Кој бенд од познатите не можете да го сварите или сметате дека е префорсиран?

Член од
22 јуни 2008
Мислења
725
Поени од реакции
218
Се спремав да отворам една ваква тема под наслов Преценети музичари, али turvior ме претрка. Секунди беа во прашање:)

U2 - ја немам запознаено човек кои ги слуша. Може чат пат да улета некој песничка, али дефинитивно не го заслужуваат статусот кој го имаат. U2 се пример за тоа шо можат да направат критичарите, лудите клинки, новинарите, телевизиите кои форсираат снобизам.Песните им се грди и наликуваат една на друга. Башка и онаа надркана приказна со НАЈголематa хуманост у свет на Боно ( и после него се е тиње) - БЉАК:гомце:

Линкин парк - го имам ислушано првиот албум у средношколски години и толку. Таму и останав.Понатаму еколошка комерцијала rules!

Лимп БИСКВИТ и Блек ајд пис би ги забранил со закон. Уствари би ги пуштал по кафани.

Nickelback пак ми се поим за иритантност. Една песна, највише до две и до тука е муабетот. Самата појава и бојата на вокалот ти ствара алергија.

Би ја споменал и Мадона. Никад не можам да го сварам култот кон безличнава божица кој се гаи кон неа. Ни изглед, ни глас, најмалку пак песни...?

Еееее телевизијо, проклета да си!
Forrest ,ke mora replika...U2 se institucija vo svetskata muzika so kariera dolga skoro 30 godini...povtoruvam , 30 godini.Oni go imaa toa prokletstvo da stanat tolku mnogu popularni shto pocnaa da gi nerviraat na site..ushte i koga pocna Bono humanitarno da se angazira ,nemal broj na muzicari dobija sila po toj osnov da fakaat seir so nego (na muzicka osnova ne se osmeluva nikoj da gi zakacka).The Edge e najunikaten pa eve ke se osmelam da kazam i najdobar gitarist of all time...Boy,October,Joshua,Achtung, Zooropa (ovoj album go napravija kako odgovor na naplivot na tehnoto i ednolicnosta vo muzikata za da pokazat deka i elektronikata moze da bide povekeslojna i so dusha i deka vistinskite muzicari nemaat problem so instrumentite,bitno e koj i shto sviri). Tocno deka vo posledno vreme se pomalku aktivni (verojatno godinite a mozebi i imaat vnucinja za gledanje ama brojkite pozadi niv,a posebno pesnite gi pravat bash kako shto rekov...institucija broj eden vo svetskata muzika.Eve za shto zboram ,posebno akcent na gitarata
http://www.youtube.com/watch?v=Xo2t23MiCW8
Slash od GNR koga i da go sretnel The Edge imal trema

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
prijatel , sekoj si ima svoe mislenje i vkus i respect za tvoeto ,ama moj sovet ,ako nemash poznavanje od opusot na nekoja grupa ,ne e fer kolektivno (gi vidovme) da go maskirash tvoeto neznaenje i nepoznavanje i da degrdirash bend koj shto ima prodadeno milioni ploci,rasprodadeni milionski turnei ,inspiracija za desetici grupi i pejaci i eden od najrespektiranite muzicki ikoni na UK -Bernard Sumner ili kako grupa New Order.Sega ako ti gi znaesh po Blue Monday shto im e najmeinstrim ,te zalam i imash ushte vreme da nadoknadish ,ima shto da slushnesh i ke go smenish mislenjeto.Istoto vazi i za Joy Division za kvalitetot shto go imaa , a sega shto stana kultni zaradi smrta na Curtis ,toa e drugo dvaeset i si nema vrska so kvalitetot
Лично мислење, Њу Ордер за мене е само просечна група, друга е приказната со Џои Дивжн.
Воопшто не го деградирам како бенд, само велам дека е преценет музички, тоа што е инспирација на куп бендови е башка муабет. Севкупно има два албуми музика, сега оди спореди ги со Pere Ubu и погледни каков им е рејтингот на двата бенда.
За мене лично Modern Dance е рамо до рамо со квалитетот на Unknown Pleasure. Разиката е што Pere Ubu имаат уште едно 15-6 албуми повеќе од Џои Дивижн, а еден милион пати се пониско на скалилата од популарноста.
Мислам дека знаеш кои се Pere Ubu пошто се декларираш дека си добар познавач на пост-панкот?

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Forrest ,ke mora replika...U2 se institucija vo svetskata muzika so kariera dolga skoro 30 godini...povtoruvam , 30 godini.Oni go imaa toa prokletstvo da stanat tolku mnogu popularni shto pocnaa da gi nerviraat na site..ushte i koga pocna Bono humanitarno da se angazira ,nemal broj na muzicari dobija sila po toj osnov da fakaat seir so nego (na muzicka osnova ne se osmeluva nikoj da gi zakacka).The Edge e najunikaten pa eve ke se osmelam da kazam i najdobar gitarist of all time...Boy,October,Joshua,Achtung, Zooropa (ovoj album go napravija kako odgovor na naplivot na tehnoto i ednolicnosta vo muzikata za da pokazat deka i elektronikata moze da bide povekeslojna i so dusha i deka vistinskite muzicari nemaat problem so instrumentite,bitno e koj i shto sviri). Tocno deka vo posledno vreme se pomalku aktivni (verojatno godinite a mozebi i imaat vnucinja za gledanje ama brojkite pozadi niv,a posebno pesnite gi pravat bash kako shto rekov...institucija broj eden vo svetskata muzika.Eve za shto zboram ,posebno akcent na gitarata
http://www.youtube.com/watch?v=Xo2t23MiCW8
Slash od GNR koga i da go sretnel The Edge imal trema
Ја не ја негирам нивната присутност , ама не ја нити оправдувам. Музиката не би загубила многу, ако не би постоеле U2. Или ако сакаш да се послужам со контрадикторност, може се талентирани, може и биле добри, али U2 само ја потврдува мојата теза дека во музиката се си има рок на траење. Нивното време ( ако воопшто постоело нешто такво) помина.

И како бе да не го дупат за неговата претенциозна хуманост. Мислам шо очекува - Нобелова награда?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
И како бе да не го дупат за неговата претенциозна хуманост. Мислам шо очекува - Нобелова награда?
Кога доби ЕУ Нобелова за мир, зошто да не и они? :)

Член од
22 јуни 2008
Мислења
725
Поени од реакции
218
Ја не ја негирам нивната присутност , ама не ја нити оправдувам. Музиката не би загубила многу, ако не би постоеле U2. Или ако сакаш да се послужам со контрадикторност, може се талентирани, може и биле добри, али U2 само ја потврдува мојата теза дека во музиката се си има рок на траење. Нивното време ( ако воопшто постоело нешто такво) помина.

e sega zaebavash.Pa bilo koja grupa da ne postoi muzikata ne bi izgubila ako generalizirame.
A ti konkretno zborish za grupa so najmnogu prodadeni ploci i najmnogu rasprodadeni koncerti vo poslednite trista godini na rock istorijata
--- надополнето: 21 октомври 2012 во 22:43 ---
Лично мислење, Њу Ордер за мене е само просечна група, друга е приказната со Џои Дивжн.
Воопшто не го деградирам како бенд, само велам дека е преценет музички, тоа што е инспирација на куп бендови е башка муабет. Севкупно има два албуми музика, сега оди спореди ги со Pere Ubu и погледни каков им е рејтингот на двата бенда.
За мене лично Modern Dance е рамо до рамо со квалитетот на Unknown Pleasure. Разиката е што Pere Ubu имаат уште едно 15-6 албуми повеќе од Џои Дивижн, а еден милион пати се пониско на скалилата од популарноста.
Мислам дека знаеш кои се Pere Ubu пошто се декларираш дека си добар познавач на пост-панкот?
znaci po tvoe kvantitetot nasprema kvalitetot.Kosta Burgov ima poveke pesni od Joy Division
i shto sega.
Pere Ubu gi znam mnogu dobro i ne se sporeduvaat so Division,barem po kvalitetot.Interesni,neobicni (za toa vreme) da .Pejacot otkacen (so mimikite kako da go kopirashe Ian ama deluvashe shegobijno i neseriozno.Kako i da e ...New Order se prodolzenie na Joy Division...istata ekipa bez Ian i so pomalku narkotici...a za toa deka se prosecna grupa ...vo golema zabluda si i imash prostor da se popravish...ta i crkvata ne veruvala deka se vrti i deka e topka ama..:)

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Разбирам дека секој има различен вкус и неможе да му биде секој бенд да му се допаѓа.Но како може воопшто некој да се дрзне да помисли,а не пак да каже, дека Rolling Stones или Deep Purple се префорсирани бендови.Па ова се едни од бендовите кои се задолжени за целата рок сцена и култура од 60-те па се до крајот на 90-те години.Сите кои сметаат дека Rolling Stones и Deep Purple се префорсирани можат слободно да одат во Хондурас.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.399
Поени од реакции
25.249
1. Nirvana - не ги засакав и не, пробав неколку пати и се откажав, кога не бива не бива со сила.
2. Red Hot Chili Peppers - не знам до кога ќе го силуваат светот со својата иста музика, прочитав дека уште не биле распаднати.
3. Kings of Leon - чим Бени и останатите тезгароши почнаа да им свират песни, нешто не чини. Ме отекоа исто со Секс он Фајр и таа другата, ама реков ај да видам што имаат друго и од тоа што го слушнав ич не ми се бендиса.
4. Placebo - многу ми се некако фолиранти и освен една две песни што ми се допаднале, друго ништо не ми се свиѓало од нив.
5. System of a Down - овој можеби ми е најодвратниот бенд иако го пишав последен, до ден денес одбивам да му слушнам било што, ништо ама баш ништо не ми се свиѓало од тоа што сум го слушнал, не можам органски да ги поднесам.
6. SARS и Dubioza Kolektiv - греота е на темава воопшто и да се спомнат спрема вакви имиња овие групички кои на секоја менструација закажуваат по 10 настапи низ државава, ама не можам да ги сфатам и сварам. Некако доаѓаат ко Рибља Чорба ама во похипстерски стил, демек а-у револуционери, а програмата на настапи им се состои од: приватна забава во Дојран - Дубиоза и Сарс. 5 години јубилеј на базен Аква во Волино, настапуваат - Дубиоза и Сарс. Сунет во Даљан, настапуваат - Дубиоза Колектив и Сарс. Срање во боја.

M

Moon Child

Гостин
Муабетот за Нирвана не е на место. Не е мое субјективно мислење како фан, но воопшто не значи дека ако биле, и сеуште се толку многу слушани дека се истовремено префорсирани. Според мене, да се рече дека Нирвана се префорсирани е грев.
И како по ѓаволите можете да речете дека Пинк Флојд се префорсирани? Пинк Флојд? Да не постои некој друг Пинк Флојд а јас да незнам, па зборувате за тој?Уште за Лед Зепелин да видам некој да пише и ќе земам да си пукам во петата.

Авенџед Севенфолд не се префорсирани воопшто, не се комерцијални како што на времето беа Линкин парк, језда прават музика претежно за тинејџери, но тоа не значи дека треба да јадеме гомна сеа. Јас досега немам видено никаде, ни на ТВ ни на радио овој бенд некој да го форсира. Си прават музика, луѓето си ги слушаат, и тоа е тоа.

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Уште не сфаќам се какви бендови изругавте тука. Ама ај не е до мене тоа, вие имате вкус на музика не јас или некои мои истомисленици xD

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Чудно како Металика никој не ја спомна?! o_O

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Чудно како Металика никој не ја спомна?! o_O
Јас ги спомнав. Префорсиран просечен бенд, ништо генијално што би биле толку влијателен бенд.

Иначе, дечки што се нервирате бе, вкус е во прашање. Вие мразите бендови кои други ги сакаат и тако даље. Мене неколку омилени бендови ми спомнавте па неам намера да се објаснувам и да ви кажувам дека вашето мислење не е точно, кога за вкус, сите сме во право.

M

Moon Child

Гостин
Иначе, дечки што се нервирате бе, вкус е во прашање. Вие мразите бендови кои други ги сакаат и тако даље. Мене неколку омилени бендови ми спомнавте па неам намера да се објаснувам и да ви кажувам дека вашето мислење не е точно, кога за вкус, сите сме во право.
Не е до вкусот. Ако некој не ми се допаѓа, немора да значи дека е префорсиран. Има разлика.
Еве мене на пример the doors не ми се допаѓаат многу, ама неможам да речам дека се префорсирани.Имаат некои ок песни како на пример Indian summer, Waiting for the sun, The Spy што ми се допаѓаат, останатото не. Ама не ги серам.
А Rolling Stones ем не ми се допаѓаат, ем мислам дека се префорсирани, затоа што стварно не ми се ништо особено. Нити некоја длабочина во текстовите па да се вадат на тоа, нити па некоја поразлична и комплексна музика, кога ќе го видам тој тапанарот дремка ме фаќа.
Тоа што некои други бендови не успеале толку да се пробијат и да станат глас на цела генерација, не се Нирвана виновни.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
70% сите се согласуваат за кои бендови станува збор.
Препотентноста е таа што горе доле ни иде на живци, неквалитетната музика е бонус во оваа равенка.
гансендроузез и јуту се најапла примери за ова

Kajgana Shop

На врв Bottom