"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Pogolem del od *provincijalcite tm* svesno i samovolno se vpustaat vo ovakov rezim na zivot, vo potpolnost zavisni od toa sto ke se prati po avtobusot. Ne samo studenti, ova vazi za site. Samo da se vo Skopje, i da si ja teraat *skopskata sema*. Zalosno.[DOUBLEPOST=1427921039][/DOUBLEPOST]
Она трескањето глава у ѕид беше твој начин да дообјасниш дека е тоа реалноста?! А не потсмевање?
Ок, моја грешка. И да е така, секој што би можел да си дозволи да се храни по кафани како тебе на пример не би влечкал кутии од храна која патем ја нарече хуманитарна помош. Ти посакувам никогаш да не дознаеш ти како е да школуваш две, три деца со една плата од 9000.
Nikade ne sum rekol ni zbor za takvi ke gi narecam narodni heroi. Sekoja im cest. Ne gledam koja e povrzanosta so provincijalcite vo SK so ova.

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
Просветли ме те молам како еден провинцијалец може да не намалува цена на труд. За останато не сакам да коментирам пошто широко ќе испадне.
Да дојдам јас каде што работиш ти, па да видиш како сакаш?

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Pogolem del od *provincijalcite tm* svesno i samovolno se vpustaat vo ovakov rezim na zivot, vo potpolnost zavisni od toa sto ke se prati po avtobusot. Samo da se vo Skopje, i da si ja teraat *skopskata sema*. Zalosno.[DOUBLEPOST=1427921039][/DOUBLEPOST]
Nikade ne sum rekol ni zbor za takvi ke gi narecam narodni heroi. Sekoja im cest. Ne gledam koja e povrzanosta so provincijalcite vo SK so ova.
Со сила глумиш лудило сега? Тие народни херои се оние кои праќаат храна по авотбуси за да децата не им гладуваат. Веројатно има такви кои остануваат во Скопје само поради sake of it. Но повеќето се поради гола егзистенција. Али не знам, веројатно твојот карактер е компатибилен со оние првите, такви си запознал па од таму впечатокот.[DOUBLEPOST=1427921369][/DOUBLEPOST]
Да дојдам јас каде што работиш ти, па да видиш како сакаш?
Не те разбрав, што ако дојдеш кај што работам јас?

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.357
Поени од реакции
7.122
дај не зезајте,да не беа “провинцијалците“ ќе беа косовари и слични,повеќе ви се допаѓаат нц нц нц нц :tapp:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Jas povekje pati sum kazal nemam nisto protiv so dovagjaat, dobredojdeni se site. Ama deka se mazohisti mazohisti se, jebi ga. Nikogas nema da razberam so baraat ovde. Sega i fakulteti imaat doma.

Т

Триптико

Гостин
@Miss Paranoia да ти покажам практично што прават. Очигледно само напишано, кај тебе не поминува.

И да ти одговорам на дилемата како им се исплати да работат за помала плата. Кај мене има 2ца од Дебар. Кога дојдоа, беа сами и постојано се жалеа дека немаат кеш пара, само јадењето од дома што го добиваа на недела две пратено по бус. Дебар е најголема катастрофа од сите градови. Знам, сум бил и видел какво е. Мислиш на крајот на светот си. Дошле да спасат живот, не по подобар и во ред е тоа. За 2 месеца дојдоа уште 3ца, а после тоа уште 1 исто од таму. Еве ти го делот што те мачи. Работеа се и сешто. И нам ни падна чудно. Како менуваат работа како чорапи? Едниот од браќата изгледа му излета, ама сам си кажа. Газдата нудеше плата, јас насамо му реков дека ќе работам за помалку од тоа. И такс ме примаат. Вториот дел, како се исплати. Живеат 6 луѓе во стан од 45-55 квадрата. Нема кабловска, нема интернет. Нема ништо. Сите 6 нека земале по 10-12 000 тоа се околу 1000 евра. Струја, вода и кирија од 150е, колку останува? Ги јадат останатите пари? Ма, јок бре. Имаат повеќе од што им треба. Двајцата се уште се тука, едниот се ожени и има дете. Другите се некаде низ Скопје. Јасно е сега како намалуваат цена на труд?

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
@Miss Paranoia да ти покажам практично што прават. Очигледно само напишано, кај тебе не поминува.

И да ти одговорам на дилемата како им се исплати да работат за помала плата. Кај мене има 2ца од Дебар. Кога дојдоа, беа сами и постојано се жалеа дека немаат кеш пара, само јадењето од дома што го добиваа на недела две пратено по бус. Дебар е најголема катастрофа од сите градови. Знам, сум бил и видел какво е. Мислиш на крајот на светот си. Дошле да спасат живот, не по подобар и во ред е тоа. За 2 месеца дојдоа уште 3ца, а после тоа уште 1 исто од таму. Еве ти го делот што те мачи. Работеа се и сешто. И нам ни падна чудно. Како менуваат работа како чорапи? Едниот од браќата изгледа му излета, ама сам си кажа. Газдата нудеше плата, јас насамо му реков дека ќе работам за помалку од тоа. И такс ме примаат. Вториот дел, како се исплати. Живеат 6 луѓе во стан од 45-55 квадрата. Нема кабловска, нема интернет. Нема ништо. Сите 6 нека земале по 10-12 000 тоа се околу 1000 евра. Струја, вода и кирија од 150е, колку останува? Ги јадат останатите пари? Ма, јок бре. Имаат повеќе од што им треба. Двајцата се уште се тука, едниот се ожени и има дете. Другите се некаде низ Скопје. Јасно е сега како намалуваат цена на труд?
И да е причава точна, дали ти на нивно место не би постапил исто? Значи зборуваме од Дебар си, немаш леб за јадење, немаш работа таму ниту изглед за некаква заработка.
Мислам после ова што го раскажуваш да немаш емпатија за некој што едвај врзува крај со крај и живее во мизерни услови, не знам што да кажам. Не знам како не сфаќате дека има луѓе што се приморани. Тие што се куропецаат во Скопје а немаат ни работа него од дома ги финансираат само да се тука дека нели во рецимо Паланка немало што да се прави, таквите ни јас не ги оправдувам. Ама не затоа што ни го дишат воздухот тука, него од сосема други причини.

П.С Само информативно, мислам дека ја измисли приказнава сега и овде. Извини ако грешам.

Т

Триптико

Гостин
@Miss Paranoia пиши тел на пп, ќе пиеме кафе кај нив и сами ќе ти кажат.
А зошто би имал разбирање? Супер, немам работа (јадење добиваа од дома, значи не биле гладни, голи и боси) и ајде ќе работам за плата пониска од онаа што ја бараат сите други. Не само тоа, туку сам ќе одам кај газдата и ќе му се нудам за помалку. Како да не. Ова е муабетот имам рак, сега ќе му е*ам матер на цел свет. Приморани биле...

Последно уредено од модератор:
Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619

Тотално точно,а и истово го прават и по странство,и наши и бугари,и платите низ европа се драстично намалени поради нив...пример германецот плаќа на германец 4 илјади евра,доаѓаат овие,му вика јас ќе ти работам за 1800 евра.Зимаат стан 10 души,јадат конзерви од супермаркет,работат по 2 работи,трошоци минимални,ама после 2-3-4 години ќе се врати тука и ќе вози најново мерџо и ќе глуми мангуп,а таму од конзерва подалеку не видел...

Т

Триптико

Гостин
Skandal u Kanadi: Hrvati spremni raditi za 18 dolara na sat potisnuli domaću radnu snagu

Tvrtka Kearl Oil Sands prošli je utorak, naime, otpustila 65 kanadskih radnika, koji su na naftnom polju u Edmontonu radili za nadnicu od 36 kanadskih dolara na sat. Umjesto njih, istog je dana zaposlen jednak broj radnika uvezenih iz Hrvatske, koji su pristali raditi za točno upola manju naknadu - 18 dolara po satu

http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Skandal-u-Kanadi-Hrvati-spremni-raditi-za-18-dolara-na-sat-potisnuli-domacu-radnu-snagu

Ова го правите и вие во Скопје.
@JETKUNDO @Miss Paranoia Точно? Истиот муабет

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.337
Поени од реакции
4.658
Нема работа по внатрешноста. Да не спомнувам имиња на компании и моја професија, прво нешто што ме прашаа кога отидов на интервју кај газдата кој го чекав саат и пол на +40 степени пред главнот влез како некое куче и на крај чуварот ми рече оди кај секретарката која запиша број што струка сум и на крај ми вика имаш ли книшка? Каква книшка викам? И тука завршува муабетот. Сега ќе примат некој подобен од дисперзирани со несоодветна струка или веќе имаат примено. Многу се разочарав.

Поминаа 2-3 месеци излезе нов оглас, ај викам ќе ја пратам стрина ми која лично се познаваше со него. И се јавувам и на неа и таа прво што ме праша е дали имам книшка? Сепак се нафати да отиде да се види со него, не знам дали се видоа, ми кажа не бивало.

Излезе трет оглас, пријател на татко ми се знае со главниот помошник на газдата, има ли шанси за овој оглас, му дал број од правникот и да сум кажел кој ми го дал бројот. Нормално муабетот заврши со тоа да сум оставел СV на мејлот.

Друга фирма нема, ако останев, требаше да работам во инвестициите за 9000. Шо да барам повеќе таму? Да развивам нешто:pos:, без денар во џеб?
Moже требаше кредит за самовработување да земам, да заглавам до крај :pos:

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Stvarno, rabota nemalo.
First of all, sto mislese kad se obrazuese?
Second, kojiti****c sto ne sakas kniska da zemes i se prais patriot, a od druga strana bi se otselil od rodnoto mesto za povisoka plata? Who r u kidding?
Third, koga veke si se otselil od doma i si dosol u Skopje, gledaj da si go znaes mestoto.

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.337
Поени од реакции
4.658
Си го знам местото ја, таман работа. Алергичен сум на простаци и малограѓанштина кои неспоредливо се позастапени во моето место и затоа дојдов тука, се осеќам помирно, далеку од партии и локални шерифи.
Муабетот ти е ирелевантен, ако јас сум земел, ќе немало место за некој друг шо завршил генерација после мене и тој ќе се отселел.

Последно уредено:

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Со каква омраза зборувате ова не е можно.. ај нема да коментирам за човек кој ја хејта цела Европа и што се прашува зашто не студираат луѓето во домашниот крај...

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Ахахахахахах !
Покољ темава :-D
Sto se ste "diskutirale" prethodno :-D
Ne daj Boze i ja da vi se staam so citati... :-D
Teski seljaci ste cela provincija - priznajte si :-D
Samo @wot ne e <3