Музичко име на тапет : Coldplay

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.832
Поени од реакции
60.825
Колку што рифовите им се исти, толку и им се различни. Јас па ич несакам кога некој ќе го смени стилот. Ни јас не го сакам нешто посебно сегашниов фронтмен, Бон Скот каде-каде беше подобар. Следни нека бидат ГНР, па да ми се истурите сите на мене :D
Јас ќе те поддржам колку можам, имам и некои добри работи да кажам за плагијаторите :)
А и Бон Џови ставете го осеќам дека има хејтери, ќе ставам тоа голманските ракавици па шутирајте. :)

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Архангел е македонска рок група основана во февруари 1989 година. Основач на групата е Ристо Вртев, првиот вокалист на групата Мизар и поранешен член на Инола Икс. Во текот на својата кариера, рок бендот има издадено четири албуми, и се смета за една од најдобрите групи во Македонија во деведесетите години на минатиот век...:D

Не, не можам таков вовед да им дадам. Може не е поштено, ама не можам. :D

Архангел се бенд кој не е Слаткар да имаат милион вјус на песните. Нити се Магија (групата на Јован Јованов) да добиваат музички награди (на една музичка манифестација кај нас замислете Архангел беа номинирани за група на годината и изгубија наравно од неповторливата Магија). Добро на времето ршум правеа и низ Југославијата, ама сепак магија се магија.

Подобро нели.:D

Култниот ни бенд, буди милион асоцијаци. Постојат такви кои плукаат по нив нарекувајќи ги банда на легални дрогаши или просечен бенд со просечен вокал и поет ко фронтмен ( малку покултурен и малку подобар од Љупчо Ѓорѓиевски ). Премногу депресивни за мој вкус ќе дофрли некој од позадина.

Од друга страна еве јас ко сентиментална будала пак од секогаш сум ги доживувал ко распеани марионети низ кои пулсира реалноста , ко лиценцирани херои кои ги тагираат болестите на нашето постоење и свињите кои шират зарази. Бенд кој врши естетизација на секојдневието, бабрење и мониторинг на нашите чувства, рехабилитација на уморната анатомија.

Дали дека сме задоени од истото сонце или дека ја голтаме истата с*ерма, ги доживувам посебно, па Архангел се дел од секој мој ден.

Еден бенд, едно срце. Никогаш претенциозни, никогаш заборавени, секогаш дел од нас.

Ангелот Архангел е на тапет, драги мои. Пукајте!

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
ех ...беа тоа времиња Форест...кога флашата ефтино вино...ја вртиш во круг и ја делиш со сите присутни....а во позадина чичко Вртев си ги бара неговите (и сечии) милион долари....кога другарувањето беше поважно од социјалниот статус....кога атмосферата на концерт ќе те понесеше и стануваш едно со толпата во чудесниот свет

Под ова небо железно сите сме сеништа на она што бевме....на луѓето кој ги сакавме...луѓето кој ги губевме....а Архангел секогаш враќа во едно време...за некого убаво...за некого не....време минато

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Mора да се спомне слаткар кога се Арганхел на тема?

ok we get it, underrated alt art rock заслужува повеќе прегледи од неквалитетниот слаткар што е само за тинејџерки

ептен катастрофа фанови има групава...сите ауткастс, сите уметници, пробудени, хејтери, хипстери итн

супер се btw, им неам преслушано дискографија ама мејнстрим песните по ЈТ ги вртам често

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Порано, како помал, името ми беше страшно. АРХАНГЕЛ! Ни знаев шо е рок, ни па бенд шо е, ама го слушнав бендот како звучи. Очекував нешто страшно да чуам ама пеачот запеа, задрнка на тоа гитарчето и ме бендиса.

Ми се свиѓа како прво нивниот стил. Според мене број еден македонски рокерски бенд, без силна конкуренција. Да се одржи толку време на сцената, со таква музика, музика која не им е на сите по вкус и пак толку награди и да биде познат и по цела Југословенска држава, значи квалитет. Првата песна, Чудесен свет, прво неколку пати ја бев слушнал на касетка во колата. После не знам дека забегаа тиа касетки па и радиото цркна. Некој период не ја слушав и ми беше ногу убаво коа случајно ја чуев негде, дали на радио или на тв пуштена. У главно, еден од омилените македонски бендови.

:love:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.206
Поени од реакции
18.321
Од средношколски дни сум имал одбивност изгледа како спрема нешто непознато, слушајќи сосема друг тип музика, а и спрема името некако ми делувало убер црковно или шо ти знам.До степен на испитување секаков тип некомерцијална или апстрактна музика, малку по малку, да сега е посебна плеј листа на компјутер, во телефон, во кола и добивам редовно поплаки дека ги замарам генерално другите со некои чудни мелодии.Добро е дека барем мал дел од нив попуштија и прифатија нешто.Пренос од степен на дно, до милион долари во чудесниот свет на нови вери и библии, војна, звук на челик, звук на бетон, звук на (љубов или) омраза...опасни лирики, двосмислени, тросмислени, како сакаш сфати ги смислени...поинакво размислување

Огромна почит за Архангел :cuc:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.648
Поени од реакции
31.876
Еј кои состави се пишуваа со текстовите на овој бенд :D 5-ки фрчеа.

Aрaнџеле се бенд кој го заслушав од раното детство. Како што претходно спомнав со Нирвана беа во тие први 3 бенда каде го почувствува општо допирот со оваа музика. Пилиштар бев, пеев текстови а не знаев што пеам. Како растев така и ги тумачев. Се вели дека Вртев често пати знаел да ,,поткради" од Мајаковски, но искрено тоа не ми менува ништо, затоа што фасциниран сум од начинот на кој напишаниот збор е пропратен со максимално погодена музика што создава несекојдневна атмосфера. Ако ја земеме Луна, Нож, Владимир (тоа е песната која се поврзува со поетот кој си ја тргна јамката), Архангел, Сениште............да не редам се со ред, станува збор за дела кои со сигурност оставија најдлабока трага во овој вид македонска музика и општо во музиката од Македонија. Како помал мислев дека Ристо се вика Архангел и зато така и бендот по него.
Малку тешко ми беше да се привикнам на последниот албум, но ми легна со тек на време. Тие звуци на благо експериментирање ги прифатив. Тука во Прилепов, едни од најдобрите моменти на севкупно излегување во познатиот кафич Апореа, се дешавале на Архангел. Народот ја имаше енергијата која Сениште ја носеше со себе, или ја имаше страста да ужива во 2 во 1, Молк, Харт Кор, додека ламбите беа изгасени и од самиот агол наѕираше слаба сина ламбичка. За мене се најдобриот македонски бенд воопшто, со најдобриот албум издаден воопшто.

Се одлучив да ја постирам и човек и волк, затоа што не ја знаев до пред некоја година како песна, но на прво слушање ми остави силен впечаток. Наежува црекањено, нека сиби мамата.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Пффф погребален бенд. Овие само за на погреби се, коа ќе се изнадрогираат и ќе почнат да дрнкаат со тоа гитарите.

Не, не го мислам тоа за Архангел. За мене си се еден од нашите најдобри бендови. Она што мене многу ми се допаѓа кај нив е тоа што уште од името знаеш дека не е бенд кој прави музика само колку да се направи некоја песмичка и да се стане инстант популарен туку си имаат изграден стил кој е присутен постојано во секоја нивна песна. Текстовите се баш онакви да те пецнат некогаш и да се замислиш, онака вонвременски се.
Почнав да ги слушам некаде петто одд. и тоа баш почнав со Превез и ми се виде убава и ги заслушав, ама до кај прва средно некаде воопшто не ни обрнував внимание на текстовите туку онака само површно си ги знаев од слушање. После добив подарок еден коцерт од нив (го вртеа порано и на мтв1) и уште повеќе почнав да ги слушам. И после 10 години од прво слушање сеуште не ми здосадиле и не верувам дека некогаш ќе ми здосадат.
Приватниот живот на членовите воопшто не ме интересира (кој се дрогирал, зошто се дрогирал, не знам ти што рекла-казала муабети) се` дур музиката која ја прават ми е пријатна. Како посебни песни за мене би ги издвоил „Човек без име и презиме“, „1000 светла“ и „Рубин кармин“.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Не морам и ја да кажам колку се најбоље, кажавте пред мене, супер постови.:)

Па да ве прашам, да не знаете дали и кога ќе настапуваат?

Член од
23 ноември 2011
Мислења
1.689
Поени од реакции
4.428
Веројатно најдобриот бенд од нашава очајна музичка сцена, али никад не сум ги сакал нешто посебно. Имаат неколку добри песни кои навистина ми се свиѓаат, меѓутоа не сум можел да се поврзам со текстовите на Вртев, преувеличени ми се некако, ко ептен да се труди да звучи поетски што на моменти ми делува и малку невкусно. Мислам дека својата слава најмногу ја должат на како што спомнав и претходно очајната наша сцена, бидејќи се единствен бенд што фура таков стил на музика. На Ју-простори си биле добри, али добри за да бидат предгрупа на ЕКВ, Идоли, Азра..... никогаш и на исто ниво со нив. Во развиена музичка сцена, како англиската на пример, би биле неприметни.

Оф топик, Вретев е од мое маало, син му е плукнат на него у понашање, пред неколку недели пиеше рум, сам, седнат на бетон поред клупа во школски. Другарите го третираа како задња будала, си продолжија во град со девојчиња, него го оставија сам, камен пијан. Му се собраа одма локални мангупи, го исмејуваа до крајни граници, го направија од го.но подоле. Го тераа да повраќа, да зборува глупости и си снимаа клипчиња со него. Одамна не ми паднало толку жал за некого, знам дека неговите се разведени и ако другарите така се однесуваат со него во најубавите години, нема далеку да стигне он у животов.

Член од
28 декември 2010
Мислења
38
Поени од реакции
21
Молк - Она што зборовите неможат да го искажат. Толку :)

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.197
Поени од реакции
26.176
Ние бевме, ние сме само
послушни деца, построени под знамето.
И се што бевме, бевме само
во нашите срца, болни од илузии.
Гледам идол на ѕидот, гледам насмеан крвник
во неговата прегратка ќе заспиеме сите.

http://socialhistory.org/sites/default/files/images/collections/s8-113.jpg

И така беше. Девеесет и дветта неколу месеци од кога изелезе Heart Core, идниот ми кум тогаш тазе збратимен другар ми рече дека има карти. Локација на саем, за тоа време чудно место за концерт, малкумина знаат дека Архнагел го почнаа трендот на концерти на саем со тој концерт. На сцената огромно платно со две кирилични букви У со две точки над и М, означувајќи ја Убермакедонишен песната која беше тогашен голем хит. Ристо тогаш уште беше млад и тоа е можеби најискрениот концерт на кој воопшто сум присуствувал до а сум присуствувал од приватна свирка на гаражен бенд во Ајватовци до Ролинг Стоунс. И тоа е единствениот концерт на кој Ристо Вртев ја испеа Милион Долари. На сите понатамошни настапи на Аргхангел бев, Скопје Гори, Таксират, самостојниот концерт во 2005-та по повод 18 години од постоењето, Кирилично е подобро на саем и собирот на Ноќни Волци на Кале и секаде го свртуваше микрофонот за публиката да ја пее. Нема да го заборавам и неговото интервју за емисијата Underground, музичка емисија на тогашна А1 посветена на алтернативната музика и секако кога заедно со Раде Рогожаров беа гости на една емисија на Телма, кога водителката побара да напише некој стих на лице место. И памтам дека повеќе пати сум се разминувал со него низ град. Секогаш го имаше оној изгубен, намачен лик, безгримасен крик што мислам дека ни Мунк не може да го долови, израз на човек кој едниствената среќа е кога го наоѓа своjот Исус за еден ден. И нема бол и нема страв, тоа беа скоро истите зборови на некои кои беа во истата таа потрага на она златно-жолто. А со тоа златно жолто нема муртење, нема неубав ден и муртење што би рекле The Stranglers.

Од доловувањето на чувството што Мајаковски го имал пред да се испрати себе на оној свет покажувајќи им го средниот прст на комунистичките гниди во гнилежот на сите нивни мали ситни пакости, до мирното заспивање засекогаш што следи откога ќе се изнасити човек со звуците на челик, до преодот од комунизам во капитализам, од период кога се раѓаш бездушен од срп и чекан без срце, до заслужениот долар кој го земаш да изневериш а го даваш да заборавиш, па преку вечниот Охрид кој повикува да останеш и во тие свети води и сводови во школка колевка да ја најдеш страстта за младост, љубовта за старост и копнежот за живот. Жолто светло ги опсипува фрескоживописите на манастирскиот комплекс, додека врховниот меѓу нив со меч во раката иако во воин е наполно смирен играјќи си со логиката и будејќи внатрешна борба кај ''испосникот'' меѓу она што разумот го смета за догма до она што исконот го крие дозволувајќи пристап само преку верувањето. Скопје е само начин на кој ќе умреме, град без гордост и без срам кој ги проголтува оние без љубов, ги остава без дела за вреднување. Град во кој жените духовно се хранат од тебе единствено ако се твоја потреба а те мразат кога ја губат таа моќ да си независен од нив, прибегнувајќи кон последното оружје да ја исцицаат таа енергија од тебе преку спиењето со тебе иако така ти си само уште една ѕвезда на нивното красно небо и ништо повеќе меѓу вас нема смисла. Ако успееш да триумфираш, ако успееш да ги лишиш од таа нивна најслатка храна што тебе те води кон пропаст, тие инстатно умираат под ова небо железно, умираат без љубов и тоа ги радува. Паразитот умира без својот домаќин. Од него останува само сениште. Но се претвораш во сениште и ти.
Се претвораш како нив. Гризнат од вампирот се повампируваш и ти. Ја цицаш и неа до крв, до самото дно, иако ти простува се, ти дава се што една девојка може да даде некому, за возврат барајќи само прегратка, човек со кој ќе спие, со кој ќе се буди, кого ќе го љуби, кому ќе му припаѓа. Свирепостта твоја ја плаќаш со покајание и кога на крај завршува циклусот од жртва преку агресор завршуваш на крај во ништо, празнотија, нема ни љубов ни омраза, само апатија и очајна надеж дека ќе стигнеш до милион долари за да можеш да си го отплатиш хедонизмот, оти единствено тој е инфузијата што може да те одржи во живот. На крајот остануваат само брчките. Првите брчки се оние душевните каде уште го има плачот на детето во себе, кога сеуште си барем млад. Вторите брчки се оние што идат со старостта. Се се забавува, се веќе оди кон умирање и останува само крикот. Во целото тоа лудило радостта е најретка. Човек мора да одбере помеѓу радостта и вистината. Затоа кога првата е во прашање не треба да е важно дали е стварно и колку ќе трае.
Д-р Самуил Садикаријо ќе каже-Во смртта си многумина, во животот си сам. Колку и да створиш и да љубиш, на крајот си еден. И така сам, пред тебе е животот и овој чудесен свет.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Жими се, у период од една година, секоја вечер заспивав со Брчки (од Небесна Машина). На некој начин заљубен сум у нивната музика, текстови, емоции и атмосфера која ја создава бендов додека ги слушам. Додека имав еден период кога си го „отварав“ мозокот, Архангел беа тука уште појќе да ме „исечат“ :D Гино и Вртев се гении. Да немав што да изгубам у животов, да немав сврха и поента, и да имав доволно храброст, дефинитивно ќе одев чекор понапред, вистински да ги осетам зборовите и чувствата на Вртев :)

Ама тоа у друг живот.. :rolleyes:

ПС. Еве и бонус песна која не е у склоп на Архангел. Сигурно ги знаете и песните од Инола Икс.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Светиот бенд на македонската џанкерана. Бендот за кој не смее да се спомне нешто woшo, како не би се случил излив на негодувања и остри реакции на домашните волци џанкерски наречени фанови од типот - абе сеееди, најјаки се.

Да.

Просечен, на моменти потпросечен бенд.
Голема улога во култноста на бендот има џанк портфолиото на Вртев.

Да, и неговата поезија. Стихови кои не значат ништо... ако не ги поврзеш со неговото хероин портфолио.

Kajgana Shop

На врв Bottom