Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Интерес, интерес и само интерес поради љубов кон материјалните работи.

Американските претседатели полагаат заклетва на Библијата, но не можат да се ПОВИКААТ на неа, кога во Евангелието по Матеј јасно стои што рекол Исус Христос за колнењето.

Ова се зборовите на Исус Христос од Беседата на гората

34. Јас, пак, ви велам: не колнете се воопшто – ниту во небото, оти тоа е престол Божји;
35. ниту во земјата, зашто таа е подножје на нозете Негови; ниту во Ерусалим, оти е град на великиот Цар.
36. Не колни се ни во главата своја, зашто не можеш ниту едно влакно од косата своја да го направиш бело или црно.
37. Но зборот ваш да биде: да, да, – не, не, а сè што е повеќе од тоа, од лукавиот е.

Сега види ти самиот колку имаат врска од Христијанството оние кои се колнат во Библијата, бидејќи христијанинот не смее да се колне во ништо како што гледаш самиот во 37. стих.

Самиот чин на полагање заклетва врз Библијата е антихристијански бидејќи директно се противи на зборовите на Исус Христос.
И размисли, кому служат американските претседатели со таквиот чин?
Гледам си го дополнил постот, и тука те чекав.
ете тука упаѓате во замка, кога ние викаме за тој "христијански тероризам" ти викаш џабе што се колнат гледај Исус што вели за тоа.
И тоа може да "помине".

САМО МУСЛИМАНИТЕ НЕ СМЕАТ ДА КАЖАТ: ЏАБЕ ОВИЕ ОД ИСИС ШТО УБИВААТ, АЛЛАХ ВО КУР'АНОТ ВЕЛИ СПРОТИВНО.
Ама не, не важи тоа кога Исламот е во прашање, тоа да ти важело само кога другите религии се во прашање.
Ете тоа се тие двојни аршини, двојни лицемерни стандарди поради кои не можеме да отидеме ни чекор напред.
Брејвик може да добие прилика да каже зошто убил 77 луѓе, може дури и психо тест да му направат... а сиротиот Муслиман не може ни да дочека да каже нешто, одма снајперот у глава..
а камо ли испитувања,психо анализи... одма печат: ИСЛАМСКИ ТЕРОРИЗАМ.
Само муслиманите не можат да полудат, да скренат... за сите останати: АБЕ ОСТАЈ,БУДАЛА Е.
Тука лежи зајакот. :)[DOUBLEPOST=1415047867][/DOUBLEPOST]
Не е точно. Америка е една од првите секуларни држави, и председателот полага заклетва на амандманите врз кои се темели американската демократија. Тоа што си видел библија и заклетви е сведочење во суд, и библија се користи само доколку сведокот е верник.
http://www.mkd.mk/89371/svet/obama-kje-polozi-zakletva-vr-dve-biblii

Овој дури на две се заколнал :)[DOUBLEPOST=1415048321][/DOUBLEPOST]http://www.dw.de/обама-ја-презема-должноста-американски-претседател/a-3959870

На почетокот на свеченостите се огласуваат фанфарите, за потоа новоизбраниот шеф на Белата куќа да положи заклетва пред Врховниот судија на нацијата и пред пленумот на Конгресот. Заклетвата се полага, се разбира, со ставање рака на Библијата, иако тоа уставот изречно не го предвидува.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Nope. Hattab е во право, кога вели дека секој американски председател се заколнува во Библија. Но, не е во право околу неговата проценка за секуларноста на САД.
Првиот амандман на уставот на Америка:

1st Prohibits the making of any law respecting an establishment of religion, impeding the free exercise of religion, abridging the freedom of speech, infringing on the freedom of the press, interfering with the right to peaceably assemble or prohibiting the petitioning for a governmental redress of grievances.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.787
Поени од реакции
9.392
Гледам си го дополнил постот, и тука те чекав.
ете тука упаѓате во замка, кога ние викаме за тој "христијански тероризам" ти викаш џабе што се колнат гледај Исус што вели за тоа.
И тоа може да "помине".

САМО МУСЛИМАНИТЕ НЕ СМЕАТ ДА КАЖАТ: ЏАБЕ ОВИЕ ОД ИСИС ШТО УБИВААТ, АЛЛАХ ВО КУР'АНОТ ВЕЛИ СПРОТИВНО.
Ама не, не важи тоа кога Исламот е во прашање, тоа да ти важело само кога другите религии се во прашање.
Ете тоа се тие двојни аршини, двојни лицемерни стандарди поради кои не можеме да отидеме ни чекор напред.
Брејвик може да добие прилика да каже зошто убил 77 луѓе, може дури и психо тест да му направат... а сиротиот Муслиман не може ни да дочека да каже нешто, одма снајперот у глава..
а камо ли испитувања,психо анализи... одма печат: ИСЛАМСКИ ТЕРОРИЗАМ.
Само муслиманите не можат да полудат, да скренат... за сите останати: АБЕ ОСТАЈ,БУДАЛА Е.
Тука лежи зајакот. :)[DOUBLEPOST=1415047867][/DOUBLEPOST]
http://www.mkd.mk/89371/svet/obama-kje-polozi-zakletva-vr-dve-biblii

Овој дури на две се заколнал :)
Голема вина за тоа сносат и Муслиманите. Зошто јас постојано да слушам за бин Ладен, ал Завахири, ал Багдади, ИСИС, Боко Харам, Талибан, Ал Каеда и слични малоумници? Барав некои дела од ал Џазари овде на форумов, а ти што направи? На два пати ме изигнорира. Што е уште потрагично, на Википедија на англиски има многу повеќе напишано за него, отколку што има на персиски и на арапски.
Овој полимат од Исламската златна ера не сум го сретнал во ниедна пишана енциклопедија, го открив сосема случајно. Како што знаеш и ти самиот, и за него и за останатите муслимански научници и нивните дела, ги paste-ирав од Википедија овде на Кајгана во неколку постови зашто сметам дека е вредно да се знае за нив.

Кога веќе знаеш арапски, зошто не се потрудиш да најдеш и преведеш некои дела од Џазари, браќата Муса, и други истакнати научници? Ќе придонесеш многу повеќе за Исламот отколку што можеш и да си замислиш:).

Овде лежи зајакот:

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Погоди кој бог е на мојот аватар.Ете вие сте на тоа ниво,пртеставувајќи го Совршениот Бог во изедица и пијаница.
абе шо зборваш бе ? не сум знаел дека така го преставуваме,фала ти што го прослави Православието!

туку,ти и овие другиве религиозни аналфабети,зошто пред да пишувате за Христијанството не се запрашате себеси дали воопшто имате со вашето (не)знаење кредибилитет да дебатирате за Бог ?

Како ти тоа,врска немаш од Христијанство,дојде да не просветлиш дека ние сме го преставиле Бог како пијаница уште па ти ставил лајк тој што повеќе од тебе не се разбира во Христијанство!? објасни ми ја ти на мене таа трагедија,тоа јас не ја разбирам..

како може тоа ??????????????!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Nope. Hattab е во право, кога вели дека секој американски председател се заколнува во Библија. Но, не е во право околу неговата проценка за секуларноста на САД.
Замисли ситуација: Барак (Хусеин) Обама, се колне јавно, со рака положена на Библијата...
Нешто тука не е во ред.
САД е изразито протестантско општество, така да е далеку од секуларизмот.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
абе шо зборваш бе ? не сум знаел дека така го преставуваме,фала ти што го прослави Православието!

туку,ти и овие другиве религиозни аналфабети,зошто пред да пишувате за Христијанството не се запрашате себеси дали воопшто имате со вашето (не)знаење кредибилитет да дебатирате за Бог ?

Како ти тоа,врска немаш од Христијанство,дојде да не просветлиш дека ние сме го преставиле Бог како пијаница уште па ти ставил лајк тој што повеќе од тебе не се разбира во Христијанство!? објасни ми ја ти на мене таа трагедија,тоа јас не ја разбирам..

како може тоа ??????????????!
Па што се замислувате вие,вие немате монопол над името Бог,немате монопол над христијанството како вера,немате монопол над името ВМРО,не сте ништо посебни,ниту избрани.Вие сте само една алка од човечкото општество,и тоа алка не на огрлицата,туку од онаа алка каде што господарот го држи синџирот,од оној вишокот.(Пијаниот Бахус е истосроден со Пијаниот Трифун-тој е на мојот аватар)[DOUBLEPOST=1415091900][/DOUBLEPOST]
Да постои и тоа е реалност како во нашата Православна Црква така и во останатите:Се извршува од големи духовници и искусни и високообразовани свештеници и подвижници.
Еве едно сведошво од Архимандритот на Бигорскиот манастир со неговото минато искуство во наштата Архиескопија во Државава.

Повели Линк.[DOUBLEPOST=1415050593][/DOUBLEPOST]

Првиот Патријарх Авраам му се објавувал преку Невештествен оган.Не можеле да го видат но можеле да го слушаат. На други предвесници им се објавувал и преку Ангели кој можеле и да ги видат.

Така е ние Христијаните сме единствени бидекји нашиот Бог е вистински и реално постои.
Не го замислуваме бидејки ни се објави не се сокри не се појави како Ангел или нешто друго туку како човек воплотен Бог и покажа колку Бог го возљуби светот (Јован 3;16)

Е ова веќе личи на имагинација нели?Се сложувам;)
Е ова веќе е нешто друго,тоа се вика искреност,само треба повеќе да истражуваш,а не слепо да веруваш.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Јас ти побарав ДОКАЗИ КАДЕ ЈА ПИШУВА РЕЧЕНИЦАТА ,,СЕ ШТО ДОАЃА ОД ИСТОКОТ Е ДЕЛО НА РОГАТИОТ'' ти кажа дека тоа е став на Православната Црква.Јас те замолив 5 пати, ти се правиш дека не си од овде и ми цитираш реченици кои никаде не ја содржат горенаведената нити пак констатираат таков став.Да појаснам,твоето убедвуање сакаше да го прикажеш како став на црквата,мислеше дека јас нафта пијам... и се констатираше дека таа реченица не постои никаде и дека тоа е само твојата лага дека црквата има таков став!

Друго јас те замолив исто 5 пати да ми кажеш што излажав,за тоа не се ни осуди да ме цитираш да речеш еве ова го излажа и ова е лага... ем клеветиш,ем лажеш... субзеро не ти е колена..

само што и @RogerBacon се прави дека не е од овде,не чита он демек тоа..
Со мало задоцнување (скрос те заборавив)

Викаш дека бараш докази за тоа каде си излажал.
Па ова еве во овој пост не е лага дека не сум ти одговорил на прашањето.
Парашањето ти беше одговорено 5 пати али ти у недостиг на аргументи се факаш за буквалното значење на реченицата.
Дури те прашав и според тебе што останува од филозофиите на истокот ако се исклучи медитацијата а не одговори.

Камо срека да се факаш и вака буквално за библијата а не да бараш оправдувања во постапките на Јахве (бтњ и тоа според мене е лажење)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.787
Поени од реакции
9.392
Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Првиот амандман на уставот на Америка:

1st Prohibits the making of any law respecting an establishment of religion, impeding the free exercise of religion, abridging the freedom of speech, infringing on the freedom of the press, interfering with the right to peaceably assemble or prohibiting the petitioning for a governmental redress of grievances.
На папир е едно, реалноста е сосем друга.[DOUBLEPOST=1415102321][/DOUBLEPOST]
Замисли ситуација: Барак (Хусеин) Обама, се колне јавно, со рака положена на Библијата...
Нешто тука не е во ред.
САД е изразито протестантско општество, така да е далеку од секуларизмот.
Мала исправка: На две библии се заколнал. :)

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.255
Поише има могуќе сфи тија религие да су ни наметнати од ванземаљски екстратерестриал кричрс, него стфарно да постои некој семоќан тамо горе на небо како што кажуеф ваши религие, пророци,библие,курани,пичкани.
Сфак пророк што е видеја некој ангел пратен од господа, устфари е опишан како некоја сфетлина, слична на онија јуефоу или нло стфари, што су честа појава у модеран сфет.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
На папир е едно, реалноста е сосем друга.[DOUBLEPOST=1415102321][/DOUBLEPOST]
Мала исправка: На две библии се заколнал. :)
Реалноста е дека заклетвата што ја дава председателот се однесува на амндманите и уставот, не на библијата. Ако конкретниот председател е верник и решил да користи верска книга, тоа е негов личен избор, но заклетвата што ја дава се однесува на уставот, не на законите и начелата на библијата.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Па што се замислувате вие,вие немате монопол над името Бог,немате монопол над христијанството како вера,немате монопол над името ВМРО,не сте ништо посебни,ниту избрани.Вие сте само една алка од човечкото општество,и тоа алка не на огрлицата,туку од онаа алка каде што господарот го држи синџирот,од оној вишокот.(Пијаниот Бахус е истосроден со Пијаниот Трифун-тој е на мојот аватар)[DOUBLEPOST=1415091900][/DOUBLEPOST] Е ова веќе е нешто друго,тоа се вика искреност,само треба повеќе да истражуваш,а не слепо да веруваш.
Ама и човече има нешто што се вика КРЕДИБИЛИТЕТ.Ете ти тоа и тие како тебе не го разбирате... јас разбирам прашање,ама не разбирам полемики кои се извадени од незнаење и непознавање на одредена тематика.НЕМАШ КРЕДИБИЛИТЕТ ДА ЗБОРУВАШ ТИ КАКОВ Е И ШТО Е БОГ... како што јас не се замрам со Телеми и слични тракатанци така и ти со него не треба да се замараш...

Ако ние со познавањата сме никој и ништо (?), кажи ми ти која алка си во опшеството кога немаш основни познавања од Христијанство и претешко ти е да го разбереш тоа СЕМОЌЕН ?[DOUBLEPOST=1415118664][/DOUBLEPOST]
Со мало задоцнување (скрос те заборавив)

Викаш дека бараш докази за тоа каде си излажал.
Па ова еве во овој пост не е лага дека не сум ти одговорил на прашањето.
Парашањето ти беше одговорено 5 пати али ти у недостиг на аргументи се факаш за буквалното значење на реченицата.
Дури те прашав и според тебе што останува од филозофиите на истокот ако се исклучи медитацијата а не одговори.

Камо срека да се факаш и вака буквално за библијата а не да бараш оправдувања во постапките на Јахве (бтњ и тоа според мене е лажење)
Извини,дали ти тоа мене ми цитираш мој пост каде од тебе барам одговор на прашање а ти после во овој другиов пост сега ми викаш дека си ми одговорил !?!?!?!?!?!? o_Oo_Oo_Oo_Oo_Oo_Oo_Oo_Oo_O

Недостиг на аргументи ? ПА ДАЈ ЧОВЕЧЕ ДА ЈА ВИДИМЕ ТАА ФАНТОМСКА РЕЧЕНИЦА ВЕЌЕ ЕДНАШ ЗАСЕКОГАШ... или ти сега сакаш со мутење вода да го испереш фактот и лагата дека таа реченица ти сам ја измисли и дека Црквата никогаш и никаде не го рекла/констатирала истото ??

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
cudno.. sto ovie prasanja sto gi postaviv se odgovoreni vo krajot na 19 vek do den deneskaa...ii za koja topla voda zboris ustvari...
Погрешно.
Муслиманите почнуваат да тврдат дека во куранот постоело објаснување за Биг Бенг, дури одкако науката ја зема оваа теорија како најверојатна за настанокот на универзумот. Никаде предходно неможе да се најде вакво тврдење Ако во куранот бил одговорот за него, зошто чекавте 1400 години Едвин Хабл да го открие во 1929-та година? Зошто не ја просветливте науката предходно?
За месечината.....незнам што е тоа што предходно не се знаело, а куранот му го открил на светот? Исто и за природата.
За солената и слатката вода што не се мешале, Аристотел 1000 години пред Мухамед го објаснил тој процес...се ова е милион пати дискутирано и побиено, и пак ќе се најде некој да се залета.

Kajgana Shop

На врв Bottom