Драга...
... ми се кажува fun fact, така се осеќам.
У античка Грција, мажи кои имале темен тен биле најпривелчните типци бидејќи општеството гледало на нив како на вредни, работливи мажи кои биле способни да го одржуваат семејството. Преку надворешниот изглед бил оценуван нивниот карактер. Од друга страна, бледите мажи биле одбивни пошто биле slackers, мрзливи, не се изложувале на топло, само кулирале дома и биле сметани за безвредни.
Од друга страна, жените кои имале блед тен биле многу попосакувани од жените со темен тен. Бидејќи жената требало да биде госпожа, да не црнчи ко робинка. Ако е темна, значи е сељанка што нема пари и мора да работи за леб, вршејќи „машка“ работа. Затоа бледите девојки биле дами, бидејќи воопшто не работеле.
Такада кожата била бајаги сериозна работа, а тоа мислење продолжило и даље низ историјата. Затоа и, евентуално, во колонијалниот период на црнците гледале како најповолни робови, со физичка сила. Коа имаш такво мислење, и видеш такво црнчиште, одма си викаш „јаоооооооо, овој за 5 вола ќе ми работи ко луд, господ го измислил за работа“. И нормално дека за роб ќе земеш црнец, а не азијат. А иронично е како зборот "slave" доаѓа од зборот "slav". Пред да ги најдат темнине црнци, ние сме биле светските робови
И коа сум више на темава, у прилог боја на кожата на луѓето низ светот.