Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
ГОДИНАВА ЗА ПЕТ ПАТИ ПОМАЛКУ СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ

evra_lepeza.JPG

Странските инвестиции во Македонија драматично пагаат. За 9 месеци во земјава се влезени вкупно 44,2 милиони евра што е за 5 пати помалку во однос на истиот период лани кога инвестициите беа на ниво од 231,2 милиони евра.
Според податоците на Народната банка во август и септемрви странските инвестиции бележат негативен тренд, односно има одлив на средства од 21,3 и 31,9 милиони евра.
Во 2011 година во Македонија влегоа 336,8 милиони евра или два пати повеќе од 2010 кога изнесуваа 160 милиони.

Каде е сега експертот за странски инвестиции Лавот? Да бев на негово место сега ќе црвенеев од срам. Јави се *LION*

ГОДИНАВА ЗА ПЕТ ПАТИ ПОМАЛКУ СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ

evra_lepeza.JPG

Странските инвестиции во Македонија драматично пагаат. За 9 месеци во земјава се влезени вкупно 44,2 милиони евра што е за 5 пати помалку во однос на истиот период лани кога инвестициите беа на ниво од 231,2 милиони евра.
Според податоците на Народната банка во август и септемрви странските инвестиции бележат негативен тренд, односно има одлив на средства од 21,3 и 31,9 милиони евра.
Во 2011 година во Македонија влегоа 336,8 милиони евра или два пати повеќе од 2010 кога изнесуваа 160 милиони.

Каде е сега експертот за странски инвестиции Лавот? Да бев на негово место сега ќе црвенеев од срам. Јави се *LION*
Пак ќе го кажам тоа што го кажав пред 1 месец. А за ова диксутиравме пред 1 месец каде што ве изплескав со факти сега пак со исто прашање ми доаѓаш еве ќе ти копирам тоа што го објавив на истава тема пред месец дена на истава тема неколку страни позади оваа страна. А немам за што да срамам затоа што заради кризата фирмите ќерки во Македонија ги одлеваат своите профити кај мајките фирми во странство што се во криза и тоа се рачуна за негативно салдо во СДИ и кога ќе се додадат СДИ и реинвестираната добивка на СДИ се добива тоа салдо што ти го збориш. Прост пример Може СДИ изнесуваат 400 милиони на годишно ниво , ама СДИ што го одлеваат профитот кај фирмите мајки да биде 360 мил на годишно ниво и да пишува на крај 40 милиони СДИ се влезени за таа и таа година . Или да има 200 милиони СДИ на годишно ниво и да има одлив на профитот спрема мајките фирми од 160 милони евра на годишно ниво, пак ќе пишува дека СДИ изнесуваат 40 милиони евра за таа година. И за тебе првиот и вториот пример исто е, не е исто. Ама ваков експерт како тебе кај може овој прост пример да го сфати.
29.06.2012, 17:22
Одлеаните дивиденди ги стопија странските инвестиции
4D0AF76776AEE64BAAABEA87533D3172.jpg

Во април нивото на странски инвестиции е намалено за 33,6 милиони евра, затоа што компаниите профитот го испратиле дома
Маја Томиќ

Странските инвестиции наместо да растат, повторно се стопија. Главната причина за тоа е што компаниите што веќе работат во земјава, остварената добивка ја одлеале во нивната матична земја.

Според последните податоци од Народна банка на Македонија, во април годинава за 33,6 милиони евра е намалено нивото на странски инвестиции, а од нив дури 33,3 милиони евра се прикажани како минус во графата на акционерски капитал и реинвестирана добивка. Тоа укажува на фактот дека странските инвеститори не го вложиле профитот во земјава, туку го однеле дома. Со ова нивото на странски инвестиции падна од 64,2 милиони евра, на 30,6 милиони.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A921C6B6F6BF8E498393ABF3E68B7021

28.09.2012, 17:56
Пак растат странските инвестиции
C16D188939BB274BAD81D7F4D7B63C3B.jpg

Од јануари до јули во земјава влегле 99,2 милиони евра директни инвестиции, што е речиси исто како и лани во тој период
Маjа Томиќ
Странските директни инвестиции, во земјава повторно почнаа да растат. Откако во јуни годинава тие отидоа во минус од 0,7 милиони евра, во јули скокнаа на 27,3 милиони евра, објави вчера Народна банка на Македонија. Од почетокот на годинава до крајот на јули во земјава влегле вкупно 99,2 милиони евра странски инвестиции, што е за десетина милиони евра повеќе од регистрираните инвестиции во истиот период минатата година, кога тие изнесувале 98,1 милиони евра.

http://utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=53DA3B4E2E146E4AA786553210485354

Грчките компании изнеле 70 милиони евра од Македонија!

Александар Јанев

getImageThumbnail.axd

Грчките компании што работат во земјава изнеле околу 70 милиони евра за да им помогнат на своите матични фирми во Грција, изјави гувернерот на Народната банка, Димитар Богов, со што ги потврди информациите што ги објави „Капитал“ дека депозитите од банките се намалуваат токму поради тие причини. „Регистриран е одлив на капитал во вредност од околу 1% од БДП само кон една земја, што е доказ дека компаниите што работат во земјава ги помагаат своите матични фирми што се соочуваат со криза“, изјави Богов. Не се знае кои се компаниите што ги извлекуваат парите од земјава.
Гувернерот само потврди дека не станува збор за грчките банки што работат во Македонија. „Капитал“ објави дека само во последните два месеци, август и септември, некои компании повлекле од македонските банки дури 46,6 милиони евра. Банкарите не се загрижени од овој негативен тренд кај депозитите. Според нив, не се работи за масовно повлекување пари од банките, што може да се одрази врз вкупната депозитна база.
Податоците на НБМ покажуваат дека, сепак, вкупните депозити и понатаму се зголемуваат како резултат на зголеменото штедење од граѓаните. Заклучно со септември, во банките се депонирани околу 3,8 милијарди евра.
http://www.kapital.com.mk/mk/makedo...ii_iznele_70_milioni_evra_od_makedonija!.aspx

Пак ќе го кажам тоа што го кажав пред 1 месец. А за ова диксутиравме пред 1 месец каде што ве изплескав со факти сега пак со исто прашање ми доаѓаш еве ќе ти копирам тоа што го објавив на истава тема пред месец дена на истава тема неколку страни позади оваа страна.

Факт е дека имаме 5 пати помалку инвестиции од лани.
Тоа што ти го презентираш се оправдувања, се' некој друг е крив за вашата неспособност.
Една поговорка за тебе: Кој сака нешто да направи-ќе најде начин, кој несака да направи-ќе најде оправдување.

1.Факт е дека имаме 5 пати помалку инвестиции од лани.
2.Тоа што ти го презентираш се оправдувања, се' некој друг е крив за вашата неспособност.
3.Една поговорка за тебе: Кој сака нешто да направи-ќе најде начин, кој несака да направи-ќе најде оправдување.
1.:facepalm: Oчигледно не си ја сфатил поентата џабе потрошив некоја минута на претходниот пост.
2. Чекај малце мешаш баби и жаби , не работам во влада ниту имам партиска книшка да ми кажуваш дали сум способен или неспособен за мене таква оценка може да даде компанијата каде што сум вработен а јас не сум вработен ни во влада ни во државна администрација па да ме поистоветуваш со некој трети таму.
3. Убав цитат од Џим Рон(y) А ти како успеа во животот или продаваш филозофии на трети?

1.:facepalm: Oчигледно не си ја сфатил поентата џабе потрошив некоја минута на претходниот пост.
2. Чекај малце мешаш баби и жаби , не работам во влада ниту имам партиска книшка да ми кажуваш дали сум способен или неспособен за мене таква оценка може да даде компанијата каде што сум вработен а јас не сум вработен ни во влада ни во државна администрација па да ме поистоветуваш со некој трети таму.
3. Убав цитат од Џим Рон(y) А ти како успеа во животот или продаваш филозофии на трети?
Znaci Sepak Sme Vo Pozitiva Isto Jas Mislev Deka Se Raboti Za Sezonski Anomalii Bez Adjustment Proces Ama Ispadna Deka Ti Si Vo Pravo Samo Me Interesira Kakvi Se Tovite Prgonozi Za Dogodina Dali Ke Ima NaMaluvanje Ili Zgolemuvanje Na Investicii Bidejki Pazarot Na Nedviznini E Vo Stagnacija I Mozno E Da Pagaat Cenite Ili Ne E Mozno Ne Znam Pa Zatoa Te Prasuvam Bidejki Investicii Baraat Vreme Ama I Berzata E Padnata Indeksite Se Na Ponisko Nivo Otkolku Sto Bea Pred NekolKu Godini Koga Znaeme Se Sluci Bumot Koj Traese Se Dodeka Ne Go Prekina Krizata No Sekoe Zlo Za Dobro KAko Da E Eve Tebe Kako Poupaten Vo SLucuvanata Sakam Da Te Prasam Za Mislenje I Prognoza Vo Vrska So Dvizenjata Na Investiciite Imajki Gi Vo Predvit Site Faktori Koi GI Nabrojav

^ ^ ^ ^ ^ ^
За споредба, општина Инџија во Војводина, во истиот период имала 500 милиони евра инвестиции.Градот е 26.000, а општината нецели 50.000 жители.

“This represents the success of Serbia as a country considering we have many municipalities and towns which have been recognized as good destinations for investment than they were before. Before it was just municipality of Indjija, and now we have Subotica, Sremska MItrovica, Zajecar and Vranje, as well as Vojvodina region. We have increased the capacity of attracting investments which was a universal success, primarily of SIEPA’s politics and Vojvodina’s Investment Promotion Fund.

That way Indjija was once more proven to be one of the most popular destinations for investments not only in Serbia but Europe as well, primarily because of the fast and serviceable administration, good infrastructure and the usage of the most modern information technology. It was firstly recognised in 2008. when Indjija was 18th on the list of 25 best European destinations for investments.

^ ^ ^ ^ ^ ^
За споредба, општина Инџија во Војводина, во истиот период имала 500 милиони евра инвестиции.Градот е 26.000, а општината нецели 50.000 жители.

За споредба Инџија има што да им понуди на странските инвеститори во смисол на инфраструктура.Железница и автопатот Е75 e на 500 метри од градот (y)

За споредба Инџија има што да им понуди на странските инвеститори во смисол на инфраструктура.Железница и автопатот Е75 e на 500 метри од градот (y)
Немој со ваков муабет, сме проблематични и со фалинки, ама не сме Авганистан.
Кај е проблемот со Бунарџик?Автопат залепен до зоната, пруга исто, аеродром во комшилак.
ТИРЗ Штип - магистрален пат после 40 км. веќе во автопат и пруга во дворот на зоната, 80 км. од првиот аеродром и граница со ЕУ.Ете Куманово, Скопје, Тетово, Велес, Гостивар, Неготино, Демир Капија, се на идеална позиција со пруга и автопат.Гевгелија исто + 5 км. до ЕУ и еден сат возење до пристаниште.Па и Прилеп, Битола, Кичево, Кочани со задоволителна магистрала и пруга.

Ова како примери...а за другите места?
Кој е крив за неодржувањето на пругата во близина на фабриката во Битола на Германците?Скоро 30 години ништо не е чепнато.Уште 800 метри фалат за крак кон зоната.
Кој е крив за неповрзување на 5,4 км. пруга потребни од Фени до индустриската зона во Кавадарци (ИГМ, Дрекслермаер) и оставање на градот без железничка врска.Максимум 10 милиони евра се потребни, ништо плус.Такви суми пари се фрлале ‘за мастики‘ досега.
Дали е нормално на компанија како Фени само 22% од вкупниот транспорт да е железнички ?
Кој е крив за немањето автопат меѓу поголемите места?Срамота е бре 200 на 200 км. земја, со 2 да ги речиме автопати.Ама народот изгледа е крив, се возат по локалните патишта најмногу :tapp:

Немој со ваков муабет, сме проблематични и со фалинки, ама не сме Авганистан.
Кај е проблемот со Бунарџик?Автопат залепен до зоната, пруга исто, аеродром во комшилак.
ТИРЗ Штип - магистрален пат после 40 км. веќе во автопат и пруга во дворот на зоната, 80 км. од првиот аеродром и граница со ЕУ.Ете Куманово, Скопје, Тетово, Велес, Гостивар, Неготино, Демир Капија, се на идеална позиција со пруга и автопат.Гевгелија исто + 5 км. до ЕУ и еден сат возење до пристаниште.Па и Прилеп, Битола, Кичево, Кочани со задоволителна магистрала и пруга.

Ова како примери...а за другите места?
Кој е крив за неодржувањето на пругата во близина на фабриката во Битола на Германците?Скоро 30 години ништо не е чепнато.Уште 800 метри фалат за крак кон зоната.
Кој е крив за неповрзување на 5,4 км. пруга потребни од Фени до индустриската зона во Кавадарци (ИГМ, Дрекслермаер) и оставање на градот без железничка врска.Максимум 10 милиони евра се потребни, ништо плус.Такви суми пари се фрлале ‘за мастики‘ досега.
Дали е нормално на компанија како Фени само 22% од вкупниот транспорт да е железнички ?
Кој е крив за немањето автопат меѓу поголемите места?Срамота е бре 200 на 200 км. земја, со 2 да ги речиме автопати.Ама народот изгледа е крив, се возат по локалните патишта најмногу :tapp:

Како што гледам Бунарџик нема проблем.Компаниите си работат нормално се отвораат и нови.И во Штип гради Џонсон Контролс.Битола исто некоја голема Германска фабрика.И јас сакам во другите помали места да се бутнат овие големи фабрики ама како на некој инвеститор ќе му го преставиш Демир Хисар на пр. кога нема ни асален пат ни пак пруга или пак има пруга ама е во очајна состојба.

Абе да ви прашам, нели набавените автобуси за Скопje се Yutong Bus? Како ги изпуштивте бе луге,па доjдоа овде?

Како што гледам Бунарџик нема проблем.Компаниите си работат нормално се отвораат и нови.И во Штип гради Џонсон Контролс.Битола исто некоја голема Германска фабрика.И јас сакам во другите помали места да се бутнат овие големи фабрики ама како на некој инвеститор ќе му го преставиш Демир Хисар на пр. кога нема ни асален пат ни пак пруга или пак има пруга ама е во очајна состојба.
Не ја врти.Како е возможно град со 26.000 жители да примил вкупно 500 милиони евра странски инвестиции за 4 години, а цела Македонијасо 2,1 милиони жители 1,5 милијарди за 4 години?
По таа логика во ТИРЗ Штип би требало над милиарда евра инвестиции, во Куманово 2 и пол, а во Бунарџик над 10 милиарди.Едноставно е - луѓето таму биле поснаодливи.

И да, во близина на Демир Хисар, значи на 2-3 километри од градот имаш пруга.Тогашните таленти градители на пругата не го поврзале директно на линија :facepalm: Инаку е ремонтирана таа пруга за потребите на Трето полувреме и До Балчак.

Немало за годинава па ги собрале во четири :pos:
Ах бе шител шител ах како нема да се смени власта, а1 да ви се случи.
Пази,те собрали ама не положили математика.
От веб страната investinmacedonia
http://www.investinmacedonia.com/node/37
Последните 4 години - 1милиарда и 405 милиона $
Ништо не се поклопува, ни цифрата им, ни валутата им.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom