Алтернативни горива за загревање

  • Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
случајно налетав на страната каде се објаснува како најобичната глупа безвезна клима да се преправи за топлотна пумпа за геотермално греење. има и слики ;).
колку што сватив а морам да си признам дека климите баш и не ми се по кеф и се немам баш замарано со нив, финтата е во зимата да им донесеш извор на вода која е со константна вредност. другото е исто како и кај сите клими или како кај фрижидерите ете ако ви е полесно. се зема таа температура и се извлекува од течноста( се лади ) и после таа температура која сме ја извлекле и компресирале се предава онаку каде што ни треба. оладената течност се враќа на изворот од каде сме ја зеле. е сега каде е финтата на сето ова.
по кажување на членови од форумот дека и најобичната клима им топли кога надвор времето е до кај + 5 до 7 степени тогаш има логика за сето ова. само наместо климата да ја зема топлината од околниот воздух со температура од 5 степени ја зема од течност од земјата која има константна вредност од неколку степени( над 4 во секој случај) и во најголемата зима., значи без разлика колку е надвор ладно и во - температурата климата ке се осеќа како да е неколку степени на 0 и ке си работи баш онака најнормално башка ке топли.
Сега ако сака некој што се разбира да дообјасни дали и како е изведливо па да правиме планови за вгодина:).
еве го линкот од форумот каде е се објаснето до најситен детаљ.
 
случајно налетав на страната каде се објаснува како најобичната глупа безвезна клима да се преправи за топлотна пумпа за геотермално греење. има и слики ;).
колку што сватив а морам да си признам дека климите баш и не ми се по кеф и се немам баш замарано со нив, финтата е во зимата да им донесеш извор на вода која е со константна вредност. другото е исто како и кај сите клими или како кај фрижидерите ете ако ви е полесно. се зема таа температура и се извлекува од течноста( се лади ) и после таа температура која сме ја извлекле и компресирале се предава онаку каде што ни треба. оладената течност се враќа на изворот од каде сме ја зеле. е сега каде е финтата на сето ова.
по кажување на членови од форумот дека и најобичната клима им топли кога надвор времето е до кај + 5 до 7 степени тогаш има логика за сето ова. само наместо климата да ја зема топлината од околниот воздух со температура од 5 степени ја зема од течност од земјата која има константна вредност од неколку степени( над 4 во секој случај) и во најголемата зима., значи без разлика колку е надвор ладно и во - температурата климата ке се осеќа како да е неколку степени на 0 и ке си работи баш онака најнормално башка ке топли.
Сега ако сака некој што се разбира да дообјасни дали и како е изведливо па да правиме планови за вгодина:).
еве го линкот од форумот каде е се објаснето до најситен детаљ.
Идејата е супер.
Во Скопје просечната температура на воздухот во декември е 2 С, во јануари 0,3 С, а во февруари 3 С
Температурата на подземите води е +12 С и цела година не се менува. Што значи ќе го покачиш СОР.
Но како да се тоа направи со обична клима не ми е јасно од линкот.
 
случајно налетав на страната каде се објаснува како најобичната глупа безвезна клима да се преправи за топлотна пумпа за геотермално греење. има и слики ;).
колку што сватив а морам да си признам дека климите баш и не ми се по кеф и се немам баш замарано со нив, финтата е во зимата да им донесеш извор на вода која е со константна вредност. другото е исто како и кај сите клими или како кај фрижидерите ете ако ви е полесно. се зема таа температура и се извлекува од течноста( се лади ) и после таа температура која сме ја извлекле и компресирале се предава онаку каде што ни треба. оладената течност се враќа на изворот од каде сме ја зеле. е сега каде е финтата на сето ова.
по кажување на членови од форумот дека и најобичната клима им топли кога надвор времето е до кај + 5 до 7 степени тогаш има логика за сето ова. само наместо климата да ја зема топлината од околниот воздух со температура од 5 степени ја зема од течност од земјата која има константна вредност од неколку степени( над 4 во секој случај) и во најголемата зима., значи без разлика колку е надвор ладно и во - температурата климата ке се осеќа како да е неколку степени на 0 и ке си работи баш онака најнормално башка ке топли.
Сега ако сака некој што се разбира да дообјасни дали и како е изведливо па да правиме планови за вгодина:).
еве го линкот од форумот каде е се објаснето до најситен детаљ.
Ова фонко го нуди 10 години како опција. За 1 објект проектот чинеше околу 12 илјади евра. Само немаше гаранција дека ќе најдат во близина извор на вода.
 
Идејата е супер.
Во Скопје просечната температура на воздухот во декември е 2 С, во јануари 0,3 С, а во февруари 3 С
Температурата на подземите води е +12 С и цела година не се менува. Што значи ќе го покачиш СОР.
Но како да се тоа направи со обична клима не ми е јасно од линкот.
колку што сватив онака прекутрупа, доволна е температура на водата од неколку степени не повеќе, ке си работи.
а принципот мислам дека до детали е објаснет. што како и зошто.
Ова фонко го нуди 10 години како опција. За 1 објект проектот чинеше околу 12 илјади евра. Само немаше гаранција дека ќе најдат во близина извор на вода.
се тоа во ред ама од 12000 евра до 12000 денари за обична клима има разлика мислам, така да некој што е повеќе со климите како кано на пример може да дај некој ум.
 
колку што сватив онака прекутрупа, доволна е температура на водата од неколку степени не повеќе, ке си работи.
а принципот мислам дека до детали е објаснет. што како и зошто.

се тоа во ред ама од 12000 евра до 12000 денари за обична клима има разлика мислам, така да некој што е повеќе со климите како кано на пример може да дај некој ум.
Температурата на подземните води е околу 16 степени.
Е сега таа 12000 евра беше за 2000 квадрати. Сигурно дека за стан куќа помалку би коштало. Но треба време од неколку години инвестицијата да почне да се исплаќа. Инаку е доста скапо ако треба да се буши за вода и такви ствари.
 
Температурата на подземните води е околу 16 степени.
Е сега таа 12000 евра беше за 2000 квадрати. Сигурно дека за стан куќа помалку би коштало. Но треба време од неколку години инвестицијата да почне да се исплаќа. Инаку е доста скапо ако треба да се буши за вода и такви ствари.
и јас малце гуглав и ти вели вака. значи не мора да копаш ровови за да поставиш цевки или така нешто. доволно е и да имаш мало езерце во близина( ова е многу битно). Значи по некоја логика доволно е да имаш во дворот подземни води или бунар по наше. ете го изворот на вода со константа температура. со истата пупма која лето си ја вадиш тревата , во зима истата вода ја користиш за климата.
 
и јас малце гуглав и ти вели вака. значи не мора да копаш ровови за да поставиш цевки или така нешто. доволно е и да имаш мало езерце во близина( ова е многу битно). Значи по некоја логика доволно е да имаш во дворот подземни води или бунар по наше. ете го изворот на вода со константа температура. со истата пупма која лето си ја вадиш тревата , во зима истата вода ја користиш за климата.
Да доколку имаш природен извор на вода - пола е завршена работата.
 
Да доколку имаш природен извор на вода - пола е завршена работата.
ај да видиме поупатените што ке кажат, не дека ми се брза нешто посебно, само како алтернатива да се знај.
 
Еве уште еден начин за загревање на водата за парното, така наречено индукционо загревање. Незнам колку е ефикасно но ке поставам уште еден клип каде се гледа разликата помеѓу класично и индукционо загревање на вода па процените сами.
Еве го клипот од парното( малце е на руски, а јас слабо со рускиот:) )
И еве го тестот за загревање па како што реков процените сами,
 
еве како што ветив слики.
прво и основно принципот на секундарното согорување
dovre_woodburning6.gif

тоа што го гледате од задната страна на каминот( десно) е секундарниот воздух, кој пред да влези во комората одгоре се предзагрева од самиот оган. ако тој е ладен нема да дојди до секундарно палење.
од предна страна ви е примарниот воздух( долу лево).
како што се гледа на сликата чадот директно се меша со загреан секундарен воздух кој не го потрошил кислородот како примарниот, и доаѓа до палење на истиот и ослободување на дополнително количество на топлина. инаку чадот само ке заминеше низ оџакот и евентулано ке се налепеше на него и порано или покасно ке го затнеше. со самото палење на истиот уште повеќе се загрева секундарниот воздух, уште повеќе се загрева комората и доаѓа до многу добро и целосно соговрување на горивото, кое резулира со повеќе топлина, чисто стакло и шамотни тули, почист оџак и помалце пепел.
кај мене е изведено вака.
dsc00333al.jpg

како што се гледа на сликата лево и десно се шамотните тули( кои се со жолтеникава боја поради чистото согорување и не се црни и налепени со гареж), а најназад тие се извадени и на нивно место е направен воздушен џеб од лим со дебелина од 5 мм, за да има каде да помини секундарниот воздух и при тоа да се загрее пред да влези горе над горилникот.џебот е направен така да швајцовав рамка од цевки и на нив ги заштрафиф плочите. и го наместив на местото каде што беа тулите.тие се со дебелина од 3 цм, така да цевките и плочите да не ви ја надминваат таа дебелина. сето тоа го направив да дихтува со стаклена плетенка и го заштрафив за самиот камин. многу е битно тука да не ви бега воздухот, затоа обрнете внимание добро да го задихтовате. исто така тука се ствараат големи топлини така да обрнете и на тоа внимание. ако ставите послаби плочи или се обидете да го задихтувате со некаков кит, по некое време плочите ке се извиткаат а китот ке падни и ништо не сте направиле.
плочата која се гледа горе го носи жешкиот воздух точно над пламенот. и таа е шуплива, а воздухот го зема од отвор кој е направен на плочите претходно( на сликата не се гледа ама таму е;)). и да заборавив потребно е да му отворите посебен отвор на каминот одзади преку кој би влегувал секундарниот воздуџ и по можност тој да се регулира со некоја клапна за да можете да го доведете до оптимално ниво. ако е малце нема да има целосно соговрување, ако е многу нема да биди доволно загреан за да дојди до палење. е тука малце ке си експериментирате.
dsc00335jn.jpg

ова е плочата над горилникот од каде секундарниот воздух излегува точно над огнот. како што се забележува е избушена за да има воздухот од каде да излези.
dsc00337op.jpg

овде од друг агол за да имате претстава како изгледа.
dsc00336nr.jpg

слика поблиску до задните плочи и спојот со горната плоча. тоа што се гледа белото помечу спојот на горната плоча и задните плочи е стаклена плетенка за дихтовање.тука се наоѓа и отворот за воздух преку кој тој поминува од задните во горната плоча.
dsc00341uw.jpg


палење на каминот. тоа лево се кесите со талаш, за да имте претстава како изгледаат а и целосна слика на каминот( тука си се фалам со каминот :))
dsc00215b.jpg

и на крај ако е се во ред ке го добиете ова. секундарно согорување. забележувате дека отворите за примарниот воздух се скоро затворени, а внатре има голем пламен. е тоа чадот гори кој инаку ке заминеше низ оџак , а во меѓувреме ке исцренеше се внатре вклучувајки го и стаклото.
уххх ми се смачи.
ај приквечер ке ставам уште некоја слика како гори со талаш и ако најдам и со бор.да видите смолата како гори и како ја витка горната плоча на каминот од жештина.
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 00:53 ---
Владе барам мислење од тебе. Имам шпорет Alfa plam со котел за парно. Дали може на него некако да се изведе секундарно согорување, има и регулатор за воздух на задната страна.
 
Владе барам мислење од тебе. Имам шпорет Alfa plam со котел за парно. Дали може на него некако да се изведе секундарно согорување, има и регулатор за воздух на задната страна.
Мислам дека неможи, од најмалце две причини.
Првата е дека не дихтова, што значи нема да створи вакум за да проработи секундарното, а другата е дека самиот котел нема да дозволи иако да речеме ке има вакум да се постигни доволно голема температура да за се запалат гасовите ради водата во него. Треба да има минимум 900 степени за да се запалат гасовите, а самиот котел пошто има вода во него максимум што ке загрее ке биде 100 степени( затоа и се лепи гареж на него поради ниската температура во комората и некомплетното согорување на дрвото).
Во секој случај можеш да пробаш некоја ептен упростена верзија тоест да му доведеш над горилникот жежок воздух кој не бил претходно согорен ( има кислород во него) колку да видиш дали би функционирало пед да го растуриш целото шпоре.
 
јас вака си го имам преправено каминот. и функционира па кој има нерви и време можи да покуша. инаку принципот ви е тука.
Ова со закон треба да се декларира како задолжително за сите печки на дрва.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 08:40 ---
...јас му ја зголемив ефикасноста на каминот забележително. добра работа испадна и тоа што не се валка стаклото, оџакот не се затнува како порано, можам да горам што сакам како на пример пилевина и бор без никакви проблеми. башка мислам дека со бор ( смолата во него) уште подобро гори затоа што таа прва испарува и наместо да оди низ оџакот и да го затни, согорува над огништето и ослободува огромна топлина
Да не знаеш колку оди цената на кубен метар бор, мислам дека некаде го прочитав баш ова што го кажуваш -дека ги затнува оџаците. Би требало да има пониска цена, а?
 
Ова со закон треба да се декларира како задолжително за сите печки на дрва.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 08:40 ---

Да не знаеш колку оди цената на кубен метар бор, мислам дека некаде го прочитав баш ова што го кажуваш -дека ги затнува оџаците. Би требало да има пониска цена, а?

Лани беше мислам под 2000 денари за кубик. Поточно околу 1200 денари мислам дека беше. Тие беа борови кои беа зафатени од пожар што ги чистеа. Ама ако не ти согорува како што треба, а тоа во поголем број примери е случај ке ти прави проблеми . Згора на тоа пошто веке ги има фатено оган, најчесто се малце подгорени и многу се валка кога ке ги префаќаш.
 
Борот, елата и другите четинари имаат за 25 до 30 % помала топлотна моќ од буката, дабот и тн. Толку треба и цената да биде пониска
 
Борот, елата и другите четинари имаат за 25 до 30 % помала топлотна моќ од буката, дабот и тн. Толку треба и цената да биде пониска
Ma ako на стандардните (неефикасни) печки толку побргу ги затнуваат оџаците, треба и доста поевтини да бидат од коефициентот на соодносот пари-топлина. Не гледам кој би се потепал да ги купува... Освен тие со печки со секундарно согорување како Владе, ама и тие сакаат поевтино.
За ист сооднос цена-топлина, боље бука и даб. Помалку цепење и помалку простор. :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom