Електронска музика

• Креатор на темата Креатор на темата ZigZag
  • Време на започнување Време на започнување

ZigZag

Заменик министер
Член од
19 јули 2006
Мислења
347
Поени од реакции
248
Ова е тема за електронска музика која не спаѓа во досега отворените теми. Тука оди секаков вид експериментална и/или иновативна електронска музика, вклучувајќи ги сите стилови (па и хип хоп).
Еве примери:

Генијалците во темава, за мене, се Andrew Weatherall и The Orb. Weatherall има неверојатно богата кариера како електронски музичар и продуцент, а истворемено се потпишува на најдобрите албуми на Primal Scream, Fuck Buttons и Beth Orton. Покрај како соло-артист, продуцира и во рамките на проектите Two Lone Swordsmen (заедно со Keith Tenniswood) и The Asphodells (заедно со Tim Fairplay). Eклектичен музички ум во секоја смисла на зборот.

The Orb се британско електро-дуо, чиј деби-албум, насловен The Orb's Adventures Beyond the Ultraworld, е задолжителна лекција за сите слушатели на амбиент и даб-музика со психоделични мотиви.

Кога, пак, мислам на минимал, мислам на Николас Џар. Го нарекуваат „електронскиот алхемичар“, а има само 23 години. Интересен е по тоа што допира до француската „мјузик конкрет“ од 40-тите години на минатиот век, која се карактеризира со акусматични звуци.

@Шефица
Одличен избор, на The Orb и овој со Lee Scratch Perry не им е лош. Aliens.

Chris & Cosey + некој друг лик

Инаку Chris & Cosey беа членови во една од првите индастријал групи - Throbbing Gristle, но мене од секогаш повеќе ми се допаѓале проектите што се создавале на страна од Throbbing Gristle, а тоа се Coil, Psychic TV и Chris & Cosey.

Оваа ми е една од омилените на Coil

А овој албум од Psychic TV

Autechre, татковците на IDM звукот

Analord серијата на Aphex Twin, едно од моите омилени електронски парчиња. Еве ви ја Home Made Polysynth

Andy Stott, dub техно генијалец

Captain Murphy, рап (психоделичен, апстрактен) проект на Flying Lotus. Ја носи продукцијата на едно ново, повисоко ниво. Има само еден mixtape, Duality.

Death Grips, експериментален рап проект на MC Ride, Flatlander и Zach Hill (тапанар во Hella - math rock бенд). Продукцијата, текстовите, рапувањето/рецитирањето се надвор од сите други рап стереотипи.

Ако има некој слични предлози нека не се срами да постира :)

Шо знам...
Знам дека кој и да е Burial неќе многу да се фали. Не сакаше да го изјави идентитетот ни за Mercury Prize 2008ма кога беше веројатно број 1 фаворит. Со тоа и му ја земаа наградата Елбоу ако не се лажам. И сеа туку така да се открие на јавноста..
Ако е навистина тој можда нешто велико да спрема па да несака славата да му пропадне и плус имаат допирни точки.

melancholia, mon cher

Einsturzende Neubauten е германски индастријал бенд формиран во 80-тите години на минатиот век. Низ годините „Ајнштирценде нојбаутен“ патува низ различни стилови, меѓу кои се вбројуваат и експериментален рок, нојз рок и пост-индастријал. Во бендот членува и Бликса Баргелд, гитаристот од почетната постава на Nick Cave and the Bad Seeds. Нивни најдобри албуми, според мене, се Ende Neu [1996] и Silence is Sexy [2000].

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom