Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
не мислев никој да навредам со тој позајмениот пост да се разбереме немам јас ништо против инверторите напротив сакам и јас еден да си земам ама здравје понатака

Знам дека не сакаш да навредиш никој но начинот на кој го даваш твојот заклучок базиран на тој надворешен пост само по себе делува глупаво, непромислено и навредувачки не само за нас туку и за тебе.
Ќе прашаш зошто ... епа затоа што такви избрзани реакции како твојата кои се базирааат само на еден единствен пронајден податок се нерелевантни и страмота е да се изнесуваат во оваа тема каде пто искуствата од многу други шленови тука го кажуваат спротивното!!
Еве на пример кај мене не работи климата на таков начин на кој што ти го прикажа преземено од некој друг-надворешен форум.
Плус да беше малку по внимателен и да не избрзуваше со донесување заклучоци ке заприметеше дека човекот од твојот пост вика (куќата нема никаква изолација и има невероватно големи загуби на топлина) па и од таму се гледа зошто неговата клима троши толку многу.
На пример кај мене со одлична изолација се однесува сосема спротивно просторијата има многу мали топлотни загуби (од 01 часот при 23 степени до 08 часот изутрина кога климата не работи температурата во просторијата едвај паѓа испод 20 степени)
Додека работи температура постигнува релативно брзо па одтаму и многу често работи на минимум 300- 400 вати.
Инаку просторијата е 40м2 а климата е Toshiba Daiseikai 16000btu.

Carrier gold x power cenata vo Energia ja spustile od 49000 na 43000den. Obicno cenite na klimive, pagjaat ovoj period od godinata, ili.. ?

Carrier gold x power cenata vo Energia ja spustile od 49000 na 43000den. Obicno cenite na klimive, pagjaat ovoj period od godinata, ili.. ?
Еве ги цените постирани тука во октомври, за која мислиш дека е намалена сега ? и тогаш била 43000 со попуст(ако уште важи попустот)

Тој ценовник, сега првпат го гледам. Денес првпат видов на маркетконект за овој модел по таа цена од 43000ден. Мислам не сум се јавил во Енергија да ги прашувам за цениве.

Знам дека не сакаш да навредиш никој но начинот на кој го даваш твојот заклучок базиран на тој надворешен пост само по себе делува глупаво, непромислено и навредувачки не само за нас туку и за тебе.

Извини што се мешам, ама не гледаш дека типот трола?

Прва реакција ќе ми беше да му објаснам и јас (како се мери и што се мери), но после се сетив дека тоа веќе го направив во неколку наврати. Да беше дојден да научи нешто, друг муабет ќе правеше (макар да не се согласува). Типот е очигледен трол.
Така да мал совет од мене: не се замарај со овој, освен ако не сакаш да му фаќаш сеир. ;)

Плус да беше малку по внимателен и да не избрзуваше со донесување заклучоци ке заприметеше дека човекот од твојот пост вика (куќата нема никаква изолација и има невероватно големи загуби на топлина) па и од таму се гледа зошто неговата клима троши толку многу.
На пример кај мене со одлична изолација се однесува сосема спротивно просторијата има многу мали топлотни загуби (од 01 часот при 23 степени до 08 часот изутрина кога климата не работи температурата во просторијата едвај паѓа испод 20 степени)
Додека работи температура постигнува релативно брзо па одтаму и многу често работи на минимум 300- 400 вати.
Инаку просторијата е 40м2 а климата е Toshiba Daiseikai 16000btu.

се убаво тоа што викаш ама ретки се тие куќи со таква изолација еве мојата нема ама баш никаква изолација зимно време гасиш греење за саат два кочан ладно паѓа на 10с летно е обратно пак ако исклучиш ладењето дига на +30 значи кое фајде ќе го имам јас од тој скап инвертер што колку и да е ефикасен нема да може да ги надмине губитоците на топлина.А г-не Vanlok ако мислиш дека тролам на темава скокај ги моите постови нема потреба да коментираш или пак жали се на администраторите нека ме банираат

Тој ценовник, сега првпат го гледам. Денес првпат видов на маркетконект за овој модел по таа цена од 43000ден. Мислам не сум се јавил во Енергија да ги прашувам за цениве.

Carrier gold x power ne e veke toa sto beshe stariot model namalen e kapacitetot na greenje od 4.2 na 3.5 kw zatoa ne se isplati da se zima

ruegg-cheminee-stove-taos-1.jpg
Pozdrav
Ve citam ste zapnale za toa klimite koja kakva ,kolku trosi ,
jas razbiram deka e najkomotno so klima , no neli e praksa sekoj Januari strujata za 10% nagore em vo start 700 evra najmalku za kvalitetna.
Citav mnogu malku za greenje na peleti na forumof i neznam nekako nezainteresiranost,
pa sakav da cujam vasi mislenja za ovaa opcija, barem za Skopje mi izgleda najprifatliva.
Pozdrav pa se nadevam na vasi mislenja .a posle sleduva...:icon_lol:(y)

Citav mnogu malku za greenje na peleti na forumof i neznam nekako nezainteresiranost
Не е дека се нема пишувано за пелети, треба да пробаш со опцијата преберување внатре во темава.
Но на кратко, еве како стојат работите. Печките (со или без котли) се прескапи, имаат електроника која ретко кој просечен монтер знае правилно да ја подеси (многу параметри, и дефинитивно треба накнадни прилагодувања, а нив ги мрзи да доаѓаат повеќе пати)... Потоа самите пелети имаат шпекулантска цена, некои врсти знаат да бидат многу неквалитетни и да прават штета на самата печка, после треба чистења и сервиси, плус секоја промена на други пелети значи повторно подесување на електрониката на печките.

Згора на се, цената на печките е дефинитивно пренапумпана, материјалот и работната рака за нив не коштаат ни 20% (пре би рекол накај 10%) од крајната цена. Кога би биле дупло поевтини, друг муабет би бил.
Се на се мислам дека не се исплатат. Не само тоа, туку и не е дека окулу нив нема ич работа. Да, помалку работа од греење со дрва, но пак си има: ложење, фрлање пепел, чистење, итн итн.

Site koi nameravaat da se grejat na klimi treba da znaat deka ako edna klima za greenje kosta 700-800evra, taa vsusnost i e poeftina, bidejki treba da go zemat vo obzir faktot deka i ako bi se greele na drugo (drva, nafta ...), sekako bi kupile (bar 90% od nas imame klima za ladenje) klima koja e za ladenje, a taa najeftinata e okolu 25000den (bar taka vidov vo tehnomarket), i suma sumarum so doplata od okolu 300-400 evra dobivas mnogu poveke moznosti.
--- надополнето: 12 декември 2013 во 07:54 ---
Site koi nameravaat da se grejat na klimi treba da znaat deka ako edna klima za greenje kosta 700-800evra, taa vsusnost i e poeftina, bidejki treba da go zemat vo obzir faktot deka i ako bi se greele na drugo (drva, nafta ...), sekako bi kupile (bar 90% od nas imame klima za ladenje) klima koja e za ladenje, a taa najeftinata e okolu 25000den (bar taka vidov vo tehnomarket), i suma sumarum so doplata od okolu 300-400 evra dobivas mnogu poveke moznosti.

ruegg-cheminee-stove-taos-1.jpg
Pozdrav
Ve citam ste zapnale za toa klimite koja kakva ,kolku trosi ,
jas razbiram deka e najkomotno so klima , no neli e praksa sekoj Januari strujata za 10% nagore em vo start 700 evra najmalku za kvalitetna.
Citav mnogu malku za greenje na peleti na forumof i neznam nekako nezainteresiranost,
pa sakav da cujam vasi mislenja za ovaa opcija, barem za Skopje mi izgleda najprifatliva.
Pozdrav pa se nadevam na vasi mislenja .a posle sleduva...:icon_lol:(y)
Skapo se faka greenje na peleti. So inverter e poeftino.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom