Диети за зголемување килажа

Еве ти храна што треба повеќе да ја консумираш :ориз , макарони , грав , туна , пилешки гради , бифтек , свинско , белки од јајце , лешници , маслиново масло , риба , секаков вид на овошје , млеко .

Фала за советот.

Освен пилешки гради, другово доста често го конзумирам, веќе и со години. Но еве, ќе гледам да ја зголемам количината која ја внесувам. Инаку свинско не можам, имам чуден организам, ми реагира многу лошо кога јадам нешто такво. А нели и не беше здраво да се јаде свинско? Така нешто читав пред некое време.

Фала за советот.

Освен пилешки гради, другово доста често го конзумирам, веќе и со години. Но еве, ќе гледам да ја зголемам количината која ја внесувам. Инаку свинско не можам, имам чуден организам, ми реагира многу лошо кога јадам нешто такво. А нели и не беше здраво да се јаде свинско? Така нешто читав пред некое време.
Да не е баш здраво али е ептен добро за дебелеење :) . А иначе пилешките гради се едни од најбитните тука така да...

Зголемми ги оброците, поткаснувај стрвост нешто и благо повеќе јади со брзата храна ..

Заборавате на битен момент, а тоа е намалување на потрошувачката на енергија.
Ќе треба да станеш малце попасивен во тешките физички работи.

Не е битно колку оброци битно е да ги внесеш.
20-30 мин кардио ниско(30)средно (20) интензитет за да ти отвори апетит.
Одбери која сакаш машина.
Сподели си ја храната по колку оброци сакаш.
240 грама бел/кафеав ориз.
200 грама пилешко.
5 белки
1 јајце
200 грама леб интегрален 100 % нутри.
200 грама пред тренинг банана со 500 мл јогурт/млеко 1 % масленост или 0% во блендер.
200 грама после тренинг банана со 500 мл јогурт/млеко
500 грама зелка салата со 2 лажици маслиново масло/
Замена за ориз ти е тестенини 150 грама.
100 грама ориз=120 грама тестенини/200 грама леб интегрален
100 грама пилешко=200 грама ослич,200 грама урда ниско маслена,200 грама младо сирење/120 грама туна.
Добар извор на масти ти се маслиново масло,масло од репка,ленено масло/семе.
Биди малку креативен во правење оброци и ќе ја постигнеш целта

Заборавате на битен момент, а тоа е намалување на потрошувачката на енергија.
Ќе треба да станеш малце попасивен во тешките физички работи.

Водно, пешачење, велосипед, и теретана. Со друго не се замарам. Зар и ова е превише?

Ектоморф чим си (тип на градба на тело) да знаеш дека ќе си имаш мака со качување на килажа ама затоа ќе бидеш поздрав од останатите ако се храниш здраво. Тоа значи дека стомак немаш и тешко ќе го пуштиш ако се храниш здраво и генерално сало тешко ќе качиш бидејќи кај ваквиот тип на градба на тело самите коски се потенки и подолги и со тоа помалку сало се "лепи на нив". И секако самиот метаболизам кој согорува бргу. Тоа е добро ама за разлика па мезоморфите побргу качуваат мускулна маса тука треба многу повеќе напор.
Најбитна работа ти е здравјето а не изгледот, ако си несигурен со изгледот да знаеш дека со лоши диети и глупости можеш само да си направиш беља, гледај да спортуваш и да бидеш активен и ќе немаш мака. Обично со текот на годините како старееме ни се забавува метаболизмот и после една деценија разликата ќе биде драстична посебно ако не се бави човек со спорт. Затоа спорт плус здрава исхрана и повеќе верба во себе.
Избегнувај глупи диети од боди билдери и луѓе што се преокупирани со тоа како изгледаат а не се здрави и внесуват секакви хемикалии само за да изгледаат "профи' притоа не се кондиционо способни и се со нарушен ритам на живот.

Најлоша комбинација ендоморф плус не активност и не спортување.
EME.gif

Обратно од другата тема :)

Сигурно не сум единствен овде со таков проблем (се надевам?). Да не буни зборот диети во насловот, диета е всушност режим на исхрана (не мора да значи елиминација на одредени работи во исхраната).

Проблемот е следен - Имам навистина брз метаболизам, слабо-граден сум, и имам тешкотии да качам килажа. Посетував теретана и без разлика што и да јадам, не помогна да качам некој позначителна килажа или да имам значајна мускулна дефиниција. Мислев дека одењето таму и со режимот на вежби, апетитот и потребата за повеќе храна само ќе си дојде, но иако почнав повеќе да јадам немаше разлика.

Можеби погрешна комбинациија на исхрана терам? Ме интересира дали некој може да препорача нешто што успешно му кренало килажа а биле горе-доле ектоморф, како мене?

24 години сум, 178 cm, и варирам од 58-60 kg во дадено време. Очигледно премалку килажа имам за некој од моја возраст и висина, па се надевам на квалитетни совети.
Се чудам,како да јас сум авторот на овој текст :eek:
Иста приказна и овде,174 см со 65 кг така некако.Сакам барем уште 10 кг повише да имам.
Можеби проблемот кај мене е што не пијам млеко,ретко јадам месо а и не можам мнгоу благо да јадам.....Иначе 3-4 пати у недела играм фудбал и многу се потам.Може да е тоа проблемот ?

Се чудам,како да јас сум авторот на овој текст :eek:
Иста приказна и овде,174 см со 65 кг така некако.Сакам барем уште 10 кг повише да имам.
Можеби проблемот кај мене е што не пијам млеко,ретко јадам месо а и не можам мнгоу благо да јадам.....Иначе 3-4 пати у недела играм фудбал и многу се потам.Може да е тоа проблемот ?
Фудбал = кардио тренинг=топење масти.
Иди во теретана да се здебелиш и намали малку на фудбалот :)
Ектоморф чим си (тип на градба на тело) да знаеш дека ќе си имаш мака со качување на килажа ама затоа ќе бидеш поздрав од останатите ако се храниш здраво. Тоа значи дека стомак немаш и тешко ќе го пуштиш ако се храниш здраво и генерално сало тешко ќе качиш бидејќи кај ваквиот тип на градба на тело самите коски се потенки и подолги и со тоа помалку сало се "лепи на нив". И секако самиот метаболизам кој согорува бргу. Тоа е добро ама за разлика па мезоморфите побргу качуваат мускулна маса тука треба многу повеќе напор.
Најбитна работа ти е здравјето а не изгледот, ако си несигурен со изгледот да знаеш дека со лоши диети и глупости можеш само да си направиш беља, гледај да спортуваш и да бидеш активен и ќе немаш мака. Обично со текот на годините како старееме ни се забавува метаболизмот и после една деценија разликата ќе биде драстична посебно ако не се бави човек со спорт. Затоа спорт плус здрава исхрана и повеќе верба во себе.
Избегнувај глупи диети од боди билдери и луѓе што се преокупирани со тоа како изгледаат а не се здрави и внесуват секакви хемикалии само за да изгледаат "профи' притоа не се кондиционо способни и се со нарушен ритам на живот.

Најлоша комбинација ендоморф плус не активност и не спортување.
EME.gif

Фудбал = кардио тренинг=топење масти.
Иди во теретана да се здебелиш и намали малку на фудбалот :)
Е не можам без фудбал,макар и 30 кг да сум :eek:
Некој вика до годините е,но не верувам во тоа.Плус јадам многу леб,компири,ориз но никако да дојдат килограмите кај мене,скаран сум со нив:mad:

Е не можам без фудбал,макар и 30 кг да сум :eek:
Некој вика до годините е,но не верувам во тоа.Плус јадам многу леб,компири,ориз но никако да дојдат килограмите кај мене,скаран сум со нив:mad:
Оф леле емотивно реагираш.
Зголеми малку внес на протеини за мускулна маса.

Гејнер да си купиш и тој ќе те натера да јадиш малку повеќе.
Иначе многу е подобро таа маса што ќе ја направиш да биде мускулна маса одколку сало. Јади колку и да ти се јаде, ама гледај тоа да бидат протеини (говедско месо, јајца, пилешко, ориз, леќа, грав, риба) и после тренинг шејк да си правиш од 5-6 белки јајца пола кило млеко, 1 банана... а навечер за пред компјутер грицкај си бадеми 200 грама се 90 денари...доволно ти се и 100 на еден ден.
И спиењето е важен фактор за кревање тежина.
Треба да си дисциплиран барем 1 месец и да се придржуваш на ова, и сигурно ќе има резултати.
И јас како тебе сега сум во фаза на качување маса, али тоа е чиста мускулна маса без маснотии- и подобро изгледа.
(сликава е од пред 4-5 месеци) али ваков бев до н.г.

2012-10-20 21.24.14.jpg

сега сум опаднат, ама ќе се вратам за брзо и нормално со поголемии амбиции од претходно.

И јас имав проблем со качување на килажа, а бидејќи сум висок многу лошо изгледаше. Почнав да одам на тератана и си купив гејнер бидејќи така ми предложија сега сум 190цм со 80кг + - ...

иначе веќе не одам а и тогаш не дека се отепав од одење месец и пол некаде беше ама 5 кила качив многу јадев и пиев од тоа гејнерот имаше резултати добри

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom