Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
http://www.naslovi.net/2010-03-29/b92/drzave-ex-sfrj-duzne-112-mlrd-evra/1625316

Прилагодено за инфлација и ако се одбијат долговите кон покојната Југославија, земјите наследнички (без да се смета Косово) за 20 години се задолжиле 7 (седум !?) пати повеќе отколку екс-ентитетот СФРЈ за половина век...секако продажбата на целосната т.н. стратешка инфрастктура на корпорации е бонус.Патријоцки.
Ако Југославија “живеела“ од заеми, тогаш со едноставна математика наследничките ентитети живеат 17,5 пати (7 пати поголема задолженост за 2,5 пати пократок рок) повеќе од “заеми“.
Удба остана на власт, видоа прилика да живеат како Тито и фаците од втора и трета постава, ви дадоа знаменца,грбови,химни и прикаски да се радувате. И да испуштате рандом крици за неправдите по радија и ретардирани тв-емисии...

Само што ги сменија приоритетите во 1991.
Пред распадот отвориле “патриотско-домољубни“ филијали наместо “братство-јединствени“ со соодветни знамиња и песнички,“десни“,да им “конкурираат“ на “левите“ филијали од истата фирма.

Истата прича во исто пакување е и во екс-СССР.

U mad?

Доста бе со таа Југославија таа неможе да се споредува со денешниве држави башка тогаш немало
даноци како сега за воздух ,паркинг,две автомобили,зелен картон,интернет ,кабелска,патарини,разводи на брак за пари,леб ,високи кредити,скапи лекови,корумпирани доктори,лоша полиција итн........

Ако почнам да зборам тогаш ќе видите како капитализмот има свое лице,

Нема идеален систем до луѓето е ако некој е апаш ќе биде и во КАПИТАЛИЗАМ и ВО Комунизам,Социјализам...................

Југославија не постои, нема ни да ја биде никогаш и тоа е ФАКТ!

Но сепак, темата е дека се живееше подобро и сепак не е лошо да се потсетиме малку и на тоа време(кој го фати де).
:mad:Jugoslavija u New Yorku posjeduje stan od 20 milijuna eura:mad:

http://www.tjednik.hr/vijest/vijest...-New-Yorku-posjeduje-stan-od-20-milijuna-eura

Ако во СФРЈ се живеело толку лошо тогаш зошто се вработувале на 18 годишна возраст и на 25 годишна возраст почнале со куќа градење, со пари што сами си ги сработале.

И сега можеш на 25 години да изградиш куќа ама да си мамин и татин син, со пари обезбедени на готово...
А замисли не нас од двата системи кои го живеевме и тој период и овој као веќе возрасни... многумина од нас се прашуваат -зошто.

Битно немавме тогаш интернет и писи...ни астра 2 од 2002

А замисли не нас од двата системи кои го живеевме и тој период и овој као веќе возрасни... многумина од нас се прашуваат -зошто.

Кога дојде кај нас капитализмот ѓаволот излезе од кафез уствари немаме капитализам туку егоизам дечки секој почна да прави што сака ова важи и за другите покраини и се отиде у три фине лепе пм...............

Сега после ебxxxxxxxxxxx нема каење продолжуваме понатаму како знаеме и умееме.

Па како сакаш да имаш Интернет во тоа време кога сеуште не бил измислен...

Со една ваква банкнота имаше повратна карта за Љубљана...
500dinara_1991.jpg

И воопшто не ти требаше пасош до таму.

А сега повратна карта до Љубљана ти е едно вакво

100euro.jpg

70% од платата..

Не беше таа, него оваа:
images

.

Таа на сликата до пред самиот крај на 80-те кога курсот почна да иде по ѓаволите...со години вредеше околу 72 DM или околу 27 долари.
Најниските плати, чистачи, чувари, амали и слично имаа бар по осум такви во платата...јас ко студент на тогаш најбараниот технички факултет (машинскиот) земав месечна стипендија од 7 такви.

Само тогашни 27 долари се многу повеќе од денешните 27 долари.

One man's terrorist is another's man freedom fighter! Немаш право да судиш додека не искусиш. Ти Чаушеску го знаеш само преку книгите по историја кои ги пишуваат победниците.

Јас не знам многу за дотичниот, но при мојата (ненамерна) посета на Романија, во некој безимен град (имаше тој име, ама велам, ненамерно залутав во истата земја) забележав цели населби во кои имаше ред исти куќи, во иста боја, со иста патека, иста ограда и исто дрво на исто место во секој двор, кој беше ист.
Исто така, при разговор со локалните жители, дознав дека речиси се било опустошено од неговиот режим (како многуте замоци кои ги има Романија, а кои зјаат празни, оти се од нив е собрано)...
Па сега... не дека судам, ама не би ми се допаднало да живеам во земја во која сум иста со секој мој комшија... не ја знам нивната историја добро - ова е мое видување на една земја која несакајќи ја посетив.
--- надополнето: Sep 14, 2011 7:35 PM ---
угриновски и геријатрија се едно... а народот се друго... плус тука се дискутира за југославија а не за тито... југославија е до 1991 година а не до смртта на тито во 1979... точно дека од тогаш и почнува тонењето на СФРЈ со епилог на ова што се дешава во 1991 со делбите и цепењето, војните и слично... но сепак, послушај го народот... прашај некој што е над 45 години, некој што убаво ја искусил приказната за средовечен или млад човек во млади години што фатил време на југославија... не е релевантен некој што во 1980-та имал 10-15 години...

Мајка ми е родена 1968, татко ми 1961. Ниту еден не е југоносталгичар.
Нивното видување е вакво - дружбата, солидарноста, безбедноста - биле далеку поголеми. Едноставноста на животот, помалиот стрес - исто така. Луѓето не се грижеле како ќе преживеат.
Но од друга страна, нивното уживање, нивното не-толку-многу-вложување-труд-на-работното-место резултирало со ненормално општество за мојата генерација. Не можеш вечно да живееш во Утопија. Да, тие генерации живееле подобро, зошто живееле од државни кредити, кои ние денес, 20 години по Југославија, сеуште ги исплаќаме.
Од друга страна, мене не ми се допаѓа тоа - сите сме еднакви. Не може јас да учам, да се трудам, да работам, а да бидам еднаква со некоја мрцина. Не може. Зошто тука се убива мотивацијата.
А да не зборувам за правото на избор, за слободата на различност. Немало тука таков поим.
Сепак, се има свое позитивно и негативно. Јас иако сум родена 1991 (нецел месец по декларацијата за независност на РМ) имам многу пријатели низ екс-југословенските држави, и бидејќи многу патувам, обично луѓето од другите народи ни се восхитуваат како тоа веднаш ние се наоѓаме и здружуваме. Национализмот ја поткопа таа дружба, ја уби. Но драго ми е што запознавам многу луѓе слични на мене кои не сме ниту родени во Југославија, се чувствуваме како браќа.
Можеби мене така ме воспитале, но јас верувам дека интелигенцијата на тоа време била свесна до каков колапс ќе дојде, затоа и на време се обезбедиле, а ја оставиле простата раја да верува дека може тоа до бескрај да трае.
--- надополнето: Sep 14, 2011 7:57 PM ---
Беше подобро она што го слушам од постарите е тоа што кога оделе во Грција со 100кец грците ги пречекувале ко господа се молеле некој турист да дојде од Југославија за да им купи нешто од таму.
Тоа било подобро.

--- надополнето ---

Да се надополнам

Интересна приказна за жал реална ( се извинувам што не е на кирилица...)
"Jugoslavija je propala zato da živi vječno!"

Каде го најде текстов?? Предобар е!
--- надополнето: Sep 14, 2011 8:49 PM ---
Не но барем ке знаеш дека имало далеку поубаво и подобро одколку што е сега

Како што реков, вашата убавина, ние ја плаќаме...
Една генерација ги плаќа комодитетите на друга, тоа е.
Исто и Грците, 30 години живееа живот лако-чемо па сега се чудат што ги снајде.

Ептен, од што се сакаа на крај се испоколеа.

Па да, затоа што официјалната политика им го испра мозокот на простите луѓе. Тоа е нормално. Југославија можеше (и требаше!) да се распадне но по мирен пат, и тоа беше можно, ако не се форсираше толку од словенска и посебно хрватска страна. Милошевиќ успеа да ги подбуцне србите (а верувам беше платен добро за тоа) против хрватите, а србите уште добро памтеа каков колеж им приредија хрватите во Втора Светска, место да ја создадат на крај Босна ваква каква што е денес испоубија непознат број на народ... епа да, ама национализмот не се појави сам од себе, беше потплатен и планиран од страна, србите мислеа дека хрватите се непријатели, босанците мислеа дека србите се непријатели, македонците ќутеа и чекаа Милошевиќ да ни каже кога да прднеме... Пак ќе повторам - национализмот не се роди меѓу народот, туку беше имплементиран од страна на Милошевиќ, Изетбеговиќ, Караџиќ, Туџман ... а во едно општество каде што народот без приговор го гледа својот водич, без приговор го сака и му верува... плус недоволна информираност, слепило со генерации. Епа тоа е.

А моите родители до ден денес имаат пријатели ширум Екс-Ју, кои ги запознале по работните акции (каде што и самите се запознале).

Па да,
kako prvo narodot bese poslozen, poubavo se ziveese , imase pionerki i rabotni akcii :), drugo jugoslavija bese 4 sila vo evropa, jaka ekonomija pa i na politicki plan ne stoese loso edina greska na nejznioto osnovac tito bese sto ne postavi asolen naslednik, toa e edno a drugo taa postoese se dodeka i amerika imase interes od nea odnosno se dodeka postoese sssr..
--- надополнето: Sep 14, 2011 9:26 PM ---
Ептен, од што се сакаа на крај се испоколеа.
da ostavese salam nasldnik tito do sega prijatele ce im bea isprani mozocite site ce se vikaa jugosloveni toa ti garantiram.

Па да, затоа што официјалната политика им го испра мозокот на простите луѓе. Тоа е нормално. Југославија можеше (и требаше!) да се распадне но по мирен пат, и тоа беше можно, ако не се форсираше толку од словенска и посебно хрватска страна. Милошевиќ успеа да ги подбуцне србите (а верувам беше платен добро за тоа) против хрватите, а србите уште добро памтеа каков колеж им приредија хрватите во Втора Светска, место да ја создадат на крај Босна ваква каква што е денес испоубија непознат број на народ... епа да, ама национализмот не се појави сам од себе, беше потплатен и планиран од страна, србите мислеа дека хрватите се непријатели, босанците мислеа дека србите се непријатели, македонците ќутеа и чекаа Милошевиќ да ни каже кога да прднеме... Пак ќе повторам - национализмот не се роди меѓу народот, туку беше имплементиран од страна на Милошевиќ, Изетбеговиќ, Караџиќ, Туџман ... а во едно општество каде што народот без приговор го гледа својот водич, без приговор го сака и му верува... плус недоволна информираност, слепило со генерации. Епа тоа е.

А моите родители до ден денес имаат пријатели ширум Екс-Ју, кои ги запознале по работните акции (каде што и самите се запознале).

Не можам да ти го читам постот зошто знам дека нема врска со реалноста.
Југославија беше проект ова немој да го заборавиш.

Македонецот имаше ДУПЛО послаб стандард од Србинот, Хрватот и Словенецот, они правеа автомобили,шпорети и фрижидери ние шиевме чорапи и џемпери рамноправност ениуан ?

Економскиот аутпут на Македонците беше како аутпутот на 1 милион срби/словенци/хрвати.

За америчките грантови, наоружувањето и целата логистика која ја добиваа од чичко Сем има многу да се зборува.

Ти си мала не знаеш, јас војска служев во Марибор имавме слободен ден... влегувам во кафана со намера да збарам некоја Словенка, тројца батки застанале пред врата ми викаат
-Ти каде ?
-Јас како од рафал го кажувам лозунгот, Братство и Единство браќа словенци.
Они целите во прашалници ??????????? нешто као у стил што му е на мрднатиов ?

Тој набиениот чалам невиден од фацата му се читаше, имаше некоја флаша у рака ја акна од ѕидот се обиде да ме прободе, јас снажен како што сум целиот ПИТ не личам на човек 100 килаш тоа време правев дневно по 500 склекови, куцав со две раце со војнички чизми.
Го фатив за рака му ја прецвикав и со три многу силни но одмерени удари словенците ги ставив на патос...
мала си ти не знаеш ништо од приказната за "братството и единството".

--- надополнето: Sep 14, 2011 9:26 PM ---
da ostavese salam nasldnik tito do sega prijatele ce im bea isprani mozocite site ce se vikaa jugosloveni toa ti garantiram.
Nikola%20Gruevski.jpg

Не можам да ти го читам постот зошто знам дека нема врска со реалноста.
Југославија беше проект ова немој да го заборавиш.

Македонецот имаше ДУПЛО послаб стандард од Србинот, Хрватот и Словенецот, они правеа автомобили,шпорети и фрижидери ние шиевме чорапи и џемпери рамноправност ениуан ?

Економскиот аутпут на Македонците беше како аутпутот на 1 милион срби/словенци/хрвати.

За америчките грантови, наоружувањето и целата логистика која ја добиваа од чичко Сем има многу да се зборува.

Ти си мала не знаеш, јас војска служев во Марибор имавме слободен ден... влегувам во кафана со намера да збарам некоја Словенка, тројца батки застанале пред врата ми викаат
-Ти каде ?
-Јас како од рафал го кажувам лозунгот, Братство и Единство браќа словенци.
Они целите во прашалници ??????????? нешто као у стил што му е на мрднатиов ?

Тој набиениот чалам невиден од фацата му се читаше, имаше некоја флаша у рака ја акна од ѕидот се обиде да ме прободе, јас снажен како што сум целиот ПИТ не личам на човек 100 килаш тоа време правев дневно по 500 склекови, куцав со две раце со војнички чизми.
Го фатив за рака му ја прецвикав и со три многу силни но одмерени удари словенците ги ставив на патос...
мала си ти не знаеш ништо од приказната за "братството и единството".

Nikola%20Gruevski.jpg

Јас не знам, ама моите родители знаат.
Така што... твојот индивидуален пример, е еднаков колку и нивниот...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom