Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@salermo
Pa zarem ne gledas deka se tie pozbuneti od mene koga se raboti za GREE HANSOL ? Finskiot i makedonskiot HANSOL da ne se slucajno ednakvi? Duri ovie i ovde sto se nudat imaat ogromni razliki pomedju sebe. Na primer GWH12TB-S3DNA1B ima max COP od 4.4, a GWH12TB-K3DNA1B ima COP OD 3.88!!!!!I dvete se HANSOL. Razlikata e vo bukvata "S" ("K"). Drugoto e se isto.
Kolku sto znam bukvata na toa mesto vo oznakata ja oznacuva samo vrednosta na naponot za napojuvanje: A=115V, D=208/230V. oD KADE SEGA TUKA "S" I "K". I od kade sega pak toa vlijae na vkupniot COP i potrosuvackata na energija. Ove mene se povece me odalecuva od kupuvanje na ovoj model zatoa sto ne sakam da kupam macka vo vreca. Inace za volja na vistinata tuka se nudi i HANSOL so oznaka GWH12TB-S3DNA1D koj e po oznakite e vred, no cini 47.000 den bez montaza, sto vleguva vo edna druga sfera na moznosti za kupuvanje na klima ured za greenje....
Еве номенклатура за Грее од 2013та и како пдф и (овде) и како јпг.
K= 1Ph,220-240V,50Hz
S= 240V, 50Hz/60Hz
Инаку за да не луташ најдобро прашај си тука кај нас во Грее која точно ознака ја имаат тука донесено на лагер, пошто можеш да се изгубиш да симнеш десетици сервисни со разни ознаки за температурни зони и држави, а и со годините Грее ги мења ознаките како што го менува производот. Битно ознаките им идат у пар т.е нема различни означувања за индоор и оутдоор единицата, на крај додаваат /I ili /O. Уште овие 2 документа (1,2)разгледај ги тука се дадени па ознаките за европски пазар како што се во грчка.
За хансолот у грчка носат вакви ознаки:
GRS 121 EI/JSH-N2 = GWH12TB-S3DNA1B
GRS 181 EI/JSH-N2 = GWH18TC-S3DBA1B
За овие има пдфи по нет кај што ги има двете ознаки, но има и некои со ознаки GRS 121 HI/JSH - N2 (ваква има земено еден член од форумов) ама немам најдено кои се еквиваленти на овие со HI.

Attachments

• Nomenklatura - Oznaki na modelite na GREE .jpg
    Nomenklatura - Oznaki na modelite na GREE .jpg
    2 MB · Прегледи: 24
Последно уредено:
За хансолот у грчка носат вакви ознаки:
GRS 121 EI/JSH-N2 = GWH12TB-S3DNA1B
GRS 181 EI/JSH-N2 = GWH18TC-S3DBA1B
За овие има пдфи по нет кај што ги има двете ознаки, но има и некои со ознаки GRS 121 HI/JSH - N2 (ваква има земено еден член од форумов) ама немам најдено кои се еквиваленти на овие со HI.

Kako sto mozam da vidam po specifikaciite, GRS 121 EI/JSH-N2 e ponoviot model koj odgovara na Vivax GEYI, a modelot koj go imam jas GRS 121 HI/JSH - N2 e onoj koj odgovara na Vivax GEXI-prethodniot model.

Еве една фреш информација Fujitsu ASYG 14 LEC во хидро сет е 88660 ден со монтажа, додека fujitsu nocria е 1700 е.Јас го купив моето Fujitsu ASYG 12 LEC пред 3 години 46000 ден со монтажа а на 14 ка цената одлетала на 88660. Прескапи се Хидро сет. [DOUBLEPOST=1415105064][/DOUBLEPOST]
@komandante...

I ne ti e voopsto sumnjivo zosto HANSOLOT 18 e 49.000 so montaza ( a site znaeme deka 18-ka IMA PODEBELI CEVKI i montazata e poskapa za 20-30 e vo odnos na 12-kite), HANSOLOT 12 e 47.000 bez montaza? Tuka nesto debelo ne vo red! Proveri prvo sto oznaki ima "tvojot" HANSOL pred da go pazaris i postiraj gi tuka!
Samo vaka mozeme da gi "raskrinkame" tie sto se sluzat so trikovi pri prodazba, sekoj sto ce kupi nov ured, nevrzano za brend, neka objavi tuka javno sto ured kupil so site oznaki. Taka najdobro ce doznaeme sto ni se prodava vo ovaa nasa mila Makedonija.
Ubav primer e so najtaze kupenoto MITCUBISHI (pred par dena, ne se secavam na imeto na kupecot) edno e veteno drugo e dobieno. Toj ubavo javno napisa koja e faktickata situacija, sega ako i ponatamu e aktiven i ni gi napravi dostapni site informacii za rabotata i kvalitetot na uredot i nie ce imame celosen uvid dali se raboti za dobar ili los ured. Edno se fabricki deklaracii, a sosema drugo korisnicki iskustva....

Златко....
Тоа се цени што ги нуди Gree Mak...hansolot 12 e со цена 47500 без монтажа + 70 е монтажа, hansolot 18 ка е кај нив со монтажа 58000 ден. Благодарение на овој форум јас го најдов бројот на Зоки Зорба и го прашав за цени и тој рече вака: .hansolot 12 ми ја дава за 46000 со монтажа а hansolot 18 ка 49000 со монтажа. Таква цена му имаа дадено Зоки и на мојот пријател кој има 12 ка и грее салон од 35 квадрати во куќа без изолација и е презадоволен од инвертерот. Многу пати имам отидено кај него и што да ти кажам сам се уверив дека Gree hansolot е бомба. Јас топло Ви го препорачувам Зорба.[DOUBLEPOST=1415105493][/DOUBLEPOST]Форумџии морам да се корегирам со цена за hansol 18 ка во Gree Mak e 59900 + 80 е монтажа

Последно уредено:
Uste da se raboti za ISTI uredi bi bilo O.K. Siguren si deka se raboti za isti? Ili samo e imeto HANSOL isto. Cita li nekoj sto trakotam nanazad celo vreme? Aj sega javi mu se na Zoki i neka ti go procita od nalepnicata tocno modelot na HANSOL-ot pa posle upreduvaj gi cenite...
Ako se razlicni normalno ce se i razlicni cenite... Gree mak nudi HANSOL so oznaka GWK12TB-S3DNA1D sto i e vo katalogot za 2015 god. na GREE i po specifikaciite e top.... Bidi siguren deka ima HANSOL i hansol.

Што е подобро според вас ? Некој виккат дека подобро воопшто да не ја гасам климата. Да ја запалам сега во ноември и да ја изгасам во Мај. Имам ноќен режим (што ли да значи тоа)

Ваше мислење ?
Ноќен режим (читано од упатсво на Даикин за твојата Dikin клима) значи дека коа ке го притиснеш дугмето и климата е во мод на греење ке ја намали и одржува температурата за 2 степена пониска од зададената се дур не ја смениш рачно. Пример ако на даљинското зададена температура ти е 22, климата ке одржува температура 20Ц се додека ти не се разбудиш и не ја накачиш температурата мануелно, но фактички стануваш во ладно. Ова би рекол е глупо но и евтино решение кое го има во поевтините модели...пример можам да ти кажам за Gree Хансол каде може да се програмираат повеќе Sleep модови, т.е. Sleep 1, Sleep2, Sleep 3 итн....каде дефинираш пример во првите 6 саати да намали и одржува -2Ц од зададената, но во наредните 2 саата да покачи за 2Ц, што е полоѓична варијанта и кога ке станеш просторот ке биде загреан, фактички во првите 6 саата држи Т=20Ц а 7миот и 8миот саат накачува на 22. Основните модели имаат опција само да намалат а оскапите модели знаат и да качат Т по одреден период во часови, тоа е разликата.

Кај да ја најдам подолгата верзија на Дони Дарко? :noze:
Вчера ја глеав директорс кат, поим неам што се дешаваше. :cenzura::unsure:

Zdravo! Izvesen pwriod nemav pisano na forumot no bidejki iznacutav razni diskusii eve konecno i moe korisnicko iskustvo. Pred izbesen period nabaviv gree change inverter...generalno bese za dogrevanje na prostorija os 35 kvadrati so termopan staklo i debelina na dzid 65....bez izolacoja so malter odnadvor. E sega po mesec i polovina mozam da kazam deka sum zadovolen poprilicno smetkata za struja e pogolema za 1000 denari i greenejto e aktivno 12 pa i poveke casa dnevno. Planiram uste ovoj mesec da go pominam taka pa preogam na drva.[DOUBLEPOST=1415116660][/DOUBLEPOST]Iskreno za 500 evra so montaza podobra klima i ne moze da kupite.[DOUBLEPOST=1415116848][/DOUBLEPOST]Iskreno za 500 evra so montaza podobra klima i ne moze da kupite

Citaj nekolku postovi pogore i ke vidis ...lokacija bitola cena 30500 so montaza...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom