Греење со пелети

  • Креатор на темата Креатор на темата bakigvg
  • Време на започнување Време на започнување
пелетите многу ветуваа пред некоку години, беа ефтини и ретко можеше да се најдат фалш, сега ретко можат да се најдат квалитетни. Има многу производители, повеќето се за извоз, Италија или Австрија, треба добро да внимавате мислам дека неквалитните им остануваат за домашен пазар, пошто италијаните им ги враќаат количините ако не се добри. Јас баталив пелети, многу се нервирав. Слично како дечкото што купил котел од Охрид, и јас заглавив со друг производител. ДА не се лажете да купувате пелети од соја или сончоглед, ѓубре обично.
 
Пелетите како пелети ако не се влажни тогаш не би требало да има проблем. Можат да се прават од скоро се органско. Лисја, трева, дрво, слама буквално од се. Работата е во нивниот состав и калоричност или количеството на пепел и топлина која ја даваат. Така да не ви прават проблем пелетите како такви само затоа што се од нешто друго туку штеловањето на печката. Ви ја наштеловале на еден тип пелети, а вие ставате друг. И нормално ако спецификациите им се многу различни ( состав, пепел и калоричност) ке ви прави проблем. Ке ви трупа пепел , ке ви затнува, ке ви гасни или нема да дава доволно топлина. За механички дефект тука не зборуваме, сум видел и од најскапите да заглави полжавот. Едноставно се случува.
 
сложена е проблематиакта со пелетите, прво се мислеше дека стави било какво дрво, пилевина, отпадци, употреби висок притисок и темепратура кои се применуваат во технолошкиот процес и не бери гајле. Но не е така, многу е важно што се става во нив. Затоа постои сертификација и стандардизација. зборувам за западна Европа, кај нас се поминува. Не смеат да се мешаат дрвните видови, не смее да се користат отпадци од фабриките за мебел кои содржат лепила, бои, лакови и сл., пилевианта треба да биде просушена до некоја минимална граница, и тн. Затоа не би рекол дека не треба да се гледа какви пелети купуваме.
 
Jas gream so pelete od soncogled mesani 50%so 50% i do sega nemam problem vo pecka od milkuz
 
Ми се појавува на дисплејот HOT EXHAUST, се појавува кога ќе се зголеми температурата на издувните гасови над дозволената температура, па ме интересира има ли некои подесувања за овој аларм да не се појавува ?
 
Poarno nekoja dobra inverterska klima. So ovaa cena na peletite ni slucajno ne se isplakja da se kupuva pecka.
 
Кај мене сега во овие денови оди по вреќа на ден, некогаш пола. Зависи колку е ладно и кој е дома :)

А се греат 11 радијатори, или 8 соби со се ходник. Задоволтелно.
 
Треба да бидеш презадоволен ако трошиш една вреќа за тој простор :aplauz:
 
Треба да бидеш презадоволен ако трошиш една вреќа за тој простор :aplauz:

Ќе видиме у поладните денови како ќе биде. Подесена е на автоматско гасење до 26 степени мислам некогаш променуваме, нормално е то.
Како и да е презадоволен сум од загревањето на росториите. Претходно бев на парно на дрва, ама не е исто :)

По друго е коа машински константно е иста температурата, одколку да седеш и да чекаш да згасне или изгоре едно дрво :)
 
Da ne znae nekoj kolku se Srbija peletite na golemo?Mi kazaa deka bile poevtini.
 
zdravo, kupiv pecka na peleti Luca od alfaplam pred 3 nedeli negde. Vcera primetiv pucketanja koi doagjaat od peckata (pokonkretno vo gorniot del kaj sto e ventilatorot) pa me interesira dali nekoj znae dali e toa normalno ili nesto ne e u red so peckata, fala pozdrav
 
Здраво која печка на пелети е подобра http://thermoflux.ba/bs/kamini-na-pelet/interio или http://www.alfaplam.rs/sr/products/details/69 ???

Српскиот Термофлукс е со најголема моќност - 20 киловати, а и делува доста попривлечно за мене лично, бидејќи има вграден механизам за чистење на горната комора, што значително ќе ти ги олесни маките, верувај ми.

Од босанските Алфаплам, Интерио 14 е со моќност помеѓу 4.6 и 14.1 киловати, а Интерио 20 е со моќност помеѓу 6 и 18 киловати.

Босанските делуваат како да имаат поголема долна комора, што би требало да ги направи уште полесни за чистење.

Како и да е, било кој од посочените модели е задоволителен, прашањето е колкава моќност на печката/котелот ти е потребна, и кој модел е полесен за чистење.

Дефинитивно се милијарда и кусур пати подобра опција наспроти нашинците Милкуз од Охрид, чии што котли немаат директен пристап до долната комора, па мора човек сам со правосмукалка да пушта црево низ сите 8 цевки од горната комора до дното на долната комора. Тоа е еден ден во годината во кој ја играш улогата на оџачар и воопшто не е ден за смеење.
 
Дали е паметно да се земи печка за загревање на простор од 30-35 м2?
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom