Можна ли е буџетска дупка од милјарда евра?

Како власта ќе се справи со економските предизвици?

• Со ребаланс

Гласови: 4 5,2%
  • Со задолжувања

Гласови: 26 33,8%
  • Со ребаланс и задолжувања

Гласови: 31 40,3%
  • Економската политика на владата е успешна, нема потреба од посебни мерки

Гласови: 16 20,8%

• Вкупно гласачи
    77

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Можна ли е буџетска дупка од 560 000 000 евра до кракот на годината? Како ќе одговори владата на новите предизвици, со нов ребаланс, ново задолжување или со обете!? Има и анкета ја ставив за тие кои читаат а се воздржуваат од коментирање да можат да гласаат.
http://a1on.mk/wordpress/archives/26105

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Морав на последното да гласам заради иронија.

Ќе одговори со тоа што ќе ги скрати сите капитални инвестиции/војска/здравство/образование и ќе земе едно 300 милиони кредит.Сепак следна година се избори мора да има пари за едно 10-20 илјади вработувања.

После тоа очекувајте ДДВ од 21% со изговор дека сите во регионот веќе го дигнале/

B

Bonux

Гостин
економската политика на владата е успешна (ни ја еб*а мамата скроз) п.с. нема потреба од посебни мерки,одлично им оди !!!

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.467
Поени од реакции
6.808
можна ли е буџетска дупка?
понудени одговори, како владата ќе ја покрие.
А што е најбитно, МОЖНА ли е до тоа дека ИМА буџетска дупка, разлика од тука до јапонија.

Овоа испаѓа, дали дома ве знаат дека сте педер?

Типични комуњарски финти за влечкање ситно партиски поени, ако прошарам по старите теми, има како пред 2 години ќе немавме пари ни за пензии, а 2 години потоа, пензијата не касни никогаш......

L

.Lost Angel.

Гостин
Јас само знам дека на идните избори нема да гласам за никој освен ако не се појави во меѓувреме нова партија со нови кадри и која навистина имаат решение за Македонија. А како овие ќе се справат незнам а и не се ни замарам. бидејќи да се замарам џабе е они се власта они си прават по нивно си крадат овие си крадат оние и затоа не дупка кратер уште малце ќе имаме (n) А вие пак да си одите на избори и да си гласате :) и после чудете се од каде толку мали плати и тн.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
А што е најбитно, МОЖНА ли е до тоа дека ИМА буџетска дупка, разлика од тука до јапонија.

Типични комуњарски финти за влечкање ситно партиски поени, ако прошарам по старите теми, има како пред 2 години ќе немавме пари ни за пензии, а 2 години потоа, пензијата не касни никогаш......

Да али 2006 надворешен долг 1,5 милијарди евра ( за 15 години + воени трошоци ),во 2012 надворешен долг 6,3 милијарди или 4,8 милијарди за 7 години.

И ти можеш да иземеш кредитни картички од секоја банка со просечна плата и да си живееш на повисока нога неколку месеци додека не ги испразниш лимитите на сите али после ќе останеш без се.
--- надополнето: 9 август 2012 во 16:07 ---
Јас само знам дека на идните избори нема да гласам за никој освен ако не се појави во меѓувреме нова партија со нови кадри и која навистина имаат решение за Македонија. А како овие ќе се справат незнам а и не се ни замарам. бидејќи да се замарам џабе е они се власта они си прават по нивно си крадат овие си крадат оние и затоа не дупка кратер уште малце ќе имаме (n) А вие пак да си одите на избори и да си гласате :) и после чудете се од каде толку мали плати и тн.
Така треба.Не треба да им се дава легитимитет на сиве ѓубриња со воопшто излегување на избори.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Економската политика на владата е успешна, дупката ќе ја покриеме ние со тоа што ќе ја поскапат струјата за уште 10%, бензинот, и секој друг вид легален рекет врз народот.

В

Вештерот

Гостин
Да али 2006 надворешен долг 1,5 милијарди евра ( за 15 години + воени трошоци ),во 2012 надворешен долг 6,3 милијарди или 4,8 милијарди за 7 години.

И ти можеш да иземеш кредитни картички од секоја банка со просечна плата и да си живееш на повисока нога неколку месеци додека не ги испразниш лимитите на сите али после ќе останеш без се.
--- надополнето: 9 август 2012 во 16:07 ---

Така треба.Не треба да им се дава легитимитет на сиве ѓубриња со воопшто излегување на избори.
Немој да ме сфатиш погрешно ама долгот е подобро да се мери во процент од бгп, истотака и буџетскиот дефицит е подобро да е изразен во процент од бдп. Заради прегледност би те замолил ако случајно ги имаш процентуалните податоци ако можеш да ги напишеш.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574

vlasta veke napravi eden rebalans i toa najbrz vo istorija na makdonija 3 meseci posle nova godina vo mart mesec, rebalans negativen se pravi koga ima budzetska dupka, taka da logicki da se prasa dali e na red drug rebalans, vlasta sekoja godina se zadolzuva so po 200-300 milioni evra pa zatoa logicki e da se prasa dali ke se zadolzi povtorno, na anketata e ponudena poslednata opcija bas za takvi kako tebe koi smetaat deka vladata uspesno se spravuva odnosno da glasaat vo nesto sto veke e pogazeno od vladata so zadoluzvanjeto i rebalansot, no sepak ne etiketiram nikogo i namerno go ostaviv toj odogovor na prasaneto za da ostavam izboror (ova tesko go sfakas izgleda) me interesira kako razmisluvaat lugeto koj citaat forumi za biznis i ekonomija nisto poveke, a primetuvam deka poveketo samo pregleduvaat a pomalku pisuvaat (od x pricini), a nekoi pak go tupat so 100 posta, vaka so vakva anketa smetam deka bi se dobilo otrilika kakvko i misnejeto na onie koi gi interesira ekonomijata (sekako dokolku ne ja nacnat anketata necii partiski drugarcinja)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Економската политика на владата е успешна, дупката ќе ја покриеме ние со тоа што ќе ја поскапат струјата за уште 10%, бензинот, и секој друг вид легален рекет врз народот.
6 милијарди ќе покријат така? И Грујо знае дека и цела плата да ни ја зема во рок од 10 години неможе да излезе од гомната кај шо е напикан. Сега ќе додрпаат што остана па ќе го препуштат столчето на други (како и увек што прават)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Морав на последното да гласам заради иронија.

Ќе одговори со тоа што ќе ги скрати сите капитални инвестиции/војска/здравство/образование и ќе земе едно 300 милиони кредит.Сепак следна година се избори мора да има пари за едно 10-20 илјади вработувања.

После тоа очекувајте ДДВ од 21% со изговор дека сите во регионот веќе го дигнале/
te razbiram ama sepak e podoro glasanjeto da bide po mislenje, ironijata mozeme da ja kucame vo tekst i pointeresna e taka :)
--- надополнето: 9 август 2012 во 16:19 ---
.
КАКО ВЛАСТА ЌЕ СЕ СПРАВИ СО ЕКОНОМСКИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ, БУЏЕТСКАТА ДУПКА Е ТЕМА НА ФОРУМОВ ЗА ДИСКУТИРАЊЕ ЧИТАЈ ПРВО УБАВО ПА ПОСЛЕ КАЖИ НИ ГО СТАВОТ НА БИЧИКЛИСКИ НА ОВАА ТЕМА

В

Вештерот

Гостин
Мислам дека не ќе можат да земат кредит затоа што ситуацијата на пазарите е неповолна. Тешко е да се дојде до кредит. Со тоа остануваат во игра опциите кои погоре ги напиша Трајанов. Ќе се кратат инвестициите и ќе се зголемат даноците. Во игра може да биде и зголемена инфлација ама мислам дека нема да се случи тоа.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233

Абе може да имаме и 1000 милионери па пак да сме во долгови. Всушност, со ваква очајна економија до сега, овие 20 години, ако има пензии и плати на време е знак дека се задолжуваме некаде. А долговите не може да ги снема, мора да се вратат некако. А како тоа ќе се направи? Со туризам или патриотизам? Не. Или со добра економија ќе исплатуваме од буџетот или нови задолжувања, каде што само ќе се одолжува исплаќањето за некое друго, добро време.

Така да, партиските фори околу економијата не треба да се мешаат. А и, секоја критика против Владата, не е со партиска позадина, не знам како не може да сфатите тоа ебано едноставно нешто. Ако сум против некои, не мора дека сум за другите туку сум против сите, само сеа се овие на ред да бидам против нив а на друга тема, за други.

Kajgana Shop

На врв Bottom