Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Oд кој автор и од која година? Или и тоа не знаеш?
види вака, оригинал е еден и единствен не можеш сега да порачаш на пример “напрајте ми оригинал мона лиза... или напишете ми оригинал песните на Бодлер...“
ако постои оригинал тој е еден единствен си има свој автор своја година на настанок и тука нема шо кој да интервенира.
Значи дали постои комплетна оригинална прва библија некаде.
Или ја има или ја нема, не знам шо толку филозофираш

види вака, оригинал е еден и единствен не можеш сега да порачаш на пример “напрајте ми оригинал мона лиза... или напишете ми оригинал песните на Бодлер...“
ако постои оригинал тој е еден единствен си има свој автор своја година на настанок и тука нема шо кој да интервенира.
Значи дали постои комплетна оригинална прва библија некаде.
Или ја има или ја нема, не знам шо толку филозофираш

Што е проблемот со тебе? Бараш оригинал од книга за која не знаеш ни од кој автор е, ни која година е напишана. Едитирано од модератор.

Што е проблемот со тебе? Бараш оригинал од книга за која не знаеш ни од кој автор е, ни која година е напишана.
намали со навреди, нема потреба, значи од каде потекнуваат сите денешни библији, кој е нивниот оригинал, таа шо е на кинески, англиски македонски, арапски.... од негде се ископирани и преведени, значи постоела библија пред англиската пред македонската и така наназат која е таа првата од која почнаа да копираат сите други.
Кај е оригиналниот комплетен прв примерок на библијата. Од која година е?

намали со навреди, нема потреба, значи од каде потекнуваат сите денешни библији, кој е нивниот оригинал, таа шо е на кинески, англиски македонски, арапски.... од негде се ископирани и преведени, значи постоела библија пред англиската пред македонската и така наназат која е таа првата од која почнаа да копираат сите други.
Кај е оригиналниот комплетен прв примерок на библијата. Од која година е?

Последен пат прашувам: Oд која година и од кој автор треба да биде таа оригинал Библија по твој мерак, па да продолжиме со дискусија.

Последен пат прашувам: Oд која година и од кој автор треба да биде таа оригинал Библија по твој мерак, па да продолжиме со дискусија.
нема тука ничиј мерак, и ничија желба, значи најстарата оригинал комплетна библија која е?
Таа шо веќе постои без разлика на моја желба, која е таа библија најнајнајпрва на свет и каде може да се види?

нема тука ничиј мерак, и ничија желба, значи најстарата оригинал комплетна библија која е?
Таа шо веќе постои без разлика на моја желба, која е таа библија најнајнајпрва на свет и каде може да се види?

Првин договори се сам со себе од која година и од кој автор треба да биде таа Библија по твој ќејф, или и тоа не можеш и не знаеш?

Првин договори се сам со себе од која година и од кој автор треба да биде таа Библија по твој ќејф, или и тоа не можеш и не знаеш?
нема тука мој ќеиф, која е најстарата комплетна библија?
знам дека си сега во небрано, знам и дека гуглето не ти дава резултати какви шо мислеше дека има, и сега ова е само мачење како некако да ја прекинеш агонијата во која се впушти.

Значи дали постои оригинална библија, таа шо е најпрвата на цел свет и каде се наоѓа?

нема тука мој ќеиф, која е најстарата комплетна библија?
знам дека си сега во небрано, знам и дека гуглето не ти дава резултати какви шо мислеше дека има, и сега ова е само мачење како некако да ја прекинеш агонијата во која се впушти.

Значи дали постои оригинална библија, таа шо е најпрвата на цел свет и каде се наоѓа?

Бараш оригинал од книга за која не знаеш ни кој е авторот, ни која година е напишана. И тоа за да зјапаш во неа, не оти ќе разбереш што пишува. Барем знаеш ли кога си гладен?

Остави ти тоа,него ме интересира оваа во потписот што го имаш (прави што ти е воља) ако сакаш да го образложиш во неколку реда.Пошто имам воља шефот да го пребијам од ќотек,дали значи дека ако го направам тоа (пребивањето) од воља дека автоматски ја практикувам и ја уживам телемата?Убаво звучи вака,примамливо мммм.

Остави ти тоа,него ме интересира оваа во потписот што го имаш (прави што ти е воља) ако сакаш да го образложиш во неколку реда.Пошто имам воља шефот да го пребијам од ќотек,дали значи дека ако го направам тоа (пребивањето) од воља дека автоматски ја практикувам и ја уживам телемата?Убаво звучи вака,примамливо мммм.
Не, незначи тоа. Прави што ти е волја незначи прави што сакаш. Волјата во Телемата се однесува на динамичкиот аспект на битието и е дефинирана со активност што е ослободена од страст за резултат т.е од постигнување цел.
Чистата вистинска волја е тоа што само по себе е цел и само по себе е пат. На пример кога сликарот слика нешто, а не го прави тоа за да постигне нешто трето, туку самиот акт на сликање е целта поради која слика. Тоа е фундаменталната разлика помеѓу желбата и волјата, желбата секогаш е дефинирана со постигнување некоја цел, додека Волјата сама по себе е цел.
Од тука, да правиш што ти е волја, значи да ја откриеш својата суштина, својата предодреденост и да живееш според неа, без да им го спречуваш истото на другите.

Бараш оригинал од книга за која не знаеш ни кој е авторот, ни која година е напишана. И тоа за да зјапаш во неа, не оти ќе разбереш што пишува. Барем знаеш ли кога си гладен?
Нема оригинал од библијата?
не постои?
таа шо настана под влијание на светио дух и госпот?
нигде во свет не може да се најде првиот примерок на Библијата?

Не, незначи тоа. Прави што ти е волја незначи прави што сакаш. Волјата во Телемата се однесува на динамичкиот аспект на битието и е дефинирана со активност што е ослободена од страст за резултат т.е од постигнување цел.
Чистата вистинска волја е тоа што само по себе е цел и само по себе е пат. На пример кога сликарот слика нешто, а не го прави тоа за да постигне нешто трето, туку самиот акт на сликање е целта поради која слика. Тоа е фундаменталната разлика помеѓу желбата и волјата, желбата секогаш е дефинирана со постигнување некоја цел, додека Волјата сама по себе е цел.
Од тука, да правиш што ти е волја, значи да ја откриеш својата суштина, својата предодреденост и да живееш според неа, без да им го спречуваш истото на другите.
Ок,благодарам на исцрпниот одговор и морам да признам дека додека го читав одговорот пред мене стои слика (како визија) на човек-зомби кој не знае од кај дошол и каде планира да оди понатаму.Али можно е и да ми е од психата,пошто сум психички лабилна личност,поздрав.

Ок,благодарам на исцрпниот одговор и морам да признам дека додека го читав одговорот пред мене стои слика (како визија) на човек-зомби кој не знае од кај дошол и каде планира да оди понатаму.Али можно е и да ми е од психата,пошто сум психички лабилна личност,поздрав.
Незнам зошто би имал слика на зомби, за човек што живее според својата предодреденост. Не ти се случило никогаш да правиш нешто без посебна причина и цел за тоа? Чистата вистинска волја е токму тоа, кога правиш нешто, што само по себе е доволно и те исполнува, нешто кое не е инспирирано од дополнителна цел.
На пример желбата да го тепаш шефот е поради целта да му вратиш затоа што не бил фер спрема тебе или ти наштетил на друг начин. Тепањето е алатка со која доаѓаш до одредена цел - одмазда. Но проблемот кај желбите е штом ја достигнеш целта што е позади таа желба, автоматски се јавува потреба за друга, и тоа оди во недоглед оставајќи чуство на вечна неисполнетост.
Кај волјата е сосема друга работа, бидејќи самата активност е цел за себе. На пример пееш затоа што самото пеење те исполнува, не затоа што со пеењето сакаш нешто да постигнеш.

Thou must (1) Find out what is thy Will. (2) Do that Will with a) one-pointedness, (b) detachment, (c) peace.

Then, and then only, art thou in harmony with the Movement of Things, thy will part of, and therefore equal to, the Will of God. And since the will is but the dynamic aspect of the self, and since two different selves could not possess identical wills; then, if thy will be God's will, Thou art That.

- Ne veruvam deka so tepanje na nekogo ke uživaš vo nekoi posebni životni privilegii, postojat mnogu drugi načini kako bi možel da se izboriš za svoite prava. Fizičkoto izrazuvanje na gnevot može samo da ti sozdade pogolemi i poteški problemi. :)

Зошто Алах ги казнува своите верници со т.н. пост после кој голем број од нив завршуваат на оперативен стол поради компликации, затнувања, прскања и загнојувања на цревните ѕидови?

Имате ли воопшто податок што се случува на Клиника за Абдоминална хирургија секоја година после завршување на рамазанските пости?

Ramadan, the ninth month of the Islamic calendar and the rigid observance of thirty days of fasting during the daylight hours, has pagan roots developed in India and the Middle East. The observance of fasting to honor the moon, and ending the fast when the moon’s crescent appears, was practiced with the rituals of the Eastern worshippers of the moon. Both Ibn al-Nadim and the Shahrastani tell us about al-Jandrikinieh, an Indian sect which began to fast when the moon disappeared andended the fast with a great feast when the crescent reappeared.

The Sabians, who were pagans in the Middle East, were identified with two groups, the Mandaeans and the Harranians. The Mandaeans lived in Iraq during the 2nd century A.D. As they continue to do today, they worshipped multiple gods,or “light personalities.” Their gods were classified under four categories: “first life,” “second life,”“third life” and “fourth life.” Old gods belong to the “first life” category. They summoned deities who, in turn, created “second life” deities, and so forth.

The other group, considered as Sabians, were the Harranians. They worshipped Sin, the moon, as their main deity, but they also worshipped planets and other deities. The Sabians were in contact with Ahnaf, an Arabian group which Mohammed joined before claiming to be a prophet. Ahnaf sought knowledge by going to Northern Iraq, where there were many communities of Mandaeans. They also went to the city of Harran in the al-Jazirah district in northern Syria on the border between Syria, Iraq and Asia Minor.

Although the fasting of Ramadan was practiced in pre-Islamic times by the pagans of Jahiliyah, it was introduced to Arabia by the Harranians. Harran was a city on the border between Syria and Iraq, very close to Asia Minor which, today, is Turkey. Their main deity was the moon, and in the worship of the moon, they conducted a major fast which lasted thirty days. It began the eighth of March and usually finished the eighth of April. Arabic historians, such as Ibn Hazm, identify this fast with Ramadan.

RAMADAN AND ITS ROOTS - Religion Research Institute

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom