Кодекс на облекување

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.923
Поени од реакции
11.305
Ако ти дадат работно одело, тоа е веќе друг муабет. Но ако не ми е дадено такво нешто, немаат никакво право да бараат од мене да купувам облека специјално за на работа. Ќе го носам она што мислам дека е „попристојно“ за таму.
Па во случајов не ми дадоа работно одело, среќа ги имав овие работи од свадбата на брат ми (еднаш облечени), иначе да, ќе требаше да купувам тоа што немам :)
Е сега ако секоја облека ти е ептен опуштена, веројатно ќе мораш некое парче облека и да купиш за да делува соодветно за работната позиција, или ќе го одбиеш работното место?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.647
Поени од реакции
31.875
Се се, само немојте да прајме муабет дека сме виделе тигри во хеланки од ку*ва.

A

AnFem

Гостин
Па во случајов не ми дадоа работно одело, среќа ги имав овие работи од свадбата на брат ми (еднаш облечени), иначе да, ќе требаше да купувам тоа што немам :)
Е сега ако секоја облека ти е ептен опуштена, веројатно ќе мораш некое парче облека и да купиш за да делува соодветно за работната позиција, или ќе го одбиеш работното место?
До сега никој не се пожалил од мојата облека (зборуваме за газди), а ако има нешто против, нека ми набави работно одело без да ми скратува од платата. Јас немам пари да купувам алишта со кои би требало да се вклопам во нивниот свет.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
329
Поени од реакции
218
До сега никој не се пожалил од мојата облека (зборуваме за газди), а ако има нешто против, нека ми набави работно одело без да ми скратува од платата. Јас немам пари да купувам алишта со кои би требало да се вклопам во нивниот свет.
Доj кај мене слободно ќе можиш гола да работиш ич не ќе треба да купуваш алишта. :icon_mrgr: :icon_lol:

perez9

расипано јајце
Член од
30 декември 2013
Мислења
1.041
Поени од реакции
991
Се се, ама машко со искинати фармерки на не гето место или со широки спуштени пантплони и газот и боксерките да му се гледаат, е то е неприфатливо...

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Човекот треба да си носи облека во која тој најпријатно се чувствува..... некои ќе ти речат модата е битна, ама ај да те видам модерно облечен/а, а се чувствуваш како во лименка да те набутале. Што не иде не иде.

Исто според некој кодекс на облекување ако гледаме, само неколку работи неможам да смислам:
Жени - облечени ко тигар, шпиц штикла...
Мажи - Панталони/фармерки кои се смкнати до земја и личат ко да си ги спуштил додека вршиш голема нужда.
А и кај двата рода ми смета кога носат облека во некој Американско Англиски Европски кој не е карактеристичен за Балканов, а и за Македонија.

Но веќе реков, човек во што најубаво се чувствува, тоа треба и да го носи :)

perez9

расипано јајце
Член од
30 декември 2013
Мислења
1.041
Поени од реакции
991
Човекот треба да си носи облека во која тој најпријатно се чувствува..... некои ќе ти речат модата е битна, ама ај да те видам модерно облечен/а, а се чувствуваш како во лименка да те набутале. Што не иде не иде.

Исто според некој кодекс на облекување ако гледаме, само неколку работи неможам да смислам:
Жени - облечени ко тигар, шпиц штикла...
Мажи - Панталони/фармерки кои се смкнати до земја и личат ко да си ги спуштил додека вршиш голема нужда.
А и кај двата рода ми смета кога носат облека во некој Американско Англиски Европски кој не е карактеристичен за Балканов, а и за Македонија.

Но веќе реков, човек во што најубаво се чувствува, тоа треба и да го носи :)
Ти сунџер боб панталоноски какви пантолони носиш ?

G1-Killer

Life is a game
Член од
18 декември 2009
Мислења
362
Поени од реакции
469
Спорска облека... Тренерки дефинитивно :D

Sent from my LG-P990 using Tapatalk 2

Член од
27 август 2012
Мислења
1.024
Поени од реакции
2.539
Постојат некои правила каде,како, што се носи...Но не сум за тоа да се робува на тие правила во целост..Сепак треба облеката да биде одраз на тебе и да го покажува твојот стил. А не ко во униформи сите исти...Тоа мразам...Па дури и во банки,фирми девојкиве си комбинираат нешто свое... и на некои алал да им е како убаво изгледаат со некое парче накит или коса средена, нокти, убава шминка, се гледа да има свој стил и се разликува, иако се сите исти со деловен дрес код - сако и сукња или панталони..

Мене ме нервира на пример што има непишани правила како треба на матура да се носат оние пуфнати фустачиња или долги хаљини ко да ќе иде на Оскари црвен тепих:rolleyes:...Или на свадби коа ги прават оние пунџи тулумби на коса незнам како да ги наречам...ужас:mad: Па уште цветчињана у коса..ужас....Или мора да има светки облеката да светкаш цела и косата :icon_mrgr:

Ми се свиѓа кога некој ќе искочи од нормала, али фраерски со некој свој детаљ..На пример патичиња на сако али топ све...
Или невеста без тие фустанине балски...него кратка или тесна хаљина....
Има некои места за кои мораш да се облечеш прикладно и пристојно као работа,факс....
Во клуб не можеш ко ашљак да идеш секако облечен...И јас сум за тоа да има вратари што бираат како си облечен на врата во секој клуб или фин ресторан..Не можеш во влечки апостолки лето во клуб да идеш или за дечките шорц..Се знае за каде како се носи.И секој може да искомбинира нешто да делува прикладно за приликата

Последно уредено:
Член од
6 август 2008
Мислења
46
Поени од реакции
21
Кодекс на облекување тоа е смешна работа,измислена пред многу години од група на луѓе што сакале да се одвојуват(препознаваат) од другите луѓе ,со тек на времето тоа е прифатено како нормална работа,за секоја пригода посебна облека,тоа е предрасуда посебно за тие што одаат на работа и како демек ако не си “соодветно“ облечен нема да си ја извршуваш својата работна задача,не свеќам,не ми е јасно како може се уште да се применува,јас сум за промени односно за тоа да не постои кодекс на облекување,затоа што крај на краиштата па облеката нема ништо врска со тоа дали ти си вреден работник или па си добар човек,облеката не го прави човекот!

B

beaverknight

Гостин
Кодекс на облекување тоа е смешна работа,измислена пред многу години од група на луѓе што сакале да се одвојуват(препознаваат) од другите луѓе ,со тек на времето тоа е прифатено како нормална работа,за секоја пригода посебна облека,тоа е предрасуда посебно за тие што одаат на работа и како демек ако не си “соодветно“ облечен нема да си ја извршуваш својата работна задача,не свеќам,не ми е јасно како може се уште да се применува,јас сум за промени односно за тоа да не постои кодекс на облекување,затоа што крај на краиштата па облеката нема ништо врска со тоа дали ти си вреден работник или па си добар човек,облеката не го прави човекот!
Работам у Гугл, рецимо.
И сега секое сабајле доаѓам на работа у апостолки и шорцеви, да не речам хавајки.
Ќе се прашам дали сум вработен кај што сум или сум дошол кловн да изигравам.

Kajgana Shop

На врв Bottom