Б'лгарин с в'прос к'м Вас

Член од
25 август 2016
Мислења
12
Поени од реакции
4
Здравејте,

П'рво искам да се извинја, че пиша на б'лгарски, но смјатам че ште се разберем.

Кој с'м аз и какво правја тук? Аз с'м един б'лгарин на 22 години, уча в чужбина, обичам историјата и програмирането. Пра-пра-дјадо ми и баба ми са се преселили от Егејска Македонија в днешното подбалкание (Б'лгарија). С времето семејството ми се е пренесло в Софија, к'дето и с'м роден.

Може би знаете, но т'ј като се интересувам от историја и следја теми и форуми често срештам хора, които започват спор за Македонија - какво означава, какви хора живејат и така натат'к. Мненија бол (много). Но, честно да Ви кажа, ми е омр'знало от хора с нјакакви крајни вижданија да ми набиват ак'л в главата и реших, че е време да пот'рсја в интернет македонски форум и да видја какво е Вашето мнение по темата.

С'желјавам ако тази тема сте ја водили много п'ти, но аз лично искам да чуја мнение на Македонец - искам да чуја Вие какво мислите.

Сега ште ви кажа аз какво знам - знам, че имаме сходен нрав (заштото с'м срештал нјаколко македонци, с които с'м се разбирал доста добре). Знам, че имаме сходни езици. Знам, че заедно сме се освободили. Знам, че в Г'рција имало нјакаква табела в посока от Македонија к'м Г'рција, на којато пишело "Добре дошли в Македонија". Знам с'што и за нјакак'в знак издигнат от албанци в'в футболен мач с Вас. Знам, че има нјакакво количество Албанци в западна Македонија. Знам, поне от карти в гуг'л, че има и количество Шопи в источна Македонија. Знам разни нешта, но дали са вјарни, дали има малко истина в тјах или хич не са такива - това вие може да ми кажете.

За последно искам да зајавја - цјалото това послание е написано к'м всеки един от Вас с уважение, аз не нападам, а просто искам мнение - Вашето. Заштото ми писна да слушам Албанци, Г'рци, че дори и Б'лгари и С'рби да спорјат по нјакакви в'проси, които те не могат да решат.

Та к'м в'проса - Какво е Македонија? Или по-точно - За какви се в'зприемате? Кој смјатате за пријател, кој смјатате за враг? (Като д'ржави, че дори и личности) и - Какво смјатате за нас Б'лгарите? Ние "добрите" или "лошите" сме, от Ваша гледна точка? Какви за Вас са македонците в благоевградска област? А в егејска македонија? И за последно едни много детинско зададен в'прос - кој смјатате за по-доб'р пријател - Б'лгари или С'рби, ако в'обште може да има сравнение?

Надјавам се, че разбирате моето об'ркване - просто искам да видја и "другата страна на монетата" - Вашата. Заштото, ако питате мен, Вашата гледна точка е нај-важна

С уважение,
Един б'лгарин

Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
А зашто нашата гледна точка е нај-важна?

Кога си сам и тажно е се, Македонија ти нуди љубов и се !

Член од
25 август 2016
Мислења
12
Поени од реакции
4
Хеј, хеј, хеј, хеј! Не с лошо! Аз не нападам! Просто искам да чуја какво мислите.

Зашто е важна? Заштото до колкото разбирам всеки иска да анексира Македонија - да си го кажем честно.

Честно казано, смјатам че всеки заслужава своето мјасто под сл'нцето, по начин по којто тој желае, вклјучително и Вие.

И един в'прос к'м tomemk - зашто ме нападаш с контра в'прос? Обидих ли Те/Ви с нешто? (просто питам, не се зајаждам.)

Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
не те напагам брате, те прашувам. иначе Македонците се поделени на 3, имаме србо-мани. бугаро-фили и патриоти, во зависност кој ке го прашаш, одговорот ке биди различен, но во глобала за враг го сметаме секој кој се спротиставува на нашата мила Македонија. а за б'лгарите мислиме дека се неутрал се додека не дојде некоја вест од Блгарија дека Гоце делчев бил блгарин.

Goxyto

#FinoAllaFine
Член од
31 јануари 2010
Мислења
2.589
Поени од реакции
2.534
Повеќе ќе го разберев братот на бугарски да напишеше отколку ваков хибрид.

Член од
25 август 2016
Мислења
12
Поени од реакции
4
Братле, много хубав отговор, много ми хареса и с'м нап'лно с'гласен с теб! Честно казано, аз бих дал с'штија отговор ако нјакој ме попита с'штото за Б'лгарија - којто е против родината ми ште б'де мој враг.

А албанците много ли са? ...или те са просто в крајните рајони? И имате ли проблеми с тјах?

Joe.b, реших да напиша, че се извинјавам, заштото директно си пиша на б'лгарски - обаче форум'т Ви има редакција и превежда буквите. С'желјавам, ако с'м Ви обидил.

И искам да споделја една идеја - нешто, което ми се в'рти в главата и просто искам да чуја мнение - дали разс'ждаваме по един и с'шт начин или не. ште ви разкажа част от Б'лгарската историја - дејствието се развива около 1400 година. Малко преди това Б'лгарија се разделја на 3 части и накраја пада под османскво владичество. Аз смјатам, че причината поради, којато мојата обштност е паднала под робство, е била заштото сме били разединени. Смјаташ ли, че с'м прав? Не, не искам да кажа, че Вие сте б'лгари, не искам да кажа че сме Македонци. Просто питам, дали смјаташ, че с'м прав.

И отново казвам, пиша и обштувам с вас само и единствено с топли чувства.

Goxytо, всјака запетајка е б'лгарското “ь“, а всјака j е >|< .Другите букви, мислја че са с'штите. Ако не разбирате нешто с удоволствие ште Ви го перефразирам.

Искам с'што така да кажа, че с'м много доволен и штастлив, че обс'ждате тези теми с мен без да ми се с'рдите.

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Мене повеќе ме интересира како се чувствуваат бугарите кои имаат потекло од Македонија независно вардарска или егејска,т.е како се чувствувале токму нивните баби и дедовци како бугари како македонци?Овде искрено барем јас сум рамнодушен и кон србите и бугарите, можеби повеќе почит добивам од србите кон мојата определба како Македонец а од бугарите почесто зафрканции кои тежнеат и до омаловажувања , не се сите исти ама генерално е тоа.

Член од
25 август 2016
Мислења
12
Поени од реакции
4
Зашто казвам това?

ште запозна малко от "по-далеч". Знаете ли кога са в'ведени границите с КПП-та и бариери и охрани? След П'рвата Световна Војна. Зашто? За да се чувстват хората по-спокојни - психологическа бариера. Преди това не е имало граници ... в този вид. Те си били условни. Пример - знаете ли какво е представлјавало нај-северната граница на П'рвото Б'лгарско Царство (800г.) ? 1 Кам'к! 1 простич'к кам'к! Какво искам да кажа - границата е просто нјакаква условност - ништо не значи.

Казвам това заштото смјатам, че ние б'лгарите и македонците не трјабва да таим лоши чувства един к'м друг. Трјабва да се подкрепјаме. Заштото, не дај боже, може и да дојдат лоши времена, а ако това стане - трјабва да сме единни. Мајната му на границата и всјакакви интересни - прав ли с'м? С'гласни ли сте?

И поради тази причина пиша тук - искам да знаете, че аз с'м нап'лно "океј" с Вас. Искам да видја дали и Вие сте "океј" с мен :)

И оште нешто, като поздрав - https://www.youtube.com/watch?v=G1xzpkX9QrI - това ми напомнја за моето детство и ме кара да се чувствам горд с'с себе си. Мислја че и за вас е с'штото - поздрав!

Член од
25 август 2016
Мислења
12
Поени од реакции
4
Alekso 1981, според мен нашите деди не са се замислјали в'рху в'проси от сорта на "Б'лгарин ли с'м, Македонец ли с'м, С'рбин ли с'м" и прочее, те според мен са искали да живејат на мјасто, к'дето ште имат свобода. Все пак след като С'рбија и Б'лгарија са се освободили и имало региони на балканите, които все оште не са били свободни.

Alekso, с'што така смјатам, че си прав и честно да ти кажа ме е много срам от моите с'народници, които понјакога в'зприемат македонците с присмех. Което меко казано е незрјало и детинско ако питаш мен... а аз с'м само на 22. ...

Аз лично, като техен потом'к (50%), на егејски македонци, се смјатам за б'лгарин. Но може би това е, заштото с'м роден тук.

Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
Alekso 1981, според мен нашите деди не са се замислјали в'рху в'проси от сорта на "Б'лгарин ли с'м, Македонец ли с'м, С'рбин ли с'м" и прочее, те според мен са искали да живејат на мјасто, к'дето ште имат свобода. Все пак след като С'рбија и Б'лгарија са се освободили и имало региони на балканите, които все оште не са били свободни.

Alekso, с'што така смјатам, че си прав и честно да ти кажа ме е много срам от моите с'народници, които понјакога в'зприемат македонците с присмех. Което меко казано е незрјало и детинско ако питаш мен... а аз с'м само на 22. ...

Аз лично, като техен потом'к (50%), на егејски македонци, се смјатам за б'лгарин. Но може би това е, заштото с'м роден тук.
братле нели е голема иронијата блгарски певец да пее македонска песен?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Историјата на балканот предизвикува војни и тоа многу крвави и крвнички и тогаш на површина испливуваат оние најпримитивни нагони на луѓето. Не е битна земјата од која доаѓаш, ама скоро сите земји на балканот го имаат тоа, националистичкото.

После Југославија и таа крвава војна, балканот не е исти, многу има раселено по белиот свет, Бугарија и Романија не се исти по влезот во ЕУ, најмалку 20% од населението е иселено. Во Македонија скоро 25% од населението е иселено. Иселувањето на населението многу кажува за државата, па и за одреден простор како Балканот. НА НОРМАЛНИТЕ ЛУЃЕ ИМ СЕ ЖИВЕЕ, не им се бистри политика или историја, а тука на Балканот само тоа се разговара и затоа за 20-30 години од сега, најголемиот дел од населението ќе биде пензионери, а останати ќе бидат багра тврдокорни националисти што ќе се испоубијат меѓусебе, ако некој каже обичен виц.
Јас вака гледам на работите, вака гледа и нормален човек било да е од Грција, Албанија, Бугарија или Србија, Хрватска итн.
И еве вака да речеме, што добива Грција, Бугарија, Албанија ако кон нив се припојат деловите од Македонија или пак обратно (Македонија цела да е), ако таму живеат пензионери и необразовани луѓе. Ќе добиете само голи ридишта, што ќе ги населите со пензионери и необразовани луѓе
Израел, држава сред пустина и во воена состојба скоро 40+ години има подобар и посреден живот отколку балканот во целина

Член од
25 август 2016
Мислења
12
Поени од реакции
4
Tomemk, п'рво благодарја за хубавата песен, којато ми прати! Ако последнијат ти коментар е бил ироничен, то тогава нјама с какво да отговорја. Ако не е бил ироничен - то тогава, да, малко е странно признавам. Но си мислја, че все пак има хора, които искат всички да се обичат и да се харесват. Една б'лгарска песен за македонска красота показва точно това. С'гласен ли си?

Chemical Angel, нап'лно с'м с'гласен! Точно поради тази причина пиша и обс'ждам нештата по специфичен начин, за да се започна политическа тема - не го желаја това. И точно това си мислја, че трјабва да предотвратим. За да не стане така, че македонците на моите години ште мразјат б'лгарите на моите години и това да прод'лжи през следваштите поколенија. И много силно се надјавам тази мрачна картина, којато предричаш да не стане реалност. Много силно се надјавам всички да запознат да мислјат и разс'ждават трезво.

И аз искам всички да живејат като нормални хора и да са "океј" един с другиго[DOUBLEPOST=1472155540][/DOUBLEPOST]С'гласни ли сте с мен? Кажете ми в прав текст. По с'штијат начин ли разс'ждавате или имате други вижданија за нештата от живота?

Kajgana Shop

На врв Bottom