Имендени, наш типичен културолошки белег

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
1* Shto e imenden?
2* Imate? Go slavite?
3* Ako e pravoslaven obichaj zashto samo nie go praktikuvame, primer eve, srbite iako se pravoslavni ne znaat uopshte za vakva tradicija(barem kolku sum imal jas kontakti)?
4* Za ili protiv vakvata tradicija ste?
Aj da odgovoram prv:
1* Mislam deka e verski prazink za sopstvenata dusha, mislam deka toj den e posveten od bog za tebe!Znachi imam visoko mislenje za ovoj den
2* Da imam i redovno go slavam, 21 septemvri Bogorodica (Marjan)
3* E ova ne znam zashto e vaka? Mi treba odgovor od nekoj teolog ili nekoj drug kompetenten
4* Definitivno Za i mislam deka ova e tradicija shto nikogash nema da izumri kaj Makedoncite!

T

trilobite

Гостин
1.Православен празник посељачен во народот ко што бива со се.
Најверојатно П.црква го посветува дотичниот ден на светците кои ги слави и колку толку имаат некакво рационално објаснување иако сум сигурен дека не е воопшто битно за водење на квалитетен живот посветен на Бога.
Народот(част изузецима)го третира нешто слично како роденден со гоштевки и пијанки.
2.Врска немам и не ме интересира и да има.
3.Србите и грците исто слават,најверојатно и останатите православни цркви во склоп на распоредот на црковни празници.
4.Против.
Затоа што славењето и воздигнувањето на луѓе(светци)е во спротивност со основните Христијански начела.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Tochno e deka slavat svetci ama lugeto ne slavat imenden! Sega, ti ne si pravoslaven hristijanin, pa ke prekinam so diskusijava da ne ja 'prekardashime' rabotava!

T

trilobite

Гостин
Зашто да ја прекрдашиме?Пих,ако мислиш дека ќе те разубедувам или контрирам си ја промашил адресата...ги сметам за бесполезни дискусиите на форуми околу интерденоминационалните разлики во толкување на верата и обичаите.
Свое мислење дадов,ако не ти паше,жали се кај Г.Г. Стефан.

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Jas imam dva imendeni tralala la , eden na Veligden , Sv Anastas (ia) koj go slavime vo Svedska so bliski , posle vo avgust vo Mk na Sv Ana sekogas se sobirame vo moja cest :)

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.957
Имам именден ама не го славам. Не знам зошто, уште од мала кога бев не сме започнале со таква традиција и не ми претставува некоја посебна свеченост тој ден.

T

The Blob

Гостин
Имам именден и си го славам секоја година. 6 Мај - Св. Георгиј - Ѓурѓовден. Во принцип ми е најголемата „журка” која во текот на годината ја славам дома, поголема од роденден и сл., во смисла на повеќе луѓе, забава... :)

Член од
6 август 2006
Мислења
201
Поени од реакции
29
vaka... mislam deka imendenite kaj nas vodat poteklo uste pred hristijanstvoto, koga lugjeto bile imenuvani spored periodot od godinata koga se rodeni (vakva teorija ima, i e nesto slicno na horoskopot, samo so mnogu povekje znaci i periodi), pa iminjata si postoele i pred toa... E sega, koga se pojavuva hristijanstvoto, celiot toj proces na pokrstuvanje i sl., se slucuva edna simbioza megju negovite sveti rituali na pokrstuvanje na lugjeto i narodnata tradicija. I, taka, svetcite "slucajno" si dobile odredeni datumi koga zaradi nekoj nastan vo nivniot zivot i se slavat od strana na hristijanite. pa so toa deneska sekoj koj go nosi imeto na nekoj svetec, na datumot odreden od crkvata moze da go slavi svojot "imenden", ili denot na koj e roden negoviot soimenik...

jas licno sekoja godina go slavam imendenot na "mitrovden" i mislam deka toa e dobra tradicja... treba da se pocituva i da se slavi, ama vo granicite na skromnoto, ubavoto... a na prasanjeto zosto Srbite i Grcite ne go slavat imendenot, mislam deka imendenite se vshusnost proizvod na narodnata tradicija, koja znaeme deka se mesa so crkovnata, pa tuka ima razliki vo narodnite kulturi, i mozeme toa da go smetame i kako nasa makedonska kulturna endemicnost...

J

JohnnyMass

Гостин
1* Ден на кој некој светец со име слично или исто како твоето се родил или умрел
2* Да, 19 декември
3* Па ете, ние сме посебна нација и си славиме.Нема ништо лошо у ваквата традиција.
4* За.Треба да си ја поштуеме традицијата.

Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
1.Ден според името на некој светец,
2.Имам го одбележувам сосем скромно (3.јуни)
3.Православен обичај-слават и срби и Грци,за други не знам
4.Убава традиција само кај нас дури се претерува,(според мои стандарди)сепак не треба да изумри...вековна традиција како и славите

R

Razorblade Kiss

Гостин
Именден ти е..хмм..доаѓа од лат.зборови Име-што значи име,наслов и ден-понеделник,вторник итн.:)
2* Imate? Go slavite?
Имам.Јас не го славам,моите го слават.Ти сакаш или не сакаш,гостите ќе ти дојдат на врата,не оти толку сакаат да ги почитуваат православните обичаи,туку колку да се отиде некаде на гости.И не се носи подарок за име бе..тоа ми е највеќе криво:)Се ми е поврзано со празници,дури и роденденот ми е на еден од поголемите празници кај нас.Ете,останало како традиција,исто како и славите.

N

n/a

Гостин
ragazza напиша:
Jas imam dva imendeni tralala la , eden na Veligden , Sv Anastas (ia) koj go slavime vo Svedska so bliski , posle vo avgust vo Mk na Sv Ana sekogas se sobirame vo moja cest :)
Koga e Sveta Ana?
Samo nemoj da mi kazes na start na Avgust...:nenene:
posto togas e Guca...a tamu vise imam nepopravliv minus od lani:pos2:

Inace...mojata Slava e Sveti Nikola.
Igor=zastitnik na moreto...(rusko ime)
Sveti Nikola=zastitnik na lugjeto sto plovat.

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Zevsus напиша:
Koga e Sveta Ana?
Samo nemoj da mi kazes na start na Avgust...:nenene:
posto togas e Guca...a tamu vise imam nepopravliv minus od lani:pos2:
Тогаш е , ама бујрум со екипа трубачи :) Да се зна ко долази ...

Член од
26 јануари 2007
Мислења
201
Поени од реакции
1
Само в Б'лгарија и Македонија се празнува имен ден зашто ли?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Гледав да не се мешам, оти погоре е наведено дека темава е само за православни, ама морам да искоментирам.
По незнам кој пат иста грешка се слави креацијата наместо креаторот.Значи, "светците" биле обични луѓе кои без Господ биле никој и ништо,избрани се по милост, повеќето дури биле до толку за никаде што биле страшливци. Ама ние не би биле македонци ако не ги испревртиме работите како нам ни одговара.Тоа значи уште една глупава традиција на која се фрлаат пари како за свадба, ама важно е стомаков да е полн,без врска дали се друго ни е празно.

Kajgana Shop

На врв Bottom