Заштедени пари - предлог за бизнис?

• Креатор на темата Креатор на темата Nikola61
  • Време на започнување Време на започнување
Кафич, кафана, продавница такви работи знај дека кај нас што и да отвориш секогаш си партнер со државата. Еднаш да ти дојде инспекција отиде профитот.
Да е 15.000 евра може пр камион. Јас купив и досега три пати си ги вратив дадените пари.

Единствено нешто што јас би отворил со тие пари е игротека. Сега сите деца таму прават родендени. Секој ден по 3 родендени по 5000 ден во просек тоа е 15.000 дневно. Кај мене што има една игротека родендени се закажуваат неколку месеци однапред.

Јас сега се мислам да отворам детска фризерница со играчки такви глупости гледам нешто такво нема во Скопје.

Со 5000 евра само wc то ќе го направи за ноќен клуб...само шанк еден месец да изнајми во ноќен клуб ќе го кошта повеќе.;)

Грешно ме свати, не мислев за ноќен клуб, мислев за играчница, билјард клуб, така нешто во тој стил, демек и тоа спаѓа под забавен клуб. :)

Седмица.

он: Прашај некои *независни* луѓе кои имаат различни бизниси: колкави приходи имаат, колку вложуваат, колку луѓе работат, колку контроли имаат...:)
Треба ред и контрпла да се има во државава.

Во врска со вложувањето,приходите,вработувањата зависи од многу фактори.
Кај нас повеќето бизнисмени не знаат да работат.
Одат со голема заработка а ако не се продава производот уште повеќе ја зголемуваат цената па му поминува рокот на употреба и завршува во ѓубре
Грдеробата држи цена со години.
Едноставно со малу работа и неквалитетни произвиди сакаат брзо да се збогатат на грбот на работниците

Мене ме интересира за производство на Минерална вода, колку би требало за почеток ?
За почеток ти треба извор на минерална вода.

Повеќе од минерална се исплати бизнис со обична вода. Или пак обработка на кафе. Ама у амбалажа, не у книжени ќесички, пошто помина времето на кафе у книжно пакување.

Посредништво е супер бизнис, онака поврзување луѓе едни со други, и за услуги и за добра.
И трговија. Ама и за посредништво и за трговија ти требаат контакти, шо не се стекнуваат за еден ден. Се почнуваат скоро без пари.

Погребален дом е добар бизнис. Не оти ја изгледав Six Feet Under, ама стварно е многу исплатлив бизнис, особено како кај нас шо единствено продаваат сандаци и цвеќиња овие погребалните, па можеш да го однесеш на next level.

И нормално, инвестиција шо никогаш не си у ризик да ти пропадне е купување земјиште у места шо наскоро ќе станат индустриски зони. Не е виша математика да се знаат кои места се тие. Штом јас знам за 10 такви, сигурно знае секој друг. А дури и да не стане успешна индустриска зона, пак можеш да ги продадеш колку шо си ги купил, пошто сега ги купуваш како ниви. Можеш да ги продадеш како индустриски парцели, или пак како ниви.

Маркетите најпосакувани, ординациите најдолговечни

Според ДЗС, во 2012 година се отворени 8.329 нови претпријатија, од кои најмногу, 2.198, односно 26,4% се во секторот трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли

BD915998DA2A67489C5E7E937899DAA9.jpg
Кога сакаат да почнат бизнис, македонските граѓани најлесно се решаваат за трговија или отворање автомеханичарски работилници. Дека овој тренд продолжува, покажува најновиот извештај на Државниот завод за статистика за демографијата на претпријатијата. Според него, во 2012 година во државата се отворени вкупно 8.329 нови претпријатија, од кои 2.198, односно 26,4% се во секторот трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли.
Експертите укажуваат дека изборот се врши главно заради тоа што за старт во тие дејности не е потребен голем капитал, ниту пак човечки ресурси и образование. Но, овие бизниси истовремено носат и најголем ризик, зашто според ДЗС токму во тој сектор е најголемиот број претпријатија кои не опстанале ниту една година. Од вкупниот број на новосоздадени претпријатија во 2011 година од секторот трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли до 2012 година не преживеале над 30%. Инаку, од вкупниот број новонастанати претпријатија од сите сектори во 2011 година првата годишнина не ја дочекале 9.794, односно преживеале нешто над половината, или 64,3%. Меѓу нив најжилави се покажале фирмите основани во секторите здравствена и социјална заштита, кај кои преживувањето е 92% и финансиски дејности и дејности на осигурување, кај кои стапката на преживување е 83,3%.
Експертите посочуваат дека профитот го прави човекот, а не опремата, па тука е и објаснувањето за долговечноста на лекарските ординации, на пример, за чие стартување е потребен поголем капитал, но и образован и стручен кадар, наспроти трговските дуќани за кои има потреба од поскромни човечки ресурси.
Според демографијата на претпријатијата на ДЗС, мал век на траење во Македонија имаат и фирмите од областа на административните и услужните дејности, од кои згаснале 17,2% една година по основањето и фирмите од другите услужни дејност од кои се затвориле над 15%. Од друга страна, се уште работат трите основани претпријатија во дејноста снабдување со електрична енергија, гас и климатизација, додека од вкупно 12 основани во рударството и вадењето камен затворени се само 0,1%.
Во Македонија најмногу се отвораат друштва со ограничена одговорност и акционерски друштва, но тие се најбројни и меѓу згаснатите. За една година се затворени близу 60% од новооснованите.
(С.Ву.)

Треба ред и контрпла да се има во државава.

Во врска со вложувањето,приходите,вработувањата зависи од многу фактори.
Кај нас повеќето бизнисмени не знаат да работат.
Одат со голема заработка а ако не се продава производот уште повеќе ја зголемуваат цената па му поминува рокот на употреба и завршува во ѓубре
Грдеробата држи цена со години.
Едноставно со малу работа и неквалитетни произвиди сакаат брзо да се збогатат на грбот на работниците
Okay, this was really stupid.

Пушти ги под лихва, 7-8% месечно. Ете ти платичка!:cool:

Пушти ги под лихва, 7-8% месечно. Ете ти платичка!:cool:
:cuc:
И тоа со договор може толку елегантно да се среди, нема ни да треба нешто да се остава залог.

Детска играчница или градинка. Нема место за децата во цело Скопје, има недостиг на градинки.

Фотокопир во близина на школо, факултет, суд, катастар и сл (ако можеш да најдеш место каде што нема друг). Релативно мала инвестиција но со оглед на тоа што хартијата не се расипува можеш подолг период да издржиш дури се разработи со минимални загуби.

Сите школи веќе имаат фотокопири. Нема логика овој бизнис.

:cuc:
И тоа со договор може толку елегантно да се среди, нема ни да треба нешто да се остава залог.
Дај ми ти на мене со 10%камата и само со договор ама да пишеш овде на форум кога че ти ги вратам

Кога и каде и ако сакаш на нотар ќе го завериме договорот дека ќе ти ги вратам за толку време колку што ќе се договори ме.
Само немој послем да плачеш дека сум ти лапнал 100к евра

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom