Претпоставувам ќе ми биде дадена вила на користење. Што можеш друго да правиш во вила освен журки. Значи ќе правам журки. До кај 3 сабајле ќе се слуша исклучиво рок, а после може и бугарско, турбо фолк и слично. Битно да е весело.
GoingПретпоставувам ќе ми биде дадена вила на користење. Што можеш друго да правиш во вила освен журки. Значи ќе правам журки. До кај 3 сабајле ќе се слуша исклучиво рок, а после може и бугарско, турбо фолк и слично. Битно да е весело.
The Great DoorsiПретпоставувам ќе ми биде дадена вила на користење. Што можеш друго да правиш во вила освен журки. Значи ќе правам журки. До кај 3 сабајле ќе се слуша исклучиво рок, а после може и бугарско, турбо фолк и слично. Битно да е весело.
Прво би ти забранил пристап до било кој форум и би ти дозволил ограничен пристап до интернет, а у меѓувреме ќе се молам да земеш странско државјанство и да се промени Уставот со тоа што претседателот би добил овластувања за протерување странец. Е кога ова ќе се случи, ќе ја исполнам мојата животна цел, да те протерам засекогаш...Ако имам тотална моќ како претседател, што ја нема во демократски земји, али да речеме дека ќе бидам диктатор...
1. Ќе забранам со закон употреба и продажба на било какви дроги (опијати, стимуланти, халуциногени)(алкохол, цигари исто спаѓаат тука) освен за медицински цели.
2. Ќе забранам религиски инситуции и здруженија со закон.
3. Квазимедицини како хомеопатија ќе бидат забранети со закон.
4. Слободата на говор ќе биде ограничена.
5.Министрите ќе бидат стручњаци во струката во која се министри (нема да има министер за здравство кој нема докторирано на пример медицина).
6. Полицијата ќе работи соодветно и интензивно и секој криминален акт без разлика на поводот ќе биде строго казнет, а тие кои се непресметливи за општеството како манијаците или психопатите ќе бидат изолирани во специјални установи без исклучоци.
7. Протестите кои немаат специфичен налог, причина и се насилно спроведени ќе бидат задушени и учествувачите затворени во затвор.
8 Платите ќе бидат давани во зависност од заслугите и ќе се качуваат зависно од извршената работа во единица време (квалитет и квантитет) од индивидуата.
9. Ќе се вложуваат пари од буџетот за научни истражувања и технологија.
10. Смртна казна ќе биде легална.
Е Бога ми, ти ќе ја средиш работата.Ќе воведам минимална плата од 16.000 денари
)
Затоа што ако не се мешаш и ако нема со закон утврдена минимална плата, работникот Петко, ќе работи за 5000ден ( ако и толку ), за работа за која би требало да прима да речеме 12000ден.- Би укинал минимална плата, пошто кој сум јас да се мешам како ќе се договорат работникот Петко, и газдата Трајан колку ќе го плаќа
Да, да, затоа у држави како Швицарска, работникот Петко работи за 300 франкови.Затоа што ако не се мешаш и ако нема со закон утврдена минимална плата, работникот Петко, ќе работи за 5000ден ( ако и толку ), за работа за која би требало да прима да речеме 12000ден.
Инаку, претседателот има надлежности на меѓународната политичка сцена - не на внатрешната. Единствено, не би давала помилувања.
90% од работодавачите во Македонија, доколку имаат шанса да ти дадат помала плата а повеќе да те искористат како работникот - ќе го направат тоа. За да се заштити работникот се одредува зак. минимална плата. Ако им оставиме на поединци да одредуваат колку ќе биде најниската плата, ќе има работници што ќе работат може и за 2000ден. Затоа што тогаш ќе нема ограничување, па секој работодавач ќе си ја има моќта сам да одлучува колку смета дека работникот заслужува да добие, или колку ќе сака да даде. Преголем ризик е да се остави на свеста на работодавачот, тој да одлучува колку ќе биде најниската плата.Да, да, затоа у држави како Швицарска, работникот Петко работи за 300 франкови.
А не, работат за неколку илјади франкови, оти нема минималец.
Исто у САД у времето кога немало минималец, земале и по 1.500 долари.
Денешната е 8800 денари..Што фали на 16.000..Дупла е разликата..Колку да биде? 40.000?Неможе некој со осмо да зема 12.000,некој со факултет 20.000..Ако просечниот аргат на нива,конкретно берач на грозје,станува во 04:30 и си иде во 14:00 од работа,ќе зема 16.000,педагог во школо ќе зема 30.000..МОра да има разлика..Оти тој учел,давал пари за факултет и сите тие еден куп трошкови,и пак исто да бидат..Е Бога ми, ти ќе ја средиш работата.![]()
Што правиме со тие што продаваат услуги, ко на пример занаетчии? Еве водоводџија со средно. Има група, фаќа да работи зграда и наплаќа 30000 евра за сите инсталации. И од една зграда заработува повеќе отколку педагогот за 10 години. Како и зошто би го регулирал тоа?Денешната е 8800 денари..Што фали на 16.000..Дупла е разликата..Колку да биде? 40.000?Неможе некој со осмо да зема 12.000,некој со факултет 20.000..Ако просечниот аргат на нива,конкретно берач на грозје,станува во 04:30 и си иде во 14:00 од работа,ќе зема 16.000,педагог во школо ќе зема 30.000..МОра да има разлика..Оти тој учел,давал пари за факултет и сите тие еден куп трошкови,и пак исто да бидат..
Да, да, по твојата логика како шо јас нели ќе си го продавам трудот, и некој ќе ми го купи за помала цена, така може и некој газда ќе го продава шеќерот шо го произведува по 100 пати повисока цена.90% од работодавачите во Македонија, доколку имаат шанса да ти дадат помала плата а повеќе да те искористат како работникот - ќе го направат тоа. За да се заштити работникот се одредува зак. минимална плата. Ако им оставиме на поединци да одредуваат колку ќе биде најниската плата, ќе има работници што ќе работат може и за 2000ден. Затоа што тогаш ќе нема ограничување, па секој работодавач ќе си ја има моќта сам да одлучува колку смета дека работникот заслужува да добие, или колку ќе сака да даде. Преголем ризик е да се остави на свеста на работодавачот, тој да одлучува колку ќе биде најниската плата.