrevanje vo najladnite 1-2 nedeli.
Prostorot za zagrevanje mi e 32m2 vo pravoagolna forma so obicna fasada i pvc prozori svrten na istok. Vratata na hodnikot e vo sredina na sobata. Budjetot mi e do 65 000 a problemot mi e sto da bide.
Napraviv potesen krug i nemozam da se odlucam, znaci vaka:

Mitsubishi MSZ/MUZ-FH35VA - 62 000 bez montaza uni24

Carrier X-Power Gold Inverter 42UQV035M2 - 48 000 na akcija so montaza od energija

Toshiba Suzumi Plus RAS-B16N3 - 58 000 bez montaza energija (nemozam da ja najdam Suzum Plus 13 bi bila poevtina i bi mi vrsela rabota MISLAM)

I ona sto najveke me maci toa e golemata razlika vo cena na:

PANASONIC CS-UE12RKE - 36 000 bez montaza vo set

VIVAX ACP-18CH50AERI - 37 000 bez montaza vo amc

WHIRLPOOL SPIW 418LL - 36 000 vo set i zacuduvacki 48 000 vo neptun ?!?!?!?
za WHIRLPOOL mislam deka ne sretnav nisto na forumov i me cudi zosto, kolku sto znam pak e nekoja firma u klasa so LG, PANASONIC ...

Golema razlika vo cena a mnogu mala razlika vo specifikacii toa po mene e golem problem. Ke ve zamolam ako ima patalci so klimive i bi sakal da slusnam iskustva. Razlikata Kinez Japanac po mene neigra veke golema uloga posto i kinezite se otideni mnooogu napret.

Ajde da vidime dali ke mi pomognete ili dopolnitelno uste poveke ke me zbunite :tapp:

Mitsubishi MSZ/MUZ-FH35VA - definitivno , pogledaj gi samo videava na youtube.:
https://www.youtube.com/watch?v=7zEzJ9VzbGY
https://www.youtube.com/watch?v=Ael88F-BkzE
https://www.youtube.com/watch?v=WVPGrOqGkRk






 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
222
Поени од реакции
193
Може да дообјасниш малку околу ова, ке се распрашаме за ова подетално но ако имаш повеќе информации добро би било да споделиш ако не е проблем.
На сајтот на Српската царина го најдов овој текст со наслоv "Povraćaj PDV" по кој гледам дека поврат на ДДВ(по нивноPDV) е можно, барем на хартија, а дали реално функционира е друга работа.
Образецот REF4 кој се пополнува во продавницата не успеав да го пронајдам на сајтот на царината но го има овде
http://www.paragraf.rs/obrasci/REF_4.pdf
Мене информацијата ми е од човек вработен на македонско-српската граница, но тоа беше само неврзан разговор и затоа и му реков на кандилце ако најде некое вратиче да сподели. Самите гледаме како иде повратот на македонско-грчката граница. На образецот даден од фирмата од каде нешто се купува грчките граничари удираат печат, а повратот на ДДВ-то е во фри шопот.
Мене само за едно не ми јасно, ајде за цените на клима уредите во Грција, Бугарија, Словенија и Хрватска „може да кажеме“ дека како членки на ЕУ имаат некој попуст или ги зимаат на некој волшебен начин, ама како цените во Србија се исти со нивните?
 
Последно уредено:
Член од
23 март 2009
Мислења
719
Поени од реакции
553
Мене ми е прашањето за топлотните пимпи,како може да има толкава разлика со цените во мк?


Sent from my Redmi Note 2
 
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.726
Поени од реакции
2.544
Imam i se grejam so 3 klimi.
Imam i takva i vakva i onakva, i skapa i eftina, i golema i mala.

Koga ke udri stud, togas doaga odgovorot na prasanjeto zosto taa klima e 50,60 ili 70000 denari.

Pa makar i za tie 15dena vo godinata, nemam dovolno pari da kupuvam panelki da gi rasmestuvam niz sobi, da vlecam kabli i na kraj da platam struja.

Toj sto ima poveke klimi i toa mu e primarno zagrevanje, ke razbere
Тогаш веќе треба да знаеш дека греат киловатите топлина а не денарите платени за климата.

И пак не напиша зошто мислиш дека мојот пост за температурите е глупост!
 
Последно уредено:
Член од
11 ноември 2009
Мислења
50
Поени од реакции
8
Ми треба помош околу избор на најекономично решение за загревање на еден стан во куќа со клима/инвертер. Се работи за простор околу 25-30м2. Приоритет е цената на уредот и неговата исплатливост. Буџетот ми е до 30 000 денари, со тоа што нема да ми смета ако предложите и нешто поевтино што би бркало работа.

По тоа што јас разгледав, моделот на Gree Hansol GWH12QC-K3DNB4G изгледа како солидна опција. Би ве замолил да споделите искуство/мислење и за него.

Секој совет и препорака се добредојдени.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom