Вонредна состојба: Поплави во Скопје-Тетово

• Креатор на темата Креатор на темата Божино
  • Време на започнување Време на започнување
neka ja rasturat grcite branata na iylev od Dojransko ezero..... a našive verojatno im tekna pumpite od Vardar što nosat voda vo Dojran da gi isklučat:confused:
neznam samo kako gi menađiraat akomulacionite ezera, tie veće poodamna treba da imaat druga namena , da sedat poprazni se do juni, klimata e drastično smeneta, a ne da se koristi REK Bitola...

Ace site ke ne spasi
Aleksandar_Makedonski_vo_Skopje_038.jpg

Темава да се искористи и за вчерашното невреме и поплави во скопје??
Досега 15 мртви и 23 повредени.
што збориш бе какви жртви, зарем навистина има жртви од поплавата во Скопје?

Прашање на време е кога ќе ја обрнат политички , ај да видиме дали ќе дојдат дежурните ликови.

Прашање на време е кога ќе ја обрнат политички , ај да видиме дали ќе дојдат дежурните ликови.
Тоа е разлката меѓу нас и многу други народи...место во вакви тешки ситуации да има обединување за помош..некои сакаат да билдаат политички поени.

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Службите знаеја дека ќе има големо невреме (го најавија на метео) па требаше порано да ги распоредат единиците и механизацијата. Од она што го гледав, очигледно ни недостигаат единици како составот на ЈНА со нивната механизација, ТО и граѓанските организирани единици.
Инаку кај нас удри силно ама немаше жртви. Поплави све по подрумите (пониските ги поплави и до метарипол), влезе внатре во собите низ покривите, извираше од под земја, тоа беа реки вода што се слеваа од СЦГ, воглавно по А Урдаревски, Бутелска и Хошимин. За денеска земавме нови вреќи песок мада во вакви услови многу не помагаат. И ниедна општинска служба не помина да ги утврди штетите од дрвја, кал, ѓубре кои може да направат поголеми проблеми ако повторно заврне.
Лесна им земја на оние кои загинаа.

Божја воља е ова. Нема вина кај Коце или надлежните институции. Требало луѓето на време да научат да пливаат или да си купат кајче од стиропор.

Не знам зошто цела вечер се криеше за состојбата. Барем луѓе ќе се организираа, ќе донират потребни намирници, пумпи за вадење на водата. Вчера во Ченто кај вујко ми со кофи 5 сата вадиме вода ама не помага мора пумпи, а не е само он сите ќуќи во горниот дел на Ченто се поплавени. За Стајковци и Сиѓилич да не зборам било апокалипска.

МВР способно само да потврди што се случило - станаа обични известувачи за состојбите! Штабот за кризи само состаничи и формира комисии, за да не се заврши никаква работа!
Болниците поплавени, улиците - базени...
Незапамтено досега било невремето!? Незапамтена е долгогодишната глупавост во начинот на нашето функционирање и вечната неспособност да се справиме со било каков предизвик. Е цената ќе ја платиме, ама се' додека е само "безвредниот" живот на луѓето кои гинат ко муви "не е страшно" :(
Денес шо ќе врне пак, шо правиме?!
Временската прогноза би требало навремено да предупреди: Поради новите врнежи и грмежи има изгледи да се удави цела држава во сопствениот гнасотилак!

Стајковци, Сингелиќ и другите места таму секој пат од мал дожд се поплавуваат.

Сто пати до сеа апелираа да се изгради одводен систем и атмосферска канализација баш поради овие работи.

Ама последниве осум години, во Скопје различни се приоритетите за тоа што треба да се гради.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom