Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
beko bynu 120/bynu 121 inverter with kit
•Инвертер клима уред •Капацитет ладење/греење: 3,5kW 12000Btu/ 3,65kW 12400Btu •LED дисплеј •Aнти..
Цена:26.999ден
Во нептун се продавал на времето за 27000ки...да си земел Change или Гееи за тие пари сеа нит дефрости ке имаше а и топло ке му беше Ама си сакал Беко...

Fakti:
-greel dobro pred nekolku dena- znaci bi greel i sega ako e se vo red so uredot
-cest defrost- poradi izbrana najvisokata T od 32C, a mala T vo prostorijata od 20 C kompresorot raboti full i zatoa ima sega defrosti (a i poradi malku freon vo sistemot )
-steker ili prodolzen kabel od ovie kineskive od zaleno pazarce moze rsum da napravi so elektronikava- ova moras ako e taka da go sredis.

Vaka na nevideno edno 95 % fali freon vo sistemot. Ako fali 100- tina grami se uste ce ladi dobro, ama da gree ce gree vaka kako tvojava....
Po mene isparil del od freonot obicno na loso napraveni holenderi (obrni na ova vnimanie toa e iskluciva greska na monterot da ne ti sere nesto).

Znaci citaj moj post malce pogore, nikako manometar, tuku KANTAR, REKUPERATOR i VAKUUM PUMPA so obavezno otklonuvanje na mestata na propustanje.

Aj pa javi sto stanalo.....

Ne znam dali sega ti se zacesteni odmrznuvanjata (defrost) ili od pocetok, bidjki nekoi klimi imaat intelegent defrost (koga e potrebno), a nekoi na odredeno vreme (bez razlika dali imalo potreba ili ne)

Вака момци фала на одговор и тоа бајаги брз.

Станува збор за beko bynu 120/bynu 121 invereter ладење 3,5 kW 12000Btu и греење 3,65kW 12400 Btu. Просторијата е 5x6 што значи 30м2 со спуштен плафон 2,65м (летово реновирано) излоиран од внатрешна страна со стиропор 5cm. како и два нови прозори од по 1 м ширина ПВЦ еднокоморски и врата стаклена балконска исто така ПВЦ еднокоморска. Значи станува збор за реновирана дневна соба. Претходно тука живееа мојте и они истата просторија ја грееа со термо печка 3,5kW. Значи по сите пресметки на интернет и стручни лица просторијата немаше да има проблем од загревање само со инверторот кој што сум го купил.
Е сеа, беше мајсторот, откако измери напон на штекерите во дневна инаку (222 V со негов инструмент) почна да сумља дека сеа е ок напонот но бидејќи е 15 часот уште не се вратени сите од работа дека подоцна би можело да ми падне напонот. Еве моментално од кога е вклучен инверторот од 14:50 – 15:50 температурата на собата се качи од 11 степени на 17 (додека пишувам). Ми вели да проверам подоцна да измерам напон, и да го следам случајот како ќе се одвива. Втора работа што ми вели е да го оставам инверторот 48 саати да работи и да пратам како ќе се одвива температурата. После тоа ако повторно имам проблем (освен ако не смрзнам) да му кажам што како е работава па дали да дојде повторно. Инаку сакаше да измери фреон со манометар, но се предомисли па најверојатно истото ќе сака да го направи за два дена откога најверојатно пак ќе го викнам. А @tzlatko ќе го имам на памет твојот совет.
Инаку за Беко бидејќи фрижидер, плотна и рерна и машина за перење садови сите се од овој бренд, и досега ме немаат зафркнато, сметав дека купување на инвертор од оваа марка е прав избор.
Незнам момци, дајте памет....

Jas ti dadov sovet, ako izvadi manometar i saka da dotura freon ne mu davaj, ce ti go upropasti kompresorot za kratko vreme ili ce raboti dodeka drzi garancijata.....
Ova so naponot e epten glupava rabota, pa ako e inverter toj ima taka dobri stabilizatori za napon, da promena na napon od 180- 250 V za niv se nisto. Toa za friziderziive ( takov e i tvojot manonmetardjija tie merat uspesno so manometar kaj friziderite, tamu i moze nekako da se izmeri ) ostanalo od porano, zosto friziderite se epten osetlivi na promena na napon, no tamu e drug princip na rabota, potoa dojdoa AC-DC-AC invertori koi stvarno bea osetlivi na ova, ama toa e minato, segasnive DC invertori ( se nadevam takov e tvojot ) nemat vakov problem....

Дајте бе филмоманиве мала помош околу поврзување оти нешто заебав :D

Зедов прво HDMI кабел, арно ама лап топов постар немаше влез соодветен и го заменив со VGA пошто таков е влезо шо да му прам. Е сега го поврзав со телевизоров, сето ок, ко ме надупи џаоло да чепкам во settings од лап топов, тие од Intel Display шо се. И имаше на една стрелка која водеше до output да бираш, monitor, notebook ова она. И кизнај шо одбрав од нив нешто, па ми се појави на телевизоров црна слика и пишува во aголот горе Unsuportted(онака црно стои), а на лап топов се појавува само позадината и немам опција со стрелкава да се движам или бирам нешто. Пред то си работеше нормално со самото поврзување. Дали одбрав notebook + monitor ич не ми текнува.

Дали постои опција некако да го ресетирам сето и да си биди ко шо беше, пошто не можам да го средам никако :)

лап топот е Асус.

Ај ако можете момци да ми посочите што е подобро, првата Нео е поскапа за 3илјади што не е малку, но има подолга гаранција 60месеци наспроти 24 на СТ, за мојот простор околу 30квадрата ми се и двете доволни, е сега што е поквалитетно... читам дека компресорот на ST е панасоник и дека работи на -10 , на греење 4kw . Некако мислам дека ем поефтино ем подобро оваа втората варијанта?

http://technomarket.com.mk/products/09119451/neo-acv-inv-12led-r410a

http://set.com.mk/ST-CS-35AINV-M119-12000BTU66970

Џенифер Анистон ,Џејсон Бејтман, Џуди Денч и Дастин Хофман , одлично шоу ,се изнасмеав

Средив некако фушарски, како шо ми оди и животов досега :D

Само не е то то, се појавуваат мали линивчиња, со VGA жими к.....хихи.

Ама не можев да одам и да им речам од дома, еј го купив ова, не го бива. Зато на вечер такво такво ќе гледам некоја серија.

Jas sum na vga momentalno, kristal si e. Nekoj drug problem ke da imas. :)

Ne go gledajte The Hunderd-Foot Journey, tapa iskoci, a mislev ke me nastrvi. Sreka jaden bev. :D

Jas sum na vga momentalno, kristal si e. Nekoj drug problem ke da imas. :)

Ne go gledajte The Hunderd-Foot Journey, tapa iskoci, a mislev ke me nastrvi. Sreka jaden bev. :D
Oти тогаш онака ко линивчиња што трепкаат, т.е трепкање се појавува да му е..м мајката во газот :D

Јас реков дека не е тој HDMI кабелот, зато така, демек пренос, демек сигнал демек глупости.

p.s Јави се @Psyside и реши ми ја дилемава :D

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom