Греење со пелети

Член од
30 јануари 2014
Мислења
528
Поени од реакции
274
пелетите многу ветуваа пред некоку години, беа ефтини и ретко можеше да се најдат фалш, сега ретко можат да се најдат квалитетни. Има многу производители, повеќето се за извоз, Италија или Австрија, треба добро да внимавате мислам дека неквалитните им остануваат за домашен пазар, пошто италијаните им ги враќаат количините ако не се добри. Јас баталив пелети, многу се нервирав. Слично како дечкото што купил котел од Охрид, и јас заглавив со друг производител. ДА не се лажете да купувате пелети од соја или сончоглед, ѓубре обично.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.764
Поени од реакции
21.163
Пелетите како пелети ако не се влажни тогаш не би требало да има проблем. Можат да се прават од скоро се органско. Лисја, трева, дрво, слама буквално од се. Работата е во нивниот состав и калоричност или количеството на пепел и топлина која ја даваат. Така да не ви прават проблем пелетите како такви само затоа што се од нешто друго туку штеловањето на печката. Ви ја наштеловале на еден тип пелети, а вие ставате друг. И нормално ако спецификациите им се многу различни ( состав, пепел и калоричност) ке ви прави проблем. Ке ви трупа пепел , ке ви затнува, ке ви гасни или нема да дава доволно топлина. За механички дефект тука не зборуваме, сум видел и од најскапите да заглави полжавот. Едноставно се случува.
 
Член од
30 јануари 2014
Мислења
528
Поени од реакции
274
сложена е проблематиакта со пелетите, прво се мислеше дека стави било какво дрво, пилевина, отпадци, употреби висок притисок и темепратура кои се применуваат во технолошкиот процес и не бери гајле. Но не е така, многу е важно што се става во нив. Затоа постои сертификација и стандардизација. зборувам за западна Европа, кај нас се поминува. Не смеат да се мешаат дрвните видови, не смее да се користат отпадци од фабриките за мебел кои содржат лепила, бои, лакови и сл., пилевианта треба да биде просушена до некоја минимална граница, и тн. Затоа не би рекол дека не треба да се гледа какви пелети купуваме.
 
Член од
5 мај 2007
Мислења
97
Поени од реакции
48
Jas gream so pelete od soncogled mesani 50%so 50% i do sega nemam problem vo pecka od milkuz
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.962
Поени од реакции
1.237
Ми се појавува на дисплејот HOT EXHAUST, се појавува кога ќе се зголеми температурата на издувните гасови над дозволената температура, па ме интересира има ли некои подесувања за овој аларм да не се појавува ?
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Poarno nekoja dobra inverterska klima. So ovaa cena na peletite ni slucajno ne se isplakja da se kupuva pecka.
 

OziLLLL

MADRIDISTA
Член од
8 октомври 2008
Мислења
3.334
Поени од реакции
1.892
Кај мене сега во овие денови оди по вреќа на ден, некогаш пола. Зависи колку е ладно и кој е дома :)

А се греат 11 радијатори, или 8 соби со се ходник. Задоволтелно.
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.962
Поени од реакции
1.237
Треба да бидеш презадоволен ако трошиш една вреќа за тој простор :aplauz:
 

OziLLLL

MADRIDISTA
Член од
8 октомври 2008
Мислења
3.334
Поени од реакции
1.892
Треба да бидеш презадоволен ако трошиш една вреќа за тој простор :aplauz:
Ќе видиме у поладните денови како ќе биде. Подесена е на автоматско гасење до 26 степени мислам некогаш променуваме, нормално е то.
Како и да е презадоволен сум од загревањето на росториите. Претходно бев на парно на дрва, ама не е исто :)

По друго е коа машински константно е иста температурата, одколку да седеш и да чекаш да згасне или изгоре едно дрво :)
 
Член од
12 март 2010
Мислења
210
Поени од реакции
72
Da ne znae nekoj kolku se Srbija peletite na golemo?Mi kazaa deka bile poevtini.
 
Член од
28 јануари 2015
Мислења
1
Поени од реакции
0
zdravo, kupiv pecka na peleti Luca od alfaplam pred 3 nedeli negde. Vcera primetiv pucketanja koi doagjaat od peckata (pokonkretno vo gorniot del kaj sto e ventilatorot) pa me interesira dali nekoj znae dali e toa normalno ili nesto ne e u red so peckata, fala pozdrav
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.484
Поени од реакции
11.539
Здраво која печка на пелети е подобра http://thermoflux.ba/bs/kamini-na-pelet/interio или http://www.alfaplam.rs/sr/products/details/69 ???
Српскиот Термофлукс е со најголема моќност - 20 киловати, а и делува доста попривлечно за мене лично, бидејќи има вграден механизам за чистење на горната комора, што значително ќе ти ги олесни маките, верувај ми.

Од босанските Алфаплам, Интерио 14 е со моќност помеѓу 4.6 и 14.1 киловати, а Интерио 20 е со моќност помеѓу 6 и 18 киловати.

Босанските делуваат како да имаат поголема долна комора, што би требало да ги направи уште полесни за чистење.

Како и да е, било кој од посочените модели е задоволителен, прашањето е колкава моќност на печката/котелот ти е потребна, и кој модел е полесен за чистење.

Дефинитивно се милијарда и кусур пати подобра опција наспроти нашинците Милкуз од Охрид, чии што котли немаат директен пристап до долната комора, па мора човек сам со правосмукалка да пушта црево низ сите 8 цевки од горната комора до дното на долната комора. Тоа е еден ден во годината во кој ја играш улогата на оџачар и воопшто не е ден за смеење.
 
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Дали е паметно да се земи печка за загревање на простор од 30-35 м2?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom