ShakaZulu
" Тој Сум Бре "
- Член од
- 29 јули 2008
- Мислења
- 3.327
- Поени од реакции
- 3.716
интересен е фактот како прогласуваат намалена невработеност. Не сметаат колку има нови осугуреници во пиом туку колку се намалени во аврм. Ами господа бе, тоа што некој го нема во аврм не значи дека е тој вработен туку дека не е тука за да биде невработен. Викаат се намалува невработеноста а никаде нема податок дека вработеноста е зголемена. Џабе ти одземаш кога немаш реални плус во вработени на кои им се плаќа пензиско па макар тоа било од буџет. Јас никогаш не сум видел компарација колку имало луѓе со платено пензиско и здравствено пред 20 години и колку се сега. Убеден сум дека тогаш имало повеќе реално осугурани лица од колку сега но поради намалување на населението така и процентот на осигурани према вкупната бројка работоспособни покажува пад на невработеноста а не дека бројот на работоспособни вработени во реални бројки према тогаш е зголемен. проста математика. ако од 10 тогаш 7 работеле и имало 30% невработеност, сега со намалување на бројот на работоспособни пример имаме 8 а од нив 6 работат и така има 25% невработеност но фактички бројот на вработени лица е помал од тогаш затоа што онаа разлика од 10 до 8 заминала странство на пример. Имаме буџет и трошоци кои се зголеми неколкукратно а бројот на вработени кои треба да продонесат за полнење на истот е намален што значи осиромашување на граѓаните...