Косово? Ембарго? Сам себе чифшал?

• Креатор на темата Креатор на темата kviki
  • Време на започнување Време на започнување
leandra тоа дека ке донесат србски продукти мало сутра :D
факт е дека треба да се насочиме кон рускиот пазар многу повеќе :)
Не е битно они од каде ќе донесат, нашето да го продадеме е битно. Може и од албанија да си земат, тоа си е нивна одлука. Ние гледаме да продадеме, да заработиме.

Русија и извезуваме земјоделски производи. Проблемот за стокова роба ни е далечината која со себе носи големи трошоци+цена на производ= скап продукт. Супститут им е Кина ефтинија. Тоа е проблемот со Русија.
--- надополнето: 8 септември 2013 во 23:47 ---
Да,да на вас можеби не си објаснив убаво поради ненаспаност LoL :D
Вака да кажам накратко покрај губиток 300-400 милиони евра поради ембаргото од косово е сега ако немаше ембаргото и тогаш од каде им се девизите на косово што треба да ни исплатат 300-400 милиони евра дали е од бубрезите,белите дробови и други органи или бацување по газови на САД ,ММФ, ЕЦБ е дури тогаш тие ќе им вршат притисок на косово зашто им должат ;)

Сигурно од таму им се, али нас тоа во економска смисла не не интересира :)

Мешаш економија во чисто политичка одлука, тука нема економска логика зашто се причините сосема други :).

Мешаш економија во чисто политичка одлука, тука нема економска логика зашто се причините сосема други :).

Трговско ембарго јас колку што сум информирана е во економија. Али гледам дека сте расположени за заговор теории и политики. Кревам раце терајте :)

Не е битно они од каде ќе донесат, нашето да го продадеме е битно. Може и од албанија да си земат, тоа си е нивна одлука. Ние гледаме да продадеме, да заработиме.

Русија и извезуваме земјоделски производи. Проблемот за стокова роба ни е далечината која со себе носи големи трошоци+цена на производ= скап продукт. Супститут им е Кина ефтинија. Тоа е проблемот со Русија.
--- надополнето: 8 септември 2013 во 23:47 ---

Токму така нашата влада не не интересира затоа и имаат предвид за вакво нешто и други работи значи според економска смисла нас ништо не е тоа 300-400 милиони евра за разлика од пред повеќе 20 години кога гејција правеше ембарго против нас и не чинеше повеќе милијарди марки и подоцна евра и пак прежвеавме некако и сигурно и ова ќе преживееме мачкина кашлица :)

Да цркнат (за леб) да даде Господ...

Ова нема врска со економија, се работи за политички притисок врз Македонија од страна на западните "демократии".
Ама како велат: Кој со ѓаволот тикви саде, ... ќе јаде.

Трговско ембарго јас колку што сум информирана е во економија. Али гледам дека сте расположени за заговор теории и политики. Кревам раце терајте :)

Трговско ембарго е во економија но причините се често неекономски, пример повеќето ембарга последните 30 години во светот, да не ги набројувам ги знаеш и сама од кој едно убаво го осетивме пред 15 години.

Српската реакција беше од економска причина, две недели јавија насекаде дека ќе воведат реципроцитет ако не ја тргнеме забраната, чиста економска ситуација.

Тука немаше забрана ради која Косово се бунел, никаква најава, никаков протест од нивна страна, никаква комуникација или најава за нешто вакво, нашите биле еднакво затечени како и сите ние.

Сето тоа наведува дека се причините неекономски а што е точно веројатно ќе дознаеме деновиве :) .

Пс. Ова под услов да имаме реални информации од медиумите :)

Мешате политика и економија. Не би влегла во вакви муабети на оваа тема, не дека ве игнорирам туку ме интересира економскиот ефект на одлукиве. Има што да се зборува, бидејќи ова не е прва одлука на Косово за спречување на Македонскиот извоз на свои простори. Се случува и со Србија, али да не им се мешам у штипки, јас си ја гледам нашата страна.
Ќе се повлечам од понатамошна дискусија во оваа насока во која се води (политичка).

Далеку од тоа дека намерата ми беше да ја воведам дискусијата во политички води. И мене ме интерсира економскиот ефект на одлуките посебно нашите. Од друга страна економските одлуки се многу тесно поврзани со дипломатијата што значи и со политичките одлуки па така сакале нејкеле морат и тие да се земат во предвид.
Искрено повеќе сакав да ја насочам дискусијата од тоа што требаше да направиме кон што треба да направиме затоа што како што рече на косово ова не му е првпат да не уценува со економски блокади. Или уште попросто дали треба да попуштиме и да им удоволиме до следната блокада се со цел да не трпиме економски штети што секако не е поволно за нас или па ајде ако треба и да блефираме и да покажеме заби( во економска смисла секако) и да не подпаднеме на уцените.
Економски губиме ( се надевам на краток рок) но долгорочно гледано ако пак косово попушти тоа ке биди крај на уцени од таков тип како од нив така и од другите. Во најлош случај ке треба да побараме друг пазар што секако не е мачкина кашлица но вака косово можи да не влечка до недоглед знаејќи дека како прво нивниот увоз има голем удел во нашата економија и како второ моментално и немаме некој избор( пазар ). Како што знаеме зорт те тера на се, така да мое мислење е секако да не попуштиме на уцените уште помалце да пуштиме некој да моли па макар тоа бил и Али или било кој друг, туку да вратиме онаму каде нив најповеќе би ги болело и би ги натерало два пати да размислат дали ке го продолжат ембаргото или во иднина да воведат ново знаејќи ја нашата реакција на тоа прашање. Повеќе од сигурно е дека економијата ке ни претрпи штети, но тоа од друга страна би не приморало да побараме алтернативни пазари што долгорочно гледано и не е така лошо, посебно кога повеќе од сигурно е дека косово оваа тактика би ја употребувало и во иднина.

скопска пивара извезува кока кола во косово

Грешка си.
Може има веќе 2-3 години како косоварите пијат српска кока-кола.
Остајте тоа шо се препукуваат србите и косоварите меѓу себе на политички план, на економски план им е супер...

Едноставна е причината, не мора да се чека да ја објават. Македонија одби да ја поддржи интервенцијата на САД во Сирија (која ја поддржаа Албанија и Косово), САД нарача косовско ембарго за Македонија. Милион молења нема да го спуштат, сем ако нашиве албански бизнисмени не ги примораат.

Грешка си.
Може има веќе 2-3 години како косоварите пијат српска кока-кола.
Остајте тоа шо се препукуваат србите и косоварите меѓу себе на политички план, на економски план им е супер...

Пред некој месец другарка беше во Приштина и рече дека во голем број маркети и кафичи имало македонска Кока-Кола... можеби е сега нешто сменето, незнам. Како и да е ние губиме многу, немаме некоја огромна економија да едноставно не се замараме со ембаргото, на некој начин зависиме од нив...

Не знам зашто ние треба да молиме, кога во крајна сметка најмногу ќе загубат шитарите бидејќи стока која е квалитетна како македонската и евтина нема да најдат никаде, да не зборувам дека транспорт од друга зејма додатно ќе им ги зголеми трошоците, што се однесува за пазарите на нашите фирми можеби ова е и добра ситуација бидејќи ќе мораат да излезат од удобната зона на своето делување и да се растрчаат да најдат подобри пазари за кои несомнено сме конкурентни со квалитет и цена.

Ах бре македонче бреее одма да се виткало кичма, цццц

На долг рок ќе го лапаат обичните смртници. Од кај ќе увазува Косово, од Албанија? Албанците си се приказна сами за себе. Јас дури сметам дека Косово има поголем потенцијал од Албанија за развој.

На Косово скоро се што сум видел е од кај нас. И таа мала индустрија што ја имаат ја одржаваат наши инженери, ако лупнат или лупнале тотално ембарго ние ќе изгубиме пари, ама што прават они? Дали Албанија и Црна гора преку ноќ че се интегрираат во нешто што се градело веќе со години?

Многу прашања ама ич одговори. Фраеров со органите уште нема ништо официјално кажано зошто е забраната, само дека има забрана. Па кој нормален лупа ембарго за неколку тони брашно? Нивниот буџет се полни многу повеќе од тоа што увезуваат од нас... има еден куп соработници и препродавачи што најверојатно плаќаат данок а и прават профит и така они имаат мир у куќа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom