Кои се Божјите закони?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Според мене пример за вистински божји закони не се оние кој несмееме да ги смениме, туку оние кој колку и да сакаме неможеме! Зошто би му биле потребни пророци и пратеници кој би ги објавиле тие закони преку усен и пишан начин од генерација на генарација (нешто како расипан телефон)?
Кој пишан закон и кажува на пчелата како да прави мед? Кој закон им кажува на мравките да изградат мравјалник? Очигледно дека тие имаат "вградени" упатства како да функционираат, упатства кој ги препознаваме како инстинкти! Тогаш дали е така и со самиот универзум? Дали и тој има закони кој се вградени во него? Закони детерминирани и вградени од самиот креатор? Ако има тогаш тие се вистинските божји закони и според мене тоа се физичките закони, законите на природата: гравитацијата, брзината на светлината, њутновите закони, ентропијата, термодинамиката, апсолутната нула.....и сл.
Бидејќи овие закони дури и да сакаме да ги смениме или одстраниме неможеме, за разлика од останатите таканаречени божји закони!

Ч

Чај

Гостин
Е па зашто тој што им ги давал законоите, нивниот господ, не им се појавил лично туку морал да објавува закони преку некој друг и толку после тоа се скрил и воопшто не се појавил ич освен една книга што им оставил. Убаво кажано, вистинските незаменливи закони се природните закони преку кои се одвива животот. Јас не дека сум сакала ама сум се родила како женско и изгледам на женско од природните закони. И сигурно ќе остарам не дека ќе сакам но сепак природата си го прави своето. Овие закони никогаш не биле пишани “Човек кој ќе направи 20 години убавезно да подостари малце иначе голем грев ќе стори ако остани млад“

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Абе какви божји закони , тие се закони на Мојсеј.
Ги врткал ги трткал лугето 40 год. по пустелии и ги одвел до ветената земја (најголемата пустелија) у тој регион.
4о години да лажеш некого не е лесно , морал да употреби збор како Бог инаку му ебале детство .

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Како и религиозните исто и научните закони,онака како што ни се презентирани и догматизирани се крст кој сите го носиме кон Голгота...:(

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Prirodnite zakoni se Bozji ako aksiomata od koja mora da se pojde se narece Bog, na primer ne moze da kazeme zakonot na zemjiata teza e dobar i sakam da go pocituvam, nema sakam, skokni od 5 kat na primer i prirodniot zakon vednas presuduva osuduva i izvrsuva, taka da tie zakoni se prirodni ili Bozji (ako veruvate). Na ist nacin sekoj napadnat se brani oti toa e priroden zakon na akcija-reakcija itn.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ги врткал ги трткал лугето 40 год. по пустелии и ги одвел до ветената земја (најголемата пустелија) у тој регион.
4о години да лажеш некого не е лесно , морал да употреби збор како Бог инаку му ебале детство .
40 години ги маткал низ 400 километри пустина.
Млаз Богданци ќе ги префрлеше за 40 сати

Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
Не ги маткал. Тој ја извршувал казната Божја над народот бидејќи Господ го казнил Израилот заради неодлучност во зграбувањето на Ветената Земја. И морало да изумрат сите над 20 години возраст што биле во првата од 40-те години освен двајца, па да можат Израилците да продолжат со освојување и уништување на градовите под туѓа многубошка власт. Јас така знам дека е напишано.

Мислам дека Божји Закони можат да бидат оние кои би ја давале смислата на сиот консеквентен свет. Како и во областа на физиката и материјалниот свет, така и во областа на духот.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Вас ве врткат и ве трткат умот. :)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.488
Според мене пример за вистински божји закони не се оние кој несмееме да ги смениме, туку оние кој колку и да сакаме неможеме! Зошто би му биле потребни пророци и пратеници кој би ги објавиле тие закони преку усен и пишан начин од генерација на генарација (нешто како расипан телефон)?
Кој пишан закон и кажува на пчелата како да прави мед? Кој закон им кажува на мравките да изградат мравјалник? Очигледно дека тие имаат "вградени" упатства како да функционираат, упатства кој ги препознаваме како инстинкти! Тогаш дали е така и со самиот универзум? Дали и тој има закони кој се вградени во него? Закони детерминирани и вградени од самиот креатор? Ако има тогаш тие се вистинските божји закони и според мене тоа се физичките закони, законите на природата: гравитацијата, брзината на светлината, њутновите закони, ентропијата, термодинамиката, апсолутната нула.....и сл.
Бидејќи овие закони дури и да сакаме да ги смениме или одстраниме неможеме, за разлика од останатите таканаречени божји закони!
Како што е горе, така е и доле.
Тоа е основниот закон, од кој се изведни сите и се.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Вас ве врткат и ве трткат умот. :)
Хахахах ама што е факт е факт , дури и у библија запишан.
Акенатон ли беше Мојсеј ли беше сукаше по пустелија 40 години.
Како не му беше жал за народот из-ра-ел ски .

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
Освен физичките закони кои делуваат низ материјалниот дел на универзумот ?

Ваљда на нешто вакво мислиш. If it makes your day....

Секој со свои поуки и аксиоми , во зависност од искуството и свеста...

Г

Господ

Гостин
Зошто Божјиот закон не се спроведува на Земјата?

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Освен физичките закони кои делуваат низ материјалниот дел на универзумот ?

Ваљда на нешто вакво мислиш. If it makes your day....

Секој со свои поуки и аксиоми , во зависност од искуството и свеста...
Овој ми прави ќеф највеке
The Law of Bodhisattva. Bodhisattva is a Sanskrit term commonly accepted by most Metaphysical adepts today. It means one who has transcended the need of Earthly incarnations but who has chosen to return to the earth to support others in achieving enlightenment. A Bodhisattva knows he will never really be free until all souls are free. Most serious students of metaphysics have entered the Bodhisattva Development Stage of their evolution

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како што е горе, така е и доле.
Тоа е основниот закон, од кој се изведни сите и се.
Точно, правило кое може да се види и во холограмите - секое делче ја содржи целината. Всушност многу е веројатно универзумот да има холограмска структура, тоа може да се забележи во овој случај:

S

smart ass

Гостин

Ама и самите т.н Божји закони се разликуваат од бог до бог.

Ако има закони кои ете да ги наречеме божји тогаш тоа се природните.

А нека не се чудат верниците и да не ЗЛОУПОТРЕБУВААТ научни факти налик ако сме немале ваква орбита..атмосфера..бла блаа...

И кога ќе размислам сметам дека кога ќе престане експанзијата на вселената нема да имаме статус-кво како што некои мислат туку конечно гравитацијата ќе надвладее повлекувајќи се назад:)

Е сега пресметајте ја ЦЕЛА МАСА на Универзумот во една точка т.е тоа е всушност сингуларитетот,а каде што имаме маса имаме и гравитација само што во случајот со сингуларитет-от имаме точка каде гравитацијата добива на сила еве да речеме близу јаката нуклуеарна па потоа е јаснен биг-бенг-от или со други зборови следува нов циклус...универзумов е цикличен а ако некои закони можат да се наречат божји тогаш ДА-тоа се научните.

--- надополнето ---

Како и религиозните исто и научните закони,онака како што ни се презентирани и догматизирани се крст кој сите го носиме кон Голгота...:(
Редок закон или грешно разбран??

Kajgana Shop

На врв Bottom